Antechinus stuartiiкафяв антехин

От Рос Секорд

Географски обхват

Antechinus stuartiiсе срещат в източна и югоизточна Австралия, включително Виктория, Нов Южен Уелс и Куинсланд. (Новак, 1997; Страхан, 1983)


какво е местообитанието на щракащите костенурки

  • Биогеографски региони
  • австралийски
    • местен

Среда на живот

Antechinus stuartiiпредпочита мократа склерофилна гора с гъста почвена покривка и изобилие от паднали дървета, в които да изгражда гнезда. Те обикновено остават на земята, но може да възприемат по-дървесен начин на живот в по-сухи райони или там, където се срещат симпатично с Antechinus swainsonii , който живее на земята. Плътността на населението варира от по-малко от една до осемнадесет на хектар. Извън размножителния период мъжките и женските имат свои собствени хранителни полета. Наличието на местообитания може да бъде повлияно от лесовъдите, които „звънят“ дърветата, оставяйки ствола и основните клони да изгният, което осигурява места за гнездене (Cockburn and Lazenby-Cohen, 1992). (Новак, 1997; Страхан, 1983)

  • Наземни биоми
  • гора
  • храсталачна гора
  • планини

Физическо описание

По размер има сексуален диморфизъм. Теглото варира от 29-71 g при мъжете и 17-36 g при жените. Средното тегло е 35 g за мъжете и 20 g за жените. Дължината на тялото варира от 150-250 mm при мъжете и 139-220 mm при жените (Strahan, 1983).



Antechinus stuartiiимат къса, плътна и донякъде груба козина. Гърбът и страните им са еднородни сиво-кафяви, докато долната част на корема е по-светла. Общият външен вид е подобен на плацентарните мишки с дълга заострена глава, продълговати, плантадни задни крака, розов нос и дължина на опашката, почти колкото дължината на тялото. Опашката е с умерена козина, очите са тъмнокафяви, а ушите са относително големи. Женските нямат торбичка, вместо това имат променлив брой открити зърна. Броят на зърната варира в зависимост от местообитанието. Женските с 6 зърна живеят в най-влажните райони, а тези с 10 зърна живеят в най-сухите и най-високите райони. Мъжките са с 20 до 100 процента по-тежки от женските. (Страхан, 1983; Новак, 1997)

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • двустранна симетрия
  • Маса на обхвата
    17 до 71 g
    0,60 до 2,50 унции
  • Средна базална скорост на метаболизма
    0,189 вата
    AnAge

Размножаване

Antechinus stuartiiимат един размножителен сезон, ограничен до около три месеца, и произвеждат едно котило годишно. Гестацията продължава 26-35 дни и обикновено се раждат поне толкова млади, колкото броят на зърната. При липса на торбичка, малките се придържат към корема на майката и се влачат по земята, докато тя търси храна за около 5 седмици. Ражданията обикновено се случват в рамките на период от около 2 седмици за всяка популация. Новородените са с дължина от 4 до 5 мм при раждане и тежат средно 0,016 грама. Те остават с майката около 90 дни и достигат полова зрялост за 9 до 10 месеца. Младите напускат майката с настъпването на зимата. (Новак, 1997; Страхан, 1983)

Едно от най-поразителните и необичайни неща за Антехин е, че всички мъже умират малко след чифтосването през единадесетия или дванадесетия месец от живота си (McAllan, et al., 1997). Това явление се случва по едно и също време всяка година във всяка дадена популация. Повишеният физиологичен стрес е резултат от агресия и съревнование между мъжете за жени и повишена активност по време на размножителния сезон. Повишените нива на стрес очевидно причиняват потискане на имунната система, след което животните умират от паразити в кръвта и червата и от чернодробни инфекции. В дивата природа много жени умират след отглеждането на първото си котило, въпреки че някои оцеляват и втора година. (Страхан, 1983; Новак, 1997)


clonorchis sinensis общо име

  • Основни репродуктивни характеристики
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • Среден брой потомци
    7
    AnAge
  • Среден период на бременност
    30 дни
    AnAge
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (жени)
    Пол: женски
    285 дни
    AnAge
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    Пол: мъжки
    285 дни
    AnAge

Продължителност на живота / дълголетие

Поведение

През топлите части на годината индивидите живеят в самотни гнезда и обитават собствените си домове. С понижаване на температурите обаче индивидите от двата пола се събират заедно в гнезда с до 18 животни. Гнездата не са стабилни и индивидите могат да сменят гнездата. 28 жени и 24 мъже са наблюдавани с едно гнездо през една зима (Cockburn and Lazenby-Cohen, 1992). Женските обикновено гнездят сами, за да отглеждат малки и могат да разделят потомството си между гнезда на различни дървета. За да се справят със зимния стрес, индивидите могат да се изплъзнат за няколко часа, за да намалят метаболитните си нужди. Мъжките напускат хранителните си масиви, когато започне брачният сезон и се обединяват в изцяло мъжки гнезда през по-голямата част от нощта. Женските остават самотни, но правят екскурзии до мъжките групи. По време на брачния сезон мъжките стават вокални, излъчват стакато, изгубват голяма част от предпазливостта си и стават силно агресивни. (Новак, 1997; Страхан, 1983)

  • Ключови поведения
  • подвижен

Комуникация и възприятие

  • Канали за възприятие
  • тактилен
  • химически

Хранителни навици

Диетата наAntechinus stuartiiсе състои предимно от безгръбначни, особено бръмбари, паяци и хлебарки. Диетата им включва и по-малки количества гръбначни животни, като плацентарни мишки, както и растителен материал и цветен прашец (Van Tets и Whelan, 1997).A. stuartiiса ненаситни хищници и имат висок метаболизъм. През зимата те ще консумират до 60 процента от теглото си в членестоноги всеки ден. Обикновено ловуват през нощта, но може да са активни през деня, особено по време на недостиг на храна, като зимните месеци. (Страхан, 1983; Новак, 1997)

Икономическо значение за хората: Положително

A. stuartiiможе да е важно за опрашването на някои австралийски цъфтящи растения (Goldingay et al., 1991).

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Възможна корелация междуAntechinus stuartiiи разпространението на патогенна почвена гъба (/ Phytophthora cinnamomi /) е съобщено от Newell and Wilson (1993). P. cinnamomi може да има опустошително въздействие върху растителните съобщества като горите, горите и пустошите на Австралия (Newell, 1998).

Природозащитен статус

Antechinus stuartiiобикновено не се смята, че е под сериозна заплаха от хора или други и се среща в изобилие в много области. Някои популации обаче са намалени чрез хищничество от домашни котки (Nowak, 1997; Strahan, 1983). IUCN (1999) изброените видове намаляват като по-малко от 10 процента и го поставя в категориите си с „по-нисък риск“ и „най-ниска загриженост“.

Други коментари

Особено поведение на майките е, че те ще отказват мляко на потомството на мъжете, предпочитайки да отбият женските. Майките също често ядат малките си, поне в плен (Cockburn, 1994).


какви са сивите вълци врагове

Сътрудници

Рос Секорд (автор), Университет на Мичиган-Ан Арбър, Фил Майърс (редактор), Музей по зоология, Университет на Мичиган-Ан Арбър.

Популярни Животни

Прочетете за Spilornis cheela (хоругъл змийски орел) в агентите за животни

Прочетете за Capra sibirica (сибирски козирог) в агентите за животни

Прочетете за Cheloniidae за животинските агенти

Прочетете за Сула (бомбита) в агентите за животни

Прочетете за Atheris squamigera (African Bush Viper, Rough-scaled Bush Viper) на агентите за животни

Прочетете за Antechinus stuartii (кафяв антехинус) в агентите за животни