Anas clypeatanorthern лопата

От Кели Джонсън

Географски обхват

Северни лопати (Anas clypeata) има много широк географски обхват. Размножават се в цяла Евразия и Западна Северна Америка. Срещат се и в района на Големите езера в източната част на САЩ. През зимата различни популации мигрират на юг до определени места, разпръснати из североизточна Африка, Индия, Южен Китай и Япония до Мексико и Южна Северна Америка. (Soothill and Whitehead, 1988)


грижа за сини петнисти саламандри

  • Биогеографски региони
  • близка
    • местен
  • палеарктичен
    • местен
  • Ориенталски
    • местен

Среда на живот

По време на размножителния период северните лопати се срещат в плитки басейни и блата, които имат добро покритие и сухи райони наблизо за гнездене. През зимата те могат да бъдат намерени в близост до сладководни блата, блата и наводнени райони. (Johnsgard 1965.)

  • Наземни биоми
  • савана или пасища
  • гора
  • Водни биоми
  • езера и езера

Физическо описание

Мъжките тежат от 17 до 38 унции (470 до 1000 г) и размахът на крилата им обикновено е около 31 инча (227 до 251 мм). Женските са от 17 до 28 унции (470 до 800 грама). Северните лопатари са сексуално диморфни. Главата, шията и спекулумът на мъжките са ирисово зелени, гърдите им са бели, а останалите долни части са ярък кестен. Женските са предимно модел на любители и кафяви. И двата пола имат бледосини вътрешни крила и оранжево-жълти крака и стъпала. Най-отличителната черта е голямата им сметка за шпатула. На върха е два пъти по-широк, отколкото в основата. Тази уникално оформена сметка дава основание северните лопатари също да бъдат наричани „лъжички“. Патетата се излюпват с типична патица, която се увеличава с узряването на патето. (Goodes and Boyer, 1986; Тод, 1979)



  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • двустранна симетрия
  • Маса на обхвата
    470 до 1000 g
    16,56 до 35,24 унции
  • Средна базална скорост на метаболизма
    3.9209 W.
    AnAge

Размножаване

Размножаването обикновено се извършва от април до юни. Гнездата се правят на суха земя в близост до прясна вода и са изградени от треви и облицовани с пухови пера. Женската изгражда гнездото, като оформя спретната чашка, като усуква тялото си на земята. Тя снася между 9 и 11 яйца. Яйцата са оцветени в маслини и 52x37 мм. Инкубацията само от женската започва веднага след снасянето на всички яйца и може да продължи 23-25 ​​дни. (Добкин, Ерлих и Уий, 1988 г.) (Soothill and Whitehead, 1978 г.)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • яйценосен
  • Пасирайте яйца на сезон
    9 до 11
  • Средно яйца за сезон
    единадесет
    AnAge
  • Средно време за излюпване
    23 дни
    AnAge

Мъжкият губи интерес скоро след началото на инкубацията. Патетата се раждат преди време и почти веднага започват да следват женската. През това време се научават хранителни практики и места. Те могат да летят след 40 до 45 дни и след това са независими.

  • Родителски инвестиции
  • предкоциален

Продължителност на живота / дълголетие

Поведение

Северните лопатари остават в малки групи до двадесет, но могат да пътуват в по-голям брой по време на миграция. Те са тихи птици, които толерират човешкото присъствие и могат да бъдат относително опитомени. (Тод, 1979 г.)

  • Ключови поведения
  • мухи
  • подвижен
  • прелетни
  • Социални

Комуникация и възприятие

  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Северният лопатар се храни главно чрез изтегляне на вода в сметката си и след това я изпомпва през страните с език, филтрира дребни частици храна с дълги гребеновидни ламели, които подреждат ръба на банкнотата. Частиците се състоят главно от малки ракообразни, мекотели, насекоми и техните ларви, както и семена и парчета листа и стъбла на растения. В допълнение към хранителните частици те също ядат водни бръмбари, малки нотки и охлюви. Социалното хранене е често срещано явление. Лопатите се привличат към местата за хранене от други птици, които се хранят в даден район. Лопатите се възползват от хранителните частици, изхвърлени на повърхността от другите птици, които плуват или бродят в района. Единичните птици могат да плуват в тесен кръг, за да създадат водовъртеж, който да накара храната да излезе на повърхността. Лопатите също са известни с това, че изкарват или бъркат, обикновено за по-дълги периоди от други повърхностни хранилки, и също така се гмуркат, използвайки крилата си, за да плуват под водата в плитки блата. (Gooders and Boyer, 1986, Johnsgard, 1969, Todd, 1979)

  • Основна диета
  • месояден
    • насекомоядно
    • яде не насекоми членестоноги
    • мекотело животно
  • Храни за животни
  • сухоземни не насекоми членестоноги
  • мекотели
  • водни или морски червеи
  • водни ракообразни
  • Хранително поведение
  • филтриращо хранене

Икономическо значение за хората: Положително

Северните лопатари са дива птица. Ловците често ги отстрелват поради приликата им с зеленоглавите патици. Те често са наричани „зеленоглави патици“, тъй като някои ловци ги дават на съседите си и запазват по-вкусните патици за себе си. (Тод, 1979 г.)

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Няма намерени.

Природозащитен статус

Изглежда населението в Северна Америка се увеличава. (Todd, 1979,) (Wcmc.org, 10 юли 2000 г.) Този вид е защитен съгласно Закона за мигриращите птици в САЩ.

Други коментари

Северните лопати са много популярни сред птицевъдите, доста лесно се размножават и могат да бъдат намерени в почти всяка колекция от водоплаващи птици. (Тод 1979 г.)

Сътрудници

Кели Джонсън (автор), Fresno City College, Carl Johansson (редактор), Fresno City College.

Популярни Животни

Прочетете за Haematomyzus elephantis за агентите за животни

Прочетете за Odobenidae (моржове) в агентите за животни

Прочетете за Meles meles (евразийски язовец) в агентите за животни

Прочетете за Daubentonia madagascariensis (aye-aye) в агентите за животни

Прочетете за Sphyrna mokarran (Great Hammerhead) в агентите за животни

Прочетете за Dendrohyrax dorsalis (западен дървесен хиракс) в агентите за животни