Anarhynchus frontaliswry-bill (Също: wrybill)

От Лорън Уимбиш

Географски обхват

Wrybills (Anarhynchus frontalis) са ендемични за Нова Зеландия. По-конкретно, те се размножават в Кентърбъри и Отаго на Южния остров и зимуват в пристанищата близо до Окланд на Северния остров.(Riegen and Dowding, 2003)

  • Биогеографски региони
  • австралийски
    • местен
  • Други географски термини
  • островен ендемит

Среда на живот

Wrybills живеят близо до плетени речни корита на Южните и Северните острови на Нова Зеландия. По време на топенето на ледниците се образуват плетени реки. Големият воден поток носи чакъл в долините, което създава множество канали, свързани помежду си в пълната с чакъл заливна равнина. Плетените реки обикновено са заобиколени от екзотична растителност като лупина (Лупинови видове), върба ( Саликс видове), метла (Cytisus scoparius) и горс (Ulex europaeus). През зимата или размножаването сезонните криволици мигрират към Южния остров, за да останат в коритата на херпес зостер (силно затрупани корита). Речните корита на херпес зостер имат подобна растителност като лупин (Lupinus arboreus), горска (Европейски Ulex) и тушоки (Поавидове). През лятото или неразмножителния сезон мокриците остават в приливни тини на Северния остров.(Hughey, 1998; Pierce, 1979; Riegen and Dowding, 2003)

  • Региони на местообитанията
  • умерен
  • наземен
  • сладководни
  • Наземни биоми
  • савана или пасища
  • Водни биоми
  • реки и потоци
  • крайбрежен
  • Други характеристики на местообитанията
  • устие

Физическо описание

Wrybills са дълги 20 cm, светлосиви плочки, които са средно 53,9 g. Долната страна е бяла и има характерна черна лента в горната част на гърдите. Черната ивица е най-дебела при мъжете и понякога отсъства при неплодови птици или млади. Мъжете също имат черна лента през челото, която липсва на жените.(„Birdlife International“, 2014; Дейвис, 1997)



Най-уникалната физическа характеристика на криволичещите е, че клюновете им се извиват надясно. Те са единствената птица, която има клюн, който се извива вдясно около 12 до 26 градуса. Wrybills имат черна лента през горната част на гърдите си, която присъства само при размножаване на оперение, а мъжете имат черна лента през иначе бялото си чело, което също присъства само при размножаване на оперение. На женските липсва черната лента на челото. Освен тази лента, няма друга съществена физическа разлика между мъжете и жените, когато не са в разплод оперение.(Дейвис, 1997; Риген и Даудинг, 2003)

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хомоиотермичен
  • двустранна симетрия
  • Полов диморфизъм
  • мъжки по-голям
  • половете оцветени или шарки по различен начин
  • Маса на обхвата
    43 до 68 g
    1,52 до 2,40 унции
  • Средна дължина
    20 см
    7.87 инча
  • Среден размах на крилата
    50 см
    19.69 инча

Размножаване

Wrybills се размножават в Кентърбъри и Отаго, Южен остров, Нова Зеландия. Wrybills имат моногамна система за чифтосване и са териториални по местата за чифтосване.(Dowding, 2013; Riegen and Dowding, 2003; Dowding, 2013; Riegen and Dowding, 2003)


какво ядат скариди от саламура

  • Система за чифтосване
  • моногамен

Размножаването се извършва през пролетта между края на август и декември в плетените корита на Южния остров, Нова Зеландия. Те изграждат гнездата си в чакъла по коритото на реката и ги облицоват с малки камъчета. Wrybills обикновено се размножават за първи път на двегодишна възраст, но са регистрирани за размножаване през първата година. Нормалните кладки се състоят от две яйца и понякога размножителната двойка ще се опита да има две гнезда през един размножителен сезон. Има малко данни за периода на бременността, но се смята, че е между 30 и 36 дни. Данните за нововъзникващите също са оскъдни, но се смята, че отнема между 34 и 40 дни. Възрастните остават в местата за размножаване до средата на януари или по-късно, докато пилетата, родени в началото на сезона, се отправят на север в края на декември. След размножаване мокриците мигрират в района на Окланд на Северния остров.(Дейвис, 1997; Даудинг, 2013; Риген и Даудинг, 2003)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • сезонно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • яйценосен
  • Интервал на размножаване
    Wrybills се размножават всяка година и обикновено само веднъж по време на размножителния период от края на август до декември. Някои обаче могат да се размножават два пъти през същия сезон, дори ако имат успешно гнездо за първи път.
  • Размножителния период
    Wrybills се размножават от края на август до декември.
  • Пасирайте яйца на сезон
    2 до 4
  • Средно яйца за сезон
    2
  • Обхват на времето за излюпване
    30 до 36 дни
  • Диапазон на нововъзникваща възраст
    34 до 40 дни
  • Обхват време до независимост
    30 до 50 дни
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (жени)
    2 години
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    2 години

И двамата родители участват в родителските грижи. Преди излюпването, както мъжките, така и женските споделят задължението за инкубация на яйца. След излюпването майката и бащата пазят и защитават пилетата през първите няколко седмици от живота им.(Даудинг, 2013)

  • Родителски инвестиции
  • предкоциален
  • мъжки родителски грижи
  • женски родителски грижи
  • предварително оплождане
    • осигуряване
    • защита
      • женски пол
  • предварително излюпване / раждане
    • осигуряване
      • мъжки
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • предварително отбиване / избягване
    • осигуряване
      • мъжки
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол

Продължителност на живота / дълголетие

В дивата природа средната продължителност на живота на зрял възрастен е 5,4 години, но много криволичещи живеят на възраст над 10 години. Необходими са по-нататъшни изследвания, за да се разбере по-добре дълголетието на мокрица.(„Червен списък на IUCN: Anarhynchus frontalis“, 2012)

  • Средна продължителност на живота
    Състояние: див
    5.4 години

Поведение

Wrybills са прелетни и дневни. По време на размножителния период мокриците са териториални и изплашват заплахите или използват разсейващи дисплеи, за да защитят гнездата си. В неразмножителния сезон мокриците образуват големи стада.(Дейвис, 1997; Даудинг, 2013)

  • Ключови поведения
  • терористичен
  • мухи
  • дневни
  • подвижен
  • прелетни
  • териториален
  • Социални

Обхват на дома

Точният размер на територията е неизвестен, но територията трябва да е достатъчно голяма, за да осигури правилното снабдяване с храна дори по време на висок речен поток. Тъй като мокриците гнездят на земята близо до коритата на реките, високият речен поток и наводненията могат да унищожат или отмият гнездото и хранителните си запаси.(Хюи, 1998)


какво е общото име на crotalus atrox

Комуникация и възприятие

Има четири основни повиквания, които wrybills правят, за да общуват в различен контекст. Тези обаждания варират от индикация за бдителност, прогонване на нарушители, комуникация с пилета и обаждания при летене на стада.(Даудинг, 2013)

  • Канали за комуникация
  • визуална
  • акустичен
  • Други режими на комуникация
  • припеви
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Wrybills са наречени, защото техните сметки се извиват надясно с 12 до 26 градуса. Кривината на банкнотата им помага да търсят насекоми под скалите. Wrybills са насекомоядни и обикновено се хранят с кадифи и майки Делеатидинм видови ларви.(Riegen and Dowding, 2003)

  • Основна диета
  • месояден
    • насекомоядно
  • Храни за животни
  • насекоми
  • мекотели
  • земни червеи
  • водни или морски червеи
  • водни ракообразни

Хищничество

Wrybills избягват хищниците, като замръзват, за да открият бягство. Обикновено криволичещите са на доста открити места и могат да видят своите хищници, идващи отдалеч. Stoats ( Mustela erminea ), домашни котки ( Котка ) и чайки от водорасли ( Larus dominicanus ) са често срещани хищници. След въвеждането на заешката хеморагична болест, някои хищници са преминали към хранене с мокрици, поради намаляването на популацията при зайците.(„Birdlife International“, 2014; „Червен списък на IUCN: Anarhynchus frontalis“, 2012; Dowding, 2013)

  • Адаптации срещу хищници
  • загадъчен
  • Известни хищници
    • столове ( Mustela erminea )
    • домашни котки ( Котка )
    • водорасли чайки ( Larus dominicanus )

Екосистемни роли

Wrybills се считат за индикаторни видове за други специализирани видове речни корита. Те са вид плячка, на който обикновенно се жертва стоят ( Mustela erminea ). Wrybills също се считат за опортюнистични хранилки на голямо разнообразие от водни безгръбначни. Известни са няколко вида пера от въшки. Quadraceps novaeseelandiae , Quadraceps dominella , и Quadraceps cedemajori живеят на оперението на крилото и тялото.(„Birdlife International“, 2014; Hughey, 1997; Martens and Palma, 1981)

Коменсални / паразитни видове
  • пера въшки ( Quadraceps novaeseelandiae )
  • пера въшки ( Quadraceps cedemajori )
  • пера въшки ( Quadraceps dominella )

Икономическо значение за хората: Положително

Wrybills са наистина уникални птици и са очарователни за туристите и любителите на птиците.

  • Положителни въздействия
  • екотуризъм

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Не са известни неблагоприятни ефекти на wrybills върху хората.

Природозащитен статус

Съществуват няколко заплахи, засягащи популациите на морските птици. Деградацията на местообитанията от увеличаване на плевелите и интензификацията на земята води до намаляване на подходящите места за размножаване. Все по-голямото използване на реките и речните корита намалява качеството на водата и нарушава местата за зимуване. Друга заплаха е въвеждането на заешка хеморагична болест, което кара някои хищници да преминат към диета с повече птици, тъй като нормалната им плячка (зайци) е по-малко достъпна. И накрая, наводненията винаги са заплаха, с която се сблъскват, защото те гнездят върху чакъла на речните корита. Комбинацията от тези заплахи и и без това малкото и намаляващо население е причината, поради която IUCN wrybills се считат за уязвими. Има няколко консервационни действия в миналото и настоящето, които са в полза на wrybills. През 40-те години спортният лов е забранен. Оттогава възстановяването на реките (което извършва възстановяване на местообитанията и проучване на хищници) също е от полза за крилатите. Защита на черни кокили ( Himantopus novaezelandiae ) е защитил малка част от популацията на крилати. Счита се, че настоящите популации са между 4500 до 5000 индивида и намаляват.(„Червен списък на IUCN: Anarhynchus frontalis“, 2012)

Сътрудници

Лорън Уимбиш (автор), Тексаски университет A&M, Джесика Лайт (редактор), Тексаски университет A&M, Таня Дюи (редактор), Университет на Мичиган-Ан Арбър.

Популярни Животни

Прочетете за Diomedea epomophora (кралски албатрос) в агентите за животни

Прочетете за Scaphiopus couchii (Лопата на Couch) в агентите за животни

Прочетете за Katsuwonus pelamis (арктически паламуд) в агентите за животни

Прочетете за Рак магистър (Рак от тъмнина) в агентите за животни

Прочетете за Lasiurus cinereus (сив прилеп) в агентите за животни

Прочетете за Mellita quinquiesperforata за агентите за животни