Nestor notabiliskea

От Алисън Беден и Ребека Уилямс

Географски обхват

Кеа се срещат само в планините на Южен остров, Нова Зеландия.(del Hoyo, et al., 1996; Tebbich, et al., 1996)

  • Биогеографски региони
  • австралийски
    • местен
  • Други географски термини
  • островен ендемит

Среда на живот

Kea живеят в гористи долини и южен бук (Нотофагус) гори, които подреждат субалпийските храсталаци на 600 до 2000 m. През лятото кеа обитават храсти с висока височина и зони на алпийска тундра. През есента те се преместват на по-високи височини, за да получат храна за плодове. През зимата kea се движат под дървената линия.(del Hoyo, et al., 1996)



  • Региони на местообитанията
  • умерен
  • наземен
  • Наземни биоми
  • гора
  • планини
  • Кота на обхвата
    600 до 2000 m
    1968.50 до 6561.68 фута

Физическо описание

Kea са папагали с размер на врана, дълги около 48 см като възрастни. Те имат кафеникаво-зелени глави и долни части с черни ръбове. Телата им имат скучно бронзово-зелено оперение. Външните мрежи на техните първични материали са тъмносини, а подкрилните покривала са оранжево червени с жълта преграда и насечка, която се простира до долните страни на летните пера. Долната част на гърба е тъмночервена на цвят, достигаща до горните опашки. Горната повърхност на опашката е бронзово-зелена, а долната повърхност на опашката е тъмножълта. Kea имат изкривени горни сметки (culmens). Женските имат по-къси, по-малко извити кулмини и тежат около 20 процента по-малко от мъжете. Ювенилните кеа имат жълтеникави корони и церери.(Bond, et al., 1991; del Hoyo, et al., 1996; Diamond and Bond, 1999)



  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хомоиотермичен
  • двустранна симетрия
  • Полов диморфизъм
  • мъжки по-голям
  • Средна маса
    922 g
    32,49 унции
  • Средна дължина
    48 см
    18.90 инча

Размножаване

Kea имат полигинна система за чифтосване. Мъжете се борят за господство и йерархията е строга: само 10% от мъжете могат да имат право да се размножават в определени години. Копулацията често се инициира от жената, която се доближава до мъжа и кани да играе или заема подчинена поза и иска да прояви желание. След това мъжкият храни женската с възвратна храна и я монтира.(del Hoyo, et al., 1996; Diamond and Bond, 1999; Tebbich, et al., 1996)

  • Система за чифтосване
  • полигинен

Kea са наблюдавани за размножаване по всяко време на годината, с изключение на късната есен. Основният им размножителен период продължава от юли до януари. Гнездят в дупки под скали или сред корени на дървета. Kea има съединения от две до четири яйца и инкубира яйцата в продължение на три до четири седмици. Алтрикалните люпили се измъкват след 13 седмици и след това се разпръскват от ражданията си след още пет до шест седмици. Мъжете са полово зрели след четири или пет години, докато женските стават полово зрели още на тригодишна възраст.(del Hoyo, et al., 1996; Diamond and Bond, 1999; Tebbich, et al., 1996)



  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • целогодишно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • яйценосен
  • Интервал на размножаване
    Kea се размножават веднъж годишно.
  • Размножителния период
    Kea се размножават главно между януари и юли.
  • Пасирайте яйца на сезон
    2 до 4
  • Обхват на времето за излюпване
    3 до 4 седмици
  • Средна възрастова възраст
    13 седмици
  • Обхват време до независимост
    18 до 19 седмици
  • Диапазон на възраст в полова или репродуктивна зрялост (женски)
    3 (ниски) години
  • Диапазон на възраст в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    4 до 5 години

Една женска кеа снася яйцата си, тя седи на гнездото и ги инкубира в продължение на три седмици. През това време тя рядко напуска гнездото и мъжкият я храни. След излюпването на яйцата мъжкият продължава да храни женската, а тя от своя страна храни пилетата. След месец мъжкият сам започва да храни пилетата. Пилетата се хранят на възраст от 9 до 13 седмици и мъжът поема единствената отговорност за храненето им. Продължава да храни малките си до шест седмици. След това непълнолетните се разпръскват от родилната си област и пътуват заедно на стада в продължение на две до три години, преди да се установят.(Diamond and Bond, 1999)


голи къртици

  • Родителски инвестиции
  • altricial
  • предварително оплождане
    • защита
      • женски пол
  • предварително излюпване / раждане
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • женски пол
  • предварително отбиване / избягване
    • осигуряване
      • мъжки
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • преди независимостта
    • осигуряване
      • мъжки
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • удължен период на обучение на непълнолетни

Продължителност на живота / дълголетие

Kea може да живее 14.4 години в плен. Продължителността на живота в дивата природа не е докладвана.(Carey and Judge, 2002)

Поведение

Kea са изключително интелигентни, социални птици. Те живеят в семейни групи и натрупвания от 30 до 40 птици често се хранят на основни места за хранене, като сметища. Kea показват различни социални поведения, включително сложна игра. Те имат йерархии на доминиране, но тези йерархии не са непременно линейни. Например, възрастен мъж може да бъде доминиращ над подраснал мъж, който е доминиращ над непълнолетен мъж, който от своя страна е доминиращ над възрастния мъж. Експериментите за сътрудничество в kea предполагат, че доминиращите индивиди могат да принудят подчинените да си сътрудничат в задачи, които са в полза само на доминиращите птици. Също така е показано, че кеа в плен може да се научи на сложни задачи от наблюдение на другите, макар че тази способност не е доказана за кеа в дивата природа. Предполага се, че животът в екстремна алпийска среда е насърчил кеа да опортюнистично изследва заобикалящата ги среда. Те често разследват човешки вещи и са известни с това, че унищожават автомобилни аксесоари и оборудване за ски хижи. Kea са дневни, издигат се рано сутринта, за да започнат да се обаждат и след това се хранят до късно сутринта. Обикновено нощуват през средата на деня и започват да се хранят отново вечер, понякога до мрак, когато отиват да нощуват на клоните на дърветата. Времето на тези ежедневни дейности варира в зависимост от времето; kea са доста непоносими към топлина и прекарват повече време в нощувките през горещите дни.(Diamond and Bond, 1999; Gajdon, et al., 2004; Huber and Taborsky, 2001; Tebbich, et al., 1996)



  • Ключови поведения
  • дървесен
  • мухи
  • дневни
  • подвижен
  • прелетни
  • Социални
  • господстващи йерархии

Обхват на дома

Размерът на домашния диапазон в kea не се отчита.

Комуникация и възприятие

Kea възприемат визуални, тактилни, слухови и химични стимули. Те общуват с широк репетир от вокализации, включително и полетната връзка „kee-ah“, за която са наречени. Те също така общуват, като надуват перата на главата си в различни „изражения на лицето“ и чрез поза.(Diamond and Bond, 1999)

  • Канали за комуникация
  • визуална
  • акустичен
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Kea са опортюнистични, всеядни папагали. Листата, пъпките и ядките на южните букове (Нотофагус) са особено важни при диетата кеа. Консумираните храни обаче варират според сезона. През пролетта ядат планински маргаритки (Celmisia) и копаят в почвата за малки растения и насекоми . През лятото кеа консумират нектара и прашеца на цъфтящия планински лен (Pharm colensoi) и рата (Метросидерос). Те ядат плодове от копрозма (Копрозма) и снежна тотара (Podocarpus nivalis) и яжте листата, плодовете, семената и цветята на други растения. През лятото също се хранят бръмбар личинки, скакалци , и сухоземни охлюви . През есента кеа се хранят с планински букови листа и пъпки и продължават да хранят корени, луковици, плодове, семена и стъбла на други растения. Kea чисти на купчини боклук целогодишно и се наслаждава на плътта и костния мозък от трупове. Тези източници на храна стават особено важни през зимата, когато растителните храни са оскъдни. Накрая се съобщава, че кеа яде зайци и мишки , и те са спечелили репутация на атакуващи овце , въпреки че обикновено плячка само на ранени или болни овце.(del Hoyo, et al., 1996; Diamond and Bond, 1999; Mathewson, 1991)


плодова муха научно наименование

  • Основна диета
  • всеядно
  • Храни за животни
  • бозайници
  • Мърша
  • насекоми
  • мекотели
  • Растителни храни
  • листа
  • корени и грудки
  • семена, зърнени храни и ядки
  • плодове
  • нектар
  • прашец
  • цветя

Хищничество

Новозеландски соколи ( Falco novaezeelandiae ) са наблюдавани да атакуват кеа, но никой не е съобщавал за честота на успешно хищничество. Kea остават нащрек за въздушни атаки, когато търсят храна, и те се обединяват, за да преследват соколи, които заплашват член на тяхната група.(Diamond and Bond, 1999)

  • Известни хищници
    • Новозеландски соколи ( Falco novaezeelandiae )

Екосистемни роли

Kea, като опортюнистични, универсални фуражи, са първични, вторични и потребители на по-високо ниво. В миналото kea вероятно имаше множество конкуренти, като kaka ( Nestor meridionalis ), моа ( Аномалоптерикс , Динорнис , emeus , Euryapteryx , Мегалаптерикс , и Пахиорнис spp.), kakapo ( Strigops habroptila ), такахе ( Guthrie mantelli ) и гарвани на Нова Зеландия (Джо Ксеник). Но заселването на хората подхранва масовото изчезване на местните птици в Нова Зеландия. Сега гарваните на Моа, такахе и Нова Зеландия са изчезнали, а какапо са изключително редки. Остават само кака, за да се конкурират с кеа и, когато обхватът им се припокрива, тези два тясно свързани вида използват много от едни и същи хранителни ресурси.(Diamond and Bond, 1999)

Мутуалистични видове
  • кака ( Nestor meridionalis )

Икономическо значение за хората: Положително

Kea са важни за туристическата индустрия на Нова Зеландия. От Министерството на опазването на птиците тези птици са наричани „клоунът на южните Алпи на Нова Зеландия“, привличайки тълпи, когато се съберат на автомобили.(Diamond and Bond, 1999; Mathewson, 1991)

  • Положителни въздействия
  • екотуризъм

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Известно е, че Kea атакува овце и раните могат да се заразятКлостридийбактерии. Бактериите могат да причинят отравяне на кръвта, което може да бъде фатално за овцете. Все по-често папагалите влизат в контакт с човешките жилища, понякога търсят храна в сметища и кабини. Известно е, че Kea унищожава аксесоари за автомобили, като чистачки на предното стъкло и отстраняване на времето. Тези птици също имат накъсани туристически обувки и са откраднали предмети като слънчеви очила. Повредата може да причини сериозни проблеми, например когато птиците скъсат окабеляването на автомобила и унищожат предупредителните системи за ски лифтове.(Diamond and Bond, 1999)

  • Отрицателни въздействия
  • причинява или носи болест от домашни животни

Природозащитен статус

Понастоящем Kea са класифицирани като уязвими от IUCN и те са видове с ограничен достъп от BirdLife. Те са обект на международни търговски разпоредби съгласно приложение CITES II, както и повечето папагали. Kea също са защитени в Нова Зеландия от Закона за дивата природа от 1953 г., Закона за националните паркове, Закона за защита на животните и Закона за търговията със застрашени видове. Тези закони забраняват улавянето на кеа на частни и обществени земи, забраняват тяхното малтретиране и забраняват износа им. Контрабандата на папагали обаче е доходоносен бизнес и кеа често се улавят и изнасят за търговията с домашни любимци на черния пазар. Не е известно колко точно кеа са останали в природата. Оценките варират от едва 2000 до 5000 птици, но засега популациите на кеа изглеждат стабилни - особено в националните паркове и други защитени зони.(del Hoyo, et al., 1996; Diamond and Bond, 1999)

Сътрудници

Алисън Беден (), Университет на Мичиган-Ан Арбър.

Алисън Беден (автор), Университет на Мичиган-Ан Арбър.


кит с назъбен клюн с гинко

Ребека Уилямс (автор), Университет на Мичиган-Ан Арбър, Тери Рут (редактор), Университет на Мичиган-Ан Арбър.

Популярни Животни

Прочетете за Myrmecophaga tridactyla (гигантски мравояд) в агентите за животни

Прочетете за Accipiter Cooperii (ястреб на Купър) за агентите за животни

Прочетете за Bothriechis schlegelii (Мигли за усойница) за агентите за животни

Прочетете за Buteo lineatus (ястреб с червени рамене) в агентите за животни

Прочетете за Macropus dorsalis (черен райета валаби) на агентите за животни

Прочетете за Perameles gunnii (източно решетъчна лента) в агентите за животни