Амазонски есенно папагал

От Меган Ритър

Географски обхват

Червеният папагал се среща в Северна, Централна и Южна Америка, особено от Източно Мексико през Западен Еквадор. Най-много червени папагали се намират в Панама. Един подвид, А. а. диадема , е ограничена до северозападна Бразилия и се среща само между реките Горна Амазонка и негрите. Те живеят в балдахина на тропическите гори. (Forshaw 1977, зоопарк Hogle 1999)

  • Биогеографски региони
  • близка
    • местен
  • неотропичен
    • местен

Среда на живот

Тези папагали са дървесни и живеят предимно в тропическите гори. Предпочитат да живеят в диви райони.(Brooke and Birkhead, 1991; Ridgely, 1981; Зоопарк Hogle в Юта, 1999)

  • Региони на местообитанията
  • тропически
  • наземен
  • Наземни биоми
  • тропическа гора

Физическо описание

Както всички папагали, червените амазонки имат голяма глава и къса врата. Този папагал е дълъг около 34 сантиметра. Перата са предимно зелени, но челото и епохите са червени, откъдето идва и името, папагал с червен цвят. Червената област на челото му е много трудно да се види, което прави този вид папагал трудно разпознаваем. Поради това те често се бъркат с други видове Amazon . Перата в горната и задната част на главата са наклонени в лилаво-синьо. Крилните пера често носят и яркочервени, жълти, черни и бели прожектори. Горните бузи са жълти, а най-големите пера на крилата също често са предимно жълти. Те имат къси крила, но могат да летят мощно. Опашката е зелена, квадратна и наклонена с жълтеникаво зелено и синьо. Перата на countour са оскъдни, твърди и гланцирани, между тях е пудра. Сметката е сива с жълтеникав рог на горната долна челюст. Над горната банкнота те имат месеста, често перната проекция, наречена церемония. Ирисът на окото му е оранжев. Краката му са зеленикавосиви. Половете са мономорфни. Както всички папагали, този папагал има много силни зигодактилни крака.(„Encyclopedia Americana“, 2000; Campbell and Lack, 1985; Forshaw, 1977; Ridgely, 1981; зоопарк Hogle в Юта, 1999)




местообитание на средиземноморски тюлен монах

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хомоиотермичен
  • двустранна симетрия
  • Сексуален диморфизъм
  • секс
  • Средна дължина
    34 см
    13.39 инча

Размножаване

Тези папагали гнездят в кухи дървета и обикновено снасят 2-5 яйца. Черупките на яйцата са бели. Излюпват се след 20 и 32 дни. Люпилните са слепи и голи. Женските папагали ги хранят и отглеждат през първите 10 дни, а по-късно мъжкият й помага в грижите. След три седмици малките са готови да напуснат гнездото. Някои папагали остават с родителите си до следващия брачен сезон.(„Академична американска енциклопедия“, 1983; Ridgely, 1981; зоопарк Hogle в Юта, 1999)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • яйценосен
  • Пасирайте яйца на сезон
    2 до 5
  • Обхват на времето за излюпване
    20 до 32 дни
  • Средна възрастова възраст
    3 седмици

Продължителност на живота / дълголетие

  • Продължителност на живота на обхвата
    Състояние: див
    27 (високи) години
  • Средна продължителност на живота
    Статус: плен
    27 години
    AnAge

Поведение

Тези папагали често са заседнали. Това означава, че те живеят на едно и също място през цялата година. Ежедневно те се придвижват между места за нощуване и гнездене. Те са общителни, което означава, че живеят в стада. По време на брачния сезон те живеят по двойки. Те вероятно се чифтосват за цял живот и често са забелязвани да летят по двойки. Заедно с чифтосването, двойката се занимава с взаимно пречистване или почистване на перата на другия и партньорско хранене. Обажданията на папагала са пищящи, силни и немелодични. Те са най-силните призиви на трите вида на Панама Amazon . Често са шумни, освен ако не си почиват или ядат. Тези папагали са силно интелигентни. Те летят с плитки, твърди удари на крилата, които правят този вид много лесен за разпознаване във въздуха. Тези папагали са добри имитатори, макар и само в плен. Те използват клюновете и краката си, за да се катерят по дървета и люспи. Те също така ще тестват нови повърхности, използвайки човките си. Въпреки че унищожаването на местообитанието им и залавянето на домашни любимци причиняват влошаване на тези видове, има и много хищници на тази птица. Освен хората, маймуните, змиите и грабливите птици също ловуват червения папагал. (Ridgley 1981; Campbell and Lack 1985; Hogle Zoo 1999)

  • Ключово поведение
  • мухи
  • подвижен

Комуникация и възприятие

  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Червеният папагал е вегетарианец. Радва се да яде семена, плодове, ядки, плодове, зеленчуци, цветове и пъпки. Папагалът има много здрава долна челюст, която е извита, за да се побере над долната долна челюст. С този клюн папагалът е в състояние да напуква ядки с лекота. Езикът на папагала също е много мощен. Езикът заедно с човката и челюстите се използват за олющване на семената, преди да бъдат изядени. Зигодактиловото стъпало е полезно при манипулиране на храната, докато яде. Когато се храни, обикновено е на дървета и е необичайно тих заради природата си.

(Campbell and Lack 1985; Brooke and Birkhead 1991; Hogle Zoo 1999; Encyclopedia Americana 2000)

Икономическо значение за хората: Положително

Червеният папагал, както и другите папагали, е много популярен домашен любимец. В плен може да живее до 80 години. От младост те много лесно се опитомяват. Техните лудории са забавни за гледане и това увеличава търсенето им като домашни любимци. Червеният папагал е сравнен с африканския сив папагал, тъй като и двата са много успешни в имитирането на човешкия глас. Това е основната причина да има търсене на тези папагали.

(Енциклопедия Americana 2000; Brooke and Birkhead 1991)

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Тези папагали не живеят в уредени райони около хората. Следователно те не влизат често в контакт с хора. Когато го направят, това е така, защото хората ги ловят. Има повече вреди, причинени на популацията на папагалите от хората, отколкото щетите, причинени от папагалите на човешките популации.

(Ridgely 1981)

Природозащитен статус

Въпреки че червеният папагал не е застрашен, той е на път да бъде застрашен. Горите, в които живее този папагал, бавно се унищожават. Хората също ловуват този папагал за източник на храна и за цветните му пера, които се използват в церемониални танци. Голямото търсене на тези животни като домашни любимци също ги заплашва. За да се запазят тези животни, тропическите гори трябва да се поддържат (Brooke and Birkhead 1991)

Други коментари

Има приблизително 50 вида папагали от Амазонка. (Зоопарк Hogle 1999)

Сътрудници

Меган Ритър (автор), Университет на Мичиган-Ан Арбър, Фил Майърс (редактор), Музей по зоология, Университет на Мичиган-Ан Арбър.


маймуната с носа

Популярни Животни

Прочетете за Melanosuchus niger (Черен кайман) в агентите за животни

Прочетете за Sarcoramphus papa (крал лешояд) в агентите за животни

Прочетете за Macropus rufogriseus (червеногръб валаби) в агентите за животни

Прочетете за Arion subfuscus за животинските агенти

Прочетете за Centrocercus urophasianus (по-голям градински чай) на агентите за животни

Прочетете за Astrochelys radiata (излъчена костенурка) на агентите за животни