Амазона aestivaпапагал с сини чела

От Кайла Хухтасаари

Географски обхват

Амазонки със сини чела (Амазона аестива) са разпространени в цяла Амазония в Южна Америка. Често се срещат в големи региони на североизточна Бразилия, гори на Боливия, Парагвай и Северна Аржентина. Амазонки със сини чела вече не се срещат в някои райони на южна Аржентина. Популациите им намаляха напоследък поради обезлесяване и често улавяне за търговия с домашни любимци.(Aquino and Ferrari, 1990; Fernandes Seixas and de Miranda Mourao, 2002; Fernández-Juricic, et al., 1998)

  • Биогеографски региони
  • неотропичен
    • местен

Среда на живот

Амазонките със сини челни гнездят в дървета с различни размери. Гнездата им са разположени във всички основни флори в Амазонка, като всички видове савани, крайречни гори, тревни площи и заливни заливи. В патанала на Мато Гросо до Сул, Бразилия, проучване за амазонки със сини фронтове заключи, че те предпочитат местата за гнездене, разположени в обезпокоени и силно отворени райони. Установено е, че обитават височини до 887 m.(Фернандес Сейшас и де Миранда Мурао, 2002)

  • Региони на местообитанията
  • тропически
  • наземен
  • Наземни биоми
  • савана или пасища
  • гора
  • тропическа гора
  • храсталачна гора
  • Водни биоми
  • крайбрежен
  • Други характеристики на местообитанията
  • крайречен
  • Кота на обхвата
    0 до 887 m
    0.00 до 2910.10 фута

Физическо описание

Амазонките със сини фронтове са сексуално мономорфни за човешкото око. Човешкото око е трихроматично и не е в състояние да гледа светлина в почти ултравиолетовия (UV) диапазон. Птичият поглед е тетрахроматичен, способен да вижда много по-разнообразна цветова гама от хората. Използването на спектрометрия позволява на хората да разглеждат амазонките с синя чело и различни други птичи групи като сексуално диморфни поради тяхното UV отразяващо оперение.



Цялото им тяло е съставено предимно от жизнено зелено оперение. Яркосините пера са разположени върху короната им и жълти обвивки около лицето и на върха на скапуларите. Клюновете им са предимно черни, а младите са значително по-тъпи на цвят и имат черни ириси. Разпределението на жълто и синьо варира за всяка птица, но червените маркировки се срещат най-вече на различни места по крилата. Лицата тежат между 275 и 500 g и са с дължина от 33 до 38 cm.(Santos, et al., 2006)

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хомоиотермичен
  • двустранна симетрия
  • Полов диморфизъм
  • пола
  • Маса на обхвата
    275 до 510 g
    9,69 до 17,97 унции
  • Средна маса
    400 до 430 g
    унция
  • Дължина на обхвата
    33 до 38 см
    12,99 до 14,96 инча

Размножаване

Амазонките със сини фронтове са моногамни и живеят по двойки, като непрекъснато взаимодействат с ятото. По време на размножителния период, чифтосваните двойки остават близо един до друг, докато нощуват и търсят храна. На репродуктивните дисплеи и поведението може да се намери малко информация.(Aquino and Ferrari, 1990; Fernandes Seixas and de Miranda Mourao, 2002)

  • Система за чифтосване
  • моногамен

Периодът на размножаване на синечелите амазонки е от август до септември. През този период те снасят между 1 и 6 яйца, обикновено средно от 2 до 3 яйца на клад през всеки размножителен сезон. Яйцата се инкубират в продължение на 30 дни, а излюпването обикновено се случва между септември и октомври. Пилетата тежат между 12 и 22 g при първото им излюпване. Птенчетата са напълно развити през ноември до декември, приблизително 56 дни след излюпването. Обикновено отнема около 9 седмици на пилетата да достигнат независимост и двата пола достигат полова зрялост около 2 до 4 годишна възраст.(Фернандес Сейшас и де Миранда Мурао, 2002)


Факти за костенурка от мека черупка

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • сезонно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • яйценосен
  • Интервал на размножаване
    Синьочелите амазонки се размножават веднъж годишно.
  • Размножителния период
    Амазонките със сини челни се размножават от август до декември.
  • Пасирайте яйца на сезон
    1 до 6
  • Средно яйца за сезон
    2 до 3
  • Средно време за излюпване
    30 дни
  • Средна възрастова възраст
    56 дни
  • Средно време до независимост
    9 седмици
  • Диапазон на възраст в полова или репродуктивна зрялост (женски)
    2 до 4 години
  • Диапазон на възраст в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    2 до 4 години

Амазонките със сини фронтове са вторични резбари, при които те не създават свои собствени кухини, а заемат използвани преди това места за гнездене. Те са склонни да гнездят в живи дървета от различни видове в зависимост от местообитанието, което заемат. Повечето от гнездата им се намират на открити площи, които са в близост до места за нощуване и водоизточници. Женската снася средно от 2 до 3 яйца и ги инкубира около месец. Тъй като пилетата са верни, те изискват постоянна грижа от родителите и се хранят чрез регургитация.(Fernandes Seixas и de Miranda Mourao, 2002; Vendramin-Gallo, et al., 2001)

  • Родителски инвестиции
  • altricial
  • мъжки родителски грижи
  • женски родителски грижи
  • предварително оплождане
    • осигуряване
    • защита
      • женски пол
  • предварително излюпване / раждане
    • осигуряване
      • мъжки
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • предварително отбиване / избягване
    • осигуряване
      • мъжки
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • преди независимостта
    • осигуряване
      • мъжки
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол

Продължителност на живота / дълголетие

Очаква се амазонките със сини фронтове да живеят до 70 години в плен.(Leite, et al., 2008)

  • Типична продължителност на живота
    Статус: плен
    70 (високи) години

Поведение

Амазонките със сини фронтове са моногамни, социални птици, които се придържат близо до стадото си целогодишно. Те са немигриращи птици, които понякога могат да извършват местни миграции в райони с по-богати ресурси. Те се хранят в стада през неразмножителния сезон и в двойки по време на размножаване. Те са дневни птици, така че през нощта те нощуват заедно в навесите на дърветата до сутринта, когато започват да се хранят. Те се смесват в заобикалящата ги среда, когато са дървени, и могат да бъдат разпознати само когато произвеждат своите високи разговори.(Фернандес Сейшас и де Миранда Мурао, 2002)

  • Ключови поведения
  • дървесен
  • мухи
  • дневни
  • подвижен
  • заседнал
  • Социални
  • колониален

Обхват на дома

Домашният ареал на амазонките със сини чела е малко по-голям от непосредствената им територия, заобикаляща местата им за гнездене през размножителния сезон. Домашният им обхват зависи от изобилието на храна, която им е на разположение.(Фернандес Сейшас и де Миранда Мурао, 2002; Фернандес Сейшас и де Миранда Мурао, 2002)

Комуникация и възприятие

Ултравиолетовото (UV) отразяване на светлината на оперението на сините черти на амазонките всъщност може да помогне в тяхната сексуална комуникация, избор на партньор и ухажване.

Идентифицирани са девет различни вокализации за амазонки със сини фронтове. От деветте, шест повиквания се използват при различни ситуации като хранене, летене, контакт и бедствие. Тези обаждания са „wak-wak“, „wa-wawawa“, преходи, „gugugu“, guturals и „ka-kaka“. Последните три идентифицирани повиквания се използват за конкретни ситуации. „Waahh“ е вокализиран по време на агресия или отбрана, „grr-uip“ по време на контакт по време на полет и песни, вокализирани за териториални и репродуктивни обстоятелства.

Основното им обаждане е „wak-wak“ и се използва през цялата година. Той се изрича в последователности, но без последователен модел. Те го използват по време на самотни или групови полети, излитане или кацане, бедствие, породено от натрапници, и дълги или кратки комуникационни разговори с други папагали. Обичайните повиквания за бедствие се различават по време на размножителния им период. Чифтосващи се двойки ще останат кацнали, докато се обаждат, и спокойно ще отлетят от нарушителите.


местообитание на розова фея броненосец

Вокализацията „wa-wawawa“ се използва през цялата година, но по-малко от „wak-wak“ и дължината на нотата за това повикване се задържа по-дълго. Използва се за самотни или групови полети, нощувки, контакт и кацане.

“Gu-gugu” се използва най-вече към края на размножителния сезон през март и по време на неразмножителния сезон през май. Той има различна дължина, с ниска височина, където енергията е най-концентрирана в пика на бразда. Тази вокализация се чува най-вече, когато стадо от четири или повече са в полет или се вижда, че нощуват.

“Ka-kaka” се използва само през неразмножителен сезон. Състои се от поредица от около 15 ноти, където всички поддържат разнообразен честотен диапазон и малка дължина. Използва се по време на търсене на храна и при показване на последователни повиквания сред големи стада в гъсти гори.

„Waahh“ се гласува през март и август и обикновено е суров с широка честотна лента. Използва се по време на отбрана и заплаха. Агресивни взаимодействия могат да възникнат с десет или повече папагала, присъстващи сред дърветата. Обикновено папагалът замахва с глава към друг, кацнал зад него, представя крилата си и изрича едно-единствено „ваах“. Ако взаимодействието се увеличи, вокализацията и продължителността на разговора се увеличават.

“Grr-uip” се използва в сезоните след размножаване и невъзплождане. Този разговор е по-многостранен, с до три части. Това е свързано с техните полетни движения, което отговаря на специфичната сръчност.

Gutural е често срещан целогодишен разговор, който варира по дължина, концентрация и честотна лента. Вокализира се по време на бедствие, контакт, полет, излитане и сред нощуващи стада и обикновено се свързва с други вокализации.


лешояд с бяла румпа

Песните обикновено са свързани с определена последователност и включват модел на различни ноти в дълга поредица.

Подобно на много амазонки, амазонките със сини фронтове вероятно също проявяват форми на тактилна комуникация. Много двойки Амазонка използват алопреенинг, докосване на клюн или задържане на клюн, за да установят или подсилят двойката връзка. Както всички птици, амазонките със сини фронтове възприемат околната си среда чрез визуални, тактилни, слухови и химични стимули.(Fernández-Juricic, et al., 1998; Santos, et al., 2006)

  • Канали за комуникация
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • Други режими на комуникация
  • мимикрия
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • ултравиолетова
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Сините челни папагали ядат предимно местни семена, плодове, ядки, листни кълнове и цветя от Амазонка. Те са широко известни с това, че са вредители по културите, особено за цитрусовите култури. Когато не се размножават, те напускат местата за нощуване на стада през сутринта, за да се хранят и да се връщат следобед. По време на размножителния период двойките се хранят заедно. Те използват краката си, за да боравят с храна, и използват човката и езика си за извличане на семена или зърно.(Aquino and Ferrari, 1990; Fernández-Juricic, et al., 1998)

  • Основна диета
  • Тревопасен
    • месоядно животно
  • Растителни храни
  • листа
  • семена, зърнени храни и ядки
  • плодове
  • цветя

Хищничество

Бракониерството от хората играе ключова роля в честото отсъствие и прекомерна експлоатация на синечелите амазонки в дивата природа. Тъй като те нощуват предимно в дървесни сенници, техният загадъчен цвят намалява откриването на хищници. Има оскъдна информация за хищничеството на синечелите амазонки, но е известно, че соколите, ястребите и совите са склонни да преследват множество видове папагали от Амазонка.(Costantini, et al., 2008; Fernandes Seixas and de Miranda Mourao, 2002; Fernández-Juricic, et al., 1998)

  • Адаптации срещу хищници
  • загадъчен
  • Известни хищници
    • Ястреби
    • Соколи ( Ястреб )
    • Сови

Екосистемни роли

Сините амазонки консумират различни местни плодове, семена, ядки, листни кълнове и цветя. Тяхното хранително поведение помага за разпространението на семената чрез дефекация и транспортиране на храна.(Акино и Ферари, 1990)

  • Въздействие върху екосистемата
  • разпръсква семена

Икономическо значение за хората: Положително

Амазонките със сини фронтове се улавят и продават на местно и международно ниво чрез пазара за търговия с домашни любимци на живо. Този тип амазонски папагали е най-важният вид за племето Isoseño-Guaraní в Боливия, които разчитат да заловят тази Амазонка с цел печалба. Тези интелигентни птици също се отглеждат като домашни любимци, а някои дори се използват за привличане на диви папагали в рамките на прашка за улавяне.(Deem, et al., 2005)

  • Положителни въздействия
  • търговия с домашни любимци

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Този вид Амазонка, заедно с почти всички папагали в Амазонка, са известни като вредители по културите. Сините амазонки са склонни да атакуват цитрусови култури и различни други култивирани плодове и семена. Много фермери унищожават птиците, за да спасят реколтата им.(Fernández-Juricic, et al., 1998)

  • Отрицателни въздействия
  • култура вредител

Природозащитен статус

Сините челни папагали са изброени като „най-малко притеснителни“ от Червения списък на IUCN поради големия им обхват на местообитанията и приличния брой популация. Размерът на тяхното население обаче намалява, което може да гарантира статут на „уязвим“ в бъдеще. За почти всички видове папагали от Амазона деградацията на местообитанията е от най-голямо значение. Амазонките със синя чела са вторични кухини и разчитат на зрели дървета за гнездене. Изсичането и озеленяването на местообитанията им намаляват потенциалните места за гнездене. Амазонките със сини фронтове са защитени съгласно CITES II, за да регулират улова и търговията с тези птици.(White, Jr., et al., 2005)

Сътрудници

Кайла Хухтасаари (автор), Северен Мичигански университет, Алек Линдзи (редактор), Северен Мичигански университет, Рейчъл Стерлинг (редактор), Специални проекти.

Популярни Животни

Прочетете за Prionailurus viverrinus (риболовна котка) в агентите за животни

Прочетете за Ambystoma laterale (Саламандра със сини петна) в агентите за животни

Прочетете за Coccyzus americanus (кукувица с жълтоклюн) в агентите за животни

Прочетете за Neomys fodiens (евразийска водна земя) на агентите за животни

Прочетете за Molothrus ater (кафявоглава крава) в агентите за животни

Прочетете за Dasyprocta punctata (централноамерикански агути) за агентите за животни