Колибри Amazilia tzacatlrufous-tailed

От Холи Борхардт

Географски обхват

Червените опашни колибри живеят предимно в централния изток, вероятно на североизток от Мексико до централна Панама. Най-северните популации най-вероятно мигрират към Тихоокеанския и Карибския бряг на Мексико през зимните месеци (Гереро и Юкатан). Миграционните модели на колибри с опашки в други части на Централна Америка са неизвестни. Сезонни движения обаче се случват от Колумбия през Еквадор. Също така, няколко индивида от този вид са регистрирани в южната част на Тексас през лятото и есента.(del Hoyo, et al., 1999)

  • Биогеографски региони
  • близка
    • местен
  • неотропичен
    • местен

Среда на живот

Червените опашки на колибри се срещат предимно по краищата на влажни вечнозелени гори, плантации с банани или кафе, човешки обитатели и поляни. Обикновено тези птици не се срещат в гъстата гора, но често във втори растеж и полуотворени райони. Тези райони, богати на гъсталаци, се намират в Южна Америка и се намират в горски и планински зони. Котата, на която се срещат тези птици, варира от регион до регион. Надморското им разпределение е свързано с периодите на цъфтеж на хранителните растения. В Коста Рика и Панама през субтропичния пояс се срещат руби опашки с колибри в долните планински зони, от морското равнище до 1200 m. В Колумбия и островите Панама местообитанието им се състои от първични гори, както и гъсти крайбрежни местообитания, дори плажове. В Андите колибрите могат да бъдат намерени на височина до 2500 м, понякога дори по-високи. Някои раси в югозападна Колумбия варират от низините до субтропичния пояс с влажна, открита гора до 2500 m.(del Hoyo, et al., 1999; Jackson, et al., 2002)


змия с котешки очи

  • Региони на местообитанията
  • умерен
  • тропически
  • наземен
  • Наземни биоми
  • чапарал
  • тропическа гора
  • планини
  • Водни биоми
  • крайбрежен
  • Други характеристики на местообитанията
  • градски
  • крайградски
  • земеделски
  • Кота на обхвата
    0 до 2500 m
    0.00 до 8202.10 фута

Физическо описание

Мъжките и женските колибри с опашки се различават леко по външен вид. Мъжките са по-големи, с тегло 5,5 g. Мъжките колибри с опашки също имат по-дълги тела. Максималната дължина на мъжки руфи опашки е около 11 cm. Те имат права банкнота, която е средно голяма, месесто червена с тъмен връх и горна челюст, която е черна. Горните части на тялото на мъжа, хълбоците и корема, са златистозелени до бронзовозелени. Гърлото е блестящо златисто зелено и понякога има тюркоазен блясък при определена светлина. Коремът е пепелявосив до сивокафяв. Опашката има следи от бронзово-зелено и медно.



Женските колибри с опашки са по-малки от мъжките и имат малко по-различно оцветяване. Женските имат маса около 5,2 g, а дължината на тялото им обикновено е около 8 cm. На перата на гърлото има сивкава субтерминална лента и те имат бял корем.

Незрелите руфи опашки са по-тъмни и сивкави към корема. Периферията по лицето и короната често имат бронзов ръб. Горната долна челюст на по-младите индивиди често е черна.

Колибри наистина се различават от раса на раса. The handleyi расата е по-голяма и по-тежка от средния колибри с опашка. Освен това е малко по-тъмен бронзово-зелен. The fuscicaudata расата е по-малка от средния колибри с опашка. The Удоволствията състезанието има по-дълга сметка спрямо размера си с тесни полета във външните ректриси.

Средният размах на крилата за всички колибри е някъде между 2 и 2,4 cm. Мъжките често имат по-голям размах на крилата от женските.(del Hoyo, et al., 1999; Ridgway, 1892; Stiles and Skutch, 1989)

Колибри имат една от най-високите основни скорости на метаболизъм от всички птици поради много малкия им размер, вида им на полет и количеството енергия, необходимо за поддържането на полета им. Средната скорост на метаболизма на колибри е 1600Kcal / kg / ден.(Ричисън, 2003)

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • двустранна симетрия
  • Полов диморфизъм
  • мъжки по-голям
  • половете оцветени или шарки по различен начин
  • мъжки по-пъстър
  • Маса на обхвата
    5,2 до 5,5 g
    0,18 до 0,19 унции
  • Дължина на обхвата
    8 до 11 cm
    3,15 до 4,33 инча
  • Обхват на крилата
    2 до 2,4 cm
    0,79 до 0,94 инча

Размножаване

Червените опашки на колибри могат да гнездят в хлабави колонии. Те са били наблюдавани да крадат гнездови материали от съседите си.(del Hoyo, et al., 1999)

Червените опашки на колибри са полигини. Колибри имат контакт с противоположния пол само за няколко мига по време на оплождането. Мъжките са много териториални и често претендират за площ от цветя като своя по време на брачния сезон.(Бейкър, 2003)

  • Система за чифтосване
  • полигинен

Размножаването се случва по различно време на годината в целия им ареал. В северните части на Централна Америка гнезденето може да се случи от декември до септември. В Мексико размножителният период е от март до август. В Коста Рика развъждането се ръководи от сухия сезон и достига върхове през януари до май. По склона на Тихия океан размножаването се извършва от май до ноември. По Карибския склон размножаването се случва през октомври до януари. Размножаването в Южна Америка и Панама се случва през януари до април.

Гнезденето е доста специализирано за руби опашки. Любимите им места за изграждане на гнезда са на хоризонтални клони в по-малки дървета и храсти. Гнездата обикновено са на 2 до 5 метра от земята. Понякога гнездата се изграждат във вилицата на клон.

Материалите, използвани за изграждането на гнезда, включват пух от растения, жълтеникаво-кафяви до сиво-кафяви влакна, паяжини и парчета мъртви листа. Външността на гнездото им е украсена силно с парченца лишей и понякога мъх. Тези материали обикновено се оформят в компактно гнездо на чаша. Ако едно гнездо бъде унищожено или загубено, изграждането на ново гнездо може да започне в рамките на една седмица.(del Hoyo, et al., 1999; Stiles and Skutch, 1989)

Женските обикновено снасят по две яйца на клад. Инкубацията продължава 15 до 16 дни. Младите напускат гнездото, когато са на възраст между 18 и 22 дни. Младите колибри с опашки се хранят от женската в продължение на 58 дни.(Skutch, 1976)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • сезонно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • Оплождане
  • яйценосен
  • Размножителния период
    Размножителният сезон варира в зависимост от региона.
  • Средно яйца за сезон
    2
  • Обхват на времето за излюпване
    15 до 16 дни
  • Диапазон на нововъзникваща възраст
    18 до 22 дни
  • Средно време до независимост
    58 дни

Инкубацията продължава 15 до 16 дни и се извършва само от женската. Младите напускат гнездото, когато са на възраст между 18 и 22 дни. След като колибрите получат, те чакат родителите си на точно определено място, което обикновено е недалеч от гнездото. Те не следват родителите си, докато се хранят, а по-скоро чакат да получат храна. След като женската напълни реколтата си с нектар, малки насекоми и паяци, тя се връща, за да нахрани малките си. Младите колибри с опашки се хранят по този начин в продължение на 58 дни. Мъжете не полагат никакви родителски грижи.(del Hoyo, et al., 1999; Skutch, 1976)

  • Родителски инвестиции
  • липса на участие на родителите
  • altricial
  • предварително излюпване / раждане
    • защита
      • женски пол
  • предварително отбиване / избягване
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • женски пол
  • преди независимостта
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • женски пол

Продължителност на живота / дълголетие

Въпреки че има малко изследвания за продължителността на живота на колибрите, изследователите изчисляват, че средно колибри живеят от 3 до 5 години. Най-дълго регистрираната жива женска жена е колибри с широки опашки, намерена в Колорадо на 12-годишна възраст. В плен те могат да оцелеят около 10 години.(„Всичко за колибри“, 2002; „Всичко за колибрите“, дата неизвестна)

Поведение

Тези птици могат да бъдат силно агресивни и териториални при богати бучки цветя. Натрапници като по-големи колибри, пеперуди и евглосинови пчели понякога биват атакувани с водолазен полет.(Jackson, et al., 2002; Stiles and Skutch, 1989)

Червените опашки на колибри могат да образуват много хлабави колонии за гнездене. Те обикновено са по-заседнали във влажни райони и са дневни или крепускуларни, в зависимост от региона.(del Hoyo, et al., 1999)

Червените опашки на колибри (заедно с много други видове колибри) имат толкова високи метаболитни нива, че често изпадат в ужас през нощта, за да спестят енергия.(Бейкър, 2003)

Колибри имат уникална форма на полет, която донякъде наподобява насекоми. Скоростта на полет на колибри зависи от големината на птицата. Средният брой крила на крилата е около 53 в секунда при нормален полет. Те са в състояние да летят във всички посоки, включително напред, отстрани и дори назад. Те са в състояние да постигнат това чрез своите силно модифицирани и мускулести тела. Също така те са в състояние да контролират ъгъла между оста на тялото си и оста на въртене на крилото. Те също имат много уникална способност да висят.(„Често задавани въпроси“, дата неизвестна)

  • Ключови поведения
  • мухи
  • дневни
  • здрач
  • подвижен
  • прелетни
  • заседнал
  • дневен торпор
  • териториален
  • колониален

Обхват на дома

Понастоящем нямаме информация за домашния ареал за този вид.


страхотна джобна мишка за мивка

Комуникация и възприятие

Червените опашки на колибри имат отличителен призив. Това е ниска височина чуп или чут понякога се прави в серия от разпрашване. Изпетите ноти включват една или повече пронизителни ноти, които се издигат и ускоряват. Песента на мъжкия колибри е подсвирнана в умишлен ритъм. Например: tse ние ts ние или tse tseu wip tsik tsew , последвано от пауза. Мъжките пеят най-много през ранната сутрин от зората до изгрева. Те пеят на разпръснати кацалки в близост до цветя или на малки прибрани групи около цветя.(Stiles and Skutch, 1989)

Мъжките колибри използват песен, за да заявят своите територии. Ако друг мъж се опита да влезе, обикновено собственикът на територията ще изпее силен разговор. Натрапници като по-големи колибри, пеперуди и евглосинови пчели понякога биват атакувани с водолазен полет.(Gates and Gates, 2003)

  • Канали за комуникация
  • визуална
  • акустичен
  • Други режими на комуникация
  • припеви
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Червеноопашатите колибри се хранят с нектар и членестоноги. Колибри извличат нектар от растения с кухите си, разтегливи езици, които са раздвоени на върха. Хранят се с голямо разнообразие от растения, включително Антигонон , Калистримон , Клитория , Козус , Истерия , Хамелия , Хеликония , Stachytarpheta , Табебуя и Лантана . Те също се хранят с редица култивирани дървесни видове, особено банани и кафета. Те се хранят с малки насекоми и паяци, като ги вземат от листа и клони, метод, наречен събиране. Те са много териториални, когато се хранят, а натрапниците се атакуват с водолазни полети.(Baker, 2003; del Hoyo, et al., 1999)


червен корем змия австралия

Поради високата си метаболитна скорост, колибрите се нуждаят от голямо количество храна, за да оцелеят. Може да се наложи да изядат няколко пъти телесното си тегло в нектар за един ден.(„Колибри“, 2001; Бейкър, 2003)

  • Основна диета
  • всеядно
  • Храни за животни
  • насекоми
  • сухоземни не насекоми членестоноги
  • Растителни храни
  • нектар

Хищничество

Основната причина за смъртността при колибри е хищничеството на яйца и пилета в гнездото. Хищничеството при възрастни колибри е необичайно. Това се дължи на ловкостта, която колибрите притежават в полет. Някои известни хищници на яйца от колибри, пилета и възрастни включват: домашни котки ( Bos ), малки ястреби (семейство Accipitridae ), дребни сови (ред Strigiformes ), сврачки (семейство Laniidae ), roadrunners (род Геококцикс ), иволги (семейство Icteridae ), западни танагери ( Piranga ludoviciana ), гракули ( Quiscalus mexicanus ), чайки (семейство Laridae ), голям бас ( Micropterus salmoides ), жаби (ред Анура ) и богомолки (семейство Mantidae ).(„За колибри“, дата неизвестна; „често задавани въпроси“, дата неизвестна)

Екосистемни роли

Налице е съвместна еволюция между колибри и цветята, с които се хранят. Цветята на колибри имат много отчетливи характеристики, които служат за привличане на колибри. Те имат и други характеристики, за да гарантират, че се извършва опрашване. Много цветя са специално пригодени, за да позволят на полените да се отлагат върху колибри по такъв начин, че прашецът да достигне друго цвете. Това е критична стъпка в процеса на размножаване на растенията. Клюновете на колибри също са специално пригодени за хранене от цветя на колибри.

Специфичните растения, от които червените опашни колибри получават нектар, не биха могли да оцелеят без птиците да ги опрашват. Някои примери за растения, опрашвани от колибри с опашки, включват:Антигонон,Клитория,Хамелия,Хеликония,StachytarphetaиТабебуя.(Грант и Грант, 1968)

  • Въздействие върху екосистемата
  • опрашва
Мутуалистични видове
  • Антигонон
  • Клитория
  • Хамелия
  • Хеликония
  • Stachytarpheta
  • Табебуя

Икономическо значение за хората: Положително

Колибри са важни за хората поради тяхната роля в опрашването. Червените опашки с колибри често опрашват важни култури като банан и кафе. Освен това, тъй като тези птици ядат насекоми, те могат да играят много активна роля в борбата с вредителите. Те също са важни за екотуризма и са популярни сред наблюдателите на птици.(del Hoyo, et al., 1999; Grant and Grant, 1968)

  • Положителни въздействия
  • екотуризъм
  • опрашва посевите
  • контролира популацията от вредители

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Не са известни неблагоприятни ефекти на колибри с опашки върху хората.

Природозащитен статус

Червените опашни колибри са често срещани или много разпространени в по-голямата част от ареала им. Птиците са успели да се адаптират към създадените от човека местообитания и поради това се срещат около селскостопански, крайградски и градски райони. Те са изброени като приложение II от CITES.(del Hoyo, et al., 1999)

Сътрудници

Ален Кемфийлд (редактор), агенти за животни.

Холи Борчард (автор), Университет на Мичиган-Ан Арбър, Фил Майърс (редактор), Музей по зоология, Университет на Мичиган-Ан Арбър.

Популярни Животни

Прочетете за Oryx gazella (gemsbok) в агентите за животни

Прочетете за Tubulidentata (aardvark) за агентите за животни

Прочетете за Sitta pusilla (кафяв орех) на агентите за животни

Прочетете за Spizella passerina (врабче) на Animal Agents

Прочетете за Anas fulvigula (пъстра патица) в агентите за животни

Прочетете за Crinoidea за агентите за животни