Anhinga anhingaanhinga

От Лора Кърнс

Географски обхват

Най - северното разпространение на Anhinga anhinga левкогастър е в САЩ от Северна Каролина до Тексас. Въпреки това е забелязан чак на север до Уисконсин. Асортиментът му включва също Мексико, Централна Америка, Панама и Куба. Лицата, открити в по-северните райони на САЩ, мигрират там през март и април и остават до октомври, след което се връщат в Мексико и по-южните части на САЩ. Anhinga anhinga anhinga се намира в Южна Америка от Колумбия до Еквадор, на изток от Андите до Аржентина и в Тринидад и Тобаго. Обхватът е ограничен от ниски температури и ниски количества слънчева светлина.(del Hoyo, et al., 1992; Hennemann, 1985; Isenring, 1997)

  • Биогеографски региони
  • близка
    • местен
  • неотропичен
    • местен

Среда на живот

Anhinga anhingaпредпочита сладководни и крайбрежни водни местообитания, които включват храстови или покрити с дървета острови или брегове; тези местообитания включват езера, блата, блата, мангрови блата, плитки крайбрежни заливи и лагуни. В рамките на такива местообитания анхингите могат да дебнат бавно движеща се плячка и да търсят спасение от опасността във водата, а самите костури и слънце в върховете на дърветата.(del Hoyo, et al., 1992; Owre, 1967)

  • Водни биоми
  • езера и езера
  • реки и потоци
  • крайбрежен
  • Други характеристики на местообитанията
  • крайречен
  • устие

Физическо описание

Анхингите имат средна дължина на тялото 85 см, тегло 1350 г, размах на крилата 117 см и дължина на банкнотата 81 мм. Главата е малка и изглежда просто продължение на дългата си змийска врата. В областта на шията 8-и и 9-ти шийни прешлени създават апарат, подобен на шарнир, който позволява бързо улавяне на плячка. Дългата, остра, назъбена банкнота също му помага в лова. Крилата са широки, което му позволява да се издигне, а краката са оперени, за да улеснят плуването. Физическата структура на краката обаче е по-подходяща за пълзене от вода на сушата и за катерене на храсти и дървета. Опашката е дълга и се използва за осигуряване на повдигане, кормилно управление, спиране и балансиране. Когато се разстила по време на полет, опашката наподобява тази на пуйка. Цялостната форма на тялото на анхинга прилича на тази на корморан ; ловното действие на главата и шията е по-подобно на чапла.



Анхингите са сексуално диморфни; мъжките имат по-ярки цветове от женските. Мъжките имат зеленикаво-черно оперение като цяло, подчертано от сребристосиви пера в горната част на гърба и крила, оградени с дълги бели перуни. Те също имат черни гребени. Женските са кафяви с по-светлокафяви глава и шия; младите са с еднакъв кафяв цвят. Линенето на всички махови пера едновременно ги прави нелетящи за известно време. За разлика от някои водни птици, всички телесни пера стават напълно мокри при контакт с водата, което им позволява да се гмуркат по-лесно през водата. Тази характеристика обаче ги кара да имат малко плаваемост, да губят бързо топлина и пречи на полета.(del Hoyo, et al., 1992; Hennemann, 1982; Owre, 1967; Scott, 1983)


пръстен опашка лемур Мадагаскар

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хомоиотермичен
  • двустранна симетрия
  • Полов диморфизъм
  • половете оцветени или шарки по различен начин
  • Средна маса
    1350 g
    47,58 унции
  • Средна маса
    1080 гр
    38.06 унции
    AnAge
  • Средна базална скорост на метаболизма
    3.2258 вата
    AnAge

Размножаване

Анхингите са моногамни и двойките могат да използват повторно гнездата от година на година. Мъжкият започва ухажване с реене и плъзгане, последвано от маркиране на евентуално място за гнездо с листни клонки. След това той извършва поведенчески прояви, за да привлече женската. След като двойката се формира, мъжкият събира гнездящ материал, докато женската изгражда гнездо на платформа, което обикновено е на клон, надвиснал над водата или на открити места в върховете на дърветата. Женската изгражда гнездото, като тъче пръчки заедно и го подплаща с живи клонки и зелени листа. Обикновено силно териториалните мъже защитават всякакви заплахи за гнездещите територии с обширни дисплеи и дори битки. Ако друг мъж се приближи до територията, обитаващият мъж разперва криле и щраква клюна си. Ако не настъпи отстъпление, битката ще започне чрез кълване по главите и шиите. Женските са по-малко агресивни, но ще защитят гнездото, ако е необходимо.(Burger, et al., 1978; del Hoyo, et al., 1992)

  • Система за чифтосване
  • моногамен

Смята се, че анхинга достига полова зрялост около двегодишна възраст. Размножаването се извършва сезонно в Северна Америка. В субтропическите или тропическите ширини размножаването може да се случва през цялата година или да бъде предизвикано от влажни или сухи сезони. Женската снася по едно яйце на всеки един до три дни, докато има съединител от две до шест яйца. Средният размер на съединителя е четири яйца. Яйцата с овална форма са синкаво-бели или бледозелени, понякога се срещат с кафяви петна.(Burger, et al., 1978; del Hoyo, et al., 1992)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • сезонно развъждане
  • целогодишно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • яйценосен
  • Размножителния период
    Анхинга може да се размножава сезонно или през цялата година, в зависимост от географската ширина.
  • Средно яйца за сезон
    4
  • Обхват на времето за излюпване
    25 до 30 дни
  • Средна възрастова възраст
    6 седмици

Родителите участват в инкубирането на яйцата за 25 до 30 дни. В Мексико ангингите са документирани като изпълняващи определени дисплеи, когато мъжете и жените сменят инкубационните задължения в гнездото. Тези дисплеи включват двама родители, вокализиращи един към друг, и инкубационната птица, вдигаща врата към партньора. След като птиците преплитат вратовете и връщащата се птица предава материал за гнездене на инкубиращата птица, двете си сменят местата. При излюпването пилетата анхинга са голи и безпомощни. В крайна сметка израстват бял пух на корема си и тъмен пух на гърба си. Първоначално родителите хранят пилетата, като им капе течност и регенериран материал от частично усвоена риба в гърлото им. С напредването на възрастта пилетата бутат главите си по клюна на родителите, за да получат този хранителен материал. Пилетата са в гнездото около три седмици, но ако са застрашени, те могат да паднат във водата и да плуват, като по-късно се изкачват от водата и се връщат в гнездото. В края на три седмици те са в състояние да се изкачат от гнездото до клон и да изплуват на около шест седмици. Те остават с родителите си още няколко седмици, преди да станат независими.(Burger, et al., 1978; del Hoyo, et al., 1992)

  • Родителски инвестиции
  • altricial
  • предварително оплождане
    • осигуряване
    • защита
      • женски пол
  • предварително излюпване / раждане
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • предварително отбиване / избягване
    • осигуряване
      • мъжки
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • преди независимостта
    • защита
      • мъжки
      • женски пол

Продължителност на живота / дълголетие

Поведение

Анхингите започват полет, като бягат по повърхността на водата или се гмуркат от дърво. Те обикновено се връщат във водата, като се плъзгат в нея от костур или пълзят в нея от сушата. Само водата и главата се виждат във водата поради ниската им плаваемост. По-голямата част от времето, прекарано във водата, е посветено на риболов; в противен случай те се намират кацнали на дървета. Често пълзят от водата и след това се качват на висок костур, за да се изгреят. Подобно на кормораните и пуешките лешояди, анхингите се слънце, разтваряйки крилата, което изсушава оперението и абсорбира топлината от слънцето. Анхингите бързо губят топлина във водата поради липсата на изолиращ слой от телесни пера; по този начин слънчевата радиация им помага да поддържат телесната температура. Анхингите са самотни, но понякога се срещат сред групи чапли, корморани, ибиси или щъркели. Въпреки че гнездят на малки хлабави групи, е необичайно да ги намерите с други анхинги по друго време на годината.(Burger, et al., 1978; del Hoyo, et al., 1992; Hennemann, 1982)

  • Ключови поведения
  • мухи
  • нататорски
  • дневни
  • подвижен
  • заседнал
  • самотен
  • териториален

Комуникация и възприятие

Обикновено тихи птици, вокализациите включват щракания, дрънкалки, крякания и мърморене. Анхингите обикновено се обаждат, докато са в или близо до гнездото, а понякога и докато летят или кацат. Те са особено безшумни и неуловими, когато не летят поради линеене.(Burger, et al., 1978; del Hoyo, et al., 1992; Hennemann, 1982)

  • Канали за комуникация
  • акустичен
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Anhingas плячка предимно на риба ( Percidae , Centrarchidae ,Peociliidae, Cyprinodontidae ), но диетата им може да включва и водни безгръбначни и насекоми. Въпреки че не са особено бързи плувци, те са ефективни водни ловци, разчитайки на бързите си вратове и остри банкноти, за да хванат плячка. Те се насочват към по-бавно движещи се видове риби и ги дебнат под водата, като накрая нанасят удари с дългата си врата и пробождат плячката с човката. След това те извеждат плячката над водата и я манипулират, за да погълнат първо рибената глава.(Owre, 1967)

  • Основна диета
  • месояден
    • рибарник
  • Храни за животни
  • риба
  • насекоми
  • водни ракообразни

Икономическо значение за хората: Положително

Анхинга и яйцата им се ядат от хората в части от Азия.(del Hoyo, et al., 1992)

  • Положителни въздействия
  • храна

Икономическо значение за хората: Отрицателно

В Северна Америка анхингите нямат особено икономическо въздействие, особено след като не ядат рибата, която хората биха могли да ядат.(del Hoyo, et al., 1992)

Природозащитен статус

В Америка анхингите са в изобилие, въпреки че водните им местообитания са застрашени. Установено е, че DDT има ефект върху репродуктивния успех на тези птици и забраната на този пестицид в Северна Америка е от полза за тези птици, които се размножават в южната част на САЩ.(del Hoyo, et al., 1992)

Други коментари

Въпреки че анхингите наподобяват корморани ( Фалакрокоракс видове), двете имат няколко разлики. Кормораните са по-мощни плувци и по този начин могат да ловят по-бързо плуващи риби, докато анхингите са много по-бавни във водата и ловят по-бавно плуващи риби. Анхингите могат да се реят, но изискват плъзгащи се полети от дървета, за да започнат полет, за разлика от кормораните, които не могат да се издигнат и могат лесно да излетят от водата. Разпределението на Анхинга е по-ограничено от температурата поради ниската си скорост на метаболизма. Кормораните са в състояние да поддържат по-високи телесни температури и се срещат в по-студените райони на Северна Америка. Освен това анхингите използват форма на полет и плъзгане, докато кормораните непрекъснато се клатят.(Owre, 1967)

Сътрудници

Лора Кърнс (автор), Университет на Мичиган-Ан Арбър, Тери Корен (редактор), Университет на Мичиган-Ан Арбър.

Популярни Животни

Прочетете за Diodon holocanthus (разпръснат дикобраз) в агентите за животни

Прочетете за Hapalemur aureus (златен бамбуков лемур) в агентите за животни

Прочетете за Dacelo novaeguineae (смееща се кукабура) в агентите за животни

Прочетете за Cavia aperea (бразилско морско свинче) в агентите за животни

Прочетете за Ochotona curzoniae (черна устна пика) в агентите за животни

Прочетете за Anolis carolinensis (Зелен анол) в агентите за животни