Hyemoschus aquaticuswater chevrotain

От Хелън Едуардс

Географски обхват

Африканският шевротейн, известен още като воден шевротейн, е ендемичен за тропическите региони на африканския континент. Въпреки че обхватът му е ограничен предимно до крайбрежните региони, този вид се среща от Сиера Леоне до западна Уганда.

(Робин 1990, Новак 1999)



  • Биогеографски региони
  • етиопски
    • местен

Среда на живот

Африканският шевротан може да се намери в тропически дъждовни гори и гъсталаци рядко на повече от 250 м от водата. През нощта шевротаните могат да се наблюдават на открити просеки и открити брегове на реки, но през деня животното не може да се намери извън гъстата гора.



(Робин 1990, Кингдън 1979)

  • Наземни биоми
  • тропическа гора
  • храсталачна гора

Физическо описание

Водният шевротан е малко животно, което прилича на елен ( Cervidae ). Този вид е по-голям от азиатските си колеги, като поддържа размер, подобен на заек. Водният chevrotain има дължина на тялото между 45 и 85 cm и дължина на опашката от 7,5 до 17 cm. Животните от този вид тежат 7-15 кг, но средното тегло за мъжете е само 9,7 кг, докато женските са средно 12 кг. Теглото при раждане е неизвестно.




дърво кенгуру научно име

Hyemoschus aquaticusима малка, заострена глава и набито тяло, поставено на тънки, нежни крака. Задната част на тялото е с клиновидна форма и леко повдигната спрямо останалата част от тялото. Нито един от двата пола няма рога, но мъжките от вида имат добре развити остри бивни, които се простират под устните на животното.

Пелажът има ивици и петна, които маскират животното в сенчестите зони на гората. Водният шевротан има бели ивици на главата и шията и бяла долна страна на опашката. Има големи очи, цепнати ноздри и средно големи уши.

(Робин 1990, Новак 1999)



  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хомоиотермичен
  • двустранна симетрия
  • Полов диморфизъм
  • женски по-големи
  • орнаментика
  • Маса на обхвата
    7 до 15 кг
    15.42 до 33.04 lb
  • Средна маса
    9,7-12 кг
    lb
  • Дължина на обхвата
    45 до 85 см
    17,72 до 33,46 инча

Размножаване

Когато една жена влезе в еструса, тя се ухажва от мъжкия, който следва нейните движения и прави вокализации. Викът на мъжкия спира движението на женската, след което мъжкият ближе гениталната си област. Този модел се повтаря за известно време. Мъжкият се качва на женската, като полага тялото си върху нейното и се осъществява копулация.

Периодът на бременност е от 6 до 9 месеца, а женските раждат по едно дете на година. Поради наличието на четири майки в женските от този вид, изследователите предполагат, че те са способни на по-големи носилки. Водните шевротани раждат недокосни млади, способни да стоят в рамките на един час след раждането. Женските прекарват по-голямата част от деня си отделно от малките си и се срещат само за да ги сучат. Кърменето продължава 3-6 месеца и малките се разпръскват от домовете на майката, когато достигнат полова зрялост (между 9 и 26 месеца).


хранителна верига на азиатски слон

(Nowak 1999, Kingdon 1979)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • Среден брой потомци
    1.25
    AnAge
  • Среден период на бременност
    175 дни
    AnAge
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (жени)
    Пол: женски
    403 дни
    AnAge
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    Пол: мъжки
    403 дни
    AnAge

Продължителност на живота / дълголетие

Поведение

Женските са заседнали, заемайки един домашен ареал през целия възрастен живот. Женските имат по-малък обхват на дома от мъжките, приблизително 13-14 ха. Мъжките са самотни и заемат временни домове от 20-30 ха. Този диапазон обикновено припокрива домашния диапазон от 2 жени. Мъжките заемат домашен ареал най-много за една година, след което биват заменени от друг мъж. В рамките на вида са наблюдавани малко агресивно поведение и някои изследователи предполагат, че това показва липса на социална йерархия. Кратки битки от време на време се случват сред мъжете, които използват острите си кучешки зъби, за да ухапят противника си. Нараняванията, претърпени по време на тези битки, са най-вероятната причина за общото избягване на специфични особености, наблюдавани при тези шевротани.

Докато гъстотата на населението варира между 7,7 и 28 индивида на кв. Км., Шевротаните рядко влизат в контакт помежду си. Може би поради това младите животни рядко проявяват игрови дейности.

За разлика от други видове от семейство Chevrotain, водният chevrotain е изключително нощен. Хората почиват през деня, скрити от наземната растителност.

Женските са много по-активни от мъжките. Въпреки че водата се използва като убежище за хищниците, те не са способни да плуват продължително време.

(Робин 1990, Новак 1999, Кингдън 1979)

  • Ключови поведения
  • подвижен

Комуникация и възприятие

  • Канали за възприятие
  • тактилен
  • химически

Хранителни навици

Този вид е предимно тревопасен, като се храни с листата, плодовете и пъпките на дърветата и храстите. Понякога се наблюдава ядене на насекоми, ракообразни и дори дребни бозайници. Подобно на много тревопасни, водният шевротейн има различни адаптации, за да улесни ефективното храносмилане на диетата си с ниско съдържание на хранителни вещества. Шевротаните се считат за истински преживни животни с 4-камерна преживна стомаха.

(Робин 1990, Дубост 1984)

Икономическо значение за хората: Положително

Водният шевротан се лови страстно от хората. (Новак 1999)


научно наименование на планер за захар

Икономическо значение за хората: Отрицателно

H. aquaticusзаема тропически дъждовни гори, които се използват от хората като източник на дървен материал. Въпреки че понастоящем се класифицира като почти застрашен, защитата на този вид може да доведе до отрицателни икономически ефекти върху дърводобивните машини.

(Робин 1990)

Природозащитен статус

Понастоящем общият брой на този вид намалява поради лов от хора и унищожаване на местообитанията за дървесни ресурси. Малко вероятно е този вид да оцелее при унищожаването на местообитанията, с които се сблъсква в момента. Този вид е класифициран като почти застрашен от IUCN и видът също е включен в приложение III към CITES в Гана.

(Kingdon 1979, Grubb 1993)

Други коментари

Лицата живеят на възраст 11-13 години. (Новак 1999)

Сътрудници

Хелън Едуардс (автор), Университет на Мичиган-Ан Арбър, Фил Майърс (редактор), Музей по зоология, Университет на Мичиган-Ан Арбър.

Популярни Животни

Прочетете за Ceratotherium simum (бял носорог) в агентите за животни

Прочетете за Chiroxiphia linearis (дългоопашат манакин) в агентите за животни

Прочетете за Petrogale xanthopus (скален валаби с жълтоноги) на агентите за животни

Прочетете за Epomophorus wahlbergi (плодов прилеп на Уолбърг) на агентите за животни

Прочетете за Nerodia sipedon (Северна водна змия) в агентите за животни

Прочетете за Manis crassicaudata (индийски панголин) в агентите за животни