Alouatta guaribaкафяв вой (Също така: кафява маймуна на вой)

От Кендъл Арсланян

Географски обхват

Кафяви виещи се срещат на брега на Атлантическия океан в Южна Америка, главно в крайбрежните гори на Бразилия. Те са ендемични за екорегиона на Атлантическия гори в Бразилия и Аржентина. В Бразилия кафявите войници са единствените видове примати на защитения остров Ilha do Cardososo. В Аржентина кафявият вой се среща само в горната част на Парана, Атлантическа гора на провинция Мисионес.(Chiarello, 1993; Holzmann, et al., 2010; Ingberman, et al., 2009)

  • Биогеографски региони
  • неотропичен
    • местен

Среда на живот

Кафявите войници обитават низинни, подгорни и планински гори, както и вътрешно полулистни сезонни гори. В югоизточна Бразилия кафявите войци обитават силно сезонни субтропични и умерени гори. Кафяви войници на защитения остров Ilha do Cardoso State Park обитават субтропичната и тропическа Атлантическа гора, където често се срещат в дървета от родаАраукарияи са склонни да избягват почивката (т.е. крайбрежната низинна савана).(Ingberman, et al., 2009; Mendes, et al., 2008; Richardson, 2005)

  • Региони на местообитанията
  • умерен
  • тропически
  • наземен
  • Наземни биоми
  • гора
  • тропическа гора

Физическо описание

Кафявите войници са едни от най-големите примати, които ядат листа в южноамериканските гори. Те показват адаптации за фолиори, включително кътници с видни срязващи гребени; обаче, за разлика от други примати, които ядат листа (напр. колобини ) кафявите войници нямат удължени черва, необходими за обработка на целулоза. като маймуни паяци , те имат прилепнали опашки, с гол участък от кожа на вентралната повърхност на върха на опашката. Те имат относително големи, набити рамки с пелаж, който варира в цвят от кафяв до тъмно червен или черен. Косата е с по-светъл цвят и по-груба по корема, а лицето и ушите са тъмни и обезкосмени. Кафявите войници са сексуално диморфни, като мъжете тежат с 2,5 кг повече от жените средно. Много мъже имат тъмночервен отвор, с жълтеникаво червен гръбен пелаж и по-тъмни ръце, крака и опашки. Възрастните женски са покрити с тъмнокафяво или червеникавокафяво коса . В подвида се наблюдава ширинен градиент на цветаТози ген, настояващ за guariba. Мъжете са склонни да бъдат по-червени на юг и по-малко червени на север, докато жените варират от по-светло кафяво на юг до по-тъмно кафяво на север.(Chiarello, 1993; Fleagle, 1988; Fortes and Bicca-Marques, 2007; Mendes, et al., 2008; Richardson, 2005; Streier, 2004)

Членове на Алоуата са най-известни със своите вой, които наподобяват грухтене или лай. Звукът се издава в дълбоките им челюсти, които обграждат увеличен ларинкс и хиоиден апарат. Хиоидният апарат е резонираща камера и в комбинация с високоспециализирана гласова кутия издава вой, който се чува на 1 до 2 км.(Mendes, et al., 2008)


кафяв четириок опосум

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хомоиотермичен
  • двустранна симетрия
  • Полов диморфизъм
  • мъжки по-голям
  • пола, оцветени или шарени по различен начин
  • Маса на обхвата
    4 до 7 кг
    8,81 до 15,42 lb
  • Средна маса
    Мъжки: 6.7 Женски: 4.3 кг
    lb
  • Дължина на обхвата
    56 до 92 см
    22.05 до 36.22 инча

Размножаване

Кафявите войци формират много мъжки, много женски групи; едно-мъжки, много-женски групи; и едно-мъжки, едно-женски групи. Най-често срещаният групов състав е едно-мъжки, много-женски с до 10 индивида. Алфа мъжкият обикновено монополизира всички репродуктивни жени и отглежда всички млади. В Примати където мъжете превъзхождат жените, конкуренцията между мъже и мъже за ресурси и партньори е интензивна, което може да доведе до сексуален диморфизъм и полигния. Възрастните мъже се разпръскват от родилната си група и трябва да се състезават с алфа мъжете, за да получат приемане в нова социална група.(Miranda, et al., 2004; Pinto, et al., 1993; de Souza Fialho and Setz, 2007)

Извънгруповите копулации са по-редки в Алоуата спрямо други Примати . След мъжката молба, женската се придвижва към мъжкия и извършва ритмични движения на езика. Малко след това се извършва копулация и продължава около една минута. Понякога се случва и инспекция на гениталиите. Често женските кафяви войници инициират извънгрупови копулации и са по-склонни да го правят в групи от много мъже. Членовете на женската група са безразлични към всякакви допълнителни групови съвкупности, които тя може да извърши.(de Souza Fialho and Setz, 2007)

  • Система за чифтосване
  • моногамен
  • полиандричен
  • полигинен
  • полигинандрен (размирен)

Кафявите войници са целогодишни животновъди. Тяхната фолиорна диета може да отчете способността да се размножават целогодишно, тъй като зрелите листа са на разположение през цялата година и осигуряват относително стабилен източник на енергия. Поведението при триене е добре документирано при няколко членове на Примати и обслужва множество функции. Възрастните мъжки кафяви войници проявяват екстремно поведение на триене като маркер за господство и репродуктивен статус. Въз основа на състоянието разлики в поведението на триене се наблюдават и сред женските кафяви войници. Триенето играе важна роля в междуполовите и интрасексуалните доминиращи взаимодействия и в агресивното и териториално поведение. Жените достигат зряла възраст на приблизително 3,6 години, а мъжете на около 5 години.(Hirano, et al., 2008; Miranda, et al., 2005a; Strier, et al., 2001)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • целогодишно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • живороден
  • Интервал на размножаване
    Женските могат да се размножават веднъж на всеки 22 месеца
  • Размножителния период
    Кафявите войници са целогодишни животновъди
  • Среден брой потомци
    един
  • Среден период на бременност
    6 месеца
  • Средна възраст на отбиване
    12 месеца
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (жени)
    43 месеца
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    61 месеца

Като повечето примати , кафявите войници имат високопоставени малки с продължителни периоди на младежко развитие. Както е случаят с повечето полигинозни видове, майчините инвестиции са високи при този вид. Бременността трае приблизително 6 месеца, а малките обикновено се отбиват от 1-годишна възраст. Младите започват да изследват заобикалящата ги среда, независимо от майка си, на пет месеца. Мъжете проявяват минимални бащински инвестиции, а грижите за майките са рядкост при кафявите войци.(Miranda, et al., 2005b; Miranda, et al., 2005a; Strier, et al., 2001)

  • Родителски инвестиции
  • altricial
  • женски родителски грижи
  • предварително оплождане
    • осигуряване
    • защита
      • женски пол
  • предварително излюпване / раждане
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • женски пол
  • предварително отбиване / избягване
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • женски пол
  • преди независимостта
    • защита
      • женски пол
  • асоциация след родителите с родителите
  • удължен период на обучение на непълнолетни

Продължителност на живота / дълголетие

Членове на рода Алоуата обикновено имат продължителност на живота от 15 до 20 години. Доказателствата сочат, че мъжете от сексуално диморфни видове имат по-кратък живот от жените, но няма доказателства, че това се случва при кафявите войци.(Streier, 2004)

  • Продължителност на живота на обхвата
    Състояние: див
    15 до 20 години

Поведение

Стратегията на историята на живота на кафявите войци е една от енергоспестяващите. Те прекарват по-голямата част от времето си в горния сенник и маймуни често пътуват, за да намерят сезонно достъпна храна като плодове. Кафявите войници прекарват средно 64% ​​от дневните часове в почивка, което се случва най-често в средата на деня, когато температурите достигнат пик. Останалата част от деня им се състои от преместване (13%), хранене (18,5%) и подреждане (2%). Възрастните мъже са основните получатели на грижи, а възрастните жени са главните грижове. Членове на рода Алоуата движете се четирикратно и не брахирайте (т.е. люлеете се от клон на клон). Кафявите войци са дневни и териториални.(Chiarello, 1993; Chiarello, 1995a; Ingberman, et al., 2009; Streier, 2004)

  • Ключови поведения
  • дървесен
  • скансориален
  • дневни
  • подвижен
  • заседнал
  • териториален
  • Социални
  • господстващи йерархии
  • Среден размер на територията
    .3 км ^ 2

Обхват на дома

Размерите на дома са малки, до 31 хектара за група от 15 до 20 индивида. Мъжките са териториални и защитават своите домове и партньори чрез сплашване и сбиване. Кафявите войници в държавния парк Ilha do Cardoso имат по-ниска плътност на населението от популациите на континента. Общо взето, маймуни майки имат малки и широко припокриващи се домашни обхвати.Този ген, настояващ за guaribaи Alouatta caraya хибридизират в някои райони, вероятно поради местна демография, риск от хищничество и фрагментация на местообитанията.(Agostini, et al., 2008; Richardson, 2005)

Комуникация и възприятие

Кафявите маймуни майки използват високоамплитудни повиквания за минимизиране на хищничеството, контрол на достъпа до ресурси и за чифтосване. Те също така произвеждат силни призиви, за да сигнализират за силата на групата и като слушат призивите на съперничещи групи, те могат да оценят силата на своите противници. Въпреки че повечето членове на Алоуата изпълнявайте „хор на разсъмване“ сутрин, кафявите войници не. По-голямата част от обажданията от кафяви войници се случват по време на междугрупови срещи. Използването на обаждания за оценка на силата на съперничещите групи помага да се намали пряката физическа конфронтация.(Chiarello, 1995b; da Cunha и Jalles-Filho, 2007)

Поведението при триене в кафявите войци изпълнява различни функции. Предполага се, че аногениталното триене при жените, което разпространява странни сигнали чрез изпражнения, урина или вагинален секрет, сигнализира за репродуктивен статус. Триенето на хиоид и гръдната кост при мъжете е свързано с агонистични и териториални сигнали, които сигнализират за доминиране.(Hirano, et al., 2008)

  • Канали за комуникация
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически
  • Други режими на комуникация
  • припеви
  • феромони
  • ароматни знаци
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Кафявите войници разчитат най-вече на листа, цветя и плодове; диетата им обаче варира в зависимост от сезона и местоположението. Листата съставляват близо една трета от диетата им и когато са на разположение предпочитат млади листа. Цветята и листата на различни видове лиани (т.е. всякакъв вид дървесни лози) обикновено се поглъщат от кафяви войници в Югоизточна Бразилия и съставляват приблизително 27% от диетата им. Консумацията на плодове зависи от местоположението и може да бъде значителна част от диетата с кафяв вой в зависимост от наличността. Когато са налични, те предпочитат да избират месести плодове. Кафявите войници прекарват повече време в търсене на храна през есента и зимата, тъй като качеството на наличната храна намалява и се изисква повече енергия за поддържане на хомеостазата, когато температурите са ниски.(Chiarello, 1994; Martins, 2008; Martins, 2009; Richardson, 2005)


е източно застрашената гърмяща змия с диамантени гърмежи

  • Основна диета
  • Тревопасен
    • folivore
    • плодовито
  • Растителни храни
  • листа
  • плодове
  • цветя

Хищничество

Неотропичните примати са най-често плячка от птици и фелиди . В някои области,оцелотиСъобщава се, че консумират голям брой кафяви войници. Други известни хищници на кафяви войници включват диви кучета и орли черен ястреб . Кафявите войници използват разнообразни поведенчески тактики, за да избегнат потенциалните хищници. Например, те често правят силни вокализации, които предупреждават членовете на групата за приближаващи се хищници. Когато бъдат заплашени, кафявите войници могат да се скрият в горския навес и ако заплахата продължи, те могат да избягат в линейна формация, водена от възрастен. Освен това доминиращите мъже могат да разсейват вниманието на приближаващите се хищници, което дава шанс на членовете на групата да избягат. Обездвижването и мълчанието също се използват като тактика срещу хищниците.(Bianchi and Mendes, 2007; Chiarello, 1995b; Miranda, et al., 2006)

Екосистемни роли

Членове на Алоуата са склонни да бъдат колониални и могат да се адаптират към широк спектър от модифицирани местообитания. Те са плодоядни и листноядни и могат да изиграят значителна роля при разпръскването на семената или ямките на различни растителни видове, включителноКелти бодливииCordia sellowiana. Кафявите войници са домакин на различни паразитни протозои (Giardia), бактерии и вирусни видове, които също могат да заразят хората и добитъка. Много видове кръгли червеи включително нишки червеи ,щифтови червеиикамшични червеипрекарват поне част от сложния си жизнен цикъл в тъканите на кафявите войници, както правят много видове плоски червеи , включително чернодробни метили и белодробни метили . Доказано е, че увеличеният контакт с хора увеличава разпространението на паразитите при кафявите войци. Известно е също, че кафявите войници са домакини на редица ектопаразитни членестоноги, включителноакари, кърлежи, илице (Ковалевски и Гилеспи, 2009; Мартинс, 2006)

  • Въздействие върху екосистемата
  • разпръсква семена
Мутуалистични видове
  • Келти бодливи
  • Cordia sellowiana
  • Диклидантера
Коменсални / паразитни видове
  • акари и кърлежи, (Акари)
  • лице, (Pthiraptera)
  • нишки червеи, ( Strongyloides )
  • червеи, (Ентеробиди)
  • камшични червеи, (Трихурис)
  • паразитна амеба, (Ентамеба)
  • чернодробни метили, ( Фашиола )
  • белодробни метили, ( Парагоним )
  • лямблия, (Giardia)

Икономическо значение за хората: Положително

Членове на рода Алоуата са важни биологични показатели за цялостното здраве на екосистемата и предупреждават хората за потенциални епидемии. Кафявите войници се ловят за месо в някои човешки популации.(Holzmann, et al., 2010; Horwich, 1998; Kowalewski, et al., 2011)

  • Положителни въздействия
  • храна

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Воещите са потенциални резервоари за човешки заболявания катожълта трескаижиардия. Почти 15% от селското човешко население в Латинска Америка е засегнато отGiardia. Повишеното разпространение на тези най-прости в популациите на вой (напр. черни маймуни-войници ) е симптоматично за засилен контакт с добитък и хора. Две огнища на жълта треска при маймуни-войници в североизточна Аржентина засегнаха сериозно популациите наюжни кафяви войници. През октомври 2008 г. в провинция Аржентина Мисионес бяха намерени мъртви 59 войници, което предизвика кампания за ваксинация на хора в района. Кафявите войници също носят болести, които заразяват домашния добитък.(Holzmann, et al., 2010; Kowalewski, et al., 2011)

  • Отрицателни въздействия
  • наранява хората
    • носи болест на човека
  • причинява или носи болест от домашни животни

Природозащитен статус

В Червения списък на застрашените видове на IUCN кафявите войници са изброени като почти застрашени. Въпреки това, северният кафяв подвид подвида,А. гуариба гуариба, е посочен като критично застрашен. Алоуата видовете са сравнително добре адаптирани за оцеляване в малки, изолирани части на гората поради относително малките им ареали. Въпреки това, фрагментацията на местообитанията поради обезлесяване и развитие в югоизточна Бразилия и североизточна Аржентина е основните фактори, възпрепятстващи трайността на този вид. Конвенцията за международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора ( ЦИТЕТИ ) изброява кафяви войници в приложение II.(Ричардсън, 2005)

Други коментари

намирам Alouatta guariba видеоклипове, снимки и информация на адрес ARKive .

Сътрудници

Кендъл Арсланян (автор), Университет на Мичиган-Ан Арбър, Фил Майърс (редактор), Университет на Мичиган-Ан Арбър, Джон Берини (редактор), Служители на агенти за животни.

Популярни Животни

Прочетете за Ameiurus melas (Черен сом) в агентите за животни

Прочетете за Chromis cyanea (Blue Chromis) в агентите за животни

Прочетете за Aratinga solstitialis (слънчев папагал) за агентите за животни

Прочетете за Acrocephalus arundinaceus (страхотна тръстика) на животински агенти

Прочетете за Hystrix pumila (индонезийски дикобраз) в агентите за животни

Прочетете за Sorex hoyi (пигмейска земя) в агентите за животни