Anser canagicus Императорска гъска

От Емили Браун

Географски обхват

Anser canagicusсе среща най-често по Берингово море. Основни популации за размножаване се срещат в Арктика и субарктична Аляска, части от Канада, както и в североизточна Русия. Те се размножават предимно около делтата Юкон-Кускоквим в Аляска. Повечето популации от императорски гъски мигрират на Алеутските острови през зимата.(„Audubon WatchList“, 2010; „BirdLife International“, 2009; „Chen canagica“, 2009; Petersen и др., 2010)

  • Биогеографски региони
  • близка
    • местен

Среда на живот

Императорски гъски нощуват по крайбрежието през неразмножителния сезон. Тези зони включват плажове, скали и дюни, както и по протежение на рифове. Императорските гъски избират места за размножаване, които са малко по-навътре в низинните блата и ливади в близост до водоизточник като езеро или корито на река. Близкият водоизточник е от решаващо значение за оцеляването, тъй като гъските ги използват, за да избягат от сухоземните хищници. Гнездата се намират и върху растителни тиня и солни блата. В рамките на една седмица след излюпването,A. canagicusгъските се преместват в приливно блатни райони по-близо до брега, за да растат.(Cannings and Hammerson, 2009; Eisenhauer and Kirkpatrick, 1977; Laing and Raveling, 1993)

  • Региони на местообитанията
  • умерен
  • наземен
  • Наземни биоми
  • тундра
  • Водни биоми
  • крайбрежен
  • солена вода
  • Влажни зони
  • блато
  • Други характеристики на местообитанията
  • крайречен

Физическо описание

Възрастните императорски гъски са малки водолюбиви птици, средно по-малки от 3 кг и дълги около 69 см. Те са сексуално мономорфни, като мъжете са средно малко по-тежки от женските. Императорските гъски показват изцяло бяла глава и тил, които често стават оцветени в ръжда от железен оксид, присъстващ в редица приливни езера. Брадичката и гърлото са черни, а останалата част от тялото е покрита със сиво оперение, преградено с черно и бяло. Клюновете им са къси и светлорозови, а крачетата им са ярко оранжеви. Перата на опашката са бели с черни покривки.Anser canagicusгъските са покрити с пухкави сиви пера и обикновено имат черен клюн.(„Императорска гъска“, 2010)




как се нарича бебе брадавица

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хомоиотермичен
  • двустранна симетрия
  • Сексуален диморфизъм
  • секс
  • мъжки по-голям
  • Средна маса
    2,8 кг
    6.17 lb
  • Средна дължина
    68,5 см
    26.97 инча

Размножаване

Императорските гъски показват моногамна система за чифтосване и ще се свържат с различна гъска само ако предишният партньор умре. Малко се знае за образуването на двойни връзки, но те се образуват до момента на достигане на местата за размножаване. Тъй като копулацията се наблюдава рядко, се предполага, че чифтосването се случва непосредствено преди или по време на миграция към местата за размножаване.(Eisenhauer and Kirkpatrick, 1977; Petersen, et al., 2010)

  • Система за чифтосване
  • моногамен

След като пристигнат в местата за гнездене, женските започват да строят гнезда. Яйцата обикновено се снасят през първите 10 дни след пристигането. Размерът на кладенеца варира от 3 до 8 яйца със средно 5. Женските инкубират яйцата в продължение на 24 или 25 дни, след което гъските се излюпват за период от 10 дни. Гулините, излюпени по-рано през размножителния период, имат много по-голяма вероятност да оцелеят на следващата зима. Повечето гусени са напълно пернати 30 до 47 дни след излюпването и са в състояние да летят на възраст от 50 до 60 дни. Гусенчетата остават близо до родителите си през първата зима и дори е отбелязано, че се връщат в разплод с родители на следващата пролет. Въпреки че младите гъски могат да се върнат в местата за размножаване в началото на живота си, повечето жени не снасят собствени яйца до 3 до 4 годишна възраст.

Гнездата на императорски гъски често се паразитират от други птици. Проучване, проведено в развъдника на делтата Юкон, установи, че средно 62% от гнездата имат паразитни яйца. По-голямата част от тези яйца са снесени не от други видове, а от други императорски гъски. Женските и мъжките активно пазят гнездата си, но ако паразитно яйце е положено успешно в гнездо или е много близо до него, двойката е много вероятно да приеме яйцето.(Cannings and Hammerson, 2009; Eisenhauer and Kirkpatrick, 1977; Hupp, et al., 2006; Lake, et al., 2008; Pacific Flyway Council, 2006; Petersen, et al., 2010)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • сезонно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • яйценосен
  • Интервал на размножаване
    Императорските гъски се размножават веднъж годишно.
  • Размножителния период
    Размножителният сезон настъпва от края на май до август.
  • Пасирайте яйца на сезон
    3 до 8
  • Средно яйца за сезон
    5
  • Средно време за излюпване
    24 до 25 дни
  • Диапазон на нововъзникваща възраст
    50 до 60 дни
  • Средно време до независимост
    50 до 60 дни
  • Диапазон на възраст в полова или репродуктивна зрялост (женски)
    3 до 4 години
  • Диапазон на възрастта в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    3 до 4 години

Женските са единствено отговорни за избора на място за гнездо, изграждането на гнездо и инкубирането на яйцата. Едно и също място за гнездо може да се използва няколко години. Двойките преследват конкурентни видове гъски, членове на техния собствен вид, както и младежи от предишни сезони, далеч от местата им за гнездене. Докато мъжете и жените защитават гнездовата зона, мъжете са много по-агресивни от жените. Докато женската се инкубира, мъжките остават близо до гнездото, за да отблъснат хищниците и другите гъски. До края на инкубационния период женските губят средно 20,7% от телесната си маса поради енергията, фокусирана единствено върху инкубирането и защитата на яйцата.

След като се излюпят гъските, те се разплождат от женските през първите 2 до 3 седмици. Гусенчетата могат да се хранят в рамките на 24 часа след излюпването. Докато малките се хранят, те стоят между родителите си, които и двамата са силно защитни. Ако наземните хищници се приближат и наблизо е водно тяло, цялата група бяга към водата. Но ако водата не е близо, родителите обграждат потомството си, докато съскат и пляскат с криле към приближаващия се хищник. Когато въздушен хищник удари, непълнолетните се крият под крилата на майка си, когато бащата скача и атакува хищника. Известно е дори, че мъжките действат като примамки, позволявайки на гусенките и майка им да избягат. Непълнолетните напускат местата за размножаване около края на август, но остават при родителите си до следващата пролет, когато са прогонени от местата за размножаване.(Eisenhauer and Kirkpatrick, 1977; Schmutz, et al., 1994; Thompson and Raveling, 1987)

  • Родителски инвестиции
  • предкоциален
  • мъжки родителски грижи
  • женски родителски грижи
  • предварително оплождане
    • осигуряване
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • предварително излюпване / раждане
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • предварително отбиване / избягване
    • осигуряване
      • мъжки
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • преди независимостта
    • осигуряване
      • мъжки
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • сдружение след родителите с родителите

Продължителност на живота / дълголетие

Условията през летните месеци определят дали непълнолетните ще преживеят първата си зима и миграция. Докато средната продължителност на живота на императорските гъски е била отчетена около 6 години с максимална продължителност на живота 12 години, много учени смятат, че това е грубо подценено. Това е особено така, защото дълголетието им изглежда много по-ниско от подобни видове. Очакваните годишни нива на смъртност варират от 63 до 94% за възрастни.(Petersen, et al., 2010; Schmutz, et al., 1994; Zammuto, 1986)

  • Продължителност на живота на обхвата
    Състояние: див
    12 (високи) години
  • Типична продължителност на живота
    Състояние: див
    11 (високи) години
  • Средна продължителност на живота
    Състояние: див
    6 години

Поведение

Големи групи императорски гъски започват годишната си пролетна миграция от местата си за зимуване на Алеутските острови в Аляска или на командващите острови на Русия в началото на март. Тези гъски се придвижват над залива Бристол и пристигат по делтата Юкон-Кускоким между началото и средата на май. Гъските се възползват от тези богати пролетни места за хранене, подготвяйки се за ранно лятно гнездене. Между края на май и началото на юни гъските пристигат в местата си за размножаване на полуостров Сюард, остров Сейнт Лорънс и Сибир. Есенната миграция обръща пътя с императорски гъски, които напускат в края на август и началото на септември и пристигат обратно на Алеутските острови до края на ноември.

Миграцията е силно зависима от разрушаването на леда и метеорологичните условия, като птиците мигрират върху пролетните места за хранене с изчезването на леда. Лошите метеорологични условия могат да попречат на гъските да пътуват до следващата им дестинация, докато особено доброто време може да позволи на гъските да се възползват от добрите места за хранене за по-дълги периоди от време. Изминатото разстояние между местата за зимуване и гнездене варира от 650 до над 2500 км.

Докато са на места за зимуване или гнездене, императорските гъски са относително заседнали. Особено при гнездене двойките имат сравнително малко общо с други индивиди, с изключение на защитното поведение, ако друга гъска се приближи твърде близо. По време на немиграционните сезони императорските гъски се разхождат или плуват много по-редовно, отколкото летят.

Подобно на повечето гъски, императорските гъски са особено добре приспособени да плуват и да плуват по всяко време на годината. Когато се приближи от сухоземен хищник, императорските гъски най-често тичат към вода и плуват до по-безопасна зона. Гуслините дори са били виждани да се гмуркат, за да избегнат въздушните хищници.(„Chen canagica“, 2009; Eisenhauer и Kirkpatrick, 1977; Hupp, et al., 2008; Pacific Flyway Council, 2006; Petersen, et al., 2010)

  • Ключово поведение
  • терористичен
  • мухи
  • нататорски
  • дневни
  • подвижен
  • прелетни
  • териториален
  • колониален
  • Среден размер на територията
    14 м ^ 2

Обхват на дома

Императорските гъски активно защитават своята размножаваща се територия (средно 14 квадратни метра) преди снасянето на яйцата и докато родителите и гъските напуснат местата за гнездене.(Айзенхауер и Къркпатрик, 1977)


продължителност на живота на костенурка

Комуникация и възприятие

Императорските гъски имат два вида разговори. Първият (звучи като „кла-ха кла-ха“) се чува главно по време на миграция, когато птиците са групирани заедно в голям брой. Вторият тип обаждания (звучи като „u-lugh u-lugh“) се случва, когато птиците се стреснат или заплашат. Тези гъски могат също да съскат, когато хищници или други гъски се опитват да се приближат до гнездото. Това съскане често се съчетава с отбранителна поза или зареждане на заплашващия индивид. Известно е, че този вид гъски е много по-малко гласовит от повечето други видове гъски.

Императорските гъски разчитат главно на зрението си, за да разпознават хищници или конкуренти. Те също така разчитат на зрението, за да намерят храна на сушата. Когато търсят мекотели, особено под вода или в калта, те предимно използват усещането си за допир. Както всички птици, императорските гъски възприемат околната среда чрез слухови, тактилни, визуални и химически стимули.(Petersen, et al., 2010)

  • Канали за комуникация
  • визуална
  • акустичен
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Императорските гъски се хранят главно с приливна растителност и морски безгръбначни. Растителността включва плажна ръж,боровинки,плажен грах, и пясъчник. Известно е също, че ядат водорасли, змиорка и морска салата. Докато императорските гъски могат да ядат ракообразни, те основно консумират двучерупчести. През пролетните и есенните месеци диетата им се състои предимно от сини миди и макома миди . Те се хранят за тези безгръбначни, като потапят главата си под водата, за да намерят плячката си. Друг метод за търсене на плячка, наречен „локва“, се случва върху кални площи. Гъска създава басейни в апартаментите, като тропа с крака и след това консумира нарушените миди. Треви, острици и луковици се ядат, когато тези птици се придвижват навътре през сезона на гнездене.(„Chen canagica“, 2009; „Emperor Goose“, 2010; Eisenhauer and Kirkpatrick, 1977; Laing and Raveling, 1993; Petersen, et al., 2010; Schmutz, 1994)

Храненето е особено важно за гъските, които са едни от малкото гръбначни животни, които получават своите протеини, необходими за растежа, почти изцяло от растителни вещества. Проучванията показват, че гусенките могат да се опитват да избират растения, богати на протеини, и по-специално да предпочитат блатна стрела (Triglochin palustris), когато е достъпен и безопасен за достъп.(Laing and Raveling, 1993; Lake, et al., 2008; Petersen, et al., 2010)

  • Основна диета
  • Тревопасен
    • folivore
  • Храни за животни
  • мекотели
  • водни ракообразни
  • Растителни храни
  • листа
  • корени и грудки
  • водорасли

Хищничество

Докато някои възрастни гъски са предхождани от лисици и орли, младите са изложени на много по-висок риск от хищничество. Червени лисици , арктически лисици , лъскави чайки , паразитни егери ,златни орли, снежни сови ,норка, и пясъчни кранове са всички потенциални хищници както на гусенките, така и на яйцата. Местните хора също са известни с това, че ловуват както млади, така и възрастни, както и събират яйца за препитание.

Когато хищник се приближи до гнездото, задумчивите женски съскат, повдигат криле и заемат заплашителна поза. Мъжките също пазят замислената жена и гнездо чрез съскане, заемане на заплашителна поза или зареждане на хищника. Възрастните без потомство също действат като примамка и водят хищниците далеч от местата за гнездене. Когато не са с яйца или много млади млади, императорските гъски обикновено бягат към водата, когато ги приближават хищници.(Eisenhauer and Kirkpatrick, 1977; Petersen, et al., 2010; Schmutz, et al., 2001)

Екосистемни роли

Императорските гъски са предимно тревопасни, но се хранят и с мекотели и вероятно оказват значително въздействие върху популациите им. Предполага се, че пашата всъщност увеличава растежа на растителността в местообитанието, следователно вероятно е от полза за много местни организми, които използват растителността за храна или покритие. Богати на азот гъши изпражнения също могат да помогнат за растежа на растителността. Възрастни, млади и яйца на императорски гъски са плячка за местните хищници.(Laing and Raveling, 1993)

Икономическо значение за хората: Положително

Императорските гъски са били ловувани от натурални ловци предимно в Аляска. В исторически план яйцата се събират по време на сезона на снасяне, докато младите и възрастните се ловуват през пролетта. Императорските гъски продължават да се добиват и днес, но много от последните ловни сезони са затворени поради ниския брой на популацията. Императорските гъски също се продават като домашни любимци по целия свят.(„Audubon WatchList“, 2010; „Chen canagica“, 2009; „Emperor Goose“, 2010; Petersen и др., 2010)

  • Положителни въздействия
  • търговия с домашни любимци
  • храна

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Не са известни неблагоприятни ефекти на императорските гъски върху хората.

Природозащитен статус

Между 1964 и 1986 г. популацията на императорските гъски в Аляска е спаднала от около 139 000 на 42 000 индивида. Червеният списък на IUCN посочва, че причините за този спад са слабо разбрани. Докато популацията се е удвоила повече от 1986 г. и настоящите популации остават стабилни до леко намаляващ, императорските гъски все още са изложени на риск поради ловните практики и замърсяването на крайбрежните петроли. Очаква се също така, че изменението на климата може да ограничи местата за размножаване, което също да доведе до намаляване на популациите. Поради климатичните промени местообитанието на императорските гъски може да намалее с цели 54% до 2070 г.


къде живеят лъвовете гриви медузи

Плановете за управление, като този, предложен от Съвета за тихоокеански полети, подчертават, че налагането на репресии при незаконния лов и събирането на яйца, както и опазването на местообитанията и образованието на обществеността за тези птици, са съществени стъпки за защита на популациите на императорски гъски в Аляска.(„Chen canagica“, 2009; Cannings and Hammerson, 2009; Pacific Flyway Council, 2006)

Сътрудници

Емили Браун (автор), Университет на Мичиган-Ан Арбър, Фил Майърс (редактор), Университет на Мичиган-Ан Арбър, Рейчъл Стерлинг (редактор), Специални проекти.

Популярни Животни

Прочетете за Falco peregrinus (сапсан) на Animal Agents

Прочетете за Butorides virescens (зелена чапла) в агентите за животни

Прочетете за тестудините върху животинските агенти

Прочетете за Ochotona cansus (Gansu pika) в агентите за животни

Прочетете за Myotis californicus (California myotis) в агентите за животни

Прочетете за Sorex minutus (евразийска пигмейска земя) за агентите за животни