Anaxyrus houstonensisHouston Toad

От Нейтън Фостей

Географски обхват

Краставата крастава жаба е ограничена до изключително малък обхват в югоизточния Тексас. От откриването си през 1953 г. той никога не е бил открит на север от окръг Бърлесън, на юг от окръг Форт Бенд, на изток от окръг Либърти или на запад от окръг Бастроп.

  • Биогеографски региони
  • близка
    • местен

Среда на живот

Пъдъците се намират в нетечащи басейни, които продължават най-малко 60 дни. Възрастните са ограничени до песъчливи почви и предпочитат залесени места, осеяни с открита трева. Срещат се и в крайбрежните прерии. В тези местообитания те никога не са далеч от водата и по време на размножителния период са разположени почти изключително в близост до езера и дъждовни басейни.

  • Наземни биоми
  • савана или пасища
  • гора

Физическо описание

Горната част на жабите от Хюстън обикновено е светлокафява на цвят, въпреки че понякога може да бъде червеникава. Притежава променлив брой тъмнокафяви или черни петна. Долната част на корема е в кремав цвят и обикновено е много пъстра. Винаги има поне едно кафяво петно ​​в областта на гръдния кош. Женските са с дължина 52-80 мм (муцуна за отдушник). Мъжките са по-дребни, с дължина 45-70 мм. Боголовците са дълги 13,7-22 мм. Телата на прелостниците и горните 75% от опашките им са силно пигментирани.



  • Други физически характеристики
  • екзотермична
  • двустранна симетрия

Развитие

  • Развитие - жизнен цикъл
  • метаморфоза

Размножаване

Размножаването се случва между края на януари и края на юни, но достига своя връх в края на февруари. Ранното размножаване често започва, когато температурата на предходния 24-часов период не е спаднала под 14 градуса С. Чифтосването се случва през нощта близо до плитки водоеми или езера. Мъжките започват брачните си обаждания двадесет минути преди залез, докато са все още в норите си. След десет минути те започват да се движат към развъдно езерце, пристигайки между залеза и полунощ. Веднъж там, те търсят повишени места, от които да се обадят. Този кол се състои от дълъг висок трел. Първите женски започват да пристигат няколко часа след залез слънце. След като една жена си избере партньор, мъжът остава прикрепен към женската за поне шест часа. Между 500 и 6000 яйца се снасят и оплождат във водата през ранните сутрешни часове. След това мъжете издават повикване за освобождаване, състоящо се от къса едва чуваема вибрация на освобождаването и още по-кратко чуруликане. Яйцата се излюпват за седем дни, а метаморфозата започва след 60-65 дни. Мъжките достигат полова зрялост за 1 година, а женските за 1-2 години. Мъжките обикновено се размножават в продължение на 2 сезона; жени, поне толкова дълго.


летящ бял прилеп на хондура

  • Основни репродуктивни характеристики
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)

Поведение

Хюстънските жаби са предимно дневни през по-голямата част от годината. По време на размножителния сезон те са активни през повечето часове на деня и нощта, като активността е концентрирана вечер. През дните преди размножителните нощи жабите се уединяват в малки нори на бозайници. Тези дупки могат да бъдат на 1-40 м от водоизточник. Пъдъците са нощни, прекарвайки деня в дъното на своя басейн или езерце. През нощта те се хранят на повърхността. Основните хищници на възрастните са змии, чапли, чапли, миещи мечки, скункс и койоти. Известно е, че пожарните мравки атакуват и консумират млади сухоземни жаби. Обажданията за чифтосване се случват, когато температурата на въздуха е 4,5 до 24,0 градуса С, а температурата на водата е 14,5 до 23,0 градуса С.

  • Ключови поведения
  • подвижен

Хранителни навици

Пуголовците се хранят предимно с цветен прашец (обикновено от близките борове), желеобразните обвивки на други наскоро излюпени крастави жаби и водораслите с плаващи листа. Възрастните се хранят предимно със земни бръмбари, въпреки че е известно, че ядат по-малки жаби и мравки. Те използват два метода за улавяне на плячката: седи и чакай и активно търсене. За метода „седи и изчакай“,A. houstonensisпърво изкопава малка вдлъбнатина в почвата с мощните си задни крака. След това жабата почива в депресията и сканира околността за движение. Когато се открие плячка, Б. Houstonensis скача напред и поема плячката в устата си. Депресиите се изоставят много пъти на ден и наблизо се изкопават нови.

Икономическо значение за хората: Положително

Освен естетиката на камбановидните призиви на крастава жаба от Хюстън (може би оценена само от ентусиастите), тя има малка икономическа стойност за хората. Въпреки че жабите от Хюстън ограничават популациите на насекоми, други по-обилни видове симпатрични жаби също изпълняват тази роля.

Природозащитен статус

През 50-те години популациите на жабите от Хюстън рязко намаляват. Регионалната суша допринесе най-много за това, последвана от загуба на подходящо местообитание поради развитието на земята. Ерозията на почвата, пашата на добитъка и оттичането на пестициди ограничават броя на подходящите водоеми за размножаване. Усилията за опазване са се опитали да се противопоставят на загубата на местообитания. Най-забележително е било две покупки на земя през 70-те години. През 1971 г. Отделът за наука за околната среда на Тексаския университет закупи 1400 акра залесена земя в непосредствена близост до държавния парк Бастроп, за да се използва като проучвателна зона. През 1979 г. Тексаският отдел за паркове и дива природа закупи още 717 акра. През 1974 г. краставата крастава жаба е включена в списъка на застрашените видове и е създаден план за възстановяване. Целта му е премахването наA. houstonensisот списъка на застрашените видове чрез разширяване и подобряване на местообитанията.

Сътрудници

Нейтън Фостей (автор), Университет на Мичиган-Ан Арбър.

Популярни Животни

Прочетете за Oreotragus oreotragus (klipspringer) за агентите за животни

Прочетете за Atta texana за агентите за животни

Прочетете за Lemuridae (истински лемури) в агентите за животни

Прочетете за Ondatra zibethicus (мускус) на агентите за животни

Прочетете за Wyulda squamicaudata (люспеста опашка) на агентите за животни

Прочетете за Prionailurus viverrinus (риболовна котка) в агентите за животни