Python regiusBall Python, Royal Python

От Алекс Граф

Географски обхват

Топки питони (кралски питон), известни още като кралски питони, се срещат в тревните площи и откритите гори на Западна и Централна Африка. Те са местни в суданската подпровинция на запад от Нил, в южния Судан, в района на планините Барел Газал и Нуба, от Сенегал до Сиера Леоне в Западна Африка и в Кот д'Ивоар и някои части на Централна Африка.(De Vosjoli, et al., 1995; Sillman, et al., 1999)

  • Биогеографски региони
  • етиопски
    • местен

Среда на живот

Питоните с топки прекарват по-голямата част от времето на или под земята в нори. Те са най-активни призори и здрач. Те обитават саванни тревни площи или открити гори и се срещат в райони, които са били изчистени за земеделие.(De Vosjoli, et al., 1995)



  • Региони на местообитанията
  • тропически
  • наземен
  • Наземни биоми
  • савана или пасища

Физическо описание

При раждането питоните с топки са с дължина от 25 до 43 сантиметра и нарастват до 1 до 1,5 метра като възрастни. Има някои съобщения за питони с топки, открити в дивата природа с дължина 1,83 метра. Главите им са по-големи от относително тънките им вратове и се считат за тежко тяло. Типичният сферичен питон има големи кафяви маркировки с по-светли среднокафяви петна, разпръснати между по-тъмните петна. Те също могат да имат жълти ивици от ноздрите през очите. Коремът обикновено е бял в слонова кост. Възрастните женски топчета питони са по-големи от възрастните мъже. Този сексуален диморфизъм не присъства при новородените, но е очевиден при възрастни. Възрастните жени също имат по-дълги челюсти от своите колеги от мъжки пол. Полученото увеличение на капацитета за преглъщане може да подобри тяхната ловна способност.(Aubret, et al., 2005; Barker and Barker, 2006; De Vosjoli, et al., 1995)




какво ядат калмарите светулки

  • Други физически характеристики
  • хетеротермична
  • полиморфни
  • Полов диморфизъм
  • женски по-големи
  • Дължина на обхвата
    1 до 1,83 m
    3,28 до 6,00 фута

Развитие

Люпичките с топки от питон варират от 25 до 43 сантиметра; възрастни от 0,9 до 1,5 метра. Периодът на бременност е около 44 до 54 дни. Повечето питони с топки снасят яйцата си през втората половина на сухия сезон, от средата на февруари до началото на април. След това яйцата се излюпват от средата на април до средата на юни. Приблизително 3 седмици след овулацията, женски топка питон започва да отделя кожата си. Яйцата се снасят около 4 седмици по-късно.(De Vosjoli, et al., 1995)

Размножаване

След като сложат яйцата си, женските питони-топки се навиват около съединителите си, докато се излюпят (след около 2 месеца). Люпилните са незабавно независими, но остават в близост месеци след това.(Aubret, et al., 2002)



  • Система за чифтосване
  • полигинаден (размирен)

Питоните с топка имат дълъг репродуктивен живот, който трае от около 27 месеца до 30 години. Размножителният сезон е предимно от средата на септември до средата на ноември, като корелира с малкия дъждовен сезон. Съединителят е от 1 до 11 яйца. Яйцата обикновено се прилепват едно към друго. Няколко дни преди излюпването те губят адхезията си. След като яйцеклетките вече не са прикрепени и са готови за излюпване, бебешки питони-топки разрязват черупките със зъбчето на яйцето и си проправят път навън. Теглото при раждане е от 65 до 103 грама, при средно 86 грама. Женските топчета питони достигат репродуктивна зрялост от 27 до 31 месеца. Мъжките достигат репродуктивна зрялост на 16 до 18 месеца. Както мъжките, така и женските топчета питони имат големи клоакални шпори.

Хората могат да определят пола на питон, като поставят сонда през клоакалната шпора и в обърнатия хемипенис. Сондата ще пътува по-дълбоко в основата на опашката за мъжки топчета питони, обхващаща 8 до 10 субкаудални везни, за разлика от женските, при които сондата може да бъде поставена само на разстояние от 2 до 4 субкаудални везни.(De Vosjoli, et al., 1995)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • сезонно развъждане
  • сексуален
  • яйценосен
  • Интервал на размножаване
    Размножаването се извършва ежегодно.
  • Размножителния период
    Размножаването е от средата на септември до средата на ноември, което корелира с малкия дъждовен сезон.
  • Обхват на потомството
    1 до 11
  • Среден брой потомци
    7
    AnAge
  • Период на бременност
    44 до 54 дни
  • Средно време до независимост
    1 минута
  • Диапазон на възраст в полова или репродуктивна зрялост (женски)
    27 до 31 месеца
  • Диапазон на възрастта в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    16 до 18 месеца

След като женските топчета питони снасят яйцата си, те постоянно се топят около яйцата за защита. Питоните-топки също се намират в непосредствена близост до яйцата, за да ги предпазят от хищници.(Елис и Чапъл, 1986)



  • Родителски инвестиции
  • женски родителски грижи
  • предварително оплождане
    • осигуряване
    • защита
      • женски пол
  • предварително излюпване / раждане
    • защита
      • женски пол

Продължителност на живота / дълголетие

Средната продължителност на живота на топчестите питони в плен е 20 години. Докладите документират, че максималната продължителност на живота в плен варира от 28 години (в зоопарка в Оукланд) до 50 години (докладвано от зоопарка във Филаделфия). Средната продължителност на живота в дивата природа е 10 години.(Gorzula, et al., 1997; Bartlett and Bartlett, 2000; Bartlett, et al., 2001; Gorzula, et al., 1997)

Поведение

Топчестите питони се движат по пътя на праволинейното движение, при което двустранните симетрични контракции ги тласкат напред, докато се притискат към повърхността. Питоните с топки са известни със защитния механизъм на „топчене“, където те образуват стегната топка с глава в центъра в отговор на заплахи, което им носи общо име, „топчен питон“.(Bustard, 1969; De Vosjoli, et al., 1995; Greene, 1997; McDonald, 1996; Sillman, et al., 1999)

  • Ключово поведение
  • терористичен
  • нощно
  • заседнал
  • самотен

Комуникация и възприятие

Зрението играе важна роля за способността на питон топка да осигури плячка. Изследванията на начина, по който тези змии се държат при ярка светлина, установиха, че ултравиолетовата активност може да е фактор за улавянето на плячката. Други изследвания предполагат, че питонните топки могат да следват ароматните следи на плячката си от бозайници, тъй като тези пътеки отразяват ултравиолетова светлина.(McDonald, 1996; Sillman, et al., 1999)

  • Канали за комуникация
  • визуална
  • тактилен
  • химически
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • инфрачервена / топлина
  • тактилен
  • вибрации
  • химически

Хранителни навици

Питоните с топки са месоядни и имат подвижни долни и горни челюсти. Те използват химически и визуални сигнали, за да ловят плячката си. Питоните с топка седят и чакат да засаждат плячка. Като змии с тежко тяло те са по-малко активни и вместо това избират добри места за засада. Стратегията за хранене е да прибирате главата и шията и да удряте бързо. След бързия удар поглъщат плячка жива или обездвижват чрез свиване. Хранят се почти изключително с гризачи и се хранят рядко. Рядките хранилки се адаптират, като имат способността да регулират широко функциите на стомашно-чревния тракт с хранене и гладуване. Топчевите питони ловят гризачи и са жизненоважни за борбата с тези вредители, особено в селските общности. Плячката на гризачи включва африкански гигантски плъхове ( Cricetomys gambianus ), черни плъхове ( Rattus rattus ), плъхове с червен нос ( Oenomys видове), рошави плъхове ( Дасимис видове) и тревни мишки ( Lemniscomys видове).(Greene, 1997; Ott и Secor, 2007)


лимонова акула научно наименование

  • Основна диета
  • месояден
    • яде сухоземни гръбначни животни
  • Храни за животни
  • бозайници

Хищничество

Питоните с топка се опитват да избегнат откриването от хищници и да потърсят прикритие. Защитите включват камуфлаж, опити за бягство, блъфиране на дисплеи и хапане. Питоните с топка са най-известни с „топката“, при която образуват стегната топка с главата в центъра. Малко са известните хищници на възрастни, въпреки че капаните на Гана съобщават, че черните кобри ( Ами нигриколис ) плячка на малки и средни питони. Някои известни хищници, особено на млади питони, включват хора ( Homo sapiens ), месоядни бозайници и грабливи птици.(Грийн, 1997)

  • Адаптации срещу хищници
  • загадъчен
  • Известни хищници
    • хора ( Homo sapiens )
    • месоядни животни ( Месоядни )
    • големи хищни птици ( Falconiformes )
    • черни кобри ( Ами нигриколис )

Екосистемни роли

Топчевите питони се намират в западна до централна Африка, точно на север от екватора. Срещат се в пасища и открити гори, както и в райони с малко покритие. Те обикновено се намират близо до открити води, за да могат да се охладят по време на горещо време. Те прекарват по-голямата част от времето си в или в дупки под земята, въпреки че са в състояние да се катерят. Те са предимно нощни и активни през мокрия сезон. Пожарите в Буш също могат да засегнат питоните с топка. Освен това фермерите могат да избият питони-топки от страх.

Кърлежите са първични паразити, с малко по-голямо натоварване от кърлежи при мъжете, отколкото при жените. Това може да се дължи на продължителните периоди на обездвижване при жените през двата месеца на раздумване на съединителя им. Движението на мъжете, за да се възползват от срещи с жени, може да увеличи риска от излагане на кърлежи. Съществуват и вътрешни паразити, открити в топките питони, включително,Трипанозома Варани,Helpatozoon(Apicomplexa: Adelorina) иSpinicauda regiensis.(Aubret, et al., 2005; De Vosjoli, et al., 1995; Gorzula, et al., 1997; Mukhtar, et al., 2009; Platt and Bush, 1979; Sloboda, et al., 2007)

Коменсални / паразитни видове
  • Трипанозома Варани
  • кърлежи (Акари)
  • Helpatozoon(Apicomplexa: Adelorina)
  • Spinicauda regiensis

Икономическо значение за хората: Положително

Икономическото значение на питонните топки за селските общности в Централна и Западна Африка е борбата с гризачите. Размерът на тази полза е в милиони долари годишно. Въпреки че питоните с топки се изнасят, има малко пряка икономическа полза за селските общности, освен икономическото въздействие от осигуряването на квартира и храна за трапери. Има някои области, където питоните с топки се считат за свещени и са напълно защитени. В тези области изглежда има осъзнатост за ползите от тези питони. Въпреки че топчестите питони могат да се отглеждат в плен, повечето се внасят от Африка. Приблизително 30 000 до 50 000 питонови топки се изнасят годишно в Америка, най-вече като люпила от диви питони. Питоните с топки са лесно обработвани змии, което ги прави добри домашни любимци. Ловувачите на топчета питони са склонни да бъдат икономически уязвими, което ги кара да уловят тези змии за износ. Питони с топки също се ядат от време на време.(Aubret, et al., 2005; Bartlett and Bartlett, 2000; De Vosjoli, et al., 1995; Gorzula, et al., 1997)

  • Положителни въздействия
  • търговия с домашни любимци
  • контролира популацията от вредители

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Има малко отрицателни ефекти на питоните-топки върху хората, тъй като тези змии не са склонни да бъдат агресивни.(De Vosjoli, et al., 1995; Gorzula, et al., 1997)

  • Отрицателни въздействия
  • домакински вредител

Природозащитен статус

Поради големия им обхват и големия, стабилен брой на населението, питоните топки не се считат за застрашени в момента. Промяната в високомеханизираното земеделие и същественото използване на агрохимикали може да промени степента на оцеляване на топчестите питони, засягайки популациите.(Gorzula, et al., 1997)


ягода отрова стрела размер жаба

Сътрудници

Алекс Граф (автор), Радфордският университет, Карън Пауърс (редактор), Радфордският университет, Таня Дюи (редактор), Университетът в Мичиган-Ан Арбър.

Популярни Животни

Прочетете за Callagur borneoensis (Рисуван терапин, Biuku) за агентите за животни

Прочетете за Bathyergidae (блезмоли и мол плъхове) за агентите за животни

Прочетете за Crocuta crocuta (петниста хиена) в агентите за животни

Прочетете за Ambystoma texanum (саламандра с малка уста) за агентите за животни

Прочетете за Microtus pennsylvanicus (ливадна полевка) в агентите за животни

Прочетете за Eubalaena australis (южен десен кит) в агентите за животни