Anas laysanensis Лайсанска патица

От Питър Хербст

Географски обхват

Лайсанската патица първоначално е пребивавала по целия Хавайски архипелаг, но през последните двеста години е открила, че нейният ареал е значително намален. Понастоящем патицата Лайсан може да бъде намерена само на малкия остров с площ 900 акра (остров Лайсан), който е под закрилата на Службата за риба и дива природа на САЩ.

  • Биогеографски региони
  • океански острови
    • местен
  • Тихи океан
    • местен

Среда на живот

Групирана сред патици, които се заплитат като патица, патицата Лайсан предпочита сухоземните местообитания пред водните и въздушните местообитания. Лайсанската патица обикновено се наблюдава по крайбрежието на остров Лайсан или около вътрешното езеро, открито на острова. Тук те пребивават целогодишно. Изследванията на ДНК в патешки кости на Хавайските острови показват, че ареалът на патицата Лайсан някога е включвал целия Хавайски архипелаг преди масовите изчезвания, настъпили в този регион след полинезийската колонизация между 400 и 600 г. сл. Хр.

  • Водни биоми
  • крайбрежен

Физическо описание

Средните тегла за тази дълголетна патица варират в зависимост от възрастта. Индивид на 14-годишна възраст може да тежи 98,1 грама, докато индивид на 45-годишна възраст може да тежи 402,0 грама. Има малка разлика между оперенията на мъжете и жените. И двете са тъпи, тъмнокафяви с характерни бели пръстени за очи и бели пера на главата и шията. Основната разлика се крие в оцветяването на банкнотите: мъжката банкнота е жълтеникаво зелена с черни петна, докато женската банкнота е тъмно оранжева. Патицата Laysan има здрави крила, които позволяват бързо излитане, но не и продължителен полет. Лайсанската патица прекарва по-голямата част от времето си на крака, забивайки се във водата и на сушата за храна.


карибски монах тюлен не е изчезнал

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • двустранна симетрия
  • Маса на обхвата
    98 до 402 g
    3,45 до 14,17 унции

Размножаване

Копулацията се извършва на сушата през късната есен и зимата. След това се появява гнездене, като женската изгражда гнездо на добре скрито място. Четири яйца се снасят обикновено между април и август, но понякога още през февруари и най-късно през ноември. Общият успех на вида е намален от човешките прониквания, особено защото скоростта му на възпроизводство е естествено ниска. Понастоящем организации, които желаят да увеличат популацията на патицата, отглеждат патици в плен.

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • яйценосен
  • Средно яйца за сезон
    4

Продължителност на живота / дълголетие

Поведение

Патицата Лайсан рядко се наблюдава като плува или лети и прекарва около 10 процента от времето си всеки ден в ходене или бягане по земята. По време на пладне патиците почиват и те излизат да се хранят в планинските части на острова през нощта и вечерта. Вокализациите са подобни на тези на зеленоглава патица, но рядко се чуват, освен по време на ухажване. Мъжки патици, които се борят за партньори, се наблюдават като се дърпат за гърдите си.


бялоглав капуцин Коста Рика

  • Ключово поведение
  • мухи
  • подвижен
  • Социални

Комуникация и възприятие

  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Основният хранителен продукт за този вид са макробезгръбначните. Laysan Duck не е водолаз или плувец и просто потапя главата си във водата, за да се храни с водни растения, семена и охлюви. Те също така се хранят с филтър за ларви на молци и какавиди. Специфичен метод на хранене, който се наблюдава при този вид, е неговата склонност да преминава през рояци възрастни мухомори с разширена шия и отворена уста, за да улови мухите в устата си. Климатът в Тихия океан претърпява малки сезонни вариации и поради това миграцията от тази патица да следва храна е ненужна, тъй като запасите остават постоянни през цялата година.

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Тяхното убежище е област с висока икономическа стойност за разработчиците.


как се размножават саламандрите

Природозащитен статус

Населението достигна дъно на 150 наскоро през 1993 г. след суша в региона. Настоящият им брой е до 600, което се счита за успех от страна на Американската служба за риба и дива природа. В момента остров Лайсан сега е убежище за тези птици, но се поддържа свободно като птичи резерват от 1909 г.

Сътрудници

Питър Хербст (автор), Университет на Мичиган-Ан Арбър.

Популярни Животни

Прочетете за Ornithorhynchus anatinus (патица с утконос) на агентите за животни

Прочетете за Odobenus rosmarus (морж) в агентите за животни

Прочетете за Zapus hudsonius (мишка за скачане на поляна) в агентите за животни

Прочетете за Pelecanus occidentalis (кафяв пеликан) в агентите за животни

Прочетете за Branchiopoda за агентите за животни

Прочетете за Calidris fuscicollis (бял шушулка) на агентите за животни