Antilope cervicaprablackbuck

От Войтек Нокон

Географски обхват

Черният долар се намира в Пакистан и Индия.

  • Биогеографски региони
  • палеарктичен
    • местен
  • Ориенталски
    • местен

Среда на живот

Blackbuck живеят в открити гори и полупустинни райони, но също така се радват на райони с тръни или суха широколистна гора. Те обичат да отсядат близо до райони, където има пасища. В горещите дни черните пари почиват на сянка.

  • Наземни биоми
  • савана или пасища

Физическо описание

Възрастните долари стоят приблизително 73,7 - 83,8 см в рамото и имат средна дължина на главата и тялото 120 см. Blackbuck е една от малкото антилопи, чийто цвят се различава между половете. Мъжките са наситено тъмнокафяви отгоре, отстрани и от външната страна на краката. Женските са склонни да бъдат жълтеникави в същите области. И двата пола показват бели долни части и вътрешности на краката, както и видно бяло кръгло петно ​​около окото. Също така мъжете постепенно стават по-тъмни с възрастта. Blackbucks имат грациозна и стройна конструкция. Рогата се носят само от мъжки пол и варират от 50 - 61 см; те са опръстенени в основата и се завъртат спирално до приблизително 4 оборота. Тесната муцуна е подобна на овца, опашката е къса, а копитата са нежни и остро заострени.



  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • двустранна симетрия
  • Маса на обхвата
    32 до 43 кг
    70,48 до 94,71 lb

Размножаване

Чифтосването се случва през цялата година, като най-голяма активност е през март - април и август - октомври. По време на коловоза зрелият мъж установява територия, като редовно отлага фекалии на определени места. През това време мъжките са изключително агресивни и прогонват всички останали мъже от тяхната територия с гърлено мърморене и случайни битки с рога. Периодът на бременност е около шест месеца и през повечето време се ражда самотно дете. Младите могат да тичат скоро след раждането.


откъде са слънцето

  • Основни репродуктивни характеристики
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • Обхват на потомството
    1 (ниско)
  • Среден брой потомци
    един
  • Среден брой потомци
    един
    AnAge
  • Период на бременност
    5 до 6 месеца
  • Диапазон на отбиване възраст
    1,87 до 2,1 месеца
  • Средна възраст на отбиване
    1.985 месеца
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (жени)
    Пол: женски
    466 дни
    AnAge
  • Родителски инвестиции
  • предкоциален
  • асоциация след родителите с родителите

Продължителност на живота / дълголетие

Поведение

Blackbucks са общителни и социални животни със стада, които обикновено варират от 5 до 50 животни. Стадата са хареми, с един възрастен мъж и редица възрастни жени и техните малки. Те са склонни да бъдат дневни през хладния сезон. През горещия сезон те са активни в много ранната сутрин и късния следобед, почивайки на сянка по друго време. Поради минали преследвания, чернокожите са много стеснителни и предпазливи. Обонянието и слуха им не са силно развити, така че те разчитат на зрението при откриване на опасност. Когато е в опасност, едно животно се намира във въздуха и скоро е последвано от останалата част от стадото. Тези животни имат голяма скорост и издръжливост; когато са в опасност, те могат да поддържат галоп със скорост 40 мили / час за около 15 мили. Те обикновено мълчат, но понякога женските издават съскащ звук, който предупреждава стадото за опасност.

  • Ключови поведения
  • подвижен
  • Социални
  • господстващи йерархии

Комуникация и възприятие

  • Канали за възприятие
  • тактилен
  • химически

Хранителни навици

Blackbuck са пашари, те се хранят с къса трева и различни култивирани зърнени култури. По отношение на техните навици за пиене, T.J. Робъртс пише: „Беше надеждно установено, че те не пият вода, дори когато тя е налична. . . Възможно е те да могат да рециркулират азота в телата си, вместо да се налага да го отделят с урината си.

Икономическо значение за хората: Положително

Blackbuck е ценен заради месото си.


колко ганг речни делфини са останали

  • Положителни въздействия
  • храна

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Blackbucks са склонни да нападат култури, особено сорго и просо. В резултат на това фермерите губят реколта и пари. Много фермери създават капани и ловуват черния монет, за да ги спрат да унищожават реколтата.

Природозащитен статус

Някога черната коса е била най-разпространеният копитен бозайник в Индия и Пакистан, но популациите им са били значително намалени чрез прекомерен лов и загуба на местообитания поради развитието на земеделието.

Сътрудници

Войтек Нокон (автор), Университет на Мичиган-Ан Арбър.

Популярни Животни

Прочетете за Cynictis penicillata (жълта мангуста) в агентите за животни

Прочетете за Pycnopodia helianthoides за агентите за животни

Прочетете за Talpa europaea (европейска бенка) за агентите за животни

Прочетете за Giraffa camelopardalis (жираф) за агентите за животни

Прочетете за Echinosorex gymnura (moonrat) в агентите за животни

Прочетете за Aythya fuligula (тафтингова патица) в агентите за животни