Alouatta pigra Мексиканска черна маймуна

От Кимбърли Лау

Географски обхват

Мързелив Алоуатасе среща в Белиз, северна Гватемала и югоизточен Мексико („Belize Zoo“, 2007; Gonzalez-Kirchner, 1998). Те са ендемични за най-големия тропически горски регион на Мезоамерика, Селва Мая, който обхваща над 4 милиона хектара земя в тези три страни (Estrada et al., 2004). Те са единственият вид маймуна-вой на полуостров Юкатан и се срещат в намалена зона на Юкатан (Estrada et al., 2004; Gonzalez-Kirchner, 1998). Те обитават мексиканските щати Кампече, Кинтана Роо и Чиапас (Estrada et al., 2004). Популациите са били открити и силно проучени на местата на маите в Calakmul и Yaxchilán, Мексико и в Националния парк Tikal, Гватемала (Estrada et al., 2004). Те са широко разпространени в целия Белиз.(„Зоопарк в Белиз“, 2007; Estrada, et al., 2004; Gonzalez-Kirchner, 1998)

  • Биогеографски региони
  • неотропичен
    • местен

Среда на живот

Местообитанието наМързелив Алоуатае разнообразна, но обикновено е тропическа гора. Те са известни от низинни, широколистни, полулистни гори и вечнозелени гори (Belize Zoo, 2007; Gonzalez-Kirchner, 1998). Те са известни от девствените тропически гори до речните гори и обикновено могат да бъдат намерени на ниски височини в крайречните гори под 400 m, въпреки че черни войници са открити на височини над 500 m (Estrada et al., 2004). В речните местообитания те обикновено избягват речните брегове и обитават вътрешни райони (Estrada et al., 2004). Те предпочитат по-големи дървета и обикновено обитават средния до горния навес (Gonzalez-Kirchner, 1998). Въпреки че имат широк ареал на местообитания,A. pigraима по-ниски нива на успех в райони, обезпокоени от хората (Gonzalez-Kirchner, 1998).(„Зоопарк в Белиз“, 2007; Estrada, et al., 2004; Gonzalez-Kirchner, 1998)

  • Региони на местообитанията
  • тропически
  • наземен
  • Наземни биоми
  • тропическа гора
  • Други характеристики на местообитанията
  • крайречен
  • Средна кота
    400 м
    1312.34 ft

Физическо описание

Мързелив Алоуатае една от най-големите маймуни в Америка. Средно е дълга 70 см, с изключение на опашката, която е малко по-дълга от дължината на тялото („Belize Zoo“, 2007). Той е най-големият и най-сексуално диморфен от маймуните-войници, със средно тегло 11,4 кг за мъже и 6,4 кг за жени (Fleagle, 1999). Те са характерно покрити с черна коса, която е малко по-дълга близо до гърлото, и имат бели гениталии (Treves, Drescher, & Snowdon, 2003). Мъжките имат розов скротум, който отличаваМързелив Алоуатаот Alouatta palliata (Horwich, 1983a). Младите запазват бледа козина до 9 до 10 седмична възраст (Treves, Drescher, & Snowdon, 2003). Подобно на други членове на Atelidae ,A. pigraима прилепнала опашка със захващащи подложки (Fleagle, 1999).(„Belize Zoo“, 2007; Fleagle, 1999; Horwich, 1983a; Treves, et al., 2003)

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хомоиотермичен
  • двустранна симетрия
  • Полов диморфизъм
  • мъжки по-голям
  • Средна маса
    6,4 - 11,4 кг
    lb
  • Средна дължина
    70 см
    27.56 инча

Размножаване

Обикновено само доминиращите мъже или други мъже с висок социален статус във войската ще се съчетават с жени. Алфа мъжкият се копулира по-често и с повече жени в пика на цикъла си, който продължава два до четири дни (Van Bell, 2006). В резултат на социалното положение, необходимо за привилегията да се чифтосват, мъжете често се чифтосват по-късно в живота от жените (Van Bell, 2006). Изглежда, че жените имат репродуктивен успех в по-млада възраст и, независимо от социалната позиция, се копулират няколко пъти на цикъл (Van Bell, 2006).

Описанието на Van Bell (2006) за чифтосване на Alouatta pigra започва с мъжкия, който подушва урината на женската и облизва женските гениталии, за да открие нейния етап в цикъла на еструса. За да демонстрират интерес, както мъжкият, така и женският помахват езика си в устата и от нея. Наблюдателни проучвания също показват, че женските могат да подтикват чифтосването, като хващат космите по лицето на мъжа. По време на периода на чифтосване двойката взаимно остава заедно няколко дни и извършва множество копулации. Мъжкият обикновено се качва на женската, държейки се за раменете й с ръце, а понякога ще използва и краката му, за да хване. Обикновено копулацията продължава от 30 секунди до една минута (Horwich, 1983b).(Horwich, 1983b; Ван Бел, 2006)

  • Система за чифтосване
  • полигинен

Половата зрялост е достигната на възраст от четири години („Belize Zoo“, 2007). Въпреки това, мъжете на възраст от 3 до 4 месеца вече имат бледорозов пигментиран скротум с низходящи тестиси (Horwich, 1983a). Изследователите не са успели да открият никакви визуални индикации за женския цикъл на еструса през Алоуата , и няма много изследвания върху репродуктивното поведение и биологията като цяло. Повечето изследвания върху репродукцията се основават на хормони, събрани от фекални вещества, заедно с информация за възрастта на индивидите, от които са събрани фекалните проби (Van Bell, 2006). Цикълът на женската еструс трае от 11 до 24 дни, пиковото време за зачеване продължава 2 до 4 дни (Van Bell, 2006).(„Belize Zoo“, 2007; Horwich, 1983a; Van Bell, 2006)

Мексиканските маймуни на черни войни не показват сезонност в размножаването, вероятно защото диетата им с листа и неузрели плодове не е сезонна по наличност (Crockett & Rudran, 1987). Има малко по-малко раждания, когато се появят нови листа и плодове (Van Bell, 2006). Бременността продължава около 180 дни. Потомците от двата пола често не остават при първоначалните си войски (Kitchen, Horwich, & James, 2004).(Crockett and Rudran, 1987; Kitchen, et al., 2004; Van Bell, 2006)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • целогодишно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • живороден
  • Интервал на размножаване
    Мексиканските маймуни на черни войни се размножават годишно.
  • Размножителния период
    Мексиканските маймуни на черни вой могат да се размножават през цялата година.
  • Среден брой потомци
    един
  • Среден период на бременност
    180 дни
  • Диапазон на възраст в полова или репродуктивна зрялост (женски)
    3 до 4 години
  • Диапазон на възраст в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    3 до 4 години

Мексиканските маймуни черни войни имат самотни раждания („Belize Zoo“, 2007). Мъжките от този вид извършват детоубийство, вероятно с цел да ограничат числеността на своите войски (Knopff & Pavelka, 2006). Женските се грижат за малките си в продължение на 12 месеца след раждането, като осигуряват директни грижи и защита от хищници и възрастни мъже. Родителството е индивидуална роля, тъй като другите членове на войската обикновено не помагат за отглеждането на потомство. Майките рядко са далеч от новородените си и внимават за опасности за малките си (Treves, Drescher, & Snowdon, 2003). Въпреки това, когато техните малки растат след новороденото и бебето, те получават много по-голям обхват на свобода.(„Belize Zoo“, 2007; Knopff and Pavelka, 2006; Treves, et al., 2003)

  • Родителски инвестиции
  • altricial
  • предварително оплождане
    • осигуряване
    • защита
      • женски пол
  • предварително излюпване / раждане
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • женски пол
  • предварително отбиване / избягване
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • женски пол
  • преди независимостта
    • защита
      • женски пол
  • асоциация след родителите с родителите

Продължителност на живота / дълголетие

Средната продължителност на живота на мексиканските маймуни с черен вой е 20 години („Primate Info Net“, 2004).(„Primate Info Net“, 2004)

  • Средна продължителност на живота
    Състояние: див
    20 години

Поведение

Мексиканските черни маймуни-виещи живеят на групи от 4 до 11 индивида (Estrada, 2004; Gonzalez-Kirchner, 1998). Възрастните съставляват около две трети от групата и съотношението между половете е почти равно, около 4: 3, въпреки че тези числа могат да варират доста широко (Estrada et al., 2004). Групите са по-земни от тези на други маймуни-войници. Освен да спят, мексиканските маймуни черни войници прекарват по-голямата част от времето си в почивка (около 70%), последвано от хранене (18%), преместване (5%) и социализиране (1,2%) (Behie & Pavelka, 2005). Друго проучване показва, че те прекарват около 77% от времето си в почивка, последвано от около 15% хранене, 5% движение и по-малко от 1% социализация (Behie & Pavelka, 2005). Техните дълги периоди на бездействие са за насърчаване на храносмилането на листата, тъй като им липсват много приспособления, общи за други листни бозайници (Kitchen, Horwich, & James, 2004).(Behie and Pavelka, 2005; Estrada, et al., 2004; Kitchen, et al., 2004)

Типична група се състои от един доминиращ алфа мъж, няколко жени, техните потомци и от време на време допълнителни мъже (Treves, Drescher, & Snowdon, 2003). Подчинените мъже вероятно участват в групова защита (Kitchen, Horwich, & James, 2004). Регистрирани са случайни самотни мъже (Estrada et al., 2004). Тези самотни мъже обикновено се опитват да създадат свои собствени групи (въпреки че е установено, че те узурпират алфа мъже от вече установени групи) и могат да бъдат използвани като индикации за зараждащи се групи. Групите, които се формират наскоро, обикновено са много по-малки от по-дълго установените групи (Gonzalez-Kirchner, 1998).(Estrada, et al., 2004; Gonzalez-Kirchner, 1998; Kitchen, et al., 2004; Treves, et al., 2003)

Обикновено мексиканските маймуни на черни войни имат плътност, която варира от 6,3 до 89,5 индивида на квадратен км, по-ниска от повечето други видове маймуни-виещи (Estrada et al., 2004; Gonzalez-Kirchner, 1998). Размерите на групите също са по-малки от повечето други маймуни-войници (Knopff & Pavelka, 2006). Настоящото изследване се фокусира върху това кои фактори, включително социални съображения, техния неактивен начин на живот или вътрешногрупова конкуренция на храни, ограничават размера на групата. Една от хипотезите е, че детеубийството ограничава размера на групите (Knopff & Pavelka, 2006). Не е ясно обаче дали малкият размер на групата причинява високи нива на детоубийства или обратно. Също така, репродуктивният успех намалява, когато размерът на групата се увеличава, което естествено ограничава размера на групата (Knopff & Pavelka, 2006).(Estrada, et al., 2004; Gonzalez-Kirchner, 1998; Knopff and Pavelka, 2006)

Мексиканските маймуни черни войни използват дървесен четворник като основен начин на движение (Fleagle, 1999).(Fleagle, 1999)

  • Ключови поведения
  • дървесен
  • терористичен
  • дневни
  • подвижен
  • заседнал
  • териториален
  • Социални
  • господстващи йерархии

Обхват на дома

Размерът на териториите зависи от броя на маймуните в групата. Размерите на територията са от 3 до 25 акра и се съобщават с виещи вокализации.(„Зоопарк в Белиз“, 2007)

Комуникация и възприятие

Мексикански черни маймуни-войници обявяват и защитават групови територии чрез виещи вокализации („Belize Zoo“, 2007). Те са силно социални животни. Възрастните войници са по-малко социални, докато бебетата и юношите са в повечето социални взаимодействия (Behie & Pavelka, 2005). Възрастните в група често ще вият, когато се приближат от един или няколко самотни мъже, които може да се опитват да превземат алфа петно ​​в войската (Kitchen, Horwich, & James, 2004). Други заплахи включват тези самотни мъже, които се опитват да извършат детеубийство и по този начин намаляват репродуктивния успех на настоящия алфа мъж (Kitchen, Horwich, & James, 2004). Военето може да продължи повече от час и е нискочестотно и силно: около 88 децибела на разстояние 5 м (Kitchen, Horwich, & James, 2004). Енергията, използвана при виенето, е все още по-малка, а рискът по-малък, отколкото при физическа конфронтация. Когато присъстват повече от един мъж, виенето се появява в затворени кръгове и в резултат на това виенето може да се използва, за да се посочи броят на присъстващите мъже (Kitchen, Horwich, & James, 2004). Тази информация е полезна за група при вземането на решение дали да се обърне към друга група или не и да започне физическа конфронтация (Kitchen, Horwich, & James, 2004). Воят на женските са слухово различни от тези на мъжете, но те също участват в групово виене.(„Belize Zoo“, 2007; Behie and Pavelka, 2005; Kitchen, et al., 2004)

  • Канали за комуникация
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически
  • Други режими на комуникация
  • припеви
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Мексиканската диета на маймуни с черен вой е разнообразна. Те са строги тревопасни животни, консумиращи много растителни части, включително цветя, плодове и листа („Belize Zoo“, 2007). всичко Алоуата видовете са силно фолиорни.Мързелив Алоуатае един от най-плодородните видове в този род. Тяхната предпочитана храна е плодовете и те обикновено ядат листа само при условия, при които плододанието е неблагоприятно (Behie & Pavelka, 2005). Това им позволява да имат гъвкава, адаптивна диета, която може да се адаптира в случай на промяна на местообитанието. Като цяло малко повече от 36% от диетата им се състои от плодове, последвани от около 30% зрели листа, 25% нови листа и пъпки и 5% цветя (Behie & Pavelka, 2005). Въпреки че консумират значително количество листа,Мързелив Алоуатаима примитивен храносмилателен тракт, по-подходящ за плодовитост; Следователно разграждането на листата изисква по-дълго време за храносмилане, което обяснява дългите неактивни периоди в бюджета им за дейност (Kitchen, Horwich, & James, 2004).(„Belize Zoo“, 2007; Behie and Pavelka, 2005; Kitchen, et al., 2004)


кафява глава крава птица

  • Основна диета
  • Тревопасен
    • folivore
    • плодовито
  • Растителни храни
  • листа
  • плодове
  • цветя

Хищничество

Мексиканските черни маймуни-вой могат да извият, за да изплашат хищниците или да предупредят другите за присъствието на хищник. Майките агресивно защитават малките си за една година срещу хищници и други опасности (Kitchen, Horwich, & James, 2004). Най-голямата хищническа заплаха за младите чернокожи виещи е детоубийството от възрастни мъже. В противен случай има малко естествени хищници за мексиканските маймуни черни войници. Понякога те биват жертви на ягуари, пуми и гарпийски орли (Knopff & Pavelka, 2006). Други котки, големи хищни птици и големи дървесни змии също са потенциални хищници (Treves, Drescher, & Snowdon, 2003). Хората са известни с това, че незаконно улавят индивиди за домашни любимци и те понякога се ядат от хора (Kitchen, Horwich, & James, 2004).(Kitchen, et al., 2004; Knopff and Pavelka, 2006; Treves, et al., 2003)

Екосистемни роли

Често се срещат мексикански маймуни на черни войници, които живеят в тясна връзка с Ateles geoffroyi и други маймуни паяци (Estrada et al., 2004). Те са важни и за ролята, която играят при разпространението на семената (Van Bell, 2006). Хранителната им диета е помогнала да се разпръснат семената на някои растения от тропическите гори. Въпреки че не се отбягват от човешкия контакт и присъствието им е съвсем очевидно поради техния вой, мексиканските черни маймуни майки рядко пречат на човешките посеви.(Estrada, et al., 2004; Estrada, 2006; Van Bell, 2006)

  • Въздействие върху екосистемата
  • разпръсква семена

Икономическо значение за хората: Положително

Мексиканските черни маймуни-виещи са важни членове на екосистемите, в които живеят. Тяхното виене е уникален елемент от техните мезоамерикански гори и присъствието им може да привлече екотуризъм.

  • Положителни въздействия
  • екотуризъм

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Мексиканските маймуни на черни войни от време на време нападат посеви, въпреки че това поведение е рядко (Estrada, 2006).(Естрада, 2006)

  • Отрицателни въздействия
  • култура вредител

Природозащитен статус

Мексиканските маймуни на черни войници са застрашени от лов и унищожаване на местообитанията. Горите, в които живеят и се хранят, често се превръщат в пасища или земеделски парцели. Човешкото влияние като цяло причинява значително фрагментиране наA. pigraместообитания (Estrada, 2006). Други фактори, водещи до намаляване на популациите, са: болести, необичайни валежи, улавяне на хора за домашни любимци и природни бедствия като урагани (Gonzalez-Kirchner, 1998). В районите, засегнати отрицателно от хората, популациите на мексикански черен вой избледняват както по брой, така и по площ (Gonzalez-Kirchner, 1998). Те са включени в списъка на IUCN като застрашен вид от 2003 г. Преди това (преди 2000 г.) са били считани за по-нискорискови / най-малко притеснителни (Cuarón et al., 2003). Списъкът на американската служба за риба и дива природаМързелив Алоуатакато застрашен вид. През следващите 30 години се очаква общото население да намалее с 74% (Cuarón et al., 2003). Приматите от този регион са били ловувани и пленявани като домашни любимци, което кара популациите им да намаляват допълнително (Estrada et al., 2004).(Cuaron, et al., 2003; Estrada, et al., 2004; Estrada, 2006; Gonzalez-Kirchner, 1998)

Други коментари

Мързелив Алоуатае широко известен като мексикански черни маймуни-виещи, гватемалски маймуни-вой и сарагуато.

Сътрудници

Таня Дюи (редактор), агенти за животни.

Кимбърли Лау (автор), Йейлски университет, Ерик Саргис (редактор, инструктор), Йейлски университет.

Популярни Животни

Прочетете за Capricornis sumatraensis (Sumatran serow) в агентите за животни

Прочетете за Genetta piscivora (водна генета) в агентите за животни

Прочетете за шпатула Atractosteus (Gemfish) върху агентите за животни

Прочетете за пилоридите Capromys (хутия на Десмарест) в агентите за животни

Прочетете за Atelerix frontalis (южноафрикански таралеж) в агентите за животни

Прочетете за Junco hyemalis (тъмноок junco) в Animal Agents