Anodorhynchus hyacinthinushyacinth ара

От Емили Хаган

Географски обхват

Сините ара са местни в неотропите. Географският обхват на сините ара е от долната част на Централна Америка до около половината от южноамериканския континент и е концентриран на юг от река Амазонка.(Grzimek, 1972; Ridgley, 1980)

  • Биогеографски региони
  • неотропичен
    • местен

Среда на живот

Anodorhynchus hyacinthinusпредпочита полуотворени местообитания. Това обикновено са гори, които имат сух сезон, който предотвратява растежа на обширна, висока, затворена тропическа гора. Сините ара живеят в различни местообитания, включително широколистни гори, церадо и палмови горички и палмовите савани на Пантанал. Пантаналът е особено важно местообитание за ара, осигурявайки голям, буен оазис в южната част на Бразилия.(Мън, 1989/90)


какво ядат Remora

  • Региони на местообитанията
  • тропически
  • наземен
  • Наземни биоми
  • савана или пасища
  • гора
  • планини
  • Влажни зони
  • блато
  • Други характеристики на местообитанията
  • крайречен

Физическо описание

Като най-големите от всички папагали, сините ара са с дължина от 95 до 100 см (37,5 до 39,5 инча), въпреки че половината от тази дължина е опашката. Те тежат приблизително 3,5 паунда (1200 до 1700 г), а размахът на крилата им е от 117 до 127 см. Обикновено ара нямат пера в областта около очите и на доста големи площи отстрани на главата.Anodorhynchus hyacinthinusобаче има само малък пръстен около окото и около основата на долната долна челюст, които са голи, разкривайки видна богата жълта кожа. Сините ара са еднообразно ултрамариново синьо, което е богато и лъскаво. Клюнът на сините ара е масивен, черен и закачен. Подобно на повечето папагали, клюнът се използва като трети крак за хващане на дървета, което е полезно за катерене. Те имат къси, здрави крака, които са полезни за окачване настрани и с главата надолу. Мъжките и женските сини ара си приличат.(Ридли, 1989)



  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • двустранна симетрия
  • Полов диморфизъм
  • пола
  • Маса на обхвата
    1200 до 1700 g
    42,29 до 59,91 унции
  • Дължина на обхвата
    95 до 100 cm
    37,40 до 39,37 инча
  • Обхват на крилата
    117 до 127 см
    46.06 до 50.00 инча

Размножаване

Въпреки че сините ара се размножават целогодишно, те имат нисък коефициент на възпроизводство; от 100 двойки се произвеждат около 7 до 25 потомства годишно. Това се противодейства от дълголетието им; те имат продължителност на живота, която трае десетилетия. Сините ара са моногамни, обикновено остават с един партньор през целия си живот.(Collar, et al., 1992)

  • Система за чифтосване
  • моногамен

Сините ара гнездят в кухините на дърветата и скалите, в зависимост от местоположението им. Те ще гнездят в мъртви и живи хралупи на дървета, обикновено на 4 до 14 м от земята. Въпреки че съвкуплението се случва целогодишно, гнезденето обикновено се случва през влажния сезон, който продължава от ноември до април на юг от екватора. Ара обикновено снася по едно до две яйца на съединител в двудневен интервал. Инкубационният период е между 25 и 28 дни. През този период женската прекарва около 70 процента от времето си с яйцата и се храни от мъжкия пол. Въпреки че яйцата са уловени от сойки, кожуси и скункс, наред с други, процентът на излюпване е 90 процента успешен. Пилетата увличат след 13 седмици, но малките остават с женската около 18 месеца. Те достигат полова зрялост за 6 до 10 години.(Collar, et al., 1992; Scheepers, 2001)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • целогодишно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • яйценосен
  • Интервал на размножаване
    Сините ара се размножават целогодишно.
  • Размножителния период
    Въпреки че копулацията се случва целогодишно, най-много гнездене се извършва между ноември и април, по време на влажния сезон.
  • Пасирайте яйца на сезон
    1 до 2
  • Средно яйца за сезон
    2
  • Обхват на времето за излюпване
    25 до 28 дни
  • Средна възрастова възраст
    13 седмици
  • Средно време до независимост
    18 месеца
  • Диапазон на възраст в полова или репродуктивна зрялост (женски)
    6 до 10 години
  • Диапазон на възраст в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    6 до 10 години

Обикновено отнемаA. hyacinthinusяйца от 25 до 28 дни за излюпване. Ако и двете яйца се излюпят, майката отглежда само едно. Майката осигурява на алтернативното сгушение храна и защита. След седмица мъжкият се присъединява към женската в храненето. Храната за пилето се състои от възпалено частично смилано съдържание на култури. Времето за израстване е около 13 седмици, а птиците са независими след 18 месеца.(Collar, et al., 1992)

  • Родителски инвестиции
  • липса на участие на родителите
  • altricial
  • предварително излюпване / раждане
    • защита
  • предварително отбиване / избягване
    • осигуряване
      • мъжки
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • преди независимостта
    • осигуряване
      • мъжки
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол

Продължителност на живота / дълголетие

Продължителността на живота наAnodorhynchus hyacinthinusе неизвестно, отчасти защото живее толкова дълго. Оценката е около 50 години.

  • Продължителност на живота на обхвата
    Състояние: див
    38,8 (високи) години
  • Средна продължителност на живота
    Състояние: див
    50 години
  • Средна продължителност на живота
    Статус: плен
    38,8 години
    AnAge

Поведение

Сините ара са много социални птици. Те извършват ухажване, съвкупление и свързване през цялата година и обикновено се виждат по двойки. Те са най-активни от сутринта до средата на следобеда и летят на групи от две до осем до и от местата за хранене. След като се нахранят, те се връщат у дома при нощуващите си дървета около залеза и нощуват там. Сините ара често се описват като нежни гиганти, с нежни и любящи личности.(Collar, et al., 1992; Scheepers, 2001)

  • Ключови поведения
  • мухи
  • дневни
  • подвижен
  • Социални

Обхват на дома

Домашният асортимент от сини ара до голяма степен зависи от местоположението на техния източник на храна. Някои решават да не се отдалечават далеч, други пътуват всеки ден до малки места за хранене. Обикновено пътуват на големи групи.

Комуникация и възприятие

Сините ара имат груби, гутерални обаждания, които често излъчват при тревога.(Мън, 1989/90)


как се хранят гребла

  • Канали за комуникация
  • акустичен
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Сините ара са оборудвани с големи човки, които използват, за да отворят черупките на ядките. Тези ядки обикновено са доста твърди, така че птицата първо натрупва с клюна си дебелината на черупката в една област и след това я разбива наполовина. Голямата им закачена банкнота е особено ефективна в сравнение с други ара. Сините ара се хранят с 8 вида палмови ядки, богати на хранителни вещества и мазнини. Два от видовете пламкови дървета саAcrocomia iasiopathaиAstryocaryun tucuma. Те до голяма степен зависят от палмовите ядки, но понякога ще се хранят с малки семена, палмови кълнове и охлюви. По-голямата част от храненето се случва на земята, въпреки че ара използват способността си да се изкачват, за да вземат палмови ядки от гроздове в дърветата. Известно е също така, че сините ара ядат палмови ядки, преминали през купичките на говеда.(Grzimek, 1972; Scheepers, 2001)

  • Основна диета
  • Тревопасен
    • месоядно животно
  • Храни за животни
  • мекотели
  • Растителни храни
  • семена, зърнени храни и ядки

Хищничество

Основните хищници на сините ара са яйчни хищници: сойки и гарвани (семейство Corvidae ), Коутс (състезание Насуа ), тукани (семейство Ramphastidae ) и скункс (подсемействоМефитини).(Collar, et al., 1992)

  • Известни хищници
    • сойки и гарвани ( Corvidae )
    • палто ( Насуа )
    • тукани ( Ramphastidae )
    • скункс (Мефитини)

Екосистемни роли

Anodorhynchus hyacinthinusиграе важна роля в своята екосистема, като разпръсква семена и ядки по цялата й територия.

  • Въздействие върху екосистемата
  • разпръсква семена

Икономическо значение за хората: Положително

Сините ара са икономически важни за хората, тъй като интересът към птицата предизвиква туристическата индустрия в Бразилия. Те също са част от международната търговия с живи птици. Улавянето и износът на диви птици (макар и незаконно в Бразилия) е довело до рязък спад в популацията.(Ридгли, 1980)

  • Положителни въздействия
  • търговия с домашни любимци
  • екотуризъм

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Не са известни неблагоприятни ефекти наA. hyacinthinusвърху хората.

Природозащитен статус

Сините ара живеят в райони като блата, които не са желани за селскостопанска употреба. Въпреки това населението непрекъснато намалява от много години. За съжаление сините ара живеят в район на Бразилия, който се развива бързо. Унищожаването на местообитанието им, както и ловуването и залавянето от хора, значително са намалили техния брой. Полагат се дългосрочни усилия за опазване и сега някои собственици на земя, живеещи в Патанал, не допускат капани в собствеността си.(Ридгли, 1980)

A. hyacinthinusпонастоящем е включен в Приложение I на CITES, решение, взето през юли 1987 г. Те са класифицирани като застрашени в Червения списък на IUNC.

Сътрудници

Ален Кемфийлд (редактор), агенти за животни.

Емили Хаган (автор), Университет на Мичиган-Ан Арбър, Фил Майърс (редактор), Музей по зоология, Университет на Мичиган-Ан Арбър.

Популярни Животни

Прочетете за Vulpes cana (лисицата на Бландфорд) в агентите за животни

Прочетете за Cuora flavomarginata (костенурка, която яде змии) в агентите за животни

Прочетете за Lasiorhinus krefftii (северен космат номбат) в агентите за животни

Прочетете за Velella velella (моряк от вятъра) в агентите за животни

Прочетете за Tursiops (бутилка делфин) в агентите за животни

Прочетете за Globicephala macrorhynchus (късоперка пилотен кит) в агентите за животни