Amazona imperialisimperial Amazon (Също така: императорски папагал)

От Джим Карбоун

Географски обхват

Императорската Амазонка (Imperial Parrot, Sisserou) е ендемична за остров Доминика в Малките Антили. По-рано по-широко разпространен над острова, сега е ограничен до връх Диаблотин в северната част на Доминика, особено горната долина на река Пикард (Дяволската долина) в северозападната част на планината.

(Collar, et al 1992, Forshaw 1973)

ЗАБЕЛЕЖКА: ИЗБРАНИТЕ ТЕРМИНИ СА ОПРЕДЕЛЕНИ В РАЗДЕЛА „КОМЕНТАРИ“ НА ТОЗИ НАРАТИВ.



  • Биогеографски региони
  • неотропичен
    • местен

Среда на живот

Имперската Амазонка е планински вид, живеещ предимно на коти от 600 до 1300 метра. Случайни наблюдения са били направени до 150 до 300 метра. Тези папагали обитават първичните балдахини на дъждовните гори, спускайки се от балдахина само в отговор на недостига в нормалните си хранителни запаси (вж. Под „Поведение“).

(Collar, et al 1992)

  • Наземни биоми
  • тропическа гора
  • планини

Физическо описание

ТИПИЧНИ ИЗМЕРВАНИЯ

(в mm, освен ако не е отбелязано по друг начин)

Тяло: 45 см.

Крило: мъжко 286, женско 284.

Опашка: мъжки 169, женски 166.

Тарсус: мъж 31, жена 32.

Открити кулмени мъже 39, жени 39.

Яйца: 46 х 39.

ОБЩО ОПИСАНИЕ

Набита птица, типично на вид папагал, с голяма глава, голяма банкнота с закачена горна долна челюст и къса, квадратна опашка. Вижте по-долу за описание на оперението.

ВЪЗРАСТНИ ПЛУМИ

Перата на главата, с изключение на бузите и калъфите за уши, тъмно кестеняво-лилави, оцветени в черно; покривала за уши червеникаво-кафяви; бузи кафяво-кестеняви, остриени с черно; пера на гърдите и корема лилави с черни полета; пера на хълбоците и бедрата зелени със зеленикавосини върхове; покривки за подхват маслинено-зелени със зеленикаво-сини върхове; калъфи на мантията, гърба, задницата и горната част на опашката, зелени с черен кант; крила зелени с червен ръб на карпела, тъмно кестеняв спекулум през основи на външни вторични, първични виолетово-сини със зелени основи и кафяви върхове, вторични зелени стават виолетово-сини към върховете, подкрилни покривала зелени със сини върхове, долни страни на полетни пера зелени; опашка червеникаво-кафява със зеленикаво-сини върхове, централни пера и основи от странични пера, наситени със зелено; законопроект сиво-рог; ирис жълт до оранжево-червен; крака сиви.


животни от семейство гризачи

НЕЗРЕЗНАТА ПЛУМ

Задна част на тила, тила и задната част на врата зелени; задната част на бузите зеленикава; ирис кафяв.

(Форшоу 1973)

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • двустранна симетрия

Размножаване

Двойките на императорските амазонки заемат и защитават гнездова територия през цялата година, изявявайки присъствието си чрез саморекламни полети за показване. Отсъствията от територията са по-чести от септември до декември. Размножителният сезон е от февруари до юни, особено от март до май. Това съвпада със сухия сезон и сезона на най-голямото изобилие от храна, което от своя страна подпомага храненето на котенца и малки. Наблюдавани са имперски амазонки, гнездящи в кухини високо в стволовете на доминиращите горски дървета от местообитанието им, шатание (Sloanea berteriana) и gommier. Освен това има непотвърдени съобщения за места за гнезда в върховете на мъртви стволове на планински палми.

Скоростта на възпроизводство на този вид е ниска. Една двойка може да гнезди само на всеки две години, като обикновено избягва едно младо от кладенец от две яйца. Възрастта на първото размножаване е неизвестна, нито е известно дали наличността на гнездото е ограничаващ фактор.

(Collar, et al 1992)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • яйценосен

Поведение

Императорските амазонки са много срамежливи и трудни за подход. Обикновено се срещат по двойки или малки ята, понякога с амазонки с червено гърло ( A. arausiaca ), също роден и ендемичен за Доминика. Те са особено ненатрапчиви от юли до ноември. Те обикновено се хранят в горския навес, но са наблюдавани да се хранят близо до нивото на земята с храсти и лозя през 1979 и 1980 г. (виж „урагани“ в раздела „консервация“). Оперението им се смесва много добре с листата, което ги прави трудни за видимост, когато се хранят във върховете на дърветата. Времената на най-голяма активност са 0600-1000 и 1600-1900. Обикновено нощуват в големи шатаниери или по-гоми дървета, като същите тези дървета се използват година след година. Призивите на императорската Амазонка са разнообразни груби писъци, тръбни крясъци, пронизителни свирки и писъци. Както при повечето папагали, нито едно от неговите обаждания не е мелодично или подобно на песен.

(Forshaw 1973, Collar, et al 1992)

  • Ключови поведения
  • мухи
  • подвижен

Комуникация и възприятие

  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Императорските амазонки се хранят с фуити, семена, ядки, плодове, цветове и издънки. Особено облагодетелствани са плодовете и семената на Bois Cote ( Антилска тапура ), gommier ( Dacryodes excelsa ), каклин ( Венозна класия ), липсва ( Симфония глобулифера ) и планински палми ( Доминиканска Евтерпа и E. globosa ), включително младите издънки на последните две. Освен това те се хранят с плодовете и семената на балата ( Pouteria паладия ), дървена лента ( Richeria grandis ), Бяло дърво ( Симаруба амара ), дяволско дърво ( Licania ternatensis ), речно дърво ( Chimarrhis cymosa ) и карапите ( Amanoa caribaea ).

(Collar, et al 1992, Forshaw 1973)

Природозащитен статус

Императорската Амазонка се счита за реликтов вид. Поради ендемизма си върху Доминика и унищожаването на местообитанието му, обхватът му винаги ще бъде малък. Това, в комбинация с ниската си скорост на възпроизводство, означава, че имперската Амазонка винаги ще бъде относително рядка. Поради присъщата на вида срамежливост и много пресечен домашен терен, оценките на популациите носят доста голяма степен на несигурност. Според оценка от 1990 г. цялото население е около осемдесет птици. Най-новата полева работа (към 1999 г.) изчислява популация под 200 души. Заплахите за оцеляването на този вид са многобройни.

ЗАГУБА НА ХАБИТА

Защитата на местообитанията е изключително важна за продължаването на съществуването на императорската Амазонка. Необходими са подходящи местообитания за подпомагане и възстановяване на популацията, както и буферна зона между папагалите и човешката дейност. Местообитанието на папагалите е широко регистрирано за ценен добив на дървен материал, дървени въглища и превръщане в обработваеми площи. Една оценка гласи, че през 80-те години на миналия век повече от горите са загубени, отколкото през предходните 1000 години. Селективното регистриране е малко по-добро от изсичането, тъй като са насочени дърветата, които са най-необходими за оцеляването на папагалите. Също така, дърводобивните дейности нанасят значителни щети на останалата растителност и отварят горите за по-нататъшно безпокойство. В някои случаи превръщането на гората в земеделие, въздушното пръскане на бананови култури води до отравяне и слепота при папагалите. В някои бивши залесени райони на Доминика е възможно презасаждането на доминиращи местни дървета от тропическите гори, особено тези, които не са превърнати в земеделие. Това би било от полза за популациите на папагалите, но трябва да се счита за част от дългосрочна стратегия, тъй като тези дървета се развиват бавно. От януари 2000 г. създаването на Националния парк Morne Diablotin на Доминика ще бъде завършено. Този парк, предложен за първи път през 1976 г., е огромна стъпка напред в заделянето на жизненоважно местообитание и за двата застрашени папагала на Доминика.

УРАГАНИ

Докато дивата природа в Карибския басейн е имала много хилядолетия, за да се адаптира към ураганите, отслабването на популациите чрез човешка дейност може да увеличи ефектите от природните заплахи до точката, в която това, което в противен случай би било временно забавяне, може да заплаши да премахне цели видове. Ураганът „Дейвид“ от август 1979 г. беше изключително силен, нанасяйки удар директно през Доминика и унищожавайки пет милиона дървета само в южните гори. Дърветата, които не бяха отсечени, бяха лишени от плодове. Дори в най-защитената част на острова, четири от петте известни гнездови места на Императорска Амазонка са били унищожени, с подобни ефекти и другаде. В резултат на това популациите на папагалите на острова са намалени наполовина, а по-рано жизнеспособните популации на империалите на планината Anglais и Mount Watt са намалени до нежизнеспособни. По-малко мощният ураган 'Алън' удари Доминика през 1980 г., като отново отне плодове от дървета. По всичко става ясно, че императорските амазонки не успяват да се размножават две поредни години. Към 1985 г. всички популации на императорските амазонки извън планината Диаблотин изчезват. При сегашните нива на населението, друг ураган със силата и траекторията на Давид може да причини изчезването на императорската Амазонка в дивата природа.


огън корем жаби яйца

ПРЕДАВАНЕ

Възможните хищници на императорските амазонки са Боас ( Удав ), Ширококрили ястреби ( Buteo platypterus ), Опосуми ( Didelphis marsupialis ) и плъхове ( Rattus sp.). Смята се, че само опосумите имат някаква възможност да бъдат сериозна заплаха. Смята се, че са въведени през деветнадесети век.

КОНКУРЕНЦИЯ

Перленоокият трашър ( Margarops fuscatus ) е възможен конкурент на гнездото, но очевидно е твърде необичайно в обхвата на Империалите, за да представлява сериозна заплаха. Няма доказателства, че имперските и червеногризите амазонки се състезават помежду си, въпреки припокриващите се диапазони. Екзотичните видове папагали, отглеждани като домашни любимци в Доминика, могат да представляват заплаха, ако избягалите установят популации. Може да е необходим по-строг контрол върху вноса на екзотични папагали.

НА ЛОВ

До началото на 80-те години ловът е бил най-значимият фактор за ограничаване на популацията на императорските амазонки. Обикновено са били отстрелвани за храна както от доминиканци, така и от ловци от съседния Гваделупе, особено в дъждовния сезон, когато са били дебели и са се хранили отлично. Доминиканските закони, ограничаващи лова на папагали, са били въведени за първи път поне през деветнадесети век. До 1914 г. ловът на папагали е напълно забранен. Вследствие на урагана Дейвид беше въведена пълна забрана за лов на цялата дива природа. За изпълнението на забраната са наети природозащитни служители, които поставят проблема с лова най-вече под контрол. От около 1981 г. има малко доказателства за ловен натиск.

ТЪРГОВИЯ

В миналото са се събирали живи папагали за търговия с домашни любимци в Доминика чрез практика, наречена „стрелба с крило“. Поради високите цени, предлагани за живи птици (най-вече от жителите на острова) и недостъпността на гнезда за събиране на малки, много местни жители се опитаха да отстрелят птиците с крила, което доведе до смъртта на много папагали. Събирането на папагали по какъвто и да е начин за търговията с домашни любимци вече е незаконно в Доминика. Задължителна програма за регистрация на всички птици в плен (с амнистия) затвори пазара за императорски амазонки на острова. Контрабандата на папагали от острова за международната търговия с домашни любимци в момента не изглежда сериозна заплаха. Недобросъвестни чуждестранни колекционери на птици продължават опитите да придобият и двата вида Амазона от Доминика.

ДРУГИ ДЕЙСТВИЯ, ПРЕДПРИЯТИ

Инициативите за образование и осведоменост бяха започнати сериозно около 1980 г. в Доминика. Отделът по горите в Доминика провежда посещения в училищата, публични лекции, радиопредавания, разпространение на плакати и тениски, разпространява бюлетин за образованието по опазване и създава пиеса, наречена „Папагалски бракониери“.

(Collar, et al 1992, Forshaw 1973, Reillo, pers.comm. 1999)

Други коментари

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ

За най-актуална информация за състоянието на Имперската Амазонка и други застрашени видове се свържете с Фондацията за консерватория за редки видове в Локсахачи, Флорида на www.rarespecies.org.

ДЕФИНИЦИИ

церемония: неоперена, дебела кожа, прилежаща към челото в основата на горната долна челюст.

CITES: Конвенция за международната търговия със застрашени видове.

покривала: по-малките пера на крилото или опашката, които покриват основите на по-големите пера.

ендемичен: ограничен до даден регион.

открити кулминатори: Дължина по права линия от върха на горната долна челюст до предния ръб на мозъка.

монтан: биогеографска зона с относително влажни прохладни склонове на горските части под дървената линия, в която доминират големи вечнозелени дървета.

тил: задната част на врата, разположена между тила и гърба.

тил: задната част на главата, разположена между короната и тила.

реликт: изолирано население, което изглежда е фрагмент от бивше широко разпространено население.

спекулум: метален или ярко оцветен пластир, съдържащ горната повърхност на вторичните полетни пера.

тарсус: третият дистален сегмент на крака между кръста (джолан, барабан) и пръстите, обикновено покрит с люспи и пернат само в горната става.

(Кокс 1996, Улф 1976)

Сътрудници

Синтия Симс Пар (редактор), агенти за животни.

Джим Карбоун (автор), Източен Мичигански университет.

Популярни Животни

Прочетете за Neoceratodus forsteri (австралийски белодробни рибки) в агентите за животни

Прочетете за Taphozous melanopogon phillipinensis (Филипинска гробница прилеп) на агентите за животни

Прочетете за Cuculus canorus (обикновена кукувица) в агентите за животни

Прочетете за Etheostoma caeruleum (Rainbow darter) за агентите за животни

Прочетете за Falco cherrug (Saker falcon) в Animal Agents

Прочетете за Nicrophorus americanus (американски бръмбар) на агентите за животни