Amblysomus hottentotusHottentot златна бенка

От Caitlin Meservey

Географски обхват

Amblysomus hottentotusе най-широко разпространеният вид златни бенки в Южна Африка. Среща се от югоизточния регион на Южна Африка до Свазиленд и южния Мозамбик.(Скинър и Смитърс, 1990)

  • Биогеографски региони
  • етиопски
    • местен

Среда на живот

Местообитанието наA. hottentotusобикновено е подземната среда на умерените пасища с меки почви, но се среща и в крайбрежните гори и гори от савана.Amblysomus hottentotusсе намира от морското равнище до над 3000 м надморска височина и в райони със средни валежи над 500 мм. Той заема дупки, които могат да бъдат по-дълги от 200 м и дълбоки до 500 мм, с подземни проходи, които са само на няколко сантиметра под повърхността.(Kuyper, 1985; Mills and Hess, 1997; Skinner and Smithers, 1990; Kuyper, 1985; Mills and Hess, 1997; Skinner and Smithers, 1990)


свободно опашка прилеп

  • Региони на местообитанията
  • умерен
  • тропически
  • наземен
  • Наземни биоми
  • савана или пасища
  • гора
  • планини
  • Кота на обхвата
    0 до 3000 m
    0.00 до 9842.52 фута

Физическо описание

Теглото на златната бенка на хотентот варира от 40 до 101 g, като мъжките са по-големи от женските. Мъжките имат дължина на главата и тялото, която варира от 115 до 145 mm и средно телесно тегло от 80 g, докато женските имат дължина на главата и тялото, което варира от 120 до 125 mm и средно телесно тегло от 66 g. Средната дължина на черепа е 26 мм, а средната ширина е 15,5 мм.



Голентотните златисти бенки имат цилиндрична форма и са покрити с козина, която варира от червеникава до тъмнокафява. Козината расте обратно към задната област и е по-тъмна на върха на косата, отколкото в основата, има ирисцентен блясък. Козината помага да се запазят тези животни сухи от влага в земята. Под тази лъскава козина има вълнен подкосъм, който служи като изолация. Козината отстрани и отдолу е сива, а цветът на бузите по бледите. Върховете на задните стъпала са покрити с коса, която е с черен цвят.

Очите на златната бенка на хотентот са покрити с кожа и са напълно слепи. Външните уши не се виждат, а отворите са покрити с козина. Гладка, кожена подложка покрива ноздрите. Всички тези отвори са покрити с козина или кожа за защита от пясък и мръсотия катоA. hottentotusе ровене. Няма видима опашка, но присъстват опашни прешлени. Предните крайници са къси и мощни и имат 4 нокти. Третата цифра е най-голямата и заедно с втората цифра се използва за копаене. Първата и четвъртата цифри са слабо развити и в основата си са елементарни. Задните крайници са къси и имат пет цифри, които са решетъчни. В сравнение с бенките на семейството Talpidae , Амблизомус имат крайници, които са разположени по-медиално, което подобрява копаенето.

Черепът наA. hottentotusе широка, а премаксилата е тясна. Има 36 зъба, със зъбна формула 3/3, 1/1, 3/3, 2/2. Моларите са заламбдодонт, а на долните кътници има добре развит заден талонид.

Мъж и женаA. hottentotusи двете имат клоака, която е отвор за пикочно-половата система. При мъжете пенисът и тестисите са вътре в тялото.(Kuyper, 1985; Mills and Hess, 1997; Roberts, 1951; Skinner and Smithers, 1990)

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хетеротермична
  • двустранна симетрия
  • Полов диморфизъм
  • мъжки по-голям
  • Маса на обхвата
    40 до 101 g
    1,41 до 3,56 унции
  • Дължина на обхвата
    115 до 145 мм
    4,53 до 5,71 инча

Размножаване

Много малко се знае за системите за чифтосване наA. hottentotus. По време на ухажването мъжете са гласни и издават чуруликане, те също тропат с крака по земята. Ухажването може да бъде насилствено, защото мъжете преследват жени и насилствено се чифтосват. Това насилие може дори да доведе до смърт на жени.(Милс и Хес, 1997)

Развъждането е сезонно, но плодородието се увеличава по време на дъждовния сезон. Това се случва, защото това е времето, когато храната е най-изобилна и тези животни са най-активни, увеличавайки възможността да срещнат партньори. За да се размножават, женските хотентотски златни бенки правят малка камера в дупките си и я облицоват с трева. През годината женската има няколко котила, дори може да е бременна, докато малките й все още сучат. Обикновено се раждат 1 до 3 малки на едно котило; този малък размер на котилото може да е свързан с ниско хищничество и големи инвестиции на потомство. Малките имат средна дължина на тялото 5 см, меки нокти и без косми. Женските имат две двойки бозайници и млади сучещи, докато станат от 35 до 45 g. Когато малките достигнат това тегло, те биват принудени да излязат от дупката.(Mills and Hess, 1997; Schoeman, et al., 2004)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • целогодишно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • живороден
  • Интервал на размножаване
    Жените могат да имат няколко котила всяка година, в зависимост от наличността на ресурси.
  • Размножителния период
    Развъждането е сезонно.
  • Обхват на потомството
    1 до 3

Женските се грижат за малките си и ги кърмят в гнездо, докато достигнат размер, при който могат да бъдат независими.

  • Родителски инвестиции
  • altricial
  • предварително оплождане
    • осигуряване
    • защита
      • женски пол
  • предварително излюпване / раждане
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • женски пол
  • предварително отбиване / избягване
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • женски пол

Продължителност на живота / дълголетие

Продължителността на живота наA. hottentotusе неизвестен.

Поведение

Златните бенки на хотентот са фосори и изграждат сложни системи за дупки, които съдържат странични тунели, камери и дупки, които могат да се използват за бягство от хищници. Кожената подложка за нос се използва за придвижване на лека почва, докато главата и раменете изтласкват грамади от мръсотия. Предните нокти копаят и преместват по-тежка мръсотия, а задните крака изтласкват купчини мръсотия нагоре към повърхността на земята. Краката също щамповат дъното на дупката и отстрани на тялото притискат страните на дупката, за да ги изгладят. Дупката се удължава с 4 до 12 м всеки ден.

Готентотските златни бенки са най-активни при изгрев, залез и полунощ. Въпреки че са активни през периоди през целия ден, те са най-активни през нощта. През дъждовните месеци, когато храната е по-достъпна, нивата на активност също се повишават. За да спестят енергия, златните бенки на Hottentot изпитват ежедневен ужас, при който телесната им температура пада до 2 ° C от температурата на почвата.

Като самотно животно, златните бенки от хотентот са териториални и агресивни към специфичните видове. Те насила защитават дупките си. В по-малко плодородните райони норовите системи са по-големи и се защитават по-агресивно. Те обаче съществуват съвместно с обикновени къртици, Cryptomys hottentotus , и могат да споделят своите норови системи с представители на този вид. Смята се, че това е симбиотична връзка, тъй като двете животни не се съревновават за храна и използват тунелите на дупките си, което намалява голямото количество енергия, необходимо за създаване на нови дупки.(Kuyper, 1985; Mills and Hess, 1997; Roberts, 1951; Skinner and Smithers, 1990)

  • Ключови поведения
  • fossorial
  • дневни
  • нощно
  • подвижен
  • заседнал
  • дневен торпор
  • самотен
  • териториален

Обхват на дома

Няма налична информация за домашните гами.(Kuyper, 1985; Mills and Hess, 1997; Roberts, 1951; Skinner and Smithers, 1990)

Комуникация и възприятие

За да общуват с другите, хотентотските златни бенки използват вибрации и почукване на главата, за да установят присъствието си и да зададат граници на дупките. Средното им ухо е модифицирано, за да подобри откриването на нискочестотни вибрации, което помага на тези животни, докато се хранят. Главата на лопатката, инкузата и подножието на стъпалата са увеличени. Защото очите наA. hottentotusса покрити с кожа, зрението не е усещане, което използва. Рядко вокални,A. hottentotusчуруликане при работа и по време на ухажване.(Ciszek and Myers, 2000; Mason, 2003; Mills and Hess, 1997)

  • Канали за комуникация
  • акустичен
  • Други режими на комуникация
  • вибрации
  • Канали за възприятие
  • тактилен
  • акустичен
  • вибрации
  • химически

Хранителни навици

Златните бенки от хотентот ядат червеи, ларви на насекоми, щурци, охлюви, охлюви и паяци. Влажната среда и росата им осигуряват необходимото количество вода.(Милс и Хес, 1997; Скинър и Смитърс, 1990)

  • Основна диета
  • месояден
    • насекомоядно
    • яде не насекоми членестоноги
    • vermivore
  • Храни за животни
  • насекоми
  • сухоземни не насекоми членестоноги
  • земни червеи

Хищничество

Къртичните змии, генети, мангусти и чакали са хищници наA. hottentotus. Със способността да усещат нискочестотни вибрации, златните бенки на Hottentot могат да откриват хищници и да ги пускат, като избягат до дупка в сложните си системи за нори. През нощта, когато златните бенки на хотентот могат да излязат от норите им, те са изложени на нощни хищници като сови, Тези албуми .(Робъртс, 1951; Скинър и Смитърс, 1990)

  • Известни хищници
    • сови Тези албуми )
    • къртични змии ( Pseudaspis cana )
    • ездачи ( Genetta )
    • мангусти ( Херпес )
    • чакали ( Canis )

Екосистемни роли

Екосистемните роли наA. hottentotusне са добре известни. Това е насекомоядно и защотоA. hottentotusе силно изкопаем вид, вероятно е замесен в аерацията на почвата в резултат на изкопаването на сложната му система от дупки.(Kuyper, 1985)

  • Въздействие върху екосистемата
  • аерация на почвата

Икономическо значение за хората: Положително

Не са известни положителни ефекти върхуA. hottentotusвърху хората, освен важната им роля в екосистемата.

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Не са известни неблагоприятни ефекти наA. hottentotusвърху хората.

Природозащитен статус

Златните бенки от хотентот са видове от червения списък на IUCN, които са най-малко притеснителни. Изглежда, че популациите са стабилни. Подобно на други изкопаеми бозайници, те могат да бъдат застрашени от развитието на селското стопанство.

Сътрудници

Таня Дюи (редактор), агенти за животни.

Caitlin Meservey (автор), Университет на Мичиган-Ан Арбър, Фил Майърс (редактор, инструктор), Музей по зоология, Университет на Мичиган-Ан Арбър.


правят гърмящи змии с диамантени връзки да снасят яйца

Популярни Животни

Прочетете за Pholcus phalangioides за животинските агенти

Прочетете за Saiga tatarica (сайга) в агентите за животни

Прочетете за Bos taurus (aurochs) за агентите за животни

Прочетете за Somateria spectabilis (king eider) в агентите за животни

Прочетете за Bovidae (антилопи, говеда, газели, кози, овце и роднини) в агентите за животни

Прочетете за Physidae за животинските агенти