Antechinus swainsoniidusky antechinus

От Джеръми Бейтс

Географски обхват

Antechinus swainsoniiсе среща в югоизточна Австралия, варираща от южна Куинсланд до източна Южна Австралия, през Виктория и Нов Южен Уелс и на остров Тасмания.(Уилямс и Уилямс, 1982)

  • Биогеографски региони
  • австралийски
    • местен

Среда на живот

A. swainsoniiсе срещат най-често във влажните склерофилни гори и тропическите гори на континенталната част на Австралия и Тасмания. A. swainsonii установено е също, че обитават полета, обрасли с високи треви, но благоприятстват всяко местообитание с гъст подлес, където повечето от техните дейности са ограничени (Williams and Williams 1982).

  • Региони на местообитанията
  • тропически
  • Наземни биоми
  • гора
  • тропическа гора

Физическо описание

A. swainsoniiварират в цвят от тъмно сиво до черно. Мъжете и жените са сексуално диморфни със средно тегло от 65 грама за мъжете и 41 грама за жените (Tasmania PWS 2001; Mammals of Lamington National Park 2001). Съобщава се, че мъжете достигат 130 грама, а жените 70 грама и се смята, че теглото е променливо поради наличието на ресурси (Williams and Williams 1982). Средната дължина на главата и тялото на A. swainsonii е 128 мм, а средната дължина на опашката е 116 мм (Mammals of Lamington National Park 2001).



  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • двустранна симетрия
  • Средна маса
    41 г.
    1,44 унции
    AnAge
  • Средна базална скорост на метаболизма
    0,351 W.
    AnAge

Размножаване

Конкуренцията за партньори е изключително висока сред мъжете. По време на чифтосването мъжете са наблюдавани да хващат зъбите на врата на женските със зъби, докато жените реагират с ритане, търкаляне и проява на съскане с отворена уста (Williams and Williams 1982). По време на размножителния период мъжете не ядат, но тялото им се поддържа чрез глюконеогенна мобилизация на телесни протеини (Nowak 2001). Това води до влошаване на имунната система на мъжа и смърт обикновено в рамките на три седмици от копулация. Установено е, че тези жертви на „умрели“ мъже имат плешиви петна, разположени върху козината им (Tasmanian PWS 2001).

Женските се размножават веднъж, някъде между май и септември, и има значителни доказателства, че времето за размножаване е свързано с условията на околната среда (Williams and Williams 1982). Популациите в крайбрежните региони и на по-ниските височини имат по-ранни размножителни сезони от популациите във вътрешността или по-високите нива, а популациите на континента се размножават по-рано от тези в Тасмания. Наличността на храна, температурата, надморската височина и климатът могат да играят роля за времето на размножителния период на популацията.

Гестацията продължава 29-36 дни. В плен женските показват видими признаци на уголемени зърна 19 дни след копулация; уголемена, но скрита торбичка на 21 дни; и до 23 дни торбичка, която е разделена на две половини от хребет (Williams and Williams 1982). Торбичката става видима само няколко дни преди раждането.

Раждащата се жена се поставя на четири крака с леко повдигнати задните крака, когато малките изплуват. A. swainsonii произвеждат свръхбройни потомци (повече потомци от наличните соски), а някои потомци не достигат до наличните соски, което води до смъртта им (Williams and Williams 1982).

  • Основни репродуктивни характеристики
  • сезонно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • Размножителния период
    Май-септември
  • Обхват на потомството
    6 до 8
  • Среден брой потомци
    8
    AnAge
  • Период на бременност
    29 до 36 дни
  • Средна възраст на отбиване
    14 седмици
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (жени)
    Осем месеца
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (жени)
    Пол: женски
    330 дни
    AnAge
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    Осем месеца

Младите средно дълги 4,5 мм при раждане с добре развити нокти на предните крайници и голяма кръгла уста (Williams and Williams 1982). Една полово зряла жена има осем гърди и размерът на постелята варира от 6-8 млади (Nowack 2001). Малките са ярко розови при раждането, но започват да развиват козина на 8 седмици с отворени очи малко след това. Младите остават сами в гнездото на 10 седмици и започват да ядат твърда храна на 12 седмици. Към 14-та седмица младите са напълно отбити и пътуват извън гнездото, прикрепено към майките си назад (Williams and Williams 1982). A. swainsonii развиват се бавно и са напълно зрели около 8 месеца, близо до началото на следващия размножителен сезон.

  • Родителски инвестиции
  • altricial
  • женски родителски грижи

Продължителност на живота / дълголетие

Женски от видаA. swainsoniiобикновено умират след отглеждане на първото си котило, а мъжките умират малко след съвкуплението (Williams and Williams 1982). Мъжките, уловени след размножителния период, все още умират в същия период от време като дивите мъжки от тяхната популация, но мъжките, уловени преди размножителния период, са живели до две години и осем месеца (Nowak 2001). Женските могат да живеят над две години, като произвеждат второ котило, но както е посочено по-горе, повечето умират след отглеждане на едно котило.

  • Продължителност на живота на обхвата
    Статус: плен
    3 (високи) години
  • Средна продължителност на живота
    Статус: плен
    3,3 години
    AnAge

Поведение

A. swainsoniiса нощни. В плен обаче се наблюдава, че индивидите са активни денем и нощем с периоди на удължен период на почивка около 12:00. и 6 часа сутринта (Williams and Williams 1982). Напълно развитите възрастни са самотни със социалните взаимодействия, възникващи по време на чифтосване и между майката и малките. A. swainsonii прекарват по-голямата част от активния си период в хранене, тъй като някои индивиди се изчисляват да ядат около 60% от телесното си тегло през зимните месеци (Nowak 2001). Представителите на вида изглежда имат определен ареал на обитаване, но не са териториални. A. swainsonii изграждат гнезда от листа на евкалипт, които са закръглени в кухи стволове на дървета или в гъстата подлеска на горското дъно (Tasmania PWS 2001). Средната смъртност сред младите е ниска, тъй като значително време и усилия се влагат по майчина линия в отглеждането на отпадъци (Williams and Williams 2001).

  • Ключово поведение
  • нощно
  • подвижен
  • самотен

Комуникация и възприятие

  • Канали за възприятие
  • тактилен
  • химически

Хранителни навици

A. swainsoniiхранят се предимно с почвени безгръбначни, тъй като основното им местообитание е горското дъно. Заедно с червеи и насекоми те са били наблюдавани да ядат гущери, малки птици, плодове и растителност (Tasmanian PWS 2001. Бозайници от Национален парк Ламингтън 2001.) В плен индивидите са били подложени на земни червеи, брашнени червеи, скакалци, ларви на бръмбари, хлебарки и малки замразени мишки. (Уилямс и Уилямс 1982)

  • Основна диета
  • месояден
    • насекомоядно
  • Храни за животни
  • птици
  • бозайници
  • земноводни
  • насекоми
  • земни червеи
  • Растителни храни
  • листа
  • плодове

Хищничество

Домашните котки са единствената сериозна заплаха от хищничествоA. swainsonii. (Новак 2001)


бяла устна пекарна атака

Екосистемни роли

В тяхната ниша на горското дъно,A. swainsoniiпомагат да се контролира популацията на почвени безгръбначни с техните ненаситни апетити.

Природозащитен статус

Сътрудници

Джереми Бейтс (автор), Университет на Мичиган-Ан Арбър, Ондрей Подлаха (редактор), Университет на Мичиган-Ан Арбър.

Популярни Животни

Прочетете за Dendroica caerulescens (синя пеперуда с черно гърло) на агентите за животни

Прочетете за Calligrapha philadelphica за агентите за животни

Прочетете за Capra sibirica (сибирски козирог) в агентите за животни

Прочетете за Mormoopidae (прилепи с призраци, мустаци и прилепи с голи гръбчета) в агентите за животни

Прочетете за Prolemur simus (по-голям бамбуков лемур) в агентите за животни

Прочетете за Saguinus oedipus (памучен тамарин) в Animal Agents