Anseranas semipalmatamagpie гъска (Също така: сврака-гъска)

От Рейчъл Уилбър

Географски обхват

Свраките гъски се срещат само в тяхната родна Австралия и съседния остров Нова Гвинея, предимно в тихоокеанските крайбрежни райони.(„Сврака гъска (Anseranas semipalmata) Информационен лист“, 2005)

  • Биогеографски региони
  • австралийски
    • местен

Среда на живот

Повечето гъски от сврака се срещат във влажни пасища, блата и други блатисти зони по крайбрежието и рядко се отклоняват навътре в сушата.(„Сврака гъска (Anseranas semipalmata) Информационен лист“, 2005)

  • Региони на местообитанията
  • умерен
  • наземен
  • Водни биоми
  • крайбрежен
  • Влажни зони
  • блато
  • блато
  • Други характеристики на местообитанията
  • крайречен

Физическо описание

Свраковите гъски са черни по главата, врата, опашката и крилата. Останалата част от тялото е бяла, с оранжеви крака и крака. Свраковите гъски имат само частично плетени крака и главата има доста очевидно „копче“ върху него. Непълнолетните нямат това „копче“ и белите области по телата им са по-сиви. Жените са по-малки от мъжете. Тяхната телесна маса варира между 2 и 3 кг, а дължината им варира от 70 до 90 см. Средният размах на крилата е 1,5 метра.(„Сврака гъска (Anseranas semipalmata) Информационен лист“, 2005; „National Geographic“, 2008; „Уебсайт със застрашени видове от Ню Югоизточна Европа“, 2005)



  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хомоиотермичен
  • двустранна симетрия
  • Полов диморфизъм
  • мъжки по-голям
  • Маса на обхвата
    2 до 3 кг
    4.41 до 6.61 lb
  • Дължина на обхвата
    70 до 90 см
    27,56 до 35,43 инча
  • Среден размах на крилата
    1,5 м
    4.92 фута

Размножаване

Свраковите гъски понякога се размножават по двойки, но обикновено се размножават в групи от по трима. Всяка група от трима се състои от мъж и две жени. Във всяко трио двете жени обикновено са свързани помежду си. Свраката гъски се размножават сезонно. Не може да бъде намерена информация за привличането на партньори и охраната на партньори.(Kear, 2005; „Animal Bytes“, 2008; „Комисия за паркове и диви животни на северната територия“, 2007; Kear, 2005)

  • Система за чифтосване
  • полигинен
  • кооперативен животновъд

Размерът на съединителя за сврака с гъка е между 3 и 8 яйца. Те се размножават сезонно в края на влажния сезон (февруари-юни) в заливните райони, в които живеят. Инкубационният период варира от 24-35 дни и новороденото настъпва след около 3 месеца. За да нахранят малките си, докато са още в гнездата, родителите могат да огъват близката висока трева, за да могат пилетата да ядат семената. Всички родители споделят отговорността да инкубират яйцата и да се грижат за малките. За малките се грижат родителите до следващия мокър сезон. Средната маса при излюпване е 104,2 грама. Половата зрялост настъпва приблизително на 2-годишна възраст.(„Animal Bytes“, 2008; „Открийте живота“, 2008; „Сврака гъска (Anseranas semipalmata) Информационен лист“, 2005; „National Geographic“, 2008)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • сезонно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • яйценосен
  • Интервал на размножаване
    Свраковите гъски се размножават веднъж годишно.
  • Размножителния период
    Размножаването се извършва от февруари до юни.
  • Пасирайте яйца на сезон
    3 до 8
  • Средно яйца за сезон
    7
  • Обхват на времето за излюпване
    24 до 35 дни
  • Средна възрастова възраст
    3 месеца
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (жени)
    2 години
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    2 години

И двамата родители (и втората жена, когато е в трио) се грижат за младите. Те се редуват, инкубирайки яйцата, както и осигурявайки храна и защита за излюпените малки.(„Сврака гъска (Anseranas semipalmata) Информационен лист“, 2005)

  • Родителски инвестиции
  • предкоциален
  • предварително оплождане
    • осигуряване
    • защита
      • женски пол
  • предварително излюпване / раждане
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • предварително отбиване / избягване
    • осигуряване
      • мъжки
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • преди независимостта
    • осигуряване
      • мъжки
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол

Продължителност на живота / дълголетие

Свраките гъски могат да живеят над 32 години в дивата природа.(„Животински байтове“, 2008)


към какво семейство принадлежат миещите мечки

  • Типична продължителност на живота
    Състояние: див
    32 (високи) години

Поведение

Свраките гъски са социални животни, живеещи на стада. Тези стада пътуват заедно, когато мигрират между районите през влажния и сухия сезон. Тези гъски плуват и бродят в блатата и влажните зони, които обитават. Докато отглеждат пилета, те обикновено живеят в групи от по трима, състоящи се от един мъж и две жени. Те могат да нощуват в гористи местности. Призивът им е силен „звук“.(„Открийте живота“, 2008; „National Geographic“, 2008)

  • Ключови поведения
  • терористичен
  • мухи
  • нататорски
  • дневни
  • подвижен
  • номадски
  • Социални

Обхват на дома

По време на сухия сезон свраките гъски обикновено се концентрират близо до река Мери и река Южен Алигатор. По време на влажния сезон те могат да се разпространят в други реки за размножаване. Повечето движения са свързани с промените в наличността на храна или местообитанието за разплод. Не се отчитат конкретни размери на дома.(Frith and Davies, 1961)

Комуникация и възприятие

Свраките гъски комуникират гласовито със силни „звуци“. Тези гъски могат да поклатят криле, когато се чувстват застрашени или след антагонистични срещи.(„Наблюдения върху рогатия писък“, 1973)

  • Канали за комуникация
  • визуална
  • акустичен
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Свраковите гъски ядат предимно семена от блатна трева, остриета от сухи треви и луковици от шипове. Те също ядат големи количества див ориз. Тези гъски се хранят в големи, шумни стада. Родителите помагат на пилетата си да се хранят, като се навеждат надолу към високата трева, за да могат пилетата да ядат семената от нея. Въпреки че са предимно тревопасни, те случайно поглъщат от време на време малки безгръбначни. По време на сухия сезон свраките гъски трябва да разчитат на корени и луковици като основен източник на храна. По време на влажния сезон те могат да преминат към трева като основна храна.(„Сврака гъска (Anseranas semipalmata) Информационен лист“, 2005; „Паркове и комисия за дивата природа на северната територия“, 2007; Frith and Davies, 1961)

  • Основна диета
  • Тревопасен
    • месоядно животно
  • Храни за животни
  • насекоми
  • Растителни храни
  • листа
  • корени и грудки
  • семена, зърнени храни и ядки

Хищничество

Яйцата и люпенето са силно плячкосани от грабливи птици, динго, змии и други малки сухоземни хищници. Възрастните свраки гъски рядко се преследват, въпреки че те се ловят от хората.(Frith and Davies, 1961)

  • Известни хищници

Екосистемни роли

Свраките гъски се съревновават за ресурси с други ядящи семена във влажни зони и действат като плячка за хищници в същите райони.(Frith and Davies, 1961)

Икономическо значение за хората: Положително

Хората ловят сврака гъски за спорт и за храна.

  • Положителни въздействия
  • храна
  • частите на тялото са източник на ценен материал

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Не са известни неблагоприятни ефекти на свраките гъски върху хората.

Природозащитен статус

В Австралия гъските свраки са посочени като „защитени“ (което означава „най-малко притеснително“), но всяка територия има и свой собствен статут. Свраките гъски са посочени като „застрашени“ във Виктория и Южна Австралия, „защитени“ в Северна територия, Куинсланд и Западна Австралия и „уязвими“ в Нов Южен Уелс. Те се считат за „най-малко притеснителни“ от червения списък на IUCN.(„Сврака гъска (Anseranas semipalmata) Информационен лист“, 2005)

Сътрудници

Таня Дюи (редактор), агенти за животни.

Рейчъл Уилбър (автор), Университет на Северна Мичиган, Алек Р. Линдзи (редактор, инструктор), Университет на Северна Мичиган.

Популярни Животни

Прочетете за Amphiprion percula (Blackfinned clownfish) в агентите за животни

Прочетете за Columbidae (гълъби и гълъби) в агентите за животни

Прочетете за Saimiri vanzolinii (маймуна от черна катерица) в агентите за животни

Прочетете за Eclectus roratus (папагал eclectus) в агентите за животни

Прочетете за Sula dactylatra (маскирана мига) в Animal Agents

Прочетете за Haliaeetus leucocephalus (плешив орел) в агентите за животни