Aphelocoma californica западна скраб сойка (Също така: западна скраб-сойка)

От Джими Скот

Географски обхват

Западни скраб-сойки (Aphelocoma californica) може да се намери в западните части на Северна Америка. Те обитават региони от централен Тексас, до западното крайбрежие на САЩ. Намерени са чак на север до северния Орегон и чак на юг до сухите, южни райони на Мексико. Западните храсталаци обикновено не мигрират на големи разстояния. През зимните месеци обаче те могат да се преместят извън описания от тях ареал в равнинните райони на ръба на ареала си.(Curry, 2002; Delaney, et al., 2008)

  • Биогеографски региони
  • близка
    • местен

Среда на живот

Западните храсталаци често могат да се видят в много сухи, открити, горещи крайбрежни местообитания. Не е необичайно да ги забележите в райони, където човешките популации са гъсти. Въпреки че обитават височини до 3700 м, западните храсти са по-често срещани в райони с по-ниски височини с гъста трева, четка и ниски храсти. Често се срещат в гори с гъста среда надъбдървета ипинонови борове.(Curry, 2002; Ramamoorthy, et al., 1993; Sibley, 2003; Woolfenden, 1985)

  • Региони на местообитанията
  • умерен
  • наземен
  • Наземни биоми
  • пустиня или дюна
  • савана или пасища
  • гора
  • Други характеристики на местообитанията
  • крайградски
  • Кота на обхвата
    0 до 3700 m
    0.00 до 12139.11 фута
  • Средна кота
    2000 м
    6561.68 ft

Физическо описание

Западните храсталаци имат дължина средно 29,21 см от върха на човката до края на опашката си. Средното им тегло е 85 g; въпреки че възрастните могат да варират от 70 до 100 g. Мъжете обикновено са по-големи от жените. Западните храсти са кафяви, сиви, бели и сини. Те имат относително голяма сметка и дълга опашка. Тези сойки имат синьо чело, изпъстрено с бели вежди и смес от сиво и черно около очите. Гърдите, страните и коремът им са сиви или бели, а мантията им е кафява или черна. На крилата им първичните и вторичните пера са сини. Западните скраб-сойки могат да бъдат разграничени от подобни видове по липсата на гребен, липсата на бяло в крилата им и отчетливата комбинация от синя глава, бели гърди и кафяв гръб.(Curry, 2002; Sibley, 2003; Stokes, 2013)



  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • двустранна симетрия
  • Сексуален диморфизъм
  • мъжки по-голям
  • Маса на обхвата
    70 до 100 g
    2,47 до 3,52 унции
  • Средна дължина
    29,21 см
    11.50 инча
  • Среден размах на крилата
    39,37 см
    15.50 инча
  • Обхват на базалната скорост на метаболизма
    2,8 до 4,9 см. O2 / g / час

Размножаване

Мъжките западни скраб-сойки образуват моногамна двойка с женска. За да привлекат потенциален партньор, западните храсти се показват с пречистване. Това пречистване е от решаващо значение за поддържането на здрави пера и увеличаване на успеха при чифтосване. Обикновено през март мъжките западни храсти създават своя територия и изграждат гнездо специално за размножаване с потенциален партньор. За да ги ухажват, мъжете пеят последователност от тонове с меки височини на потенциалните партньори.(Clayton, 2002; Curry, 2002; Vleck and Brown, 1999)

  • Система за чифтосване
  • моногамен

Западните храсталаци участват в несъвместно репродуктивно поведение. Това означава, че вместо да останат тясно свързани с роднини в група, сойки се размножават извън семейството. Размножителният им период настъпва от март до април. Броят на пилетата на сезон варира в зависимост от успеха на всяко пило. Обикновено едно пило се влага, докато развие способността да лети. Ако плодникът е неуспешен, западните храсти се гнездят отново и опитват отново с второ пило. Средно те отглеждат по едно пило всяка година. Гнездата им обикновено включват 3 до 6 яйца, които се излюпват за около 18 дни. Теглото им при раждане варира от 5,6 до 7,5 g. След 16 до 26 дни западните храсти стигат до новороденото, което означава, че са в състояние да напуснат гнездото. Физически, западните храсталаци достигат полова зрялост след около 1 година; мъжете обаче първо трябва да могат активно да защитават дадена територия с цел чифтосване, което може да отнеме до 7 години. Западните храсталаци, които не успяват да защитят дадена територия, се наричат ​​„плаващи“. Плаването може да се случи до 7 години, преди те успешно да защитят дадена територия, и по този начин да имат нещо ценно да предложат на своя партньор.(Кармен, 2004; Къри, 2002)


са черни плъхове, опасни за хората

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • сезонно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • яйценосен
  • Интервал на размножаване
    Западните храсти се размножават веднъж годишно.
  • Размножителния период
    Западните храсти се размножават от март до април.
  • Пасирайте яйца на сезон
    3 до 6
  • Обхват на времето за излюпване
    17 до 18 дни
  • Средно време за излюпване
    18 дни
  • Диапазон на нововъзникваща възраст
    16 до 26 дни
  • Средна възрастова възраст
    20 дни
  • Средно време до независимост
    20 дни
  • Диапазон на възраст в полова или репродуктивна зрялост (женски)
    1 (ниска) година
  • Диапазон на възрастта в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    1 (ниска) година

След като двойка за размножаване се установи, мъжките западни храсти изграждат гнездото си преди сексуално размножаване. Материалите, използвани за изграждане на гнезда, включват растителни материали и клонки, както и кон и домашна крава коса. Женските покриват пилетата след излюпването им. Типичната диета за отглеждане включва молец или пеперуда ларви и жълъди. Чистотата на гнездото се поддържа от мъжкия, който отстранява фекалните вещества от гнездото по време на развитието на гнездото.(Къри, 2002)

  • Родителски инвестиции
  • altricial
  • мъжки родителски грижи
  • женски родителски грижи
  • предварително оплождане
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • предварително излюпване / раждане
    • осигуряване
      • мъжки
    • защита
      • мъжки

Продължителност на живота / дълголетие

Най-дългата регистрирана продължителност на живота на западните храсти в дивата природа е 15 години и 9 месеца, докато рекордът в плен е 19 години и 8 месеца. Изследване на зимни мигранти в окръг Монтерей, Калифорния, завърши проучване за маркиране и възстановяване за период от 11 години. Те установиха, че процентът на оцеляване е висок през първата година (65%), но след това значително спада. Въпреки че 13% са доживели до 2-годишна възраст, само една проследена птица (2% от пробата) е оцеляла до 5-годишна възраст.(Clapp, et al., 1983; Linsdale, 1949; Vandersande, 2002)

  • Продължителност на живота на обхвата
    Състояние: див
    15,75 (високи) години
  • Продължителност на живота на обхвата
    Статус: плен
    19,67 (високи) години

Поведение

По време на полет западните скраб-сойки използват повтарящи се ритми на крилата, които се редуват с плъзгащ се полет. Те увеличават скоростта на ударите на крилата си по време на взаимодействието на хищник или плячка, за да поддържат определено ниво на полет във въздуха. Западните скраб-сойки пътуват, подскачайки, докато са на земята. Подобно на други сойки, тези птици са дневни, социални и по-скоро гласовити. Мъжките защитават териториите по време на размножителния сезон и формират загубени йерархии въз основа на качеството на територията. Когато представител на този вид открие мъртъв съвестник, те призовават други сойки в района, като правят силни обаждания. Смъртта на специалист също временно засяга капацитета им за търсене.(Carmen, 2004; Curry, 2002; Iglesias, et al., 2012; Sibley, 2003)


подножието жълта крака жаба

  • Ключово поведение
  • дървесен
  • мухи
  • плъзга се
  • салтаторски
  • дневни
  • подвижен
  • териториален
  • Социални
  • господстващи йерархии
  • Размер на територията на обхвата
    6600 до 65000 m ^ 2
  • Среден размер на територията
    25300 м ^ 2

Обхват на дома

Изследванията на техните територии разкриват среден размер на територията от 25,3 ха, с минимален размер от 0,66 ха и максимален размер от 65 ха.(Къри, 2002; Сибли, 2003)

Комуникация и възприятие

Западните скраб-сойки общуват по различни начини. Ако видят на земята починал западен скраб-сойка, те реагират, като прелитат от дърво на дърво и издават вокализирани писъци, които се издигат много бързо и повтарящо се от ниска към висока височина. Това поведение кара други западни скраб-сойки в непосредствена близост да правят същите вокализации. Те също имат специфична вокализация за идентифициране на потенциален партньор. Западните скраб-сойки пеят на потенциални партньори в последователност от тонове с мека височина. По същия начин западните храсталаци използват отличителен призив, за да защитят своята територия от натрапник. Докато почиват на клон, те издават писък, който звучи подобно на вокализациите, направени в отговор на починал съзнател. Те издават силни, повтарящи се писъци от ниска към висока височина, докато вдигат сметката си във въздуха и прожектират към натрапника. Използвайки обонянието си за зрение и обоняние, те могат да различават качеството на храната между всяко семе, което срещат.(Curry, 2002; Iglesias, et al., 2012)

  • Канали за комуникация
  • акустичен
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Западните храсталаци се считат за всеядни. Диетата им се състои от разнообразна гама от животински и растителни материали, която варира в зависимост от времето на годината. Тези птици консумират предимно жълъди от октомври до февруари и най-вече плодове от май до юни. Те консумират най-голямо количество животински вещества през месец април. Западните скраб-сойки консумират плодове, главно череши и сини сливи, както и други зърнени храни и зеленчуци катоовесицаревица. Тези птици също ядат насекоми, включително бръмбари ,пчели, молци , скакалци , и фиданки . Западните храсталаци могат да преследват животни, включително малки сухоземни птици и техните яйца, земноводни като Калифорнийски тънки саламандри , и влечуги като западна ограда гущери . Тези сойки имат еволюирали структури, които им позволяват да се хранят по-ефективно. Едната структура е основата на долната им челюст, което им позволява да бият змии и гъсеници на земята. Сметката им се е развила в различни форми в зависимост от техния навик на хранене. Соките, разположени в местообитания с гъсти дъбови дървета, имат дълбоки, закачени сметки, които им позволяват да консумират ядки по-ефективно. Соки, разположени в местообитания с гъстипинонови боровеимат по-заострена купюра, която им позволява да проникнат в конусите за по-голяма консумация на ядки. Предпочитат да съхраняват семена в земята за по-късна употреба, но могат и да ги скрият под камъни или върху телефонни стълбове и да ги покрият с листа.(Clayton, 2002; Curry, 2002; Dunn and Tessaglia-Hymes, 1999)

  • Основна диета
  • месояден
    • яде сухоземни гръбначни животни
    • яде яйца
    • насекомоядно
    • яде не насекоми членестоноги
  • Тревопасен
    • плодовито
    • месоядно животно
  • всеядно
  • Храни за животни
  • птици
  • земноводни
  • влечуги
  • яйца
  • насекоми
  • сухоземни не насекоми членестоноги
  • Растителни храни
  • семена, зърнени храни и ядки
  • плодове
  • Похранващо поведение
  • съхранява или кешира храни

Хищничество

Западните скраб-сойки използват високи вокализации, когато възприемат по-големи хищници като миещи мечки , дългоопашати невестулки , западни петнисти скункс , райета скункс , западни сиви катерици , лисичи катерици и множество змии и птици. Общите птичи хищници включват Американски гарвани , Ястребите на Купър , острокосмести ястреби , златни орли , червеноопашати ястреби , и прерийни соколи .(Клейтън, 2002; Къри, 2002)

Екосистемни роли

Западните храсти помагат за поддържане на екосистемите чрез разпръскване на семена. Те разпръскват семена от различни видове дъб, бор и хвойна, по-специалноКолорадски пинонови борове, и ги погребете с намерението да ги изядете по-късно. Ако обаче соята не се върне, семената имат шанс да покълнат. Тези сойки приемат и ектопаразити като лице . Известно е, че три въшки ектопаразити са специфични за гостоприемника на западните храсти и включватPhilopterus cassipes,Бруелия с дефицит;и Мирсидея видове. Тези сойки също установяват взаимни отношения сКолумбийски черноопашати еленикато ядете кърлежи, хипобосцид мухи (мухи кедс или въшки) и мухи от семейството Tabanidae (еленови мухи) от кожата на елените.(Bush, et al., 2009; Clayton, 2002; Francis, et al., 2012; Isenhart and Desante, 1985)

  • Въздействие върху екосистемата
  • разпръсква семена
Мутуалистични видове
  • Колумбийски черноопашати елени (Odocoileus hemionus columbianus)
Коменсални / паразитни видове
  • лице (Philopterus cassipes)
  • лице (Бруелия с дефицит;)
  • лице ( Мирсидея )

Икономическо значение за хората: Положително

Западните храсталаци често се хранят от хранилки, поддържани от човека, особено през зимните месеци, когато храната е по-малко изобилна. Това е потенциално приятно за наблюдатели на птици и полезно за продажбите на птичи семена. Проведени са и експерименти и изследвания на западни храсти, за да помогнат на хората да разберат техните екологични роли и отрицателните ефекти на антропогенния шум върху екологията.(Francis, et al., 2012; Jones and Reynolds, 2008)


синьо-петнист скат

  • Положителни въздействия
  • екотуризъм
  • изследвания и образование

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Западните скраб-сойки предпочитат плодовете, ядките и разнообразните зеленчуци, което кара културата да страда, особено в овощните градини с плодове и шам фъстък. Тези сойки могат да служат и като усилващ приемник за вируса на Западен Нил. Вирусът може да бъде пренесен от сойки на хора чрез ухапване от комари.(Curry, 2002; Ladeau, et al., 2008)

  • Отрицателни въздействия
  • наранява хората
    • причинява заболяване при хората
    • носи човешка болест
  • култура вредител
  • причинява или носи болест от домашни животни

Природозащитен статус

Понастоящем популациите на западните храсти се поддържат и видът не е застрашен, но съществуват потенциални дългосрочни заплахи за западните храсти. Например 5283 западни храсти са умрели за 18-годишен период в резултат на вятърни турбини. Тези сойки също са чести местообитания, където популациите на хората и домашни котки са плътни. За съжаление котките са отговорни за смъртта на милиарди птици в САЩ всяка година.(Къри, 2002; Милиус, 2013)

Сътрудници

Джими Скот (автор), Университет Радфорд, Карън Пауърс (редактор), Университет Радфорд, Лейла Сицилиано Мартина (редактор), Служители на агенти за животни.

Популярни Животни

Прочетете за Aethia cristatella (хохла) на животинските агенти

Прочетете за Incilius periglenes за агентите за животни

Прочетете за Lucilia sericata за агентите за животни

Прочетете за Martes pennanti (fisher) за агентите за животни

Прочетете за Carcharhinus leucas (Cub акула) на животински агенти

Прочетете за Sminthopsis crassicaudata (дебела опашка с мазнини) в агентите за животни