Amblycercus holosericeus жълточерен кацик

От Андрю Джордан и Грант Уолъс

Географски обхват

Касики с жълтоклюн могат да бъдат намерени в голяма част от неотропите. Те се намират на полуостров Юкатан в Мексико, през Централна Америка и в планинските райони на Южна Америка, включително Колумбия, Венецуела, Боливия и Еквадор.(„New World Blackbirds and Orioles“, 2002; Браун и Хилти, 1986)

  • Биогеографски региони
  • неотропичен
    • местен

Среда на живот

Касиките с жълтоклюн живеят на различни височини в целия си географски обхват. Обикновено те се намират на коти от 200 до 1800 м надморска височина. Те са наблюдавани на височини до 6000 м във Венецуела.(Skutch, 1996)


червено плетено ястребово поле

Кациковото местообитание с жълтоклюн се състои от дебели насаждения от обрасли четки на по-ниска надморска височина. В планинските райони те обикновено търсят убежище в големи бамбукови гъсталаци, които покриват горското дъно. Обикновено живеят дълбоко в гъсталаци и четки, за да се предпазят от хищници.(„New World Blackbirds and Orioles“, 2002; Skutch, 1996)

  • Региони на местообитанията
  • тропически
  • наземен
  • Наземни биоми
  • гора
  • Кота на обхвата
    200 до 1800 m
    656.17 до 5905.51 фута

Физическо описание

Кациките с жълтоклюн са големи песенни птици. Тялото е напълно черно и при мъжете, и при жените. Мъжките обаче имат по-блестящ блясък на перата си, отколкото женските. И двата пола имат характерен клюн, който е белезникаво-жълт. Очите им също са жизнено жълти. Те се различават от останалите каци по това, че са единствените, които са строители с отворено гнездо. Тоест те изграждат гнездо с форма на чаша с отворен връх, в което да снасят яйцата си. Те варират в размер от 56,7 до 70,9 g и от 21,6 до 25,4 cm дължина, мъжките са малко по-големи от женските.(„New World Blackbirds and Orioles“, 2002; Brown and Hilty, 1986; Lunk, 2009; Ridgely and Tudor, 1989; Skutch, 1996)

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хомоиотермичен
  • двустранна симетрия
  • Полов диморфизъм
  • мъжки по-голям
  • половете оцветени или шарки по различен начин
  • мъжки по-пъстър
  • Маса на обхвата
    56,7 до 70,9 g
    2,00 до 2,50 унции
  • Дължина на обхвата
    21,6 до 25,4 cm
    8,50 до 10,00 инча
  • Среден размах на крилата
    23 см
    9.06 инча

Размножаване

Касиките с жълтоклюн са сезонни моногамни. Мъжките и женските образуват връзка за размножителния сезон.(„New World Blackbirds and Orioles“, 2002; Браун и Хилти, 1986; Kratter, 1993; Skutch, 1996)

  • Система за чифтосване
  • моногамен

Сезонът на размножаване на кацик с жълтоклюн варира географски. Размножителният сезон в Коста Рика е между месеците януари и юни. Яйцата са наблюдавани още през декември в Еквадор. В по-голямата част от Южна Америка чифтосването се извършва от ноември до април. Женските снасят от 1 до 5 яйца в съединител.(„New World Blackbirds and Orioles“, 2002; Браун и Хилти, 1986; Kratter, 1993; Skutch, 1996; Stager, 2009)

Поведението за гнездене също варира географски. Популациите, които живеят в равнинни райони в Централна Америка, имат поведение за гнездене, различно от популациите в планинските райони на Южна Америка. Ниските популации са склонни да си гнездят в големи, гъсти гъсталаци от бамбук, които са почти непроходими и осигуряват защита от хищници.(Кратер, 1993)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • сезонно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • яйценосен
  • Интервал на размножаване
    Интервалите на размножаване в кациките с жълти цикли не са известни.
  • Размножителния период
    Размножаването варира географски, от ноември до април в голяма част от Южна Америка, от януари до юни в Централна Америка и Мексико.
  • Пасирайте яйца на сезон
    1 до 5
  • Обхват на времето за излюпване
    26 до 30 дни

Кациките с жълтоклюн защитават гнездещите територии и се грижат за малките си до независимостта. Мъжките основно защитават гнездещите територии и младите, докато женските основно инкубират и хранят малките. Когато женската е далеч от гнездото, мъжкият го пази.(„New World Blackbirds and Orioles“, 2002; Skutch, 1996)

  • Родителски инвестиции
  • женски родителски грижи
  • предварително оплождане
    • осигуряване
    • защита
      • женски пол
  • предварително излюпване / раждане
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • предварително отбиване / избягване
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • преди независимостта
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
  • асоциация след родителите с родителите

Продължителност на живота / дълголетие

Продължителността на живота в кациките с жълти цикли не е известна, но други иктериди живеят до максимална продължителност на живота от 6 до 20 години.

Поведение

Самотни и заседнали по природа, касики с жълти цикли се опитват да останат уединени в гъсталаците и четките. Те пътуват само от гъсталаци за храна от високи клони на дърветата. Те се различават от останалите кацики по това как изграждат гнездата си, които са изградени с отворена форма на чаша. Гнездата са комбинация от лози и листни влакна, изтъкани заедно и са разположени извън земята. Обикновено индивидите се намират сами, в двойка или като част от малки семейни групи по време на размножителния сезон.(„New World Blackbirds and Orioles“, 2002; Brown and Hilty, 1986; Skutch, 1996; „New World Blackbirds and Orioles“, 2002; Brown and Hilty, 1986; Skutch, 1996)

  • Ключови поведения
  • мухи
  • дневни
  • подвижен
  • заседнал
  • самотен

Обхват на дома

Размерите на домашния диапазон в кациките с жълти цикли не са известни.

Комуникация и възприятие

Мъжете и жените общуват чрез модели на песни, известни като дуети. Мъжкият започва с разтърсващ звук. Женската отговаря с отчетлив призив. Женската също ще свирне и ще чупи, за да предупреди мъжкия за потенциални опасности за гнездото (т.е. приближаващи се хищници). Мъжът има по-мелодичен звук в чуруликането си, отколкото женските.(Ridgely and Tudor, 1989; Skutch, 1996)

  • Канали за комуникация
  • визуална
  • акустичен
  • Други режими на комуникация
  • дуети
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Касиките с жълтоклюн са всеядни. Хранят се обикновено с плодове, особено семенните шушулки на дърветата от рода Не . Кациките с жълтоклюн също използват острите и тесни човки, за да пробиват стъблата на кора и захарна тръстика, за да търсят различни видове насекоми. Те използват специални мускулни групи, за да отворят сметките си срещу натиск. Това им позволява да разширяват дупки, за да премахнат всички насекоми или семена, които намерят.(„New World Blackbirds and Orioles“, 2002; Lunk, 2009; Skutch, 1996)

  • Основна диета
  • всеядно
  • Храни за животни
  • насекоми
  • Растителни храни
  • плодове

Хищничество

Кациките с жълтоклюн са се приспособили да избягват хищниците по начина, по който избират местообитанието си. Те изграждат гнездата си и прекарват по-голямата част от времето си в дебели насаждения от четка или бамбук, предпазвайки ги от много по-големи хищници.(„New World Blackbirds and Orioles“, 2002; Brown and Hilty, 1986; Kratter, 1993; Lunk, 2009; Ridgely and Tudor, 1989; Skutch, 1996)


ръждива петниста котка

Екосистемни роли

Кациките с жълтоклюн помагат да се разпръснат семената на плодовете, които ядат.(„Нови свежи косове и иволги“, 2002)

  • Въздействие върху екосистемата
  • разпръсква семена

Икономическо значение за хората: Положително

Касиките с жълтоклюн са важни членове на екосистемите, в които живеят.

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Няма известни неблагоприятни ефекти на кациките с жълти цикли върху хората.

Природозащитен статус

Според Червения списък на IUCN,Amblycercus holosericeusсе счита за „най-малката грижа“. Кациките с жълтоклюн се срещат в широк кръг и популациите изглеждат стабилни.(„New World Blackbirds and Orioles“, 2002; Brown and Hilty, 1986; Ridgely and Tudor, 1989; „New World Blackbirds and Orioles“, 2002; Brown and Hilty, 1986; Ridgely and Tudor, 1989)

Сътрудници

Андрю Джордан (автор), Center College, Grant Wallace (автор), Center College, Stephanie Fabritius (редактор, инструктор), Center College, Tanya Dewey (редактор), Animal Agents.

Популярни Животни

Прочетете за Lepilemur septentrionalis (северният спортен лемур) в агентите за животни

Прочетете за Accipiter striatus (остър пищял ястреб) на агентите за животни

Прочетете за Oncorhynchus mykiss (брегова дъгова пъстърва) в агентите за животни

Прочетете за Mandrillus сфинкс (мандрил) в агентите за животни

Прочетете за Tomistoma schlegelii (False gharial, Sunda Gavial) в агентите за животни

Прочетете за Redunca arundinum (южна тръстика) в агентите за животни