Macaca sylvanus Barbary macaque

От Джуди Джин

Географски обхват

Маймуна Силванобитава Мароко, Алжир и Гибралтар. Голямата част оттроглодити Маркуссе срещат в Средния и Високия Атлас и в планинските райони Риф на Мароко. По-малко население е разположено в теллийските Атласки планини на Алжир. В планините Атлас,троглодити Маркусе ограничено до планините Гранд Кабили, планините Пети Кабили и клисурите Чифа. В Гибралтар населението от около 200 се поддържа чрез постоянно повторно въвеждане на нови животни. Те са единствените нечовешки примати в Европа.(Deag, 1977; Mittermeier and Rylands, 2008)

  • Биогеографски региони
  • палеарктичен
    • местен

Среда на живот

Макаки от варварипредпочитат местообитания, състоящи се от планини, скали и клисури с голяма надморска височина. Въпреки че предпочитат местообитания с голяма надморска височина, до 2600 м, те могат да бъдат намерени и на морското равнище. Основното им местообитание са кедровите гори, но те се срещат и в смесени гори от кедров и червен корков дъб, чисти дъбови гори, храстовидни скални издънки по бреговете и от време на време в тревни площи на ниски височини. През зимата те са силно дървесни, но стават по-сухоземни през лятото.(Deag, 1977; Fa, 1982; Mittermeier and Rylands, 2008; Ménard and Vallet, 1997; Rowe, 1996; Taub, 1977)



  • Региони на местообитанията
  • умерен
  • наземен
  • Наземни биоми
  • савана или пасища
  • гора
  • храсталачна гора
  • планини
  • Кота на обхвата
    0 до 2600 m
    0.00 до 8530.18 фута

Физическо описание

Barbary macaques са покрити с гъста козина, която вероятно помага да ги предпази от ниски температури. Цветът на тялото варира от жълтеникаво-сив до по-тъмен сиво-кафяв. Гърдите и стомасите им са много по-леки от останалите тела, докато лицата им често са тъмно розови. Макаките Barbary имат забележимо къси опашки, дълги от 1 до 2 cm. Женските са средно 450 mm от главата до опашката, тежат около 11 kg и показват еструс с големи аногенитални отоци. Мъжките са по-големи, тежат 16 кг и имат дължина от 550 до 600 мм. Като всички церкопитециди , Barbary macaques имат големи торбички за бузи за носене на храна. The зъбна формула на макак Barbary е I2 / 2, C1 / 1, P2 / 2, M3 / 3.(Deag, 1977; Mittermeier and Rylands, 2008; Richardson, 2009; Rowe, 1996; Taub, 1980)



  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хомоиотермичен
  • двустранна симетрия
  • Сексуален диморфизъм
  • мъжки по-голям
  • половете оцветени или шарени по различен начин
  • Маса на обхвата
    11 до 16 кг
    24,23 до 35,24 lb
  • Дължина на обхвата
    450 до 600 мм
    17,72 до 23,62 инча

Размножаване

Barbary macaques са полигинадни, тъй като мъжките и женските имат множество партньори. Женските показват еструс с големи аногенитални отоци. Женските инициират и прекратяват съчетания и се състезават помежду си за партньори, като прекъсват копулацията. Мъжкият ранг има малък ефект с кои индивиди женските избират да се чифтосват. По времето, когато еструсът е завършен, всяка жена се е чифтосвала с всички или почти с всички мъже в своята дружина. Често жените продължават да се копулират, дори когато зачеването е невъзможно. В края на размножителния период съвкупният брой съвкупления от всички женски в една група може да наброява стотици. Смята се, че женската неразборност маскира истинската самоличност на бащата на бебето, което води до бащина подкрепа от повече от един мъж.(Brauch, et al., 2007; Kuester and Paul, 1996; Paul, et al., 1993a; Paul, et al., 1993b; Pfefferle, et al., 2007; Rowe, 1996; Small, 1990; Soltis, 2004 ; Taub, 1977; Taub, 1980)

Въпреки че мъжките макаки Barbary имат малко влияние върху това с кого се чифтосват, доминиращите индивиди са склонни да се чифтосват по-често от подчинените и са склонни да се чифтосват повече с доминиращите жени. Въпреки конкуренцията за женските, мъжките макаки Barbary показват висока толерантност един към друг. Те компенсират интензивната конкуренция на сперматозоидите, като имат големи съотношения между тестиса и размера на тялото. По-възрастните мъже имат по-голям успех в размножаването от по-младите индивиди. Мъжете използват три стратегии за чифтосване, когато привличат жени. Лицата, използващи „близост-притежание“, остават в непосредствена близост до жена, което обикновено осигурява възможност на човек да се чифтосва. Други използват „постоянната стратегия“, при която следят отблизо жена, докато не бъдат забелязани и им е позволено да се чифтосват. И накрая, мъжете с най-нисък ранг използват „периферна и привличаща стратегия“, при която стоят далеч от женската, но разклащат клони или носят други бебета в очите на женската, за да привлекат вниманието ѝ. След това успешните мъжки се чифтосват с женска, като я монтират само веднъж за кратък период от време, преди и двете да се разделят.(Brauch, et al., 2007; Kuester and Paul, 1996; Paul, et al., 1993a; Paul, et al., 1993b; Pfefferle, et al., 2007; Rowe, 1996; Small, 1990; Soltis, 2004 ; Taub, 1977; Taub, 1980)



Barbary macaques са много социални. След като се родят бебета, цялата дружина участва в грижите за бебета (т.е. в кооперативно разплод).(Brauch, et al., 2007; Kuester and Paul, 1996; Paul, et al., 1993a; Paul, et al., 1993b; Pfefferle, et al., 2007; Small, 1990; Soltis, 2004; Taub, 1977 Taub, 1980)

  • Система за чифтосване
  • полигинаден (размирен)
  • кооперативен животновъд

Брачният сезон на макаците Barbary започва през ноември и завършва през декември. Бременността продължава средно 164,2 дни и обикновено се ражда едно потомство между април и юни. Обикновено варварските макаци достигат полова зрялост около 46-месечна възраст, независимо от пола. Женските остават в еструса около 1 месец и имат първо поколение около 5-годишна възраст. Интервалът между ражданията варира от 13 до 36 месеца и първото потомство обикновено е по-малко от следващото потомство. Женските достигат менопауза през последните 5 години от живота си, въпреки че еструсът може да продължи още няколко години. Женските често продължават да се копулират, дори когато зачеването вече не е възможно.(Bowman and Lee, 2005; Ménard, et al., 2001; Paul and Kuester, 1996; Rowe, 1996; Taub, 1980; Thierry, 2004)

Въпреки че не са провеждани официални изследвания върху бебетата от макака Barbary, като цяло новородените примати са алтрикални и изискват интензивни грижи. Женски пол резус макак , близък роднина на Barbary macaques, остават в тесен контакт с новородените им през първите 3 месеца след раждането. При младите макаци теглото често се използва като заместител на възрастта. Резус макаци са отбити от 1300 до 1400 грама. В зависимост от условията на околната среда и изобилието от ресурси, кърмачетата могат да бъдат отбити от 200 до 362 дни. Средното тегло при раждане за макаци Barbary е 450 g.(Bowman and Lee, 2005; Ménard, et al., 2001; Paul and Kuester, 1996; Rowe, 1996; Taub, 1980; Thierry, 2004)



  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • сезонно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • Оплождане
  • живороден
  • Интервал на размножаване
    Макаките варвари се размножават веднъж годишно.
  • Размножителния период
    Ноември до декември
  • Обхват на потомството
    1 до 2
  • Среден брой потомци
    един
  • Среден брой потомци
    1.5
    AnAge
  • Период на бременност
    158 до 170 дни
  • Среден период на бременност
    164,2 дни
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (жени)
    46 месеца
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (жени)
    Пол: женски
    1399 дни
    AnAge
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    46 месеца
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    Пол: мъжки
    2007 дни
    AnAge

Barbary macaques живеят в матрилинейни общества с възход на най-малката дъщеря, като по този начин новородените жени надминават всички останали в близкото семейство, с изключение на майките си. Алордингът е често срещан сред макаците Barbary. Цялата дружина проявява интерес към новородените и проявява приятелски тракане на зъби или порицане на устни към бебета. За разлика от много примати, макаците Barbary активно се грижат за неотбитите бебета повече от отбитите. Жените често помагат на бебетата на други жени. Децата от близко свързани жени и от най-високо класираните жени обикновено получават най-голямо внимание. Женските жени (т.е. жени без потомство) се занимават с носене на бебета повече от други жени, но това не е свързано с увеличаване на оцеляването на собствените им бебета. Жените, които наскоро са загубили бебета, също са по-склонни да носят бебета на други. Изследванията показват, че обширната работа с бебета може да позволи на жените да се повишат в ранга. Кърмачетата, получаващи допълнителни грижи, не изпитват по-висок процент на оцеляване от тези, които не получават допълнителни грижи.(Chapais, 2004; Kuester and Paul, 1986; Paul and Kuester, 1996; Rowe, 1996; Small, 1990; Thierry, 2004)

Поради безразборната система за чифтосване на макаците Barbary, мъжете нямат начин да разберат кое бебе е тяхно. В резултат на това те осигуряват бащинска грижа за бебетата в техните войски. Например възрастните мъже се групират около бебета, за да ги предпазят от приближаващи се хищници. Като цяло изглежда, че мъжете проявяват предпочитание към мъжките бебета. Младите възрастни мъже са склонни да развиват силни връзки с мъжките бебета, а по-възрастните мъже предпочитат да се грижат за всички бебета от високопоставени жени. Изглежда, че женските показват предпочитание към чифтосване към мъжете, които осигуряват най-голяма бащина грижа за своето потомство.(Chapais, 2004; Kuester and Paul, 1986; Paul and Kuester, 1996; Rowe, 1996; Small, 1990; Thierry, 2004)


какъв е географският обхват на пеперуда монарх

  • Родителски инвестиции
  • altricial
  • мъжки родителски грижи
  • женски родителски грижи
  • предварително излюпване / раждане
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • женски пол
  • предварително отбиване / избягване
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • преди независимостта
    • защита
      • мъжки
  • сдружение след родителите с родителите
  • удължен период на обучение на непълнолетни
  • позицията на майката в йерархията на господството влияе върху статуса на младите

Продължителност на живота / дълголетие

Макаките Barbary обикновено живеят 22 години в дивата природа. Мъжките рядко живеят повече от 25 години, а женските изглежда живеят малко по-дълго от мъжете. Кърмачетата имат 10% смъртност в дивата природа. Няма съобщения за затворени макаци Barbary.(Kuester and Paul, 1999; Mehlman, 1989)

Поведение

Barbary macaques са дневни и извършват по-голямата част от търсенето и пътуването си през деня. През нощта 2 до 3 индивида могат да спят заедно в еднополови групи. Среден отряд има 24 индивида, но може да съдържа до 59 индивида и се състои от съотношение 1: 1 мъже-жени. Подобно на много социални примати, Barbary macaques се правят помежду си, което е важен ежедневен ритуал, който изгражда силни връзки между индивидите, премахва паразитите и намалява стреса. Мъжете и жените формират свои собствени йерархии. Женските йерархии са строго матрилинейни и всяка жена има определен ранг с войската. Новородените дъщери наследяват следващата най-висока позиция при нейната майка, над по-големите си сестри и другите в отряда. Жените защитават социалния статус чрез агресия и рангът е относително стабилен и рядко се променя. Мъжете имат по-свободна йерархия на господство и показват по-малко агресия един към друг. В сравнение с повечето примати, Barbary macaques те са относително мирен вид и почти половината от всички вътрешновидови взаимодействия са агресивни. Повечето агресивни взаимодействия са ограничени до преследвания и отстъпления, а 20% от агресивните действия са последвани от помирителни действия между индивидите.(Deag, 1973; Kuester and Paul, 1999; Mehlman, 1989; Ménard and Vallet, 1993; Preuschoft, et al., 1998; Rowe, 1996; Shutt, et al., 2007; Thierry, 2004)

  • Ключово поведение
  • дървесен
  • скансориален
  • терористичен
  • дневни
  • подвижен
  • териториален
  • Социални
  • господстващи йерархии
  • Размер на територията на обхвата
    3,07 до 9,01 км ^ 2
  • Среден размер на територията
    7,25 км ^ 2

Обхват на дома

Обхватът на домашните войски на макаки Barbary е между 3,07 и 9,01 km ^ 2, със средно 7,2 km ^ 2. Обхватът на домовете може да се припокрива с този на другите войски с 39% до 100%.(Deag, 1973; Kuester and Paul, 1999; Mehlman, 1989; Ménard and Vallet, 1993; Preuschoft, et al., 1998; Rowe, 1996; Shutt, et al., 2007; Thierry, 2004)

Комуникация и възприятие

Barbary macaques показват разнообразни изражения на лицето, за да покажат емоции. Жените показват заплахи със закръглена уста към други жени като знак за агресия и надмощие. Оголените зъби показват подчинение. Пляскането на устни и тракането на зъбите са признаци на успокоение, които често са насочени към доминиращ индивид или към бебета. Barbary macaques също показват спокойни, отворени уста, игриви лица, за които се смята, че изразяват щастие.(Fischer, 1998; Fischer, et al., 1998; Hammerschmidt and Fischer, 1998; Hammerschmidt and Todt, 1995; Hammerschmidt, et al., 1994; Mehlman, 1982; Preuschoft, 1992; Preuschoft, et al., 1998; Shutt , et al., 2007; Малък, 1989)

Звуците са решаваща част от комуникацията при приматите. Варварски макаци крещят и мрънкат, за да нарушат войските. Те също така използват силен, висок звук „ах-ах“, за да предупредят членовете на войските за потенциална опасност. Доказано е, че обажданията от жени по време на копулация увеличават вероятността от еякулация при мъжете. Barbary macaques са способни да разпознават индивиди по обаждания, а майките могат да разпознават своите бебета по техните викове. Йънг плаче поредица от високи обаждания по здрач, вероятно за да намери майка си в спящи гроздове. Войските са запознати и с вокализацията на съседните войски. Проучванията показват, че повикванията се научават чрез опит и различните социални групи могат да използват различни диалекти.(Fischer, 1998; Fischer, et al., 1998; Hammerschmidt and Fischer, 1998; Hammerschmidt and Todt, 1995; Hammerschmidt, et al., 1994; Mehlman, 1982; Preuschoft, 1992; Preuschoft, et al., 1998; Shutt , et al., 2007; Малък, 1989)


какво ядат сивите дървесни жаби

  • Канали за комуникация
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Поради драматичните промени в климата в планините през цялата година, диетата на макаките Barbary се променя сезонно. През пролетта те ядат различна растителност и се хранят с гъсеници, които живеят в дъбова трева. До лятото плодовете са в изобилие, заедно с други малки семена, корени и гъби. Макаките от варвари стават земни фуражи през пролетта и лятото, за да придобият тези храни. Понякога ядат и малки гръбначни като жаби и попови лъжички. По време на есента дъбовете произвеждат жълъди, с които през това време се хранят макаците Barbary. По време на периоди на особено високо производство на мачти, макаците могат да издържат на жълъди повече от половин година. През зимата почвеният фураж става ограничен и макаките Barbary отново стават дървесни. Дървесният фураж през зимата се състои от листа, семена и кора на вечнозелени растения.(Melhman, 1988; Ménard and Vallet, 1997; Rowe, 1996)

  • Основна диета
  • всеядно
  • Храни за животни
  • земноводни
  • насекоми
  • Растителни храни
  • листа
  • корени и грудки
  • дърво, кора или стъбла
  • семена, зърнени храни и ядки
  • плодове
  • цветя
  • Други храни
  • гъбички

Хищничество

Основният хищник на макаците Barbary са големи орли които патрулират в планините за плячка. Поне един член на войската е постоянно нащрек за опасност. Barbary macaques дават специален високочестотен „а-а-а“ алармен разговор, когато орли са забелязани. Като чуят този призив, те бързо избягват до долния навес, за да се скрият. По-рядко срещаните хищници се състоят от златни чакали и червени лисици .(Декември 1973 г .; Mehlman, 1982 г.)

Екосистемни роли

Маймуна Силване всеяден и консумира насекоми, плодове и други растителни материали. Този вид е важен разпръсквач на семена в планините, където те живеят. Те също са важна плячка за орли , златни чакали , и червени лисици .Маймуна Силване домакин на редица екто- и ендопаразити, включително плоски червеи , кръгли червеи ,смучещи въшки, паразитниПротозои(Giardia) и вирусите, които причиняват кучешка чума (Paramyxoviridae) и енцефаломиокардит (Picornaviridae), което понякога може да бъде фатално втроглодити Маркус.(Canelli, et al., 2010; Cohn, et al., 2007; Martin, 1950; Mehlman, 1982; San Román and Horsley, 2009)

  • Въздействие върху екосистемата
  • разпръсква семена
Коменсални / паразитни видове
  • плоски червеи ( Трематода )
  • кръгли червеи ( Нематоди )
  • смучещи въшки (Той отваря)
  • паразитни протозои (Giardia)
  • Paramyxoviridae
  • Picornaviridae

Икономическо значение за хората: Положително

Поради ниския си брой в дивата природа, макаките Barbary не се използват често в лаборатории, но някои лаборатории все още ги използват за биомедицински изследвания. За тях има и малка незаконна търговия с домашни любимци. В Гибралтар те привличат голям брой туристи.(Deag, 1977)

  • Положителни въздействия
  • търговия с домашни любимци
  • екотуризъм
  • изследвания и образование

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Макаки от варвариМаймуна Силванот време на време напада градини или ферми, което е довело до капани и незаконно бракониерство.(Deag, 1977)

  • Отрицателни въздействия
  • култура вредител

Природозащитен статус

Barbary macaques са изброени като застрашени в Червения списък на застрашените видове на IUCN. В Мароко и Алжир те са федерално защитен вид, но все още са застрашени от местно изчезване. Най-голямата им заплаха е загубата на местообитания, предимно от дърводобив. В резултат на това макаците се изтласкват по-нагоре по планините в бедни на хранителни вещества райони, където оцеляването е по-трудно. Конкуренцията на ресурси с домашни кози също се превръща във все по-голям проблем. Напоследък макаките Barbary са променили начина си на хранене, за да включат повече кора и цветя, за да могат да оцелеят. Малките заплахи включват залавяне в капан, незаконно бракониерство и смърт от пасищни кучета. Около 300 бебета се извеждат от Мароко годишно за търговия с домашни любимци. Barbary macaques са изброени в допълнение II към Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES).(Ciani, et al., 2005; Deag, 1977; Mehlman, 1989; Mittermeier and Rylands, 2008; San Román and Horsley, 2009; van Lavieren and Wich, 2010)

Сътрудници

Джуди Джин (автор), Университет на Мичиган-Ан Арбър, Фил Майърс (редактор), Университет на Мичиган-Ан Арбър, Джон Берини (редактор), Служители на агенти за животни.

Популярни Животни

Прочетете за Anniella pulchra (Калифорнийски безног гущер) за агентите за животни

Прочетете за Dasypodidae (броненосец) за агентите за животни

Прочетете за Sciurus variegatoides (пъстра катерица) в Animal Agents

Прочетете за Neotragus batesi (джудже антилопа) за агентите за животни

Прочетете за Allenopithecus nigroviridis (блатната маймуна на Алън) в агентите за животни