Aplodontia rufamountain бобър

От Тони Лин Нюел

Географски обхват

Планински бобри се срещат в Северна Америка. Двете основни вериги планински бобри са от Мерит, Британска Колумбия до Рио Дел, Калифорния и от връх Маунт. Шаста, Калифорния до западна Невада. На калифорнийския бряг също има оскъдни популации от този вид (Carraway, 1993).

  • Биогеографски региони
  • близка
    • местен

Среда на живот

Местообитанието на планинските бобри варира от залесени райони на морското равнище до върхове на дървесни линии. Те се радват на райони, които съдържат дървесни видове от втори растеж, храсти и предпочитат да са близо до вода. Те са най-разпространени във високи планински върхове с мръсна гора и най-рядко се срещат в иглолистните гори. Планинските бобри трябва да живеят на места с дълбоки почви, за да се изгради тяхната система от нори. (Carraway, 1993).

  • Наземни биоми
  • гора

Физическо описание

Планинските бобри са тъмнокафяви, с изключение на бяло петно ​​под всяко ухо. Имат здрави резци. Главата им е плоска и широка, а носът е леко извит. Тялото е дебело, тежко и покрито с груба, скучна козина. Под козината има оскъдно покритие на предпазна коса, която е тъмночервена със сивокафяв цвят. Те имат къси крайници и общата им дължина е 300 - 470 mm (Carraway, 1993).



  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • двустранна симетрия
  • Средна маса
    1125 g
    39,65 унции
    AnAge
  • Средна базална скорост на метаболизма
    1.892 W.
    AnAge

Размножаване

Започвайки през ноември или декември, се наблюдава увеличаване на размера на тестисите, простатата и булуреталните жлези на мъжете. Докато жените достигат естрос, зърната им се увеличават, вулвата им се подува и вагиналните цитонамазки разкриват предимно ефителни клетки. Жени, които са само на една година, също овулират, но не се размножават, което показва, че овулацията е спонтанна, вместо да бъде предизвикана от копулация. Началото на естросния цикъл е около февруари или март.

Гестацията обикновено трае от шест до осем седмици и котилата от две до три малки са често срещани. Теглото на младите бобри е 25,5g. При раждането си бобрите са розови, безпомощни, слепи и нямат значителна покривна козина. В рамките на шест до осем седмици бобрите могат да функционират (Carraway, 1993).

  • Основни репродуктивни характеристики
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • Среден брой потомци
    2.75
    AnAge
  • Среден период на бременност
    29 дни
    AnAge
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (жени)
    Пол: женски
    730 дни
    AnAge
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    Пол: мъжки
    730 дни
    AnAge

Продължителност на живота / дълголетие

Поведение

Планинските бобри не са особено социални животни. Рядко отиват по-далеч от няколко метра от дупките си. Домът им се припокрива и всеки бобър защитава мястото на гнездото си. Зрението и слуха на планинския бобър са много лоши, но обонянието и допирът им са добре развити. Планинските боброве вокализират под формата на свирки и бумтящи звуци. Те също пищят, докато се бият и издават мелещ звук със зъбите си (Carraway, 1993).


колко дълго живеят капуцините

Вдлъбнатината на планинските бобри е съсредоточена около местата за гнезда. Почти всички входове са свързани с подземните гнездови камери. Гнездните камери са покрити с изсушени листа. Отворът към тунелите е покрит с палатка като пръчица или има растителност, покриваща отвора (Carraway, 1993).

  • Ключови поведения
  • подвижен

Комуникация и възприятие

  • Канали за възприятие
  • тактилен
  • химически

Хранителни навици

Планинските бобри са тревопасни животни; диетата им включва растения, треви и дори папрати като папрат с меч и папрат. Съставът на диетата на планинските бобри се различава в зависимост от пола и възрастта на индивида и сезона. Докато се хранят, те клякат и отделят твърди и меки фекални гранули, които хващат в устата си. Твърдите пелети се поставят в яма до растителността, докато меките пелети се регестрират (Carraway, 1993).

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Нахранването от планинските боброве върху разсад в райони, подложени на повторно залесяване, може да доведе до екологични и икономически щети. Те също причиняват щети в градината и нападат посевите на фермерите. За да се предотвратят допълнителни щети от планинските бобри, хората предприемат различни видове действия. Единият е да се намали храната, консумирана от планинските бобри, чрез използване на хербициди и изгаряне. Друг метод е да се контролира популацията директно чрез капани или чрез използване на токсични примамки. Пластмасова мрежа е поставена и около дървета, които планинските боброве унищожават. Тези мерки за превенция допринасят за значително количество пари (Carraway, 1993).

Природозащитен статус

IUCN изброява подвида A.r. nigra и A.r. фая на планинския бобър като неопределена (Wilson, 1993).

Сътрудници

Тони Лин Нюел (автор), Университет на Мичиган-Ан Арбър.

Популярни Животни

Прочетете за Diadophis punctatus (arnyi) за агентите за животни

Прочетете за Hoplomys gymnurus (брониран плъх) в агентите за животни

Прочетете за Dipodomys heermanni (кенгуру плъх на Heermann) в агентите за животни

Прочетете за Thylogale billardierii (тасманийски падемелон) за агентите за животни

Прочетете за Sorex cinereus (cinereus shrew) в агентите за животни

Прочетете за Dolichonyx oryzivorus (bobolink) в агентите за животни