Aotus trivirgatusnortern night маймуна

От Алисия ЛаВал

Географски обхват

Aotus trivirgatusобхващат по-голямата част от тропическа Южна Америка. От север на юг те се намират от Панама до северна Аржентина. От изток на запад обхватът им се простира от устието на Амазонка до изворите й в Перу и Еквадор. (Макдоналд 1997)

  • Биогеографски региони
  • неотропичен
    • местен

Среда на живот

Aotus trivirgatusможе да се намери от морското равнище до 3200 фута кота, в местообитания, вариращи от дъждовни гори и облачни гори до граничеща савана. Те имат тесен диапазон на толерантност към температура между 28 и 30 градуса С. Те са дървесни същества и обикновено се срещат при пътуване от едно плодно дърво до друго през целия сезон.Aotus trivirgatusе установено, че предпочита големи овощни дървета с балдахин.


дългата клюна на сър Дейвид

(Baer et al. 1994)



  • Наземни биоми
  • гора
  • тропическа гора

Физическо описание

Както мъже, така и жени отAotus trivirgatusса сходни по размер с дължина на тялото от 24 до 47 cm. Дължината на опашката варира от 22 до 42 cm. Палтата варира от сивокафяви, сиви или червеникави гърбове и почти бели до оранжеви долни части. Цветът на козината се променя от едно географско местоположение на друго и поради тази причина, наред с други,A. trivirgatusчесто се разделя на много различни видове или подвидове от различни изследователи.Aotus trivirgatusе единственият нощен примат на неотропите [виж коментарите по-долу]. Те имат най-големите обонятелни луковици и допълнителни обонятелни луковици от всички маймуни от Новия свят, вероятно поради тяхната зависимост от миризмата по време на нощна дейност. Те също имат големи кафяви / оранжеви очи. Отличителните белези на лицето включват триъгълна черна петна между очите и черни ивици отстрани, оформящи иначе бялото им лице.

(Макдоналд 1997, Hershkovitz 1983, Wright 1994)(Hershkovitz, 1983; Macdonald, 1997)

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хомоиотермичен
  • двустранна симетрия
  • Полов диморфизъм
  • пола
  • Средна маса
    800 гр
    28,19 унции
    AnAge
  • Средна базална скорост на метаболизма
    2.499 вата
    AnAge

Размножаване

Aotus trivirgatusживеят в моногамни двойки. Има доказателства за дългосрочно свързване на двойки.

  • Система за чифтосване
  • моногамен

Aotus изглежда разчита най-много на обажданията за намиране на партньори. Тъй като разговорите не са често срещани средAotus trivirgatus, гуд обикновено показва самотен мъж или жена, които търсят партньор. Обикновено съвкупленията се извършват през нощта, въпреки че са наблюдавани и през деня. Женските раждат само по едно поколение всяка година и рядко близнаци. Кърмачетата са големи и невръстни при раждането. Продължителността на бременността е 133 дни. Чифтосването се извършва около август и септември, така че бебетата се раждат в сезона на голямо производство на плодове. (Baer et al. 1994, Macdonald 1997)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • Среден брой потомци
    един
    AnAge
  • Среден период на бременност
    142 дни
    AnAge
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (жени)
    Пол: женски
    821 дни
    AnAge
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    Пол: мъжки
    730 дни
    AnAge

Мъжете са основният болногледач на кърмачетата. Грижите включват носене, охрана, игра и споделяне на храна с бебета. Това изисква значително количество енергия, тъй като мъжете носят бебета на възраст до четири месеца и често изостават от останалата част от групата. Майките кърмят малките си на всеки 2 до 3 часа. Кърмачетата са големи в сравнение с телесната маса на родителите си и растат бързо. Размерът и растежът на бебето може да обяснят еволюционната адаптация на моногамията и родителските грижи за мъжете, тъй като бебетата се нуждаят от повече грижи, отколкото може да осигури самотна майка.

  • Родителски инвестиции
  • предварително оплождане
    • осигуряване
    • защита
      • женски пол
  • предварително излюпване / раждане
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • женски пол
  • предварително отбиване / избягване
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • преди независимостта
    • осигуряване
      • мъжки
    • защита
      • мъжки
  • удължен период на обучение на непълнолетни

Продължителност на живота / дълголетие

Поведение

Aotus trivirgatusобикновено се срещат в семейни групи, в които по-възрастните братя и сестри живеят с родителите си далеч след ранна детска възраст и помагат на чифтосващата двойка да отгледа по-малките си потомци. Предполага се, че и това е резултат от високите енергийни нужди на бебетата. Също така има ограничени възможности за непълнолетни и подрастващи да срещнат единични маймуни от противоположния пол, с които да се откъснат от родилната си група и да образуват нова двойка.

Игрално поведение вA. trivirgatusсе наблюдава предимно между кърмачета, непълнолетни, подрастващи и бащи. Това обикновено се случва в месеците, в които плодовете са най-богати.

Aotus trivirgatusса териториални животни с територия от около 9 хектара. Те защитават тези територии и агресията ще се получи, когато съседните групи се срещнат помежду си по границите на територии. Агресивното поведение включва силни вокали, подобни на огромен звук, скокове с твърди крака, преследвания и понякога борба. Мъжките и женските участват в тези териториални битки или противостояния. Конфликтите рядко продължават повече от 10 минути и една група обикновено се оттегля.

(Райт 1994, Макдоналд 1997)

  • Ключови поведения
  • дървесен
  • нощно
  • подвижен
  • заседнал
  • териториален
  • Социални

Комуникация и възприятие

  • Канали за възприятие
  • тактилен
  • химически

Хранителни навици

Aotus trivirgatusяжте предимно плодове, насекоми, нектар и листа. Те също така ще допълнят диетата си с гущери, жаби и яйца за протеини. По време на недостиг на храна те търсят предимно нектар, смокини и насекоми. По това време на годината те изглежда имат предимството пред подобни по размер дневни видове, които са били прогонени от тези източници на храна от по-големи дневни маймуни.

(Baer et al. 1994)

  • Основна диета
  • всеядно
  • Храни за животни
  • земноводни
  • влечуги
  • яйца
  • насекоми
  • Растителни храни
  • листа
  • плодове
  • нектар

Икономическо значение за хората: Положително

Aotus trivirgatusса били използвани като източник на храна от много коренни народи на неотропите. Напоследък те се оказаха безценни като лабораторни животни и бяха използвани за различни изследвания и експерименти при тестване на човешки заболявания и потенциални лечения. Един пример е ролята, коятоA. trivirgatusса имали при тестване на антималарийни лекарства, тъй като те също могат да бъдат носители на паразитите на човешката малария. В търговската мрежа също има пазар за маймуни-сови като домашни любимци. (Baer et al. 1994, Geiman and Meagher 1967)

Природозащитен статус

Aotus trivirgatusса застрашени от широко обезлесяване на тропическите гори на Южна Америка. Те са чувствителни както към ясни сечи, така и към селективно обезлесяване, тъй като това ограничава разнообразието от диети в рамките на ограничената територия на всяка група. Маймуните на бухали също се ловуват заради месото, кожите, черепите и зъбите. Те се ловуват предимно от ловци на натура, които са били принудени да се обърнат към тези по-малки маймуни за храна, тъй като по-големият дивеч вече не е наличен. Търговията с САЩ и други страни като лабораторни животни и домашни любимци също намалява популацията през 70-те. Днес правителствените забрани в повечето южноамерикански окръзи и САЩ ограничават износа и вноса, като по този начин намаляват въздействието на капана като заплаха. Защитените територии в много южноамерикански страни също са помогнали за опазването на този вид. За съжаление, поради икономически и политически проблеми, забраните за лов, улавяне и обезлесяване в много от тези райони не се прилагат. (Baer et al. 1994)

Други коментари

Aotus trivirgatusсе различават от повечето нощни животни по това, че имат цветно зрение. Този факт, заедно със структурата на окото, предполага, че предците на нощните маймуни са били дневни. Въпреки че са еволюирали много големи очи за условия на слаба светлина, тяхната активност зависи от лунната светлина и тяхната дейност е ограничена в много тъмни нощи. (Макдоналд, 1997)


червеноухи плъзгащи хищници

Сътрудници

Alicia LaValle (автор), Университет на Мичиган-Ан Арбър, Фил Майърс (редактор), Музей по зоология, Университет на Мичиган-Ан Арбър.

Популярни Животни

Прочетете за Ceratitis capitata в агентите за животни

Прочетете за Formicidae (мравки, четиримили) за агентите за животни

Прочетете за Triaenodon obesus (рифова акула от бял камък) в агентите за животни

Прочетете за Bombycilla cedrorum (кедрово восъчно крило) в агентите за животни

Прочетете за Hippocampus kuda (обикновен морски кон) в агентите за животни

Прочетете за Tylonycteris pachypus (по-малък бамбуков прилеп) в агентите за животни