Apodidaeswifts

От Ален Кемфийлд

Разнообразие

Бързовете са в реда Аподиформи , подредАподии семействоApodidae. Има две подсемейства на бързолетите: 13 видаCypseloidinae(примитивни американски бързолети) и 79 видаApodinae(суиллети, гръбначни опашки и типични бързи). ПодсемействотоApodinaeе разделен на три племена: 28 видаКолокалини(swiftlets), 24 вида отЧаетурини(гръбначни опашки) и 27 видаАподини(типични бързи). ПлеметоЧаетуринипонякога е посочен като собствено подсемействоChaeturinae. Има 19 рода на бързолетите и общо 92 вида.

Суигите са много въздушни видове и прекарват голяма част от живота си на крилото. Крилата им с форма на сърп са добре пригодени за високоскоростен полет. Като тяхното имеApodidae(което означава „без крака“) предполага, че те имат малки крачета и не могат да кацат. Въпреки това, модифицираните пера на опашката помагат на бързите да кацнат и да се движат по вертикални повърхности. Оперението им е скучно черно или кафяво; някои видове имат бели или сиви петна, а някои имат по-ярки кестеняво-червеникави гърла. Мъжете и жените изглеждат сходни и двамата играят еднакви роли в гнезденето и отглеждането на малки.


сезон на гнездене на червено крило

Много бързи гнездят в пещери, на скали или в хралупи на мъртви дървета. Те често използват слюнка като лепило, за да държат гнездата си заедно и да ги прикрепят към субстрата. Гнездата на годни за гнездо свирлети ( Aerodramus fuciphagus ) са деликатес в някои части на света и се използват за приготвяне на супа от птиче гнездо.(Chantler and Driessens, 2000; Chantler, 1999;)



Географски обхват

Бързовете са космополитно семейство; те се срещат на всички континенти с изключение на Антарктида и са често срещани в неотропичните, близколектическите, ориенталските, етиопските, австралийските и палеарктическите региони.(Campbell and Lack, 1985; Chantler, 1999; Collins, 2001;)

  • Биогеографски региони
  • близка
    • местен
  • палеарктичен
    • местен
  • Ориенталски
    • местен
  • етиопски
    • местен
  • неотропичен
    • местен
  • австралийски
    • местен
  • Други географски термини
  • холарктически
  • космополитен

Среда на живот

Бързовете са сухоземни видове, които се нуждаят от хранителни местообитания с голям брой въздушни насекоми. Те се намират на практика във всеки умерен или тропически район, където може да се намери плячка. Бързото местообитание включва пустинен оазис, средиземноморски храст, степ, ферма или пасища, градски райони, гори и каньони. Те могат да бъдат намерени от морското равнище до 4000 m. Тъй като водата е неразделен аспект на биологията на размножаването на много видове, бързаци обикновено се намират близо до водата.

Изискванията на местата за нощуване и размножаване на стреловете (традиционно пещери или кухи дървета, напоследък включително и изкуствени структури) понякога налагат пътуване на различно разстояние между местата за нощуване и хранене.(Campbell and Lack, 1985; Chantler and Driessens, 2000; Chantler, 1999; Collins, 2001;)

  • Региони на местообитанията
  • умерен
  • тропически
  • наземен
  • Наземни биоми
  • пустиня или дюна
  • савана или пасища
  • гора
  • тропическа гора
  • планини
  • Други характеристики на местообитанията
  • градски
  • крайградски
  • земеделски
  • крайречен

Физическо описание

Бързолети са малки птици (9-25 см), обикновено с черно или кафяво оперение. Някои видове имат бели в областта на гърлото или кръста, а някои видове имат по-ярки кестенови или червеникави гърла. Мъжете и жените са мономорфни (приличат си) и са способни на високоскоростен полет. Бързините се хранят с крилото и голямата им зяпа им позволява да улавят насекоми, докато са в полет. Техните дълги, тесни първични пера и къси вторични пера позволяват бърз полет и плъзгане; тъй като се плъзгат, бързачите имат малки мускули на гърдите спрямо други птици с подобен размер. Много видове имат твърди опашни пера с бодливи върхове, които помагат да се закрепят към стените на местата им за нощувка.

Всички бързаци имат къси крака и малки крачета с остри, извити нокти; те не могат да кацат, но са в състояние да се придържат към вертикални повърхности като скалите и пещерните стени, които служат като места за нощувка. Тъй като бързачите използват слюнка, за да свържат гнездящ материал и да прикрепят гнезда към вертикални повърхности, те имат големи слюнчени жлези, които увеличават размера си по време на размножителния сезон. Бързовете имат пера пред очите си; Смята се, че перата намаляват отблясъците и предпазват очите. Повечето видове се преливат, след като достигнат местата си за зимуване, въпреки че някои се преливат по време на размножителния период или непосредствено преди миграцията.

Има две подсемейства бързи,CypseloidinaeиApodinae. Видове вътреCypseloidinaeне използвайте слюнка за изграждане на гнезда, имайте 2 каротидни артерии и примитивно небце. Видове вътреApodinaeимат добре развит транспалатинен процес, една сънна артерия и всички с изключение на една (нужните опашки Хирундапус ) използвайте слюнка за изграждане на гнезда.(Campbell and Lack, 1985; Chantler and Driessens, 2000; Chantler, 1999; Collins, 2001; Gill, 1995;)

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • двустранна симетрия
  • Сексуален диморфизъм
  • секс

Размножаване

Бързовете са моногамни и мъжете и жените участват еднакво в гнезденето и отглеждането на малки. При някои тропически видове двойките ще останат заедно целогодишно. При други видове всяка година се образуват нови двойки връзки. Гнездовите места се защитават от гнездящата двойка и битките за гнездови сайтове могат да продължат няколко часа. Мъжете извършват въздушни дисплеи и има съобщения за въздушна копулация, но няма потвърдени наблюдения. Чифтосването обикновено се случва в гнездото.

Поне един вид бързи, коминни бързаци ( Chaetura pelagica ) са кооперативни животновъди. Размножаващите се двойки могат да имат един или повече помощници в гнездото. Помощниците обикновено са не-животновъди от първото лято.(Campbell and Lack, 1985; Chantler and Driessens, 2000; Chantler, 1999; Collins, 2001; Gill, 1995;)

  • Система за чифтосване
  • моногамен
  • кооперативен животновъд

Гнезденето при стрекове обикновено съвпада с периоди на голямо изобилие от насекоми. В тропиците бързаците се размножават по време на влажния сезон. В умерените зони размножаването се случва през лятото. Суичове, живеещи близо до екватора, могат да се размножават целогодишно. Стрижовете, живеещи в райони с дълги размножителни сезони, могат да имат два съединителя, докато тези в райони с кратък период от време за разплод ще имат само един. Повечето бързаци са колониални животновъди, въпреки че някои са самотни. Местата за гнезда обикновено са на тъмни места като пещери или кухи дървета (бързите на Vaux ( Chaetura vauxi ) ще гнезди в кухините, направени от натрупани кълвачи ( Dryocopus pileatus )). Много видове бързи са се приспособили към модифицирания от човека пейзаж и ще гнездят в изкуствени конструкции като комини и в навечерието на сгради.

Бързолозите са уникални с това, че използват слюнка, за да залепят заедно гнездовия материал и да прикрепят гнездата си към субстрата. Някои дори използват слюнка, за да залепят яйцата си за гнездото. Гнездата са изградени от различни материали: мъх, черен дроб, пера и клони. Гнездата на някои бързи (Колокалини) са направени изцяло от слюнка.Кипселоидинбързаците строят гнезда с мъх и лишеи на первази близо до или зад водопади и понякога ще използват повторно гнезда. Размерът на съединителя при тези видове обикновено е един.Chaeturineбързи строят гнезда от клонки и използват слюнка, за да задържат гнездото заедно и да го залепят за гнездещия субстрат. Размерът на съединителя при тези видове може да бъде от 4 до 5.Apodinaeбързаците строят гнезда от растителен материал и пера върху пукнатини, обикновено на скали, но също така и изкуствени конструкции. Те обикновено са колониални гнездовци; размерът на съединителя варира от 1 до 7, но обикновено е 2 до 3. Както е обичайно за много колониално гнездящи видове, паразитите в гнездата могат да бъдат в изобилие.

Суичовете обикновено започват да се размножават през втората си година. Размерът на съединителя варира в зависимост от качеството и наличността на храната. Яйцата са тъмно бели и са с размери от 15,5 на 10 мм до 43 на 28,5 мм. Интервалът на снасяне на яйца е през ден. Излюпването е синхронно и инкубацията продължава от 14 до 32 дни. След излюпването висшите птенца се раздуват за 1 до 2 седмици в зависимост от времето.

Както бързите яйца, така и птенцата са устойчиви на охлаждане, младите стрейкове могат да изпаднат в огън, за да спестят енергия в студено време. Времето също има огромен ефект върху растежа на птенците, тъй като честотата на хранене зависи от успеха на храненето на възрастни, което от своя страна зависи от времето. Младите бързачи имат големи запаси от мазнини и следователно могат да оцелеят дълго време, без да бъдат хранени.

Гнездовият период продължава 5 до 8 седмици. Това е по-дълго от повечето подобни птици, тъй като периодът на гнездене се удължава, ако изобилието от храна е ниско. Преди да избягат, младите бързаци ще изпълняват „упражнения за крила“, докато се подготвят за живота си на крилото. След като са избягали, младите бързаци са напълно независими и вече не се хранят от родителите си. Малкият успех варира от 26 до 96 процента.

Австралийски бързи ( Aerodramus terraereginae ) имат два съединителя с едно яйце годишно. Второто яйце се снася след излюпването на първото пиле и се инкубира от най-старото пиле. Пилето дори разработва кръпка за пило, подобно на пиле за възрастни. Обикновено втората мацка не се излюпва, докато първата не избяга. Тази уникална стратегия за развъждане може да намали продължителността на времето, необходимо за създаване на два съединителя, приблизително с 3 седмици.(Campbell and Lack, 1985; Chantler and Driessens, 2000; Chantler, 1999;; Gill, 1995; Sibley and Ahlquist, 1990)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • сезонно развъждане
  • целогодишно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • Оплождане
    • вътрешен
  • яйценосен

Както мъжки, така и женски бързолети участват в инкубацията на яйцата и храненето на малките. Инкубацията продължава 14 до 32 дни. Бързостите са алтрикални и се раздуват в продължение на 1 до 2 седмици. Пилетата остават в гнездото от 5 до 8 седмици; растежът на птенците е силно зависим от времето, тъй като родителите имат по-ниска скорост на храна в лошо време. Младите се хранят с „хранителни топки“ от насекоми, които се държат заедно със слюнката; всяка хранителна топка съдържа приблизително 500 насекоми. След като пилетата уловят, те не получават допълнителни родителски грижи.(Campbell and Lack, 1985; Chantler and Driessens, 2000; Chantler, 1999; Collins, 2001; Gill, 1995;)

  • Родителски инвестиции
  • altricial
  • мъжки родителски грижи
  • женски родителски грижи

Продължителност на живота / дълголетие

Като цяло бързините са дълголетни и имат ниска смъртност. Годишната преживяемост се оценява на 65 до 83 процента. Смъртността е най-висока през първата година. Най-дълго живеещите известни индивиди са: алпийски бързи ( Tachymarptis melba ) от 26 години, обикновен бърз ( Apus apus ) от 21 години, и бърз комин ( Chaetura pelagica ) от 14 години.(Campbell and Lack, 1985; Chantler and Driessens, 2000; Chantler, 1999; Collins, 2001;)

Поведение

Стрижовете са склонни да бъдат социални видове и ще се хранят и нощуват в големи стада от смесени видове. Повечето също са колониални животновъди, въпреки че някои са самотни. Пристанищата на стрелците на Vaux ( Chaetura vauxi ) в Орегон са оценени на 20 000 до 30 000 индивида. Сайтовете за почивка често са традиционни. Въздушното нощуване е известно за някои видове; те поддържат височината си, като се плъзгат във вятъра, като понякога пляскат с криле.

При студено време бързаците ще разпушат перата си и ще се сгушат заедно; понякога двойките за разплод дори ще носят една върху друга. Птенчетата и възрастните могат да изпадат в студ през студените нощи.

Повечето бързаци са крепускуларни, въпреки че се случва нощно и дневно хранене. Активните периоди варират в зависимост от времето и обикновено съвпадат с изобилието от насекоми. В по-хладни дни стреловете ще напуснат нощувката по-късно или ще се върнат по-рано, отколкото през по-топлите дни. Ако е особено студено, те ще нощуват през деня.

За бързаците, живеещи в умерени райони, е необходима миграция; те мигрират на ята понякога през нощта и обикновено на голяма надморска височина. Суичовете могат да увеличат телесното си тегло с 50 процента, преди да започнат миграцията. Миграционните способности на стрийтове са улеснили разпространението им и са им позволили да колонизират почти всяка част на света.(Campbell and Lack, 1985; Chantler and Driessens, 2000; Chantler, 1999; Collins, 2001;; Zammuto and Franks, 1981)


розов кленов молец отровен

  • Ключово поведение
  • дървесен
  • мухи
  • плъзга се
  • дневни
  • нощно
  • здрач
  • подвижен
  • прелетни
  • заседнал
  • дневен торпор
  • самотен
  • териториален
  • Социални
  • колониален

Комуникация и възприятие

Суичовете комуникират акустично и визуално. Те са силно гласовити; мъжете и жените имат различни обаждания, състоящи се от чипове и тракащи или бръмчащи писъци. Мъжките извършват въздушни дисплеи, за да привличат партньори и да възпират нарушителите. Понякога мъжките крила ще издават звук по време на въздушни дисплеи, причинен от вибриращи пера.

Някои суифтлети (Колокалини) използвайте ехолокационни повиквания. Обажданията не се използват за улавяне на плячка, но им позволяват да се ориентират в местата за тъмно нощуване.(Campbell and Lack, 1985; Chantler, 1999; Collins, 2001;)

  • Канали за комуникация
  • визуална
  • акустичен
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • ехолокация
  • химически

Хранителни навици

Бързовете са насекомоядни, те улавят плячката си по време на полет (ястреб) или събират насекоми от листата. Суиктовете пият, летейки близо до повърхността на водата с отворена уста. Те често са крепускулярни (хранят се в зори или здрач) и нощуват през най-горещите части на деня, но има някои нощни и дневни видове.

Стрижовете често ще се възползват от роещите се насекоми като майни ( Ephemeroptera ). Те често се хранят с Hymenoptera (пчели, оси и мравки), Diptera (истински мухи), Hemiptera (истински грешки) и Coleoptera (бръмбари). Само в Европа са регистрирани над 500 вида плячка.

Възможно е да се намерят стада от смесени видове (включително лястовици ( Hirundinidae )) хранене заедно. Разделянето на ниши се улеснява от разликите в размера на зевдите, които съответстват на размера на видовете и ограничават размера на плячката, която може да бъде взета. Височината може също така да отдели местообитанията за хранене на различни видове, като по-големите видове обикновено се хранят на по-високи височини от по-малките видове.(Campbell and Lack, 1985; Chantler and Driessens, 2000; Collins, 2001;)

  • Основна диета
  • месояден
    • насекомоядно

Хищничество

Няколко хищници ( Falconiformes ) са чести хищници на бързи; известни видове включват: сапсан ( Falco ), Евразийски хобита ( Falco subbuteo ), саждив сокол (Falco conchlor) и ястреби на прилепи ( Macheiramphus alcinus ). Някои известни гнездови хищници включват раци ( Декапода ), змии (Змии), червенокрили скорци (Onychognathus mario), петнисти бухали ( Bubo africanus ), фискални свивания ( Lanius collaris ) и гарвани (Корвисspp.). Има и вид пещерен крикет (Рапидофора Ранитомея) в Борнео, който се храни както с малки, така и с яйца на бързи птици.

Стрижовете често подлагат въздушни хищници, като грабливи, ако се приближат до ято. Тъй като бързачите са уязвими за хищници, когато не са в полет, те избират много специфични места за гнезда, които са недостъпни за повечето сухоземни хищници (например зад водопади или вътре в пещери и пукнатини).(Campbell and Lack, 1985; Chantler and Driessens, 2000; Chantler, 1999; Cink, 1990; Collins, 2001; Gill, 1995)

  • Известни хищници
    • хищници Falconiformes )
    • сапсан ( Falco )
    • Евразийски хобита ( Falco subbuteo )
    • сажди соколи (Falco conchlor)
    • прилепни ястреби ( Macheiramphus alcinus )
    • раци ( Декапода )
    • змии (Змии)
    • червенокрили скорци (Onychognathus mario)
    • петнист орел ( Bubo africanus )
    • фискални свивки ( Lanius collaris )
    • врани ( Корвус )
    • пещерни щурци (Рапидофора Ранитомея)

Екосистемни роли

Бързолозите са домакини на много видове паразити, които се срещат на отделни птици и в гнезда. В Африка паразитите включват: хипобосцидни мухи (Гатаерина, Псевдолинхия и Орнитомия ), пера въшки (ДенюсиЕвриум) и кърлежи (Lelaptidae,Проктофилодии,AnalgesidaeиEustathiidae). Някои паразити може да са еволюирали съвместно със специфични видове бързаци и са ендемични за тях.

Като насекомоядни, бързолетите засягат и популациите от насекоми в целия им ареал.(Campbell and Lack, 1985; Chantler, 1999)

Икономическо значение за хората: Положително

Ядливите гнезда на бързи птици (Колокалини) се използват в супа от птиче гнездо, деликатес в някои страни. През 1989 г. в световен мащаб се търгуваха 19 900 000 гнезда с бързи птици; те се продават за $ 1,225 (САЩ) / кг. Търговията с бързо гнездо е важна част от икономиката за много хора, живеещи в Югоизточна Азия.

Смята се, че бързата слюнка може да се използва при разработването на лечение на СПИН като начин за насърчаване на клетъчното делене в имунната система.

Тъй като са насекомоядни, бързолетите също са важни агенти за борба с вредителите.(„Управлението на годни за консумация пещери от птичи гнезда в Сабах“, 1987; Chantler and Driessens, 2000; Chantler, 1999; Collins, 2001;)

  • Положителни въздействия
  • храна
  • източник на лекарство или лекарство
  • контролира популацията от вредители

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Някои видове бързи са се научили да се възползват от изкуствени структури като места за гнездене. Например комини за комини ( Chaetura pelagica ), както подсказва името им, често гнездят в комини. Това създава проблеми на онези, които искат да държат стреловете навън, и е накарало някои да си запушат комини, за да изключат птиците. Обикновено бързините не увреждат конструкциите, но там, където са нежелани, трябва да се изразходват време и пари, за да се предпазят от тях.(Колинс, 2001;)

  • Отрицателни въздействия
  • домакински вредител

Природозащитен статус

IUCN не посочва бързаци като критично застрашени, 1 вид като застрашени (Гуам бързиятCollocalia bartschiи 5 вида като уязвими. Популации от други видове, като комини Chaetura pelagica ), белогърли бързаци ( Aeronautes saxatalis ) и черни бързи ( Cypseloides niger ) намаляват. Повечето от северноамериканските видове са защитени съгласно Закона за договора за мигриращите птици. Не са изброени бързаци от CITES и един вид (Мариам сивAerodramus vanilrorensis bartschi) е в списъка на ESA.

Заплахите за бързеите включват: човешко безпокойство, загуба на местообитания, събиране на гнезда, сблъсъци с телефонни проводници, самолети и сгради, пестициди (както тези, които пряко увреждат птиците, така и други, които причиняват намаляване на броя на плячката), хищничество от въведени видове (например котки или змии) и предизвикани от човека климатични промени (тъй като времето има толкова голям ефект върху размножаването и изхранването).

Тъй като естественото им местообитание изчезва, някои видове могат да се възползват от създадени от човека структури като места за гнездене и нощуване. Използването на тези сайтове може да увеличи успеха на гнездото и да улесни разширяването на обхвата. Сега обаче, когато някои видове разчитат на създадени от човека места за нощуване и гнездене, те изпитват затруднения да се справят с човешките реакции на тяхното присъствие (например комини капачки, предназначени да извеждат бързите комини навън). Възможно е да се построят изкуствени кули за нощувки, за да се осигурят допълнителни местообитания за нощуване и гнездене на някои видове.(„Управление на пещери за ядливи птичи гнезда в Сабах“, 1987; „База данни на видовете UNEP-WCMC: CITES-Listed Species“, 2003; Chantler and Driessens, 2000; Chantler, 1999; Collins, 2001; IUCN, 2002; Kyle and Kyle, 2003;; Система за застрашени и застрашени видове, 2003; Служба за риба и дива природа на САЩ, дата неизвестна)

  • Червен списък на IUCN [Връзка]
    Не е оценено

Други коментари

До 1943 г. не беше известно къде се извива коминът ( Chaetura pelagica ) презимували. Дестинацията беше открита, когато изследовател в Перу забеляза индийско племе, носещо огърлици, направени от лентите на краката на птицата.(Природен център Роби Тъфтс, 2003)

Сътрудници

Alaine Camfield (автор), агенти за животни.

Кари Киршбаум (редактор), агенти за животни.

Популярни Животни

Прочетете за Nematostella vectensis за агентите за животни

Прочетете за Macropus agilis (пъргав валаби) в агентите за животни

Прочетете за Pteropus tonganus (тихоокеанска летяща лисица) в агентите за животни

Прочетете за Pseudochirops archeri (зелен опосум на ринга) на агентите за животни

Прочетете за Macropus rufogriseus (червеногръб валаби) в агентите за животни

Прочетете за Microcavia australis (южна планинска кавита) в агентите за животни