Aotus azarae Azara's night monkey (Също така: котешка нощна маймуна)

От Candace T. Smith

Географски обхват

Aotus azaraeсе среща само в Южна Америка. Обитава района на юг от Рио Мадре де Диос и Рио Гуапоре в Боливия до Парагвай и Северна Аржентина. В Аржентина южната нощна бухал се простира на юг от Рио Бермехо и на изток от Рио Парагвай до Андите. Този вид е разделен на два подвида,Aotus azarae boliviensisиAotus azarae azarae, от район, простиращ се приблизително от Lago Uberaba на изток до Sucre, Боливия, на запад.Aotus a. boliviensisе северният подвид;A. a. Azarae, южната. Baer (1994), Nowak (1991)

  • Биогеографски региони
  • неотропичен
    • местен

Среда на живот

Aotus azaraeживеят в дърветата на Боливия, Парагвай и Северна Аржентина. Те спят там през деня и рядко слизат на земята. Те използват лиани за преместване от дърво на дърво в гъстата гора. Те се хранят и работят през нощта, което ги прави по-малко способни да се справят с хищничеството. Grzimek (1990)

Физическо описание

Нощните маймуни на Азара са едни от по-малките cebid видове. Дължината на главата и тялото му варира от около 240-370 мм, а дължината на опашката е приблизително 316-400 мм. Опашката не е изпъкнала, а задната й трета е черна. При толкова малък вид няма нужда от опашка, тъй като е толкова лека. Също така няма сексуален диморфизъм по размер или във всеки друг аспект на морфологията на този вид, различен от гениталиите. Главата е относително кръгла, а очите са много големи с добре развити клепачи. Ретината съдържа само пръчки. Ушите са доста малки и не могат да се видят поради късата, плътна, полувълнена и мека козина. Козината има сивкава / магнетична гръбна част с малко по-червеникава ивица отстрани. Областта около централното лице е кафява с бяла граница, а над очите има големи бели петна. Има и три черни ивици, които се простират в червената козина на челото отстрани на врата. Нощните маймуни на Азара също имат гърлен сак под брадичката, който им позволява да създават резонансни вокализации.




звезда нос мол снимки

Формулата на зъбите е I2 / 2, C1 / 1, P3 / 3, M3 / 3 и е равна на 36 зъба. Горните кътници имат четири издатини, а долните кътници имат четири, а понякога и пет. Това семейство е отделено от останалите примати с носа си от платирен (широка форма на преградата, която разделя ноздрите). Дългите и тънки цифри носят сплескани или извити нокти. Страхотният пръст на крака е добре развит и широко противоположен на останалите пръсти. Няма бакулум.

Макдоналд (1984), Новак (1991)

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хомоиотермичен
  • двустранна симетрия
  • Сексуален диморфизъм
  • секс
  • Маса на обхвата
    0,6 до 1 кг
    1,32 до 2,20 lb
  • Дължина на обхвата
    240 до 370 мм
    9.45 до 14.57 инча

Размножаване

Бащата играе активна роля в отглеждането на младите и отношенията между майката и бащата са моногамни. Това постоянно сдвояване се основава на непоносимостта на мъжете и жените към други индивиди от собствения им пол.


гигантски размер на лаврак

  • Система за чифтосване
  • моногамен

Гестационният период варира от 126-133 дни и обикновено се ражда само 1 бебе, рядко 2. Теглото при раждане варира от 3,2-3,7 унции. Младите се отбиват от пет до дванадесет месеца и достигат полова зрялост на двегодишна възраст.

Макдоналд (1984), Новак (1990)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • живороден
  • Обхват на потомството
    1 до 2
  • Период на бременност
    126 до 133 дни
  • Възраст на отбиване
    5 до 12 месеца
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (жени)
    2 години
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    2 години

През първата седмица от живота новородената нощна маймуна се сгушва в слабините на майка си. След като дойде втората седмица, бащата помага при носенето на бебето в слабините. И на третата седмица бащата носи бебето там на пълен работен ден. Започвайки с втория месец, бебето се носи в джокейска поза на гърба на бащата, където маймуната ще остане до навършване на четири до пет месеца. През последната половина на тази първа година младата нощна маймуна увеличава играта си със своите братя и сестри. През това време младата нощна маймуна се свързва повече с майката, отколкото с бащата.

  • Родителски инвестиции
  • предварително оплождане
    • осигуряване
    • защита
      • женски пол
  • предварително излюпване / раждане
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • женски пол
  • предварително отбиване / избягване
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • преди независимостта
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • удължен период на обучение на непълнолетни

Поведение

Нощните маймуни на Азара живеят като малки семейни групи, обикновено състоящи се от родителите и 2-4 малки. Огромните им очи ги приспособяват към нощния живот. Те спят през деня, сгушени в кухи дървета или гъста зеленина. Те стават активни в началото на здрача, като ловуват и търсят храна през тропическите гори на Южна Америка. Когато се събудят, всички членове на семейството се разтягат сложно, уринират и дефекират. В крайна сметка единият родител напуска спящото дърво и си проправя път към първото хранещо се дърво чрез лиани. Останалите членове на семейството следваха по ред, първо родители, след това деца. Нощни маймуни са най-активни, когато има пълнолуние. Когато има пълна тъмнина, те са склонни да изместят част от своята дейност в по-късните и по-ранните часове на дневната светлина. Grzimek (1990), Nowak (1991)

  • Ключово поведение
  • дървесен
  • нощно
  • подвижен
  • заседнал
  • Социални

Комуникация и възприятие

  • Канали за възприятие
  • тактилен
  • химически

Хранителни навици

Нощните маймуни на Азара са всеядни, хранят се с насекоми, плодове, листа, семена, кора, цветя, венци, птичи яйца и малки гръбначни животни. Нощните маймуни се хранят на дървета, като се хранят през нощта като малко семейство. Те са склонни да се хранят в едни и същи овошки през последователни нощи. (Макдоналд, 1984; Новак, 1991)

  • Основна диета
  • всеядно
  • Храни за животни
  • птици
  • бозайници
  • земноводни
  • влечуги
  • яйца
  • насекоми
  • сухоземни не насекоми членестоноги
  • Растителни храни
  • листа
  • дърво, кора или стъбла
  • семена, зърнени храни и ядки
  • плодове
  • цветя
  • сок или други растителни течности

Икономическо значение за хората: Положително

Aotus azaraeе от голямо значение за хората, тъй като осигурява нечовешки примат за биомедицински изследвания. Той е изиграл незаменима роля в много изследователски проучвания като изследване на малария и други естествени инфекции, вирусна онкогенеза, офталмологични изследвания, неокортикална организация и функция и функции, свързани с паметта. (Baer, ​​1994)

  • Положителни въздействия
  • изследвания и образование

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Няма неблагоприятни ефекти наAotus azaraeвърху хората.

Природозащитен статус

Този вид все още не е застрашен. Те са много успешни поради нощното си поведение. Въпреки унищожаването на местообитанието им,Aotus azaraeса продължили поради способността си да се адаптират към новите екологични ситуации. Тези маймуни се убиват заради козината и месото им. Те се използват широко и в биомедицински изследвания. Интензивното обезлесяване е намалило източниците на храна. (Grzimek, 1990; Nowak, 1991; Baer, ​​1994)


какво е пигмей мармозет

Други коментари

Дивото им население се е увеличило поради ембарго, наложено от източниците през 70-те години. Между 1968 и 1972 г. Съединените щати са внесли 20 869 маймуни сови (включително други видове от рода Aotus ), предимно от Колумбия и Боливия. Между 1976 и 1980 броят е драстично намален до 3300 индивида. (Baer, ​​1994)

Сътрудници

Candace T. Smith (автор), Университет на Мичиган-Ан Арбър.

Популярни Животни

Прочетете за Uria lomvia (дебелогръбна мура) в агентите за животни

Прочетете за Cercopithecus mitis (синя маймуна) в агентите за животни

Прочетете за Neopsephotus bourkii (папагала на Бурк) за агентите за животни

Прочетете за Mirounga leonina (южен слонов тюлен) в агентите за животни

Прочетете за Cyanocorax yncas (зелена сойка) в агентите за животни

Прочетете за Physeter catodon (кашалот) в агентите за животни