Aotus nigricepsчерноглава нощна маймуна

От Адам Дейвис

Географски обхват

Aotus nigriceps(черноглава нощна маймуна) е родом от неотропична Южна Америка. Черноглавите нощни маймуни се срещат в район, приблизително в границите на 5 до 15 ° южна ширина и 75 до 55 ° западна дължина. Тази област включва амазонските и мадейрските гори в Перу, Бразилия и Колумбия и няколко горски площи, открити в басейните на реките Хуалага, Укаяли, Явари, Пурус и Мадре де Диос. Той обхваща тези райони на юг от река Амазонка до басейна на река Мадейра и северозападната част на басейна на река Tapajoz. Черноглавите нощни маймуни са вид „червеногризи“ или „южни“ нощни маймуни.(Aquino and Encarnacion, 1994; Cawthon, 2005; Fernandez-Duque, 2006)


характеристики на кафяви дървесни змии

  • Биогеографски региони
  • неотропичен
    • местен

Среда на живот

Черноглавите нощни маймуни обикновено се срещат в низините и склоновете на тропическите гори. Те обикновено се намират в по-високите нива на балдахина в гората. Те избират изключителни места за спане при мошениците на клоните, особено при дърветата от родаМикония. Тези дървета имат големи листа и относително дебела покривна покривка. Aotus видовете обикновено не модифицират средата си на сън. Други видове нощни маймуни,A.vociferansиA. nancymae, са наблюдавани съзаемащи спящи сайтове с Жълтите Odobenidae ,Басарицион габи,Коенду двуцветен,Tamandua tridactyla,Isothrix bistriatusи един видове.(Aquino and Encarnacion, 1994; Fernandez-Duque, 2005; Khimji, 2005; Wright, 1994a)

  • Региони на местообитанията
  • тропически
  • наземен
  • Наземни биоми
  • гора
  • тропическа гора
  • Кота на обхвата
    0 до 3200 m
    0.00 до 10498.69 фута

Физическо описание

Черноглавите нощни маймуни са малки примати, приблизително със същия размер като малка катерица. Макар че има малко данни относно масата наA. nigricepsпо-специално, Aotus видове, както мъжки, така и женски, са средно 750 g като възрастни, достигайки този размер до 14-месечна възраст. Палтата им е къса и дебела. ВъзрастенA. nigricepsимат тъмно сиво-черен ажути в горната част на гърба и предните крайници и оранжево-кафяв в долната част на гърба, външните задни крака и върху опашката. Те имат три забележими черни ивици, които почти се събират на челото. Две от тези ивици следват страните на лицето до максилата, централната ивица се простира до моста на носа. Те имат бели петна над всяко око, по бузите и под устата. Те също имат ярко оранжев пелаж от двете страни на врата и върху вентрала, простиращ се от долната част на врата, гърдите и стомаха до ръцете, краката и вентралната опашка. Кърмачетата и под-възрастните имат еднакво основно оцветяване. Aotus видовете имат непропорционално големи, кафяви очи, съобразени с техните нощни навици. Липсва им ясен запис. Нощните маймуни имат малки външни уши, които са скрити от козината им. Цифрите им са дълги и тънки, с прави нокти и широки подложки на върха на пръстите. Втората цифра на всеки крак има извит нокът, който може да се използва за поддържане. Те имат междумембрален индекс от 74, типичен за дървесните четириноги. Базалният метаболизъм е с 18 до 24% по-нисък от прогнозирания за други бозайници с тегло 1 kg.(Baer, ​​1994; Dixson, 1994; Fernandez-Duque, 2005; Ford, 1994; Khimji, 2005; Wright, 1985)



  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хомоиотермичен
  • двустранна симетрия
  • Сексуален диморфизъм
  • секс
  • Средна маса
    750 гр
    26.43 унции

Размножаване

Черноглавите нощни маймуни са серийно моногамни; партньорите могат да бъдат изместени поради насилие от страна на събеседник от същия пол. Мъжете и жените образуват връзки, които продължават, докато единият или другият не бъде изместен. Плодоносно чифтосване не се случва, докато чифтосваната двойка не е заедно в продължение на една година. Мъжете имат малки тестиси, които може да са показателни за моногамия и конкуренция с нисък партньор. Изглежда, че няма сигнал, че женската е възприемчива към чифтосването и чифтосването се извършва както по време, така и извън периода на еструса. Брачните срещи са с кратка продължителност и продължават от 1 до 9 коитални тласъка. Размножителният период в дивата природа обаче е между август и февруари Aotus видове в плен са наблюдавани да се размножават целогодишно.(Fernandez-Duque, 2005; Fernandez-Duque, 2006; Ogden, 1994; Wright, 1985; Wright, 1994a; Wright, 1994b)

  • Система за чифтосване
  • моногамен

Нито мъжете, нито жените изглежда дават репродуктивни сигнали и брачната активност не зависи от женските цикли на еструса. Репродуктивна дейност вA. nigricepsобикновено се случва между август и февруари и женската дава по едно бебе на година. Близнаци са наблюдавани само рядко, при 1 от 169 раждания. Мъжете и жените се разпръскват от ражданията си като под-възрастни между 26 месеца и 5-годишна възраст, средно разпръскване на 3-годишна възраст. Интервалът между ражданията е от 166 до 419 дни. Средното тегло на новородено е 90 до 150 g. Пълното отбиване настъпва около 18 до 19 седмици. Половата зрялост е при 2 години при мъжете и от 3 до 4 години при жените.(Aquino and Encarnacion, 1994; Dixson, 1994; Fernandez-Duque, 2005; Fernandez-Duque, 2006; Wright, 1985; Wright, 1994a)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • сезонно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • живороден
  • Интервал на размножаване
    Маймуните бухали се размножават веднъж годишно.
  • Размножителния период
    Размножителният сезон настъпва между август и февруари.
  • Обхват на потомството
    1 до 2
  • Среден период на бременност
    4 месеца
  • Средна възраст на отбиване
    19 седмици
  • Средно време до независимост
    18 седмици
  • Диапазон на възраст в полова или репродуктивна зрялост (женски)
    3 до 4 години
  • Диапазон на възрастта в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    2 (ниски) години

Черноглавите мъжки маймуни през нощта са основно грижещи се за малките си. Женските кърмят малките си на всеки 3 часа, но след това прогонват бебето, като го хапят за краката или опашката. Мъжете поемат грижите за бебето, с изключение на кърменето, след 2 седмици. На възраст около 8 седмици, около времето на отбиването, мъжките започват да прогонват и малките си. Младите понякога узурпират териториите на родителите си след независимостта.(Dixson, 1994; Fernandez-Duque, 2005; Wright, 1994a)

  • Родителски инвестиции
  • предварително оплождане
    • осигуряване
    • защита
      • женски пол
  • предварително излюпване / раждане
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • женски пол
  • предварително отбиване / избягване
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
  • преди независимостта
    • осигуряване
      • мъжки
    • защита
      • мъжки
  • сдружение след родителите с родителите
  • наследява майчина / бащина територия

Продължителност на живота / дълголетие

Не се знае много за дълголетието вAotus nigricepsв дивата природа. Наблюдавано е, че лица в популации в плен живеят от 15 до 20 години.(Фернандес-Дюк, 2005; Фернандес-Дюк, 2006)

  • Продължителност на живота на обхвата
    Състояние: див
    11 (високи) години
  • Продължителност на живота на обхвата
    Статус: плен
    20 (високи) години

Поведение

Черноглавите нощни маймуни са дървесни четириноги. Те са предимно нощни, но от време на време се наблюдават през светлата част на денонощието. Черноглавите нощни маймуни живеят в малки семейни групи, включително техните малки и по-възрастни потомци.Aotus nigricepsхората са силно териториални и защитават обхвата си с вокализации и сексуално специфична агресия. Мъжките обикновено нападат други мъже, а женските обикновено нападат други жени. Конфронтациите продължават от 5 до 30 минути и приключват, когато една от групите си тръгне. Агресията е и средство за изместване на партньора. Мъж или жена ще влезе в дадена територия и ще се бие с обитаващата жена или мъж. Ако успеят, те ще поемат партньора и територията на своя съперник. Интересното е, че успешните мъже, които се забавляват, също ще поемат грижите за всички бебета от предишната двойка.(Aquino and Encarnacion, 1994; Wright, 1985; Aquino and Encarnacion, 1994; Wright, 1985; Aquino and Encarnacion, 1994; Fernandez-Duque, 2005; Wright, 1985; Wright, 1994a)

  • Ключово поведение
  • дървесен
  • нощно
  • подвижен
  • заседнал
  • териториален
  • Социални
  • Размер на територията на обхвата
    70 000 до 140 000 m ^ 2
  • Среден размер на територията
    92 000 m ^ 2

Обхват на дома

Домът варира отA. nigricepsса малки, средно 9,2 ха. Дължините на нощните пътеки варират от 340 m до 1025 m (средно 708 m) в зависимост от количеството околна светлина и преобладаващите метеорологични условия.(Фернандес-Дюк, 2005; Райт, 1994а)

Комуникация и възприятие

Резонансните крясъци и ниските височини са най-често срещаните форми на гласова комуникация в Aotus . Упсовете обикновено се използват при вътрешногрупови срещи по краищата на територии и се използват с визуални дисплеи и маркиране на аромати преди агресивни взаимодействия. Обикновено обиците се използват в комуникация от разстояние от мъже и жени, които не са свързани и могат да участват в брачни ритуали. Aotus мъжете и жените използват както урина, така и кожни секрети в поведение за маркиране на аромат.(Фернандес-Дюк, 2005; Райт, 1985; Райт, 1994а)

  • Канали за комуникация
  • визуална
  • акустичен
  • химически
  • Други режими на комуникация
  • ароматни знаци
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Черноглавите нощни маймуни са предимно плодовити, предпочитат узрели Фикус плодове. Те също така се хранят с листа и цветя, както и с молци, бръмбари и паяци. Въпреки това, изследвания на фекални вещества отA. nigricepsне са дали значителни количества листни влакна или насекоми. Това е различно от Страж което изглежда по-фоливорно.

  • Основна диета
  • Тревопасен
    • плодовито
  • Храни за животни
  • насекоми
  • сухоземни не насекоми членестоноги
  • Растителни храни
  • листа
  • плодове
  • цветя

Хищничество

Малко се знае за хищничеството на Aotus видове. Тяхната нощност и дърводобив помага да се предпазят от много хищници. Рядко напускат дърветата, като само оставят от време на време да преминат в други залесени площи, за да се хранят.(Aquino and Encarnacion, 1994)

  • Адаптации срещу хищници
  • загадъчен

Екосистемни роли

Поради тяхната плодовитост, черноглавите нощни маймуни вероятно ще помогнат за разпространението на семената, въпреки че не са направени малко изследвания за техните екосистемни роли.

  • Въздействие върху екосистемата
  • разпръсква семена

Икономическо значение за хората: Положително

Черноглавите нощни маймуни са важни членове на местните екосистеми.

  • Положителни въздействия
  • изследвания и образование

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Не са известни неблагоприятни ефекти на черноглавите нощни маймуни върху хората.

Природозащитен статус

Понастоящем черноглавите нощни маймуни се считат за вид с по-малко безпокойство от IUCN. Техният природозащитен статус може да се промени, тъй като продължаващото развитие в гористите райони, в които живеят, засяга местообитанието им.(Aquino and Encarnacion, 1994; Cawthon, 2005)

Сътрудници

Таня Дюи (редактор), агенти за животни.

Адам Дейвис (автор), Университет на Орегон, Стивън Фрост (редактор, инструктор), Университет на Орегон.

Популярни Животни

Прочетете за Clarias gariepinus (Barbel) за агентите за животни

Прочетете за Charadrius vociferus (killdeer) в агентите за животни

Прочетете за Chinchilla lanigera (чинчила) в агентите за животни

Прочетете за Chamaeleo calyptratus (забулен хамелеон) за агентите за животни

Прочетете за Lorisidae (lorises и pottos) в агентите за животни

Прочетете за Pandinus imperator в агентите за животни