Козел соколинермаркхор

От Нора Котран

Географски обхват

Разпръснати популации отКапра фалконери, описан за първи път от Вагнер през 1839 г. и често наричан маргор, може да бъде намерен в сухите и степните райони на западните Хималаи. Страните с прекъснато разпространение са ограничени до Афганистан, Индия, Пакистан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан.(Хъфман, 2004; Новак, 1999)

  • Биогеографски региони
  • палеарктичен
    • местен

Среда на живот

Капра фалконерие адаптиран към планински терен между 600 м и 3600 м надморска височина. Освен това, наличието наC. falconeriе силно свързана с храсталаци, съставени предимно от дъбове (Quercus ilex), щифтове (Pinus gerardiana) и хвойни (Juniperus macropoda).(Новак, 1999)



  • Региони на местообитанията
  • умерен
  • наземен
  • Наземни биоми
  • гора
  • храсталачна гора
  • планини
  • Кота на обхвата
    600 до 3600 m
    1968.50 до 11811.02 фута

Физическо описание

Капра фалконерие силно сексуално диморфен по размер. Мъжките тежат между 80 и 110 кг, докато женските тежат само 32 до 50 кг. Дължината на тялото варира между 140 и 180 cm, а опашката може да добави допълнителни 8 до 14 cm към общата дължина.

Сравнително късата козина наC. falconeriможе да варира в цвят от светлокафяв до тъмнокафяв и дори черен.Капра фалконерисе различава от Капра ибекс тъй като му липсва изключително плътната зимна подвладяница, притежавана от последната. Брадите с ресни присъстват и при двата пола, но са по-дебели, по-дълги и по-отчетливи при мъжете.

Светли и тъмни цветни шарки, характерни за всичкиC. falconeriподвид, присъстват в долната част на краката.Капра фалконерилипсват коленните кичури, ингвиналните и суборбиталните жлези, присъстващи в много видове кози, обитаващи планински райони.(Хъфман, 2004; Новак, 1999; Робъртс, 1997)



И мъжете, и жените притежават изключително смели, расклешенни, рогови подобни на тирбушон. Тези рога се извиват навън и могат да достигнат дължини до 160 см при мъжете и 24 см при жените. Ъгълът и посоката на кривина на рога варират между седемте подвида наC. falconeri. Цветът на рога варира от тъмен до червеникаво-кафяв.(Робъртс, 1997)

Въпреки че някои може да сгрешатC. falconeriза други членове на рода от разстояние, рогата на маргорите ги правят доста уникални на външен вид. Северни популации наC. falconeriмогат лесно да бъдат разграничени отCapra aegagrusот гръбния гребен и долната висяща брадаC. falconeri, както и разликите в морфологията и оцветяването на рога.(Хъфман, 2004; Новак, 1999; Робъртс, 1997)

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хомоиотермичен
  • двустранна симетрия
  • Полов диморфизъм
  • мъжки по-голям
  • орнаментика
  • Маса на обхвата
    32 до 110 кг
    70,48 до 242,29 lb
  • Дължина на обхвата
    140 до 180 см
    55,12 до 70,87 инча

Размножаване

Както повечето копитни животни,C. falconeriне се чифтосва моногамно. Markhors се размножават ежегодно, като мъжете се състезават агресивно по време на коловоза за правото да отглеждат потомството на женски стада.(Новак, 1999)




са морски свинчета тревопасни животни

  • Система за чифтосване
  • полигинен

Капра фалконерисе размножава ежегодно, като коловозите се срещат през есенните и зимните месеци. През това време самотните мъже могат временно да се присъединят към женски стада.

Бременността продължава 135 до 170 дни. Всяка бременност може да роди 1 или 2 потомства. Отбиването настъпва на възраст от 5 или 6 месеца. Младите обикновено остават с майка си до размножителния сезон. Репродуктивната зрялост настъпва на възраст от 18 до 36 месеца и е по-късно при мъжете, отколкото при жените.(Новак, 1999)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • сезонно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • Оплождане
  • живороден
  • Интервал на размножаване
    Markhors се размножават ежегодно.
  • Размножителния период
    Размножаването се случва през есенните и зимните месеци.
  • Обхват на потомството
    1 до 2
  • Среден брой потомци
    2
    AnAge
  • Период на бременност
    4,5 до 5,67 месеца
  • Диапазон на отбиване възраст
    5 до 6 месеца
  • Диапазон на възраст в полова или репродуктивна зрялост (женски)
    18 до 30 месеца
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    36 месеца

Мархорите обикновено се раждат през пролетните и летните месеци май и юни. Малките първоначално се раждат в плитка земна хралупа. Те могат да ходят скоро след раждането и могат да пътуват с майката. Майките осигуряват храна (мляко) и защита на растящите си малки. Те остават с майката приблизително 6 месеца, въпреки че има няколко съобщения за деца, останали с майката след това. Не се съобщава, че мъжете участват в родителски грижи.(Буран, 1925)

  • Родителски инвестиции
  • предварително оплождане
    • осигуряване
    • защита
      • женски пол
  • предварително излюпване / раждане
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • женски пол
  • предварително отбиване / избягване
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • женски пол
  • преди независимостта
    • защита
      • женски пол
  • асоциация след родителите с родителите
  • наследява майчина / бащина територия

Продължителност на живота / дълголетие

Продължителността на живота наC. falconeriварира от 11 до 13 години. Видът е едновременно издръжлив и издръжлив и в резултат на това малки стада могат успешно да се отглеждат и поддържат в плен.(Новак, 1999)

  • Типична продължителност на живота
    Състояние: див
    11 до 13 години
  • Типична продължителност на живота
    Статус: плен
    10 до 13 години

Поведение

Капра фалконерие до голяма степен дневна, въпреки че се съобщава, че е най-активна в ранните сутрешни и късни следобедни часове. Markhors се хранят до 12 или 14 часа на ден, включително период на почивка за дъвчене.

Женските са социални и пътуват в стада, които съдържат средно 8 до 9 индивида. Това е значително по-малко от средното стадо от Капра ибекс иCapra aegagrus. Съставът на стадото е предимно женски, като мъжете временно се присъединяват по време на сезона. Мъжките са други самотни.(Робъртс, 1997)


естествено местообитание на кит убиец

Въпреки че повечето маргори се преместват на по-ниски височини и впоследствие по-меки условия, през зимата няколко популации отC. falconeriса документирани на по-високи височини.(Новак, 1999; Робъртс, 1997)

  • Ключови поведения
  • бегъл
  • дневни
  • подвижен
  • прелетни
  • самотен
  • териториален
  • Социални
  • господстващи йерархии

Обхват на дома

Плътността на населението в Пакистан варира от 1 до 9 индивида / кв. Км. Ареалът на такива стада често е изключително ограничен в резултат на планинския терен, който обитават Markhors.(Робъртс, 1997)

Комуникация и възприятие

Като се има предвид относително отворената и изложена зона на местообитание наC. falconeri, не е изненадващо, че този бозайник притежава силно изострено зрение. Обонянието също е изключително развито. И двете гореспоменати сетива се използват за разпознаване на територии и откриване на хищници.Капра фалконеринепрекъснато сканира околната си среда за наличие на хищници. Markhor показва силно пресметнати и интензивни движения в отговор на откриването на хищник.

Освен това, по време на раждащия сезон, са документирани женски маргори, които дават отличителен назален призив, когато се приближават до малките си.

В коловоза се използва тактилна комуникация, тъй като мъжките се състезават помежду си за възможности за чифтосване.(Буран, 1925)

  • Канали за комуникация
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Както е вярно за другите големи копитни копитни животни в планината,C. falconeriподдържа строго растителноядна диета, съставена от разнообразни треви през пролетните и летните месеци. През есенните и зимните месеци преминава към ядене на листа, клонки и храсти. Диетите на Markhor включват, но не се ограничават до,Източен Pennisetum,Енеапогон кайсия,Hippophae rhamnoides, иQuercus ilex.(Новак, 1999; Шалер, 1975)

  • Основна диета
  • Тревопасен
    • folivore
    • lignivore
  • Растителни храни
  • листа
  • дърво, кора или стъбла

Хищничество

Макар и рядко, съществува документация за златни орли плячка на млади маргори. Хората ловуват мархори, въпреки че не са успели да проникнат в няколко планински крепости на популациите на маркхор. Възрастни и млади маргори също са жертви на Хималайски рис , снежни леопарди , вълци , и пантери .(Буранд, 1925; Новак, 1999; Робъртс, 1997)

Екосистемни роли

Markhors подпомагат разпространението на семена от дивите треви, които съставят диетата им. Освен това,C. falconeriслужи като важен източник на храна за няколко големи планински бозайници, включително Хималайски рис , снежни леопарди , вълци , и пантери . В резултат на това популациите на маркхор обикновено са малки и се състоят от силни и здрави индивиди.(Робъртс, 1997; Уилсън и Рийдър, 1993)

  • Въздействие върху екосистемата
  • разпръсква семена
Мутуалистични видове
  • сив горал ( Naemorhedus goral )

Икономическо значение за хората: Положително

Маркхорите са силно ловувани от хората през зимните месеци. По това време по-голямата част от мархорите се спускат на по-ниски височини в търсене на фураж.(Робъртс, 1997; Шалер, 1975)

  • Положителни въздействия
  • храна
  • частите на тялото са източник на ценен материал
  • източник на лекарство или лекарство

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Капра фалконериняма особено отрицателно икономическо въздействие върху хората. Тези бозайници са сравнително послушни и бързо ще избягат при откриване на човек. Въпреки че по-голямата част от терена, в който живеят маргорите, е изключително сух и планински, те са изправени пред конкуренция от страна на добитъка, като домашни кози и овце.(Шалер, 1975)

Природозащитен статус

Капра фалконерие ценен сред ловци на трофеи и членове на азиатския пазар на лекарства. Те са изправени пред конкуренция на местообитанията както от домашния добитък, така и от местното земеделие. В резултат на това всички популации от дивиC. falconeriса намалявали непрекъснато през последните 40 години.

От 1976 г. Кабул (C. falconeri megaceros), праворог (C. falconeri jerdoni) и читан маркхор (C. falconeri chiltanensis), са обявени за застрашени от USFWS. В допълнение,C. falconeriе класифициран като застрашен и зависим от опазването през 1996 г. от IUCN. Последната класификация показва, че дългосрочното оцеляване на този вид силно зависи от започването и поддържането на програми за опазване.

Други коментари

Markhors са националните животни на Пакистан. Интересното е, че се смята, че общото наименование, маркхор, произхожда или от персийските думи „мар“ и „хор“, в свободен превод като „змиеяд“, или от думите на пушто „мар“ и ахюр “, преведено като„ змийско-рог ”. Няколко лингвистични лагера благоприятстват последната теория, тъй като изглежда, че тя се отнася до формата на маркерни рога. Тъй като видът е изцяло вегетариански, няма да има много смисъл да се обозначава с етикети и ядещ змии.(„World Ecoregion Profile“, 2001; Roberts, 1997; „World Ecoregion Profile“, 2001)

Седем различни подвида наC. falconeriса документирани. Всеки от тях може да се различи от останалите при изследване и отбелязване на съответната форма, размер и кривина на рогата.(Шалер, 1975)

Сътрудници

Нанси Шеферли (редактор), агенти за животни.

Нора Котран (автор), Университет на Мичиган-Ан Арбър, Фил Майърс (инструктор), Музей по зоология, Университет на Мичиган-Ан Арбър, Таня Дюи (редактор), Агенти за животни.


с главата надолу факти за медузи

Популярни Животни

Прочетете за Parabuteo unicinctus (ястреб на Харис) в агентите за животни

Прочетете за Cairina moschata (патица от мускус) в агентите за животни

Прочетете за Accipitridae (орли, ястреби и хвърчила) на агентите за животни

Прочетете за Arenaria interpres (румен камък) на агентите за животни

Прочетете за Rhinolophidae (подкови прилепи) в агентите за животни

Прочетете за Canidae (койоти, кучета, лисици, чакали и вълци) в агентите за животни