Кубински папагал Amazona leucocephala

От Кара Кокс

Географски обхват

Кубински амазонки се срещат на Куба, остров Пайн, Бахамите и Каймановите острови. Кубинското население може да бъде намерено в цяла Куба, въпреки че често се среща само на полуостровите Сапата и Гуанахакабибес и в Сиера де Нахаса. Населението, което обитава Бахамите, се среща само в Абако и Голямата Инагуа. В Абако папагалите обикновено се намират по-близо до южния край на острова. Популацията на кайманските острови от кубински амазонки може да бъде намерена в централните и източните райони на Големия Кайман с реликтово население, което продължава да съществува на Кайман Брач. Има данни за сезонна миграция към по-крайбрежните островни райони през неразмножителния сезон в популацията на Абако.(Bond, 1995; Juniper and Parr, 1998; Stahala, 2008)

  • Биогеографски региони
  • неотропичен
    • местен

Среда на живот

Кубинските амазонки се намират главно на или близо до морското равнище, въпреки че са докладвани в планините на Куба. Срещат се в гъсти храсталаци, борови гори, широколистни гори, палмови горички, мангрови гори, насаждения и дори обработени градински площи. С изключение на популацията от Големия Абако, която гнезди на земята в дупки с варовикови разтвори, кубинските амазонки гнездят в кухините на дърветата. Забележително е също така, че поне в популацията на Абако папагалите предпочитат твърдо дърво, храстови местообитания през неразмножителния сезон.(Bond, 1971; Juniper and Parr, 1998; O'Brien, et al., 2006; Stahala, 2008)

  • Региони на местообитанията
  • тропически
  • наземен
  • Наземни биоми
  • гора
  • храсталачна гора
  • Други характеристики на местообитанията
  • земеделски

Физическо описание

Кубинските амазонки са дълги 28-33 см с размах на крилата 183-204 см. Тежат между 260-301 g. Цветът на тялото може да варира от ярко зелено до маслинено зелено. Те имат сини първични материали и бяло чело, чела, лоруси и очи. Бузите, брадичката и гърлото им са бледочервени. Те също имат разпръснати бледочервени пера по коремите си с бледочервени и жълти пера, разположени на опашката. Имат банкнота в бежов цвят. Непълнолетните изглеждат много подобни на възрастните, но имат тъмни, почти черни пера, покриващи покривала за уши. Няма сексуален диморфизъм.



Има 5 разпознати подвида: Левкоцефалата е левкоцефала ,Amazona leucocephala дървета, Амазонки от Големия Кайман ( Amazona leucocephala caymanensis ), Amazona leucocephala hesterna , Бахамски амазонки ( Amahana leucocephala bahamensis ). Изглежда, че има вариации в подвида, въпреки че някои твърдят, че тази вариация е просто между индивидите.(Forshaw, 1978; Juniper and Parr, 1998)

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хомоиотермичен
  • двустранна симетрия
  • Сексуален диморфизъм
  • секс
  • Маса на обхвата
    260 до 301 g
    9,16 до 10,61 унции
  • Дължина на обхвата
    28 до 33 см
    11.02 до 12.99 инча

Размножаване

За кубинските амазонки няма подробна информация относно репродуктивното поведение. Отбелязва се, че по време на размножителния сезон папагалите се виждат по-често единично или по двойки, а не групи от няколко папагала до 30 индивида. Времето за излюпване, времето за изплуване и времето за независимост е неясно. Забелязано е обаче, че за едно гнездо яйцата са снесени в средата на май и две млади птици са напуснали гнездото в края на август. Гнездата са изградени в кухи кухини на дърветата, с изключение на популацията от Амазонка Бахама в Амазонка, която гнезди във варовикови кухини в земята.(Ривера-Мила и др., 2005; Стахала, 2008)

Женските снасят 2 до 4 бели и почти кръгли яйца, които се инкубират в продължение на 26 до 28 дни. Яйцата се излюпват асинхронно с интервал от 12-72 часа. Пилетата се раждат алтрикални, без пера и очите им са затворени. Очите им се отварят около 3 седмична възраст. Пилетата получават регургитирана храна.(Gape and Rivera, 2006)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • сезонно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • яйценосен
  • Интервал на размножаване
    Кубинските амазонки се размножават веднъж годишно.
  • Размножителния период
    Размножителният сезон настъпва от пролетта до края на лятото. Популацията на Абако Бахама се размножава от май до септември.
  • Пасирайте яйца на сезон
    2 до 4
  • Обхват на времето за излюпване
    26 до 28 дни

След изграждането на гнездото, мъжкият стои на стража в гнездото и носи храна на инкубиращата женска в продължение на една седмица след излюпването на пилетата. На едноседмична възраст пилетата започват да растат пера, което позволява на женската да намали своите инкубационни задължения. След това мъжките и женските си поделят задълженията за хранене. Пилетата се раждат алтрикални, без пера и очите им са затворени. Очите им се отварят около 3 седмична възраст. Когато пилетата са готови да уловят, те кацат на входа на гнездото и родителите им се обаждат, очевидно ги принуждават от гнездото.

Пилетата от много видове папагали следват родителите си и се присъединяват към по-голяма, социална група, след като са избягали. Вероятно кубинските амазонки правят същото.(„Наръчник на птиците по света“, 1997)

  • Родителски инвестиции
  • altricial
  • предварително оплождане
    • осигуряване
    • защита
      • женски пол
  • предварително излюпване / раждане
    • осигуряване
      • мъжки
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • предварително отбиване / избягване
    • осигуряване
      • мъжки
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • сдружение след родителите с родителите

Поведение

Кубинските амазонки са относително заседнал вид, който не проявява миграционно поведение. По време на неразмножителния сезон кубинските амазонки могат да бъдат намерени по двойки, групи от няколко папагала или дори в групи от 30 или повече птици. Обикновено са много шумни, особено по време на полет. Предполага се, че въпреки че обикновено се намират в доста големи стада, те все още поддържат някаква семейна единица. Дори в рамките на стадата могат да се видят групи от по две или тройки. Наблюдавани са тези по-малки групировки, които оставят останалото стадо да се храни само един с друг. След това двойката или триплетът се събират с по-голямото стадо към нощта.(Форшоу, 1978)

  • Ключово поведение
  • мухи
  • дневни
  • подвижен
  • заседнал
  • Социални
  • Среден размер на територията
    186 км ^ 2

Обхват на дома

Обхватът на населението на Абако Бахама е около 186 квадратни километра.(Stahala, 2008)

Комуникация и възприятие

Призивите на кубинските амазонки обикновено се описват като разнообразие от груби писъци и пронизителни, метални писъци. Някои обаждания са описани като дълги, като се карат „Yaaart yaaart“, а други приличат на озлобяващо магаре.

Много видове папагали проявяват тактилна комуникация чрез алопреенинг, хващане на клюн и форми на игра. Вероятно кубинските амазонки проявяват същото поведение. Както всички птици, кубинските амазонки възприемат околната си среда чрез слухови, тактилни, визуални и химически стимули.(Forshaw, 1978; Juniper and Parr, 1998)

  • Канали за комуникация
  • тактилен
  • акустичен
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Кубинските амазонки консумират неотворена листна пъпка на палмата (Roystonea), шишарки и нови нежни издънки на карибски бор (Pinus caribaea), морско грозде (Coccoloba uvifera) и сребърен бутон (Conocarpus erectus). Те също така консумират плодове и семена на много тропически дървета и храсти от родаSmilax,Сабал,Дуранта,Ернодия,Табебуя,Акация,Метопиум,Тетразигия,Суетения,Купанис, иЛизилома.(Juniper and Parr, 1998)

  • Основна диета
  • Тревопасен
    • folivore
    • плодовито
  • Растителни храни
  • листа
  • семена, зърнени храни и ядки
  • плодове

Хищничество

Тъй като гнезденето на Абако се извършва на земята, пилетата са податливи на хищничество от диви котки.(Juniper and Parr, 1998)

  • Известни хищници

Екосистемни роли

Кубинските амазонки имат големи домове и могат да летят на големи разстояния, поради което те вероятно са важен разпръсквач на семена за местните растения.

  • Въздействие върху екосистемата
  • разпръсква семена

Природозащитен статус

Кубинските амазонки са почти застрашени. Населението намалява поради обезлесяване на местообитанията за дървен материал, урбанизация или превръщане на гората в земеделска земя. Въведени видове хищници, като диви котки , заплашват местни птици, които не са адаптирани към чужди видове.


факти за груба зелена змия

Много млади папагали са взети от гнезда, за да бъдат продадени като домашни любимци. Тъй като по-голямата част от популацията гнезди в кухини високо над земята, събарянето на цялото гнездово дърво е най-лесният метод за улавяне. Този метод значително намалява броя на кухините, налични за бъдещо гнездене.(Raffaele, et al., 1998)

Сътрудници

Кара Кокс (автор), Държавен университет във Флорида, Емили Дювал (редактор), Държавен университет във Флорида, Рейчъл Стерлинг (редактор), Специални проекти.

Популярни Животни

Прочетете за Corvus brachyrhynchos (американска врана) в агентите за животни

Прочетете за Pantherophis gloydi (източна змия лисица) в агентите за животни

Прочетете за Stomolophus meleagris (желе от оръдие) на агентите за животни

Прочетете за Scaphopoda за агентите за животни

Прочетете за Acropora palmata (корал Elkhorn) в агентите за животни

Прочетете за Peromyscus leucopus (мишка с бяла крака) на агентите за животни