Anser cygnoidesswan гъска

От Гретхен Лухауер

Географски обхват

Лебедните гъски са родом от Източна Азия. Въпреки това хората са въвели група в Европа през 1700-те. Потомците на тази група понастоящем живеят в градските райони на Централна Европа. Азиатските лебедови гъски имат полугодишна миграция. Те прекарваха лета в монголския Дагур, степния регион, където се срещат границите на Русия, Монголия и Китай. През есента лебедови гъски летят на юг към басейна на река Яндзъ. Лебедните гъски могат да изберат да летят директно на юг или да се насочат на югоизток и да се качат на крайбрежни места. Много гъски почиват в устието на река Ялу, разположено на границата на Китай и Северна Корея, на около половината път между Монгол Дагуур и басейна на река Яндзъ.(Batbayar, et al., 2011; Fox, et al., 2008; Randler, 2007)

  • Биогеографски региони
  • палеарктичен
    • въведени
    • местен
  • Други географски термини
  • холарктически

Среда на живот

Лебедните гъски винаги живеят по бреговете или в езера, реки, езера или друга влажна среда в близост до пасищни райони. През лятото те живеят на по-голяма надморска височина в монголската дагурска планинска степ. Този регион е на около 610 до 821 метра надморска височина. През зимата те мигрират на юг и за по-ниска надморска височина. По време на тази миграция птиците прекарват време във всеки воден обект, до който летят, и често прекарват времето си по морските брегове и устията на морското равнище. През зимата лебедните гъски се намират близо до езерото Шенджин, река Яндзъ или няколко други места по заливната река на Яндзъ.(Batbayar, et al., 2011; „Информационен лист за важните зони за птици“, 2009; Zhang, et al., 2010)

  • Региони на местообитанията
  • умерен
  • наземен
  • солена или морска
  • сладководни
  • Наземни биоми
  • савана или пасища
  • Водни биоми
  • пелагичен
  • езера и езера
  • реки и потоци
  • крайбрежен
  • солена вода
  • Влажни зони
  • блато
  • блато
  • Книга
  • Други характеристики на местообитанията
  • градски
  • крайградски
  • крайречен
  • устие
  • Кота на обхвата
    610 до 821 m
    2001.31 до 2693.57 фута

Физическо описание

Лебедските гъски са големи гъски, които растат с дължина от 81 до 94 см. Размахът на крилата им варира от 160 до 185 cm, а средното им тегло е 3150 g. Птиците имат двуцветни вратове и глави. Възрастните имат черни месести копчета в основата на набитите си черни банкноти. Имат оранжеви крака. От гърдите до кила оперението става все по-тъмнокафяво. Крилата и гърбовете им са същите тъмнокафяви като киловете им. Телата им са бели покрай краката им, но опашките им са тъмнокафяви. Мъжките и женските изглеждат почти идентични, но мъжките растат малко по-големи от женските. Подобно на други патици, гъски и лебеди ( Anatidae ), лебедовите гъски имат големи външни пениси. За разлика от бозайниците, сперматозоидите текат по външните канали на тези копулаторни органи.(Benstead, et al., 2008; Rohwer, 1988; Tellkamp, ​​2004)



  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хомоиотермичен
  • двустранна симетрия
  • Сексуален диморфизъм
  • секс
  • орнаментика
  • Средна маса
    3150 g
    111.01 унция
  • Дължина на обхвата
    81 до 94 см
    31,89 до 37,01 инча
  • Обхват на крилата
    160 до 185 см
    62,99 до 72,83 инча

Размножаване

Лебедови гъски се чифтосват през пролетта. Подобно на други гъски , те извършват ритуални прояви, за да сигнализират на други гъски. Те се разклащат и се стремят да привличат партньори, да предупреждават конкуренцията и да предотвратяват хибридизацията. Ако една жена намери приятен дисплей, тя може да избере да се свърже с мъжа. Лебедните гъски образуват моногамни двойкови връзки, които издържат по-голямата част от брачния сезон. Понякога мъжете се борят, за да спечелят възхищението на по-желаните жени. Те се бият, като се нападат физически един друг, докато единият от тях се откаже и избяга. Останалият мъж обикновено получава желаната жена и по-добра територия. Сдвоени птици се показват с глави, за да засилят връзката си. Не е известно дали лебедните гъски се чифтосват за цял живот.(Рандлър, 2007; Tellkamp, ​​2004)

  • Система за чифтосване
  • моногамен

Размножителният сезон започва около края на април и началото на май. Женските снасят средно от 5 до 6 яйца на сезон. На сезон се произвежда един съединител, но женските носят няколко сезона. Гусенчетата започват да се излюпват в края на май. Лебедските гъски растат със сходни темпове като другите гъски . Непълнолетните достигат фаза на новородени на около 8 седмици и могат да живеят самостоятелно на около 12 седмици, но обикновено избират да останат с родителите си по-дълго от това. Както мъжете, така и жените достигат полова зрялост между 1 до 3 години. Не е известно дали това поведение е изгодно за младите азиатски популации, тъй като повечето изследвания на репродуктивното поведение разчитат на въведени европейски популации.(Randler, 2007; Rohwer, 1988; Tellkamp, ​​2004)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • сезонно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • яйценосен
  • Интервал на размножаване
    Лебедните гъски се размножават само веднъж годишно.
  • Размножителния период
    Лебедните гъски се размножават от края на април до началото на май.
  • Средно яйца за сезон
    5.5
  • Обхват на времето за излюпване
    28 до 34 дни
  • Средна възрастова възраст
    8 седмици
  • Обхват време до независимост
    9 до 12 седмици
  • Диапазон на възраст в полова или репродуктивна зрялост (женски)
    1 до 3 години
  • Диапазон на възрастта в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    1 до 3 години

Женските лебедови гъски обикновено изграждат гнезда и пилешки яйца, докато техните мъжки партньори стават по-бдителни и преследват натрапници. Млади лебедови гъски се излюпват на предкоциален етап и могат както да ходят, така и да се хранят. Родителите работят заедно, за да предпазят излюпените от вреда. Майките прекарват повече време в обучение на потомството къде да пасат и как да избягат от хищничеството, докато бащите остават бдителни, за да защитят цялото семейство. Новороденото потомство често прекарва допълнително време с родителите си. Тези птици всъщност стават по-бдителни от родителите си по това време.(Randler, 2007; Rohwer, 1988)

  • Родителски инвестиции
  • предкоциален
  • мъжки родителски грижи
  • женски родителски грижи
  • предварително излюпване / раждане
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
  • предварително отбиване / избягване
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • преди независимостта
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • сдружение след родителите с родителите
  • удължен период на обучение на непълнолетни
  • наследява майчина / бащина територия

Продължителност на живота / дълголетие

Малко се знае колко дълго лебедите гъски живеят в дивата природа, тъй като е трудно да бъдат проследени поотделно и могат да живеят много години. Дивите птици обаче имат най-високата смъртност през първите четири седмици от живота си. Домашните птици обикновено живеят средно 20 години, ако са правилно обгрижвани и е известно, че живеят до 40 години.(Batbayar, et al., 2011; „Поддържане на китайски лебедови гъски като домашни любимци“, 2014; Randler, 2007)

  • Средна продължителност на живота
    Статус: плен
    40 години
  • Средна продължителност на живота
    Статус: плен
    20 години

Поведение

Лебедовите гъски имат много основни дневни графици. Те са крепускулни видове, които спят около обяд и полунощ всеки ден. Докато се хранят както сутрин, така и вечер, те се хранят по-широко вечер. Като цяло те прекараха около половината от деня си на паша и изкопаване за растения. Те се хранят повече в средата на зимата, за да се подготвят за брачния сезон. Тези птици имат социални йерархии в малки групи. Доминирането обикновено се установява от най-силния мъж и това поведение има тенденция да помага на мъжете да получат достъп до партньори с по-високо качество и до пасищни зони. Лебедните гъски мигрират полугодишно. Тяхната пролетна миграция продължава от края на февруари до началото на април, докато есенната им миграция продължава от началото на август до средата на септември. Всяка миграция обикновено се състои от общо 2500-3000 километра пътуване.(Batbayar, et al., 2011; Fox, et al., 2008)

Лебедните гъски се събират за разплод, но те имат малко, ако има някакви териториални спорове с други животни, включително други лебедови гъски. На река Некер (в Европа) са наблюдавани 13 семейства птици, които отсядат и се хранят на 1,1-километрова морава. В края на лятото много индивиди се групират, докато се преливат и подготвят за есенна миграция. Почти цялата популация на дива лебеда зимува в заливната река на Яндзъ. До 30 000 гъски могат да останат на едно езеро през зимата.(Benstead, et al., 2008; Randler, 2007; Zhang, et al., 2010)

  • Ключово поведение
  • терористичен
  • мухи
  • плъзга се
  • нататорски
  • здрач
  • подвижен
  • прелетни
  • Социални
  • колониален
  • господстващи йерархии
  • Размер на територията на обхвата
    (Колония) 0 до 10 км ^ 2

Обхват на дома

Лебедните гъски образуват големи колонии и през зимата заемат цели езера. През лятото малки групи гъски остават на средни до големи езера. Те пасат на големи площи, но си тръгват, ако храната е оскъдна или са заплашени.(„Информационен лист за важните зони за птици“, 2009; Tellkamp, ​​2004; Zhang и др., 2010)

Комуникация и възприятие

Лебедовите гъски са най-слуховите от опитомените видове гъски. Птиците са много приказливи и издават дълбоки звуци. Зрението и тактилните сетива също са важни за възприемането през гъски . Птиците от една и съща група често реагират на всяка с подскачане на главата и малко по-високи хонки. Тези гъски обичат да свирят с партньорите си за чифтосване, създавайки силни дуети. Понякога гъските също се преструват взаимно в знак на обич. Непознатите често ще позират и се показват един на друг, за да установят социална йерархия. Рядко една гъска ще атакува физически друга, за да установи господство. Обикновено атакуващата гъска печели.(„Поддържане на китайски лебедови гъски като домашни любимци“, 2014; Tellkamp, ​​2004)

  • Канали за комуникация
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • Други режими на комуникация
  • дуети
  • припеви
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Лебедните гъски се хранят подобно на другите истински гъски. Кратките им набити банкноти, с нокътя отпред, помагат за техния начин на паша. Обикновено птиците ще се хранят със сухоземни треви, корени, семена и водни растения, които растат в близост до влажни зони. В зимните си местообитания в басейна на река Яндзъ лебедните гъски избират да пасат или на канарска трева (Phalaris arundinacea) или груба заVallisneria spiralisкоренища. Домашните лебедови гъски ядат ориз и зърнени храни освен трева и водни растения.(Fox, et al., 2008; Randler, 2007; Xu, et al., 2014)

  • Основна диета
  • Тревопасен
    • folivore
    • месоядно животно
    • яде сок или друга растителна храна
  • Растителни храни
  • листа
  • корени и грудки
  • семена, зърнени храни и ядки
  • Похранващо поведение
  • съхранява или кешира храни

Хищничество

Основните хищници на лебедови гъски са хората. Много местни жители ловуват тези птици за спорт или храна, въпреки че те са законно защитени в много азиатски страни. Русия има най-голямо количество неконтролиран лов на гъски. Птиците са предпазливи и летят, ако са заплашени, но също така могат да бъдат загадъчни, ако не могат да избягат. Естествените хищници не са описани.(„Информационен лист за важните зони за птици“, 2009)


кафяв бикхед сом размер

  • Адаптации срещу хищници
  • загадъчен
  • Известни хищници
    • хора (Homo sapien)

Екосистемни роли

Лебедните гъски осигуряват аерация на почвата и ново местообитание както за треви, така и за водни растения. Тяхното изкореняване на корени убива стояща растителност, но свързаното с него катаклизъм осигурява въздух, вода и площ за поникване и израстване на нови тревни семена. Консумацията им на повърхностни растения осигурява слънчева светлина на плитките водни треви.(Fox, et al., 2008)

  • Въздействие върху екосистемата
  • създава местообитание
  • аерация на почвата
Видове, използвани като домакин
  • Лебедските гъски нямат известни видове гостоприемници.
Мутуалистични видове
  • Не е известно, че лебедските гъски са взаимно настроени с други видове.
Коменсални / паразитни видове
  • Не е известно дали дивите лебедови гъски имат паразитни видове.

Икономическо значение за хората: Положително

Лебедните гъски са един от няколкото видове гъски, които се опитомяват. Те са втората най-често срещана домашна гъска след сиви гъски . Въпреки че има много малко документи за опитомяването на лебедови гъски, антрополозите са открили керамика, изобразяваща гъски на възраст над 3000 години.(„Credo Reference“, 2000)

Домашните лебедови гъски живеят в селските райони по целия свят. Те са важен източник на храна в Китай, където се отглеждат в търговските стопанства в търговската мрежа. Птиците се използват за яйца, месо и пера. Пухът им осигурява добра плънка за спално бельо, а дрехите и перата на крилата правят отлични пера. Няколко изследователи изучават генетиката на лебедските гъски, за да открият как да намалят мрачността, която не се носят при търговските гъски.(„Credo Reference“, 2000; Xu, et al., 2014)

  • Положителни въздействия
  • търговия с домашни любимци
  • храна
  • частите на тялото са източник на ценен материал
  • изследвания и образование

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Повечето лебедови гъски са безвредни за хората и те са един от по-укротимите видове. Има обаче случаи на разплод на гъски, които нападат и хапят хора и животни, които се доближават твърде много до яйцата си. Дивите лебедови гъски живеят в райони с много огнища на птичи грип. Засега не се знае, че има вирус H1N1. Учените са загрижени, че това огнище на вируса може да навреди повече на хората, ако лебедските гъски станат податливи.(Batbayar, et al., 2011; Randler, 2007)

  • Отрицателни въздействия
  • наранява хората
    • ухапвания или ужилвания

Природозащитен статус

Лебедните гъски са изброени като уязвими в Червения списък на IUCN, но те не фигурират в много други важни списъци за опазване. Смята се, че популациите на диви лебеди гъски намаляват поради унищожаване както на летните места за размножаване, така и на местата за хранене през зимата.(Benstead, et al., 2008; „Информационен лист за важните зони за птици“, 2009; Zhang, et al., 2010)

Местата за гнездене на гъски през лятото в монголския Дагур са силно податливи на степни пожари. Тези пожари обикновено произхождат от Русия и лесно изгарят растителността, с която се хранят лебедите гъски. Монголският Дагуур е национално защитен в Монголия, но този регион страда от лошо федерално управление. Човешки дейности, като паша на добитък и добив на минерали, обезпокояват всички видове, които живеят в монголския Дагур.(„Информационен лист за важните зони за птици“, 2009)

Унищожаването и деградацията на местообитанието на лебедите гъски е по-лошо в местата им за зимуване в заливната река Яндзъ. Язовирът Трите клисури в река Яндзъ отлага пиковите мусонни потоци през лятото. Това намалява нивата на водата, което намалява оцеляването наВалиснарияиPotamogeton, две важни водни растения, които служат като основни хранителни източници през зимата за много гъски.(Zhang, et al., 2010)

Сътрудници

Гретхен Лучауер (автор), Университет Индиана-Университет Пърдю Форт Уейн, Марк Джордан (редактор), Университет Индиана-Университет Пърдю Форт Уейн, Таня Дюи (редактор), Университет на Мичиган-Ан Арбър.

Популярни Животни

Прочетете за Seiurus motacilla (Луизиана воден млечница) на животински агенти

Прочетете за Rhinella marina (Cane Toad) в агентите за животни

Прочетете за Capromyidae (западноиндийски хутии) в агентите за животни

Прочетете за Pseudemys concinna (Източна река Cooter) за агентите за животни

Прочетете за Achatinella mustelina в агентите за животни

Прочетете за Araneus marmoreus за агентите за животни