Anthus cervinusred-гърлен пипит

От Зак Гайк

Географски обхват

Червеногъртите пипити имат холарктическо разпределение. Те се размножават от Арктическа Скандинавия на изток през Русия до Беринговия проток, главно над Арктическия кръг, с изключение на полуостров Камчатка. Ареалът им се простира до Аляска, размножава се на остров Сейнт Лорънс, остров Малкия Диомед и континентален полуостров Сюард на север до нос Лисбърн. Червеногърбите пипити могат да се размножават и в арктически Юкон. Има две основни зони за зимуване: източноевропейски и руски птици зимуват в Африка на юг от Сахара, от Мавриция и Кот д'Ивоар, на изток до Етиопия, южна Сомалия, Танзания и североизточна Демократична република Конго. Птиците от Сибир и Северна Америка зимуват в Китай на юг от река Яндзъ, Тайланд, Камбоджа и Северна Индонезия.

Популациите на червеногърбите пипити мигрират през Централна Европа през октомври, достигайки връх в Израел в края на октомври или началото на ноември. Те пристигат на местата си за зимуване на брега на Судан в средата на септември и Кения в края на октомври. Популациите пристигат в местата за размножаване в Сибир през първите две седмици на май, продължавайки до началото на юни. Червеногърбите пипити са доста разпространени мигранти в западните Алеутски острови, особено през есента.(Американски орнитоложки съюз, 1998; Cramp, 1988; Keith et al., 1992)

  • Биогеографски региони
  • близка
    • местен
  • палеарктичен
    • местен
  • Ориенталски
    • местен
  • етиопски
    • местен
  • Други географски термини
  • холарктически

Среда на живот

Червеногърлите пипити се размножават на хълмиста, търкаляща се тундра, за предпочитане във влажни вдлъбнатини с храсти, на които да се кацат. В Скандинавия те се размножават по гола планинска тундра, блато от зоната на върбата и тревисти отвори накратко, горска брезова гора. В Северна Америка плътността е най-висока на северния полуостров Сюард, където се размножават в буйна, тревиста тундра и склонове с храсти. През зимата и миграцията те се срещат главно във влажни тревни площи, земеделски полета, ливади и тревисти ръбове на езера. Те също са били наблюдавани как се хранят в измити водорасли по плажовете през зимата.(Alstrom and Mild, 2003; Svensson and Grant, 1999)




голяма рогата сова черна

  • Региони на местообитанията
  • умерен
  • тропически
  • наземен
  • Наземни биоми
  • тундра
  • тайга
  • савана или пасища
  • Влажни зони
  • блато
  • Книга
  • Други характеристики на местообитанията
  • земеделски

Физическо описание

Червеногъртите пипити са малки пипити със средно дълги опашки и розови крака. Горната долна челюст е черна, а долната долночелюст е розова в основата, с черен връх на банкнотата. Дължината на тялото варира от 14,5 до 15 см, а размахът на крилата от 17,0 до 18,3 см. Половете са сходни, при жените и мъжете от първата зима липсва обширното розово-розово измиване на гърлото, гърдите и лицето.

Съобщени са две основни оперения за възрастни: заместник (развъждане) и основно (невъждане). Младежкото оперение от първа зима се задържа при младите птици приблизително една година. Линеенето в алтернативно оперение настъпва от януари до март. Алтернативни възрастни оперени птици показват розово-розово измиване върху суперцилиума, гърлото и горната част на гърдата, което няма нито един друг вид пипит. Това контрастира с силно набраздените страни, флангове, гръб и капаци на горната опашка. Преливането в основно оперение за възрастни започва през юли и август и завършва от август до септември. Основното оперение е почти идентично с алтернативното, но при по-големите корици липсва контраст. Времето за линеене след юношеска / първа зима е подобно на времето на основното оперение. Младежкото / оперението от първа зима наподобява това на възрастните, но му липсва розово-розово измиване. Суперцилиумът, гърлото и горната част на гърдата са белезникави, а короната, тилът и аурикуларите са кафяви, което контрастира с бледия суперцилий и под-мустациалната ивица.

Младежкото оперение / първа зима е много подобно на оперението на възрастни печорски пипити ( пристанищен вкус ) и може да се различава от по-широките ръбове на третата част, по-слабо набраздената корона, по-здравите ивици на мантията и по-малката банкнота. Pechora пипитите имат забележимо по-дълги първични пера.(Alstrom и Mild, 2003)

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хомоиотермичен
  • двустранна симетрия
  • Полов диморфизъм
  • пола
  • половете оцветени или шарки по различен начин
  • Дължина на обхвата
    14,5 до 15 см
    5.71 до 5.91 инча
  • Обхват на крилата
    17,0 до 18,3 cm
    6,69 до 7,20 инча
  • Среден размах на крилата
    17,5 см
    6.89 инча

Размножаване

Изборът на партньор и образуването на двойка връзки най-вероятно се случва в развъдните площи. Мъжките пристигат по-рано, от края на май до втората седмица на юни, за да установят територии. Мъжките започват да пеят, след като са установили територия. Песните и полетните дисплеи са важни при формирането на двойки и привличането на партньори. По време на дисплея на полета мъжките пипити се изкачват на 10 до 20 м, в който момент те започват да се „спускат с парашут“ с депресирани крила и леко затворени опашки, докато пеят. Различна вариация се състои от пипит, летящ хоризонтално към земята с трептящи удари на крилата до достигане на 50 м, след което се спуска с парашут. Полетните дисплеи също са важни за отбраната на територията.(Alstrom and Mild, 2003; Cramp, 1988)

  • Система за чифтосване
  • моногамен

Половата зрялост се достига на приблизително едногодишна възраст. Червеногъртите пипити се размножават веднъж годишно с един произведен съединител. Съществуват малко данни за размножаването на този вид и до голяма степен са неспециални. Двойки, носещи гнездящ материал, са наблюдавани на Севокук и планините Кейп, остров Сейнт Лорънс, Аляска през юни. Гнезда са открити от 18 до 24 юни на полуостров Аляска в Сюард. Гнездо, открито близо до Уелс, Аляска на 29 юни 1931 г., съдържа четири светли буци яйца с неравномерно сивкаво зацапване и измиване. Намираше се на земята, на хълм. Яйца, измерени от 20,6 до 20,9 мм дължина и 15,2 до 15,4 мм ширина. Гнездото се състои от „фини, светлокафяви, подобни на коса дълги треви“, но ръбът е съставен от по-груби, по-широки остриета. Външният диаметър на гнездото беше 3,5 инча, вътрешният диаметър 2,25 инча, външната дълбочина 2,25 инча и вътрешната дълбочина 0,875 инча. Непълнолетни, хранени от родители, са открити на остров Сейнт Лорънс на 28 юли.


как камилите правят секс

Тесно свързани американски пипити ( Anthus rubescens ) произвеждат съединения от 3 до 7 яйца, които се излюпват за 16 до 25 дни. Люпилните са от 1,6 до 2,4 грама при поява. Излюпванията се появяват след около 2 седмици, като по това време стават до голяма степен независими. Това може да е подобно на размерите на съединителя и степента на съзряване в пипетите с червено гърло, въпреки че тези стойности не са съобщени в литературата.(Бейли, 1932; Кесел и Гибсън, 1978)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • сезонно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • яйценосен
  • Интервал на размножаване
    Червеногъртите пипити се размножават веднъж годишно, произвеждайки един съединител.
  • Размножителния период
    Наличните данни сочат, че размножаването се случва през юни и юли.
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (жени)
    1 година
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    1 година

Мъжете първоначално изстъргват депресия за гнездото, а жените обикновено изграждат гнездото. Инкубацията се извършва изключително от женската за период от 12 до 14 дни и мъжете извършват по-голямата част от търсенето на плячка за излюпване в тясно свързани американски пипи ( Anthus rubescens ).(Крамп, 1988)

  • Родителски инвестиции
  • altricial
  • предварително оплождане
    • осигуряване
    • защита
      • женски пол
  • предварително излюпване / раждане
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • предварително отбиване / избягване
    • осигуряване
      • мъжки
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • асоциация след родителите с родителите

Продължителност на живота / дълголетие

Има малко данни за дълголетието на червено гърлото на пипита. Индивидуален американски пипит, Anthus rubescens , живял 5 години, 1 месец.(Verbeek and Hendricks, 2008)

Поведение

Червеногърти пипити, заедно с други видове от рода Антус , са известни със своите загадъчни навици и оперение. Те се хранят предимно на земята, често в гъсти треви и кацат на храсти, малки дървета и скали. Когато бъдат обезпокоени, те се отмиват от земята и летят с нестабилни, резки удари до друго място. Те също стоят и изпомпват опашките си нагоре и надолу, когато са развълнувани. Червеногъртите пипити са прелетни и често се срещат в смесени стада по време на миграция и зима. Зимните стада може да са доста големи и да съдържат чучулиги ( Alaudidae ) и врабчета и овесници ( Emberizidae ). На местата за размножаване червеногърбите пипити са териториални. Териториите се поддържат от песни и полетни дисплеи, изпълнявани от мъже. Песента обикновено се пее от костур и е доста променлива, състояща се от бързо повтарящи се ноти „tzwee“ и „tsee“ като поредица. Бележките за обажданията се дават, когато се изплакват, при миграция или когато са под стрес. Общият разговор е тънък, висок и много ясен „псих“.(Alstrom и Mild, 2003)

  • Ключови поведения
  • мухи
  • дневни
  • подвижен
  • прелетни
  • териториален

Обхват на дома

Размерите на териториите не са известни в пипетите с червено гърло.

Комуникация и възприятие

Червеногърбите пипити комуникират главно чрез песен, за да поддържат територии и да привличат партньори. Бележките за повиквания се използват за поддържане на контакт с партньори, други индивиди в миграция и се дават по време на агитация (като хищник близо до гнездо). Полетът на дисплея е вид визуална комуникация, използвана също за привличане на партньори и поддържане на територия.(Alstrom и Mild, 2003)

  • Канали за комуникация
  • визуална
  • акустичен
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Червено гърлени пипити се хранят в къса и гъста трева с ходене. Повтарящите се стрелки и присвиване се използват за улавяне на храна. Плячката се състои предимно от насекоми, но се взема и малко семенен материал. Има малко информация за състава и честотата на взетите жертви. Други изследвания върху представители на рода Антус намери това хирономидна мушица ларви и бръмбари се консумират често.(Alstrom и Mild, 2003)

  • Основна диета
  • месояден
    • насекомоядно
  • Тревопасен
    • месоядно животно
  • Храни за животни
  • насекоми
  • Растителни храни
  • семена, зърнени храни и ядки

Хищничество

Червеногъртите пипити имат загадъчно оперение, което се слива с земята и тревата. Моделът на оперението на гърба е светлокафяв, с чести черни, странични ивици, които помагат за разбиването на образа на птицата. Хората могат да останат неподвижни, когато хищникът минава покрай или да се стрели неоткрито от петна от прикритие. Има малко информация за хищничеството на този вид. Тясно свързани пипити често са плячка от соколи ( Ястреб видове), хариери ( Цирк видове) и невестулки ( Мустела ).(Alstrom и Mild, 2003)

  • Адаптации срещу хищници
  • загадъчен

Екосистемни роли

Като многобройни видове в арктическите и субарктическите екосистеми, червеногърбите пипити са плячка за голям брой видове хищници. Пипитите са известни гостоприемници на нематоди, акари и пера въшки. Има малко изследвания върху екологичните взаимоотношения на този вид.(Крамп, 1988)

Коменсални / паразитни видове
  • нематоди ( Нематоди )
  • лице ( Сифонаптера )
  • акари от пера ( Avenzoariidae )

Икономическо значение за хората: Положително

Наблюдателите на птици обичат да гледат този вид и могат да се занимават с екотуризъм, за да видят тези и други арктически птици.

  • Положителни въздействия
  • екотуризъм

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Не са известни неблагоприятни ефекти на червено гърлото пипити върху хората.

Природозащитен статус

Съществуват малко данни за природозащитния статус на този вид. Последните оценки на популацията на IUCN поставят световно население с червеногърби пипити в диапазона от 500 000 до 5 000 000 индивида. Популациите се считат за стабилни, тъй като географският им обхват е голям и има много индивиди. Глобалното изменение на климата обаче може да доведе до загуба на местообитание за този вид.

Сътрудници

Таня Дюи (редактор), агенти за животни.


мексиканска фуния ушаста прилеп

Зак Гайк (автор), Университет на Северна Мичиган, Алек Р. Линдзи (редактор, инструктор), Университет на Северна Мичиган.

Популярни Животни

Прочетете за Osphronemidae (Gouramies) за агентите за животни

Прочетете за Ochotona macrotis (широкоуха пика) в агентите за животни

Прочетете за Ornithorhynchidae (птицечовка) за агентите за животни

Прочетете за Ctenomys rionegrensis (Rio Negro tuco-tuco) в агентите за животни

Прочетете за Jacana spinosa (северна джакана) в агентите за животни

Прочетете за Ochrotomys nuttalli (златна мишка) в агентите за животни