Маймуни Aotidaenight

От Таня Дюи

Разнообразие

Има осем вида нощни маймуни, наричани също така обичайни маймуни-дурукули или сови, открити от Панама до Перу, Боливия и североизточна Аржентина. Дурукули са единствените нощни маймуни в Новия свят. Те са малки маймуни, срещани изключително в горите. Те се характеризират с големи очи, плоски, закръглени лица и плътна, вълнена настилка.(Cawthon Lang and Fernandez-Duque, 2005; Martin, 2004; Nowak, 1991; Wilson and Reeder, 2005)

Географски обхват

Нощни маймуни се срещат в Южна Централна Америка през Южна Америка чак на юг до Боливия, североизточна Аржентина и Парагвай. Родът Aotus е вторият най-широко разпространен род маймуни от Новия свят, с маймуни войници ( Алоуата ) са по-широко разпространени.(Cawthon Lang and Fernandez-Duque, 2005; Martin, 2004; Nowak, 1991)

  • Биогеографски региони
  • неотропичен
    • местен

Среда на живот

Нощните маймуни се срещат в голямо разнообразие от залесени местообитания, от тропически низини до облачни гори и в галерийни гори, широколистни и полулистни гори, сухи гори и мангрови блата. Те се срещат в първични, вторични и остатъчни гори.(Cawthon Lang and Fernandez-Duque, 2005; Martin, 2004; Nowak, 1991)

  • Региони на местообитанията
  • тропически
  • наземен
  • Наземни биоми
  • гора
  • тропическа гора
  • храсталачна гора
  • Други характеристики на местообитанията
  • крайречен

Физическо описание

Нощните маймуни са малки маймуни, с тегло от 455 до 1254 грама и с дължина на главата и тялото от 240 до 370 мм. Опашката не е подсигуряваща и е от 316 до 400 мм. Мъжете и жените са сходни по размер и външен вид. Цветът и моделът на пелаж са донякъде сходни при видовете, с къса, плътна, вълнена козина, която е сребристосива дорзално и жълта или оранжево-кафява вентрално. Лицето е кръгло и обикновено е маркирано с 3 тъмнокафяви или черни линии; една линия от двете страни на очите и една, маркираща средата на челото. Те имат бели или светлосиви области на козината над и под изключително големите си очи и по брадичката. При някои видове тези маркировки са неясни. Видовете с сив врат имат сивкава козина отстрани на вратовете си, червенокожите видове имат червена козина отстрани на вратовете си. Ушите са къси и заоблени, понякога напълно покрити от гъстата козина. Нощните маймуни имат торбичка под брадичката, която може да се надуе по време на вокализации.(Cawthon Lang and Fernandez-Duque, 2005; Nowak, 1991)

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хомоиотермичен
  • двустранна симетрия
  • Сексуален диморфизъм
  • секс

Размножаване

Всички теренни проучвания съобщават, че нощните двойки маймуни са моногамни, като около тези моногамни двойки се формират семейни групи.(Cawthon Lang and Fernandez-Duque, 2005; Martin, 2004; Nowak, 1991)


планински лъв живот в плен

  • Система за чифтосване
  • моногамен

Повечето информация за чифтосването при нощни маймуни са от популации в плен, въпреки че има известна информация от диви видове. Съобщава се за продължителност на бременността от 122 до 153 дни и се ражда самотно дете. Теглото при раждане е около 80 грама. Половата зрялост се достига на около 2 години.(Cawthon Lang and Fernandez-Duque, 2005; Martin, 2004; Nowak, 1991)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • сезонно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • живороден

Наблюденията върху дивите популации и в плен показват, че както мъжете, така и жените се грижат за малките си. Нощните маймуни се срещат в малки семейни групи, съставени от чифтосвана двойка и техните потомци.(Cawthon Lang and Fernandez-Duque, 2005; Nowak, 1991)

  • Родителски инвестиции
  • altricial
  • предварително оплождане
    • осигуряване
    • защита
      • женски пол
  • предварително излюпване / раждане
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • женски пол
  • предварително отбиване / избягване
    • осигуряване
      • женски пол

Продължителност на живота / дълголетие

В дивата природа най-старата известна нощна маймуна е била на 13 години. В плен е известно, че те живеят до 20 години.(Cawthon Lang and Fernandez-Duque, 2005; Nowak, 1991)

Поведение

Нощните маймуни са активни предимно през нощта, въпреки че се съобщава и за дневна активност. Аотидите са единствените нощни маймуни в Новия свят. Нощните маймуни използват места за дневни гнезда в хралупи на дървета, кухини в дървесни лози и в натрупвания от листа и пръчки. Те обикновено стават активни малко след залез слънце и се връщат към дневните гнезда малко преди изгрева. Те пътуват и се хранят през цялата нощ, с период на почивка около полунощ. Те обикновено пътуват доста бавно и са описани като мудни. Обхватът на домовете обикновено е малък - от 252 до 829 метра, изминати за една нощ. Домашните размери обикновено са по-малки през сухия сезон и по-големи през мокрия сезон. Нивата на активност са по-високи през нощта, когато има повече лунна светлина.(Cawthon Lang and Fernandez-Duque, 2005; Martin, 2004; Nowak, 1991)

Нощните маймуни са социални, живеят в малки семейни групи. Пленените личности, задържани сами, стават много в беда, докато не бъдат настанени при друго лице. Те са изключително дървесни и са способни на забележителни скокове и пъргавина при навигация в горския навес. Съобщава се за скокове до 4 метра.(Cawthon Lang and Fernandez-Duque, 2005; Martin, 2004; Nowak, 1991)


обаждане на вдовицата на Чък Уил

  • Ключово поведение
  • дървесен
  • скансориален
  • нощно
  • подвижен
  • заседнал
  • Социални

Комуникация и възприятие

Нощните маймуни имат много големи очи и широко използват зрението си. Те имат отлично зрение при слаба светлина и могат да виждат на цвят. Те общуват с вокализации и с химически сигнали. Съобщава се, че пленна нощна маймуна използва до 50 различни вида вокализации. Обажданията през нощта се описват като скърцане, съскане и лаене, а гърлената торбичка може да се надуе, за да добави резонанс към обажданията. Аларменото обаждане се описва като „събуждане“. Те използват жлези на гърлото и в основата на опашката, за да маркират заобикалящата ги среда и практикуват „измиване на урина“, при което покриват ръцете и краката си с урина. След това ароматът се прехвърля върху обекти, докато се движат.(Cawthon Lang and Fernandez-Duque, 2005; Martin, 2004; Nowak, 1991)

  • Канали за комуникация
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически
  • Други режими на комуникация
  • феромони
  • ароматни знаци
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Нощните маймуни ядат плодове, ядки, листа, кора, цветя, растителни венци, насекоми и малки гръбначни животни. Нощните видове маймуни, които се срещат в тропическите низини, ядат по-голяма част от плодовете, тъй като плодовете са по-последователно достъпни през цялата година. В сухи гори, където сезонно се предлагат плодове, нощните маймуни ядат повече листа. Те предпочитат малки, узрели плодове и са склонни да се хранят в големи дървета с балдахин. Те улавят безгръбначни, включително молци , голям ортотерани , бръмбари , и паяци , като ги грабнете от въздуха или ги гоните надолу по клоните на дърветата.(Cawthon Lang and Fernandez-Duque, 2005; Nowak, 1991)

  • Основна диета
  • всеядно

Хищничество

Малко се знае за хищничеството на нощните маймуни. Потенциалните хищници включват сови ,дървесни змии, и фелиди . Ежедневни грабливи птици може да вземе нощни маймуни, които не са добре скрити в дневните места за сън. Тяхната нощност и присъствието им във високите навеси на горите ги предпазва от много хищници. Тяхното оцветяване също ги прави трудни за забелязване при слаба светлина във високия навес на гората.(Cawthon Lang и Fernandez-Duque, 2005)

  • Адаптации срещу хищници
  • загадъчен

Екосистемни роли

Нощните маймуни могат да помогнат за разпръскването на семената на дърветата, в които се хранят.

  • Въздействие върху екосистемата
  • разпръсква семена

Икономическо значение за хората: Положително

Нощните маймуни са важни членове на местните горски екосистеми в Южна Америка. Те могат да допринесат за екотуризма, въпреки че техните нощни и дървесни навици ги правят трудно забележими. Те също така могат да помогнат за разпръскването на семената чрез тяхната плодовитост. Нощните маймуни се използват като изследователски модел при изследване на маларията, тъй като те са естествено устойчиви на протозойните паразити, които разпространяват болестта (Plasmodium falciparum).(Cawthon Lang и Fernandez-Duque, 2005)

  • Положителни въздействия
  • екотуризъм
  • изследвания и образование

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Не са известни неблагоприятни ефекти на нощните маймуни върху хората.

Природозащитен статус

Aotus видове са включени в приложение II на CITES и се считат за „най-малко притеснителни“ за изчезване от IUCN, с изключение наA. lemurinusиA. miconax, които се считат за уязвими.(Международен съюз за опазване на природата, 2007)

  • Червен списък на IUCN [Връзка]
    Не е оценено

Сътрудници

Таня Дюи (автор), агенти за животни.

Популярни Животни

Прочетете за Buteo regalis (железен ястреб) в агентите за животни

Прочетете за Crotaphytus collaris (Якичка с яки) на агентите за животни

Прочетете за Corallus hortulanus (Боа от градинско дърво) в агентите за животни

Прочетете за Danio rerio (Rerio) за агентите за животни

Прочетете за Ovibos moschatus (muskox) в агентите за животни

Прочетете за Peramelidae (bandicoots и echymiperas) за агентите за животни