Нощната маймуна на Aotus nancymaaeMa

От Джон Граф

Географски обхват

Aotus nancymaae(Нощната маймуна на Ма) може да се намери в северните централни амазонски неотропи в Северна Перу и западна Бразилия в Южна Америка. Някога се е смятало, че този вид принадлежи към вида Aotus trivirgatus , чийто обхват се смяташе, че достига от Южна Централна Америка до Южна Америка.(Aquino and Encarnacion, 1986a; Aquino and Encarnacion, 1986b; Bales, 1980; Eisenberg and Redford, 1999; Emmons, 1990; Moynihan, 1996)

  • Биогеографски региони
  • неотропичен
    • местен

Среда на живот

Въпреки че се считат за обитатели на местообитанията (Greenberg, 1999),A. nancymaaeсе срещат предимно в низинните тропически гори.Aotus nancymaaeпредпочитат сезонно наводнени горски райони, защото по-меките дървета осигуряват хралупи и висящи храсти, в които се скриват и гнездят (Aquino and Encarnacion, 1986a, Greenberg, 1999). През нощта, докато са активни, те заемат горните нива на навеса, докато търсят плодове и цветя. През деня те живеят в долния навес на гората, оставайки неактивни. Силно дървесен,A. nancymaaeне се движете естествено по земята. Едва когато хората са били в извънредни ситуации, е било документирано земно движение (Aquino and Encarnacion, 1986a, Moynihan, 1976).(Aquino and Encarnacion, 1986a; Eisenberg and Redford, 1999; Emmons, 1990; Greenberg, 1999; Moynihan, 1996)

  • Региони на местообитанията
  • тропически
  • наземен
  • Наземни биоми
  • гора
  • тропическа гора

Физическо описание

Aotus nancymaaeса малки маймуни с неподходящи опашки. Пелажът им е светлосив до светлокафяв. Принадлежи към подразделението „червено гърло“ на Aotus , тези маймуни имат червеникаво оранжева коса по страните на врата и вътрешната облицовка на крайниците и основата на опашката (Eisenberg and Redford, 1999, Emmons, 1990). Опашката има черен връх и виси право надолу, отличителна характеристика на всички Aotus видове (Emmons, 1990). Козината е къса, плътна и мека (Moynihan, 1996).Aotus nancymaaeимат характерно големи очи. Ръцете им са добре развити за хващане, способни на по-независимо движение от другите примати от Новия свят (Moynihan, 1976). Пост каудалната жлеза присъства и е увеличена и при двата пола; това се използва за маркиране на територия. Гениталиите на възрастниA. nancymaaeса ярко оцветени и показани (Aquino and Encarnacion 1986b).(Aquino and Encarnacion, 1986b; Eisenberg and Redford, 1999; Emmons, 1990; Greenberg, 1999; Moynihan, 1996)



  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хомоиотермичен
  • двустранна симетрия
  • Полов диморфизъм
  • пола
  • Маса на обхвата
    550 до 950 g
    19,38 до 33,48 унции
  • Средна маса
    788 g
    27,77 унции
  • Дължина на обхвата
    530 до 774 мм
    20,87 до 30,47 инча
  • Средна дължина
    637 мм
    25.08 инча

Размножаване

Aotus nancymaaeживеят в малки групи, състоящи се от моногамна размножителна двойка и до три от най-новите им потомци. Когато достигнат зряла възраст, индивидът е принуден от семейната си група и се лута да търси половинка (Aquino and Encarnacion, 1986b). За да привлечете партньор,A. nancymaaeиндивидите издават скърцания, докато пътуват през окупирани територии (Aquino and Encarnacion, 1986b, Greenberg, 1999, Moynihan, 1976). Женските имат цикъл на еструс от около 19 дни (Greenberg, 1999). Женските раждат по един млад или рядко по два малки (Aquino and Encarnacion, 1986b, Greenberg, 1999); двама млади може да са резултат от висока наличност на ресурси. Размножаващите се двойки продължават да се чифтосват през целия живот.(Aquino and Encarnacion, 1986b; Greenberg, 1999; Moynihan, 1996)

  • Система за чифтосване
  • моногамен

Aotus nancymaaeпартнират целогодишно, но се предполага, че потомството се зачева в зависимост от наличността на ресурси. Това води до сезонно размножаване в дивата природа (Greenberg, 1999). Размножителната двойка е в състояние да се грижи едновременно за до три потомци. Няма сведения за детоубийства (Aquino and Encarcion, 1986b, Bales, 1980, Greenberg, 1999).Aotus nancymaaeраждат малки, които са добре развити към момента на раждането. Отбиването може да отнеме от една до три седмици след раждането, като малките придобиват самостоятелна подвижност до третата седмица. Непълнолетните остават в групата до две години (Aquino and Encarcion, 1986b, Greenberg, 1999).(Aquino and Encarnacion, 1986b; Bales, 1980; Greenberg, 1999)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • целогодишно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • Оплождане
  • живороден
  • Интервал на размножаване
    Aotus nancymaaeраждайте 1 до 2 пъти годишно.
  • Размножителния период
    Aotus nancymaaeпорода целогодишно.
  • Обхват на потомството
    1 до 3
  • Среден период на бременност
    133 дни
  • Диапазон на отбиване възраст
    12 до 15 дни
  • Средна възраст на отбиване
    13 дни
  • Средно време до независимост
    18 дни
  • Диапазон на възраст в полова или репродуктивна зрялост (женски)
    211 до 400 дни
  • Диапазон на възраст в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    211 до 400 дни

В рамките на първата седмица от раждането първичната помощ се споделя между майката и бащата на малките. Майката осигурява мляко и транспорт, докато бащата осигурява транспорт и защита. Приблизително през първата седмица първоначалната грижа се предоставя от бащата. В този момент единственият контакт между майката и малките е по време на хранене. Когато храненето приключи, майката ще хапе малките, докато се върне при бащата (Eisenberg and Redford, 1999, Greenberg, 1999).(Айзенберг и Редфорд, 1999; Грийнбърг, 1999; Айзенберг и Редфорд, 1999; Грийнбърг, 1999)

Грижите, предоставяни от бащата презA. nancymaaeе силно ангажиран. На младите е позволено да се придържат към стомаха или гърба на бащата, докато се постигне свободна подвижност. През това време бащата защитава малките, докато споделя храна с тях. Младите губят контакт с бащата само докато се хранят с мляко от майката (Bales, 1980, Greenberg, 1999). След като се постигне независима мобилност, силната връзка между баща и потомство остава. Забелязано е, че бащата на Aotus коняри, отглежда и защитава малките, докато придобият пълна независимост. Макар и да не се наблюдава, беше отбелязано, че бащата наA. nancymaaeнай-вероятно играе с младите (Bales, 1980).(Bales, 1980; Greenberg, 1999)

  • Родителски инвестиции
  • предкоциален
  • предварително оплождане
    • осигуряване
    • защита
      • женски пол
  • предварително излюпване / раждане
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • женски пол
  • предварително отбиване / избягване
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • преди независимостта
    • осигуряване
      • мъжки
      • женски пол
    • защита
      • мъжки

Продължителност на живота / дълголетие

Не може да се намери достатъчно информация за продължителността на живота наA. nancymaae.

Поведение

Aotus nancymaaeса социални. Те образуват малки групи от две до пет индивида, които всички са пряко свързани. Състезанието за ресурси за създаване на подслон води до силна териториалност вътреA. nancymaaeгрупи, като отделни групи не взаимодействат често помежду си. Тези групи заемат малки територии, но групите все още са мобилни в рамките на територията (Aquino and Encarnacion, 1986b, Eisenberg and Redford, 1999, Greenberg, 1999). Дърветата, използвани за търсене на храна, са единствените области, в които териториите наA. nancymaaeприпокриване. Групите защитават своите територии чрез агресивна вокализация и, ако възникне необходимост, с насилие.


какво яде гривовидният вълк

Aotus nancymaaeспят в внимателно подбрани заслони през деня. Тези приюти са избрани по четири критерия: защита от хищници, включително укриване и множество изходи за лесно бягство; лесен достъп за физическите лица; подслон от елементите; и достатъчно място, за да приюти цялата група заедно. Тези пространства включват готови квартири, като дупки в дървета, вдлъбнатини в клони, гъсталаци и клони, които могат да бъдат оформени в приюти (Aquino и Encarnacion, 1986a). Поради нощния характер наA. nancymaae, тези приюти се споделят с други организми в региона с относително малка конкуренция за пространство (Aquino and Encarnacion, 1986a, Greenberg, 1999, Moynihan, 1976).

През ноща,A. nancymaaeизкачете се до горния балдахин, за да потърсите храна. (Aquino and Encarnacion, 1986b, Einsberg and Redford, 1999).(Aquino and Encarnacion, 1986a; Aquino and Encarnacion, 1986b; Eisenberg and Redford, 1999; Emmons, 1990; Greenberg, 1999; Moynihan, 1996)


щъркел на обувки до човек

  • Ключови поведения
  • дървесен
  • нощно
  • подвижен
  • заседнал
  • териториален
  • Социални
  • Среден размер на територията
    9200 м ^ 2

Обхват на дома

Групи отA. nancymaaeимат малки домашни ареали, средно около 9,2 ха (Айзенберг и Редфорд, 1999, Грийнбърг, 1999). Тази територия е добре дефинирана с помощта на ароматни знаци (Aquino and Encarnacion, 1986a, Greenberg, 1999). Вокализацията се използва, за да се покаже собствеността върху тяхната територия. Физическата сила рядко се използва за защита на територия (Aquino and Encarnacion, 1986b). Лекото припокриване на територии се среща често, но включва само овощни дървета в близост до краищата на територии. Малките групи се нуждаят от по-малки количества храна, така че споделянето на източници на храна се случва между групите (Aquino и Encarnacion, 1986b, Einsberg and Redford, 1999, Greenberg, 1999). Основната причина за териториалността наA. nancymaaeизглежда е за приюти, намерени в рамките на дадена територия.(Aquino and Encarnacion, 1986a; Aquino and Encarnacion, 1986b; Eisenberg and Redford, 1999; Greenberg, 1999)

Комуникация и възприятие

Aotus nancymaaeса много гласовити. За да останат в постоянен контакт, групи отA. nancymaaeпостоянно използвайте поредица от писъци, свирки и трели. Въпреки че това отдалечава позицията на групата, тя позволява бързо предаване на жизненоважна информация през групата (Eisenberg and Redford, 1999, Moynihan, 1976). Лекото повишаване на терена позволява да се съобщава за опасност от хищници (Айзенберг и Редфорд, 1999). Тъй като комуникацията е постоянна, всички хора в групата са наясно с предупреждението и какво означава то.(Айзенберг и Редфорд, 1999; Мойнихан, 1996)

Тези слухови сигнали се използват и по териториални причини. При защита на територия индивиди, обикновено непълнолетни, издават поредица от писъци, свирки и трели в продължение на 30-40 минути. Съперничещите групи реагират в натура за по-дълги периоди от разстояние не по-близко от 25 фута (Aquino and Encarnacion, 1986b, Einsberg and Redford, 1999, Greenberg, 1999). Този обмен е основният метод за показване на собствеността върху дадена територия. Субадултите и самотните възрастни също издават силен скърцане, когато са близо или преминават през заявената територия. Смята се, че тази комуникация се използва за привличане на партньори (Greenberg, 1999, Moynihan, 1976).(Aquino and Encarnacion, 1986b; Eisenberg and Redford, 1999; Greenberg, 1999)

Aotus nancymaaeизползвайте визуално възприятие. За разлика от много други нощни видове,A. nancymaaeлипсва tapetum locitum, светлина, улавяща повърхността, в окото. Те също така запазват други дневни характеристики, като задържането на няколко вида рецептори на ретината, по-полезни при виждането на по-висока интензивност на светлината. За да виждате по-добре през нощта,A. nancymaaeимат увеличени очи, позволяващи да се получи повече светлина.Aotus nancymaaeса разработили ускорени нервни импулси към и от рецепторите на ретината, което им позволява да виждат по-мигновено. Това позволява по-бързо време за реакция чрез зрение, даванеA. nancymaaeспособността да виждате насекомите по-добре и да подобрявате възприятието по време на движение. Увеличената обонятелна крушка показва, че миризмата се използва и за възприятие (Greenberg, 1999).(Грийнбърг, 1999)

  • Канали за комуникация
  • акустичен
  • Други режими на комуникация
  • припеви
  • ароматни знаци
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Aotus nancymaaeса плодоядни, но понякога се хранят с насекоми.Aotus nancymaaeсе хранят с плодовете и нектара на цветята на дърветата и насекомите в региона. Те се хранят близо до върха на навеса (Emmons, 1990, Greenberg, 1999, Moynihan, 1976).(Emmons, 1990; Greenberg, 1999; Moynihan, 1996)

  • Основна диета
  • Тревопасен
    • плодовито
  • Храни за животни
  • насекоми
  • Растителни храни
  • плодове
  • нектар
  • цветя

Хищничество

Омекотените цветове на пелаж наA. nancymaaeе характерно за много нощни видове. Тази цветова схема, наред с това, че е активна само на тъмно, затруднява виждането на индивиди. Големите очи и ускорените нервни сигнали позволяватA. nancymaaeза да виждате по-добре и по-бързо през нощта, позволявайки по-добра реакция на присъствието на хищници (Greenberg, 1999).Aotus nancymaaeобщуват постоянно, позволявайки на хората да знаят къде се намират помежду си и да уведомяват за наличието на хищници, които да се предават бързо в цялата група (Eisenberg and Redford, 1999, Moynihan, 1976). Внимателният подбор на гнезда за сън е още една поведенческа черта за укриване на хищници. Част от критерия за избор на гнездо е множество изходи за спешни случаи. Това позволяваA. nancymaaeбързо да евакуират собствените си гнезда, без да бъдат в ъгъла вътре (Aquino and Enccarnacion, 1986a).(Aquino and Encarnacion, 1986a; Eisenberg and Redford, 1999; Greenberg, 1999; Moynihan, 1996)

Има малко информация за хищничеството наA. nancymaae. Предполага се, че поради тяхната нощна природа, силно вокално поведение и способност да намират и защитават достатъчен подслон,A. nancymaaeса трудна плячка за лов (Aqunia and Encarnacion, 1986a, Greenberg, 1999). Големите, дървесни змии може да са основните им хищници.(Aquino and Encarnacion, 1986a; Greenberg, 1999)

  • Известни хищници
    • големи, дървесни змии (Змии)

Екосистемни роли

Aotus nancymaaeса плодоядни и могат да помогнат за разпръскването на семена в малка степен. Живеейки в групи от 2 до 5 индивида и с плътност на популацията от 8 до 10 групи на квадратен километър, гъстотата на населението едва ли надвишава 20 индивида преди квадратен километър. С ниска базална скорост на метаболизма,A. nancymaaeизискват малко храна на човек (Aquino и Encarnacion, 1986a, Eisenberg and Redford, 1999).Aotus nancymaaeне влияят значително на източниците на храна поради комбинацията между тази ниска гъстота на населението и ниската консумация на храна.(Aquino and Encarnacion, 1986a; Айзенберг и Редфорд, 1999)


зелен папагал

Силно защитно поведение, както нощно, така и дневно, правиA. nancymaaeпо-малко желана плячка (Bales, 1980, Eisenberg and Redfield, 1999, Moynhan, 1976). Като нощен,A. nancymaaeсподеляне на територия с дневни видове с малка конкуренция.(Бейлс, 1980; Айзенберг и Редфорд, 1999; Мойнихан, 1996)

  • Въздействие върху екосистемата
  • разпръсква семена

Икономическо значение за хората: Положително

Нощните маймуни на Ма понякога се използват в медицински изследвания (Greenberg, 1999).

  • Положителни въздействия
  • изследвания и образование

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Няма отрицателни въздействия отA. nancymaaeвърху хората.

Природозащитен статус

Има малко информация за природозащитния статус наA. nancymaae

Други коментари

До 1982 г. родът Aotus се счита, че има само един вид, A. trivirgatus . След наблюдение на голямото отклонение в реакцията на заболявания като малария сред индивидите от Aotus се предполага, че родът се състои от няколко вида (Hershkovitz, 1983). Сега, след много молекулярни изследвания и много полеви проучвания, са признати десет вида, включителноA. nancymaae. Някои изследователи обаче все още признават само един вид A. trivirgatus (Emmons, 1990).(Айзенберг и Редфорд, 1999; Emmons, 1990; Hershkovitz, 1983)

Нощните маймуни на Ма са опитомени и свързани с човешки селища в райони, които обитават.

Сътрудници

Таня Дюи (редактор), агенти за животни.

Джон Граф (автор), Университет на Мичиган-Ан Арбър, Фил Майърс (редактор, инструктор), Музей по зоология, Университет на Мичиган-Ан Арбър.

Популярни Животни

Прочетете за Cratogeomys zapostavljen (Querétaro джобен суслик) на агентите за животни

Прочетете за Crocodylus rhombifer (кубински крокодил) в агентите за животни

Прочетете за Caiman crocodilus (Обикновен кайман, Очилен кайман) в агентите за животни

Прочетете за Chamaeleo calyptratus (забулен хамелеон) за агентите за животни

Прочетете за Falco rufigularis (сокол за прилепи) в агентите за животни

Прочетете за Anas bahamensis (бяла буза) на Animal Agents