Андигена хипоглаукагрей с гърди планински тукан (Също така: сиво гърди планински тукан)

От Лиза Наймик

Географски обхват

Сивогрудите планински тукани се срещат в северните и централните планини на Андите в Южна Америка, от централна Колумбия до югоизточната част на Перу. Те са вид с източен склон и поради това се срещат най-вече от източната страна на Андите, но в Колумбия те се срещат и в западния склон на Централните Анди. Подвидът Andigena hypoglauca hypoglauca се среща в планините от централна Колумбия до източен Еквадор. Другият подвид, Andigena hypoglauca lateralis , се намира в Андите от източен Еквадор до Перу.(del Hoyo, et al., 2002; Paulsen and Krabbe, 1998)


голям кафяв молец с очни петна

  • Биогеографски региони
  • неотропичен
    • местен

Среда на живот

Сивогрудите планински тукани живеят във влажни, умерени, планински горски райони, включително горски граници, залесени дерета и закърнели гори в близост до трева. Те са необичайни и местни в тези райони. Сивите гърди на планинските тукани са дървесни и често се виждат във високи възникващи дървета. Този вид живее на по-голяма надморска височина от почти всички други тукани, обикновено между 2200 и 3650 метра над морското равнище. Въпреки че някои се срещат на същата надморска височина като планинските тукани с черноклюни ( Andigena nigrirostris ), те не се срещат заедно. Понякога сивите гърди на планинските тукани се срещат на по-ниски височини; например на някои места в Перу те могат да бъдат намерени на кота 1800 метра, а в Еквадор на 1700 метра надморска височина.(del Hoyo, et al., 2002; Hilty and Brown, 1986)

  • Региони на местообитанията
  • тропически
  • наземен
  • Наземни биоми
  • гора
  • планини
  • Кота на обхвата
    2200 до 3650 m
    7217,85 до 11975,07 фута

Физическо описание

Планинските тукани със сив гръд обикновено са с дължина от 46 до 48 сантиметра, умерено големи за тукани. Те имат черна капачка, тил и лице, кафяв гръб със зелено оцветяване, тъмно по-зелени крила и тъмно сиво-синя долна част. В допълнение, задната яка е бледосиня, задницата е ярко жълта, опашката е черникава до кафява, с кестенови връхчета към 2-3 централни двойки ректриси, бедрата са кестенови, а подложните покривки червени. Голата околооблачна кожа е тъмно синя, по-бледосиня в основата на банкнотата, очите са бледожълти до кафяви, в зависимост от подвида (виж по-долу). Големите им банкноти са предимно жълти до зеленикаво-жълти, с шипка и връх на горната долна челюст широко червени, обградени проксимално от черен триъгълник и с широка черна вертикална лента близо до основата на банкнотата; отстрани са назъбени („зъби“). Половете са мономорфни, въпреки че женските имат по-къса сметка. Младите от този вид са по-скучни, с приглушени цветове. Те нямат марки в основата на сметките си и им липсват „зъби”. Само няколко физически черти разграничават двата подвида.А. ч. lateralisима по-бледа жълта задница, бледожълт кръст и очи, които са жълти до зелени със син външен пръстен. Обхватът на плоските крила при мъжете е 170 до 178 мм, опашките са 156,5 до 175 мм, а дължината на банкнотата варира от 85,5 до 102 мм.А. ч. хипоглаукаимат тъмнокафяв ирис и обикновено са с няколко милиметра по - големи отА. ч. lateralis. Типичните измервания на мъжки крила за възрастни варират от 176 до 183 mm. Опашките им варират от 162 до 172 мм, а купюрите им са с дължина от 88 до 100 мм.(Haffer, 1974; del Hoyo, et al., 2002; Haffer, 1974; Hilty and Brown, 1986)

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хомоиотермичен
  • двустранна симетрия
  • Сексуален диморфизъм
  • секс
  • пола, оформени по различен начин
  • Маса на обхвата
    244 до 370 g
    8,60 до 13,04 унции
  • Дължина на обхвата
    46 до 48 см
    18.11 до 18.90 инча

Размножаване

Смята се, че сивогрудите планински тукани се размножават от декември до февруари в Колумбия и от юни до ноември в Еквадор и Перу. Подозира се, че по това време във всеки регион броят на растенията, които дават плодове, е много голям. Няма конкретни записи за поведение на гнездене, гнезда или яйца в планински тукан. Правени са обаче много обобщения за други подобни тукани. Като цяло планинските тукани се размножават по двойки, а не по групи. По време на чифтосването не е известно, че правят нещо сложно. В някои случаи копулацията се извършва без ритуал на чифтосване. Техните цветове и маркировки не се променят сезонно, но се смята, че са важни при ухажването. Най-често срещаният ритуал на чифтосване е храненето на ухажване, което се извършва от всички видове тукани. В плен големите тукани ще убият други тукани от същия вид, ако са в една и съща клетка, след като започне размножаването.(del Hoyo, et al., 2002)

Нито една от тази информация не е известна. Други видове тукани носят между едно и пет яйца дневно. Копулация все още се случва по време на цикъла на полагане. В много случаи женската ще инкубира яйцата повече от мъжката. Данните за инкубационните периоди са налични само за единадесет вида тукани. Периодът на гнездене за всички тукани изглежда варира между 40 и 60 дни. Рядко се срещат млади хора на възраст под една година. В някои случаи младите са принудени да напуснат семейната си група.(del Hoyo, et al., 2002)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • сезонно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • яйценосен
  • Размножителния период
    Размножаването се извършва от декември до февруари в Колумбия и от юни до ноември в Перу и Еквадор.

И двамата родители се грижат за младите. Когато яйцата се излюпят, малките са голи и слепи. Обикновено пициформи имат кратки инкубационни периоди, но дълъг период на гнездене, през който родителите размножават и хранят малките си. Обикновено възрастните тукани носят храна в гнездото или в гърлото, стомаха или по-често в сметката си. Родителите използват сметките си и за отстраняване на отпадъците от гнездото. Не е известна конкретна информация за родителските инвестиции на сивогруди планински тукани. Ако размножаването се извършва по двойки, тогава вероятно и двамата родители допринасят за грижите и защитата на своето потомство.(del Hoyo, et al., 2002)

  • Родителски инвестиции
  • altricial
  • предварително оплождане
    • осигуряване
    • защита
      • женски пол
  • предварително излюпване / раждане
    • осигуряване
      • женски пол

Продължителност на живота / дълголетие

Няма данни за дълголетието на туканите в дивата природа. В плен обаче те обичайно живеят двадесет години или повече.(del Hoyo, et al., 2002)

Поведение

Туканите са социални птици, обикновено се срещат по двойки или в малки групи. За разлика от папагали , те не летят в компактни ленти. Когато туканите летят от една област в друга, първо един индивид ще лети, а останалите ще следват един по един, като някои ще се изостават. Всички те в крайна сметка стигат до една и съща дестинация. По-големите видове тукани имат летящ и плъзгащ се полет. Сивогрудите планински тукани са дървесни, прекарват най-много време в дървесни сенници.(Campbell, et al., 1985)

  • Ключово поведение
  • дървесен
  • мухи
  • подвижен
  • номадски
  • Социални

Комуникация и възприятие

Песента на сивогрудите планински тукани е силен, нисък, бавно издигащ се, доста котешки „gweeeeeeeeeat“ с продължителност от 1,75 до над 2 секунди. Това е най-дълго известното пициформ Забележка. Те ще повтарят тази песен бавно с 24 до 36 в минута. Те също така понякога издават променливи дрънкащи сметки. При аларма или агресия, сивогрудите планински тукани дават единична или нередовно повтаряща се рязка нотка „wek“, а при аларма понякога добавят и щракане на сметки.(del Hoyo, et al., 2002; Paulsen and Krabbe, 1998)

  • Канали за комуникация
  • акустичен
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Планинските тукани със сив гръд са предимно плодовити. Те ядат различни плодове и плодове, включителноРубъсиЦекропия. В едно скорошно проучване 100% от съдържанието на стомаха, открито в проба от четиринадесет сивогруди планински тукани, е плод. Въпреки това, животните могат да бъдат хранени с малки. Сивогрудите планински тукани могат да се хранят сами за храна, по двойки или в групи до шест. Те търсят храна както близо до земята, така и близо до върха на навеса. Докато търсят храна, те обикновено са много тихи. Докато се хранят, те са в състояние да висят с главата надолу. Понякога те ще се присъединят към ята танагери, дроздове и косове от Новия свят, докато се хранят.(Campbell, et al., 1985; del Hoyo, et al., 2002; Remsen, et al., 2003)

  • Основна диета
  • Тревопасен
    • плодовито
  • Растителни храни
  • семена, зърнени храни и ядки
  • плодове

Хищничество

Не са известни конкретни хищници на планински тукани със сив гръд.

Екосистемни роли

Малко се знае за специфичните екосистемни роли на сивогрудите планински тукани. Въпреки това, туканите като група страдат от хищничество по време на размножаването си. Змиите вземат яйца от гнездата на тукани, намалявайки репродуктивния успех. Неполетните или слабо полетите млади също са по-податливи на хищничество, отколкото възрастните. Сивогрудите планински тукани ядат предимно семена и плодове. Когато носят тези храни в сметките си, някои падат на земята и се разпръскват. Това помага да се разпространи растежа на растенията в тяхната екосистема. Очевидно сивите гърди на планинските тукани са единствените известни домакини на паразитната дъвчаща въшкаAustrophilopterus andigenae( Phthiraptera : Menoponidae ), който се храни с пера на главата и шията.(del Hoyo, et al., 2002; Weckstein, 2004)

  • Въздействие върху екосистемата
  • разпръсква семена
Коменсални / паразитни видове
  • Austrophilopterus andigenae

Икономическо значение за хората: Положително

Сивогърдите планински тукани са много естетически приятни за човешкото око, с много ярко оцветеното си, привлекателно оперение. Фактът, че много наблюдатели на птици пътуват до Андите, за да видят тези красиви птици, наред с много други, може да осигури икономически ползи за някои местни икономики.

  • Положителни въздействия
  • екотуризъм

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Не са известни неблагоприятни ефекти на сивогрудите планински тукани върху хората.

Природозащитен статус

Според Червения списък на IUCN през 1988 г. планинските тукани със сив гръд са считани за застрашени. През 1994 г. обаче техният статус е понижен до почти застрашен / по-нисък риск. Причините, поради които този вид принадлежи към почти застрашения списък, включват: загуба на местообитания и деградация поради земеделие, животновъдство, минно дело и дребно животновъдство. По-голямата част от деградацията се случва на по-ниски височини, които планинските тукани не заемат. Въпреки това, някои от по-високите зони, които включват техния височинен обхват, също се изчистват. Изглежда, че проблемите са най-тежки в Колумбия и най-малко тежки в югоизточната част на Перу. Бяха посочени няколко защитени зони, които трябва да опазват местообитанията на този вид, например Националната зона за отдих Las Cajas и Национален парк Podocarpus в Еквадор.(del Hoyo, et al., 2002; Weckstein, 2004)

Други коментари

Сивогрудите планински тукани са един от четирите вида в рода andigena , известни като планински тукани. Този род се характеризира с по-плътното си, по-хлабаво оперение, отколкото при другите големи тукани, корелирано с по-високите височини, които обитават. Те също имат сравнително плитки, широки, дълги сметки в сравнение с повечето други тукани. Смята се, че сивогрудите планински тукани на изолираните каньони на Андите имат ограничен обмен на видове и по-малък генен поток, отколкото в по-откритите райони. За рода се знае малко andigena спрямо други видове тукани.(del Hoyo, et al., 2002)

Сътрудници

Таня Дюи (редактор), агенти за животни.

Лиза Наймик (автор), Мичиганския държавен университет, Памела Расмусен (редактор, инструктор), Мичиганския държавен университет.

Популярни Животни

Прочетете за Desmodus rotundus (вампирска бухалка) в агентите за животни

Прочетете за Ophiodon elongatus (Lingcod) за агентите за животни

Прочетете за Thamnophis cyrtopsis (Blackneck Garter Snake (cyrtopsis) на агентите за животни

Прочетете за Sus barbatus (брадат прасе) в агентите за животни

Прочетете за Nematostella vectensis за агентите за животни

Прочетете за Channa argus за агентите за животни