Alouatta carayablack маймуна вой

От Алисия ЛаВал

Географски обхват

Alouatta carayaсе срещат в тропическите гори на Централна Южна Америка, вариращи през Източна Боливия, Южна Бразилия, Парагвай и Северна Аржентина.

(Уокър 1999)

  • Биогеографски региони
  • неотропичен
    • местен

Среда на живот

Alouatta carayaобхватът варира от тропическа полулистна галерийна гора, където дъждовете са почти постоянни през цялата година, до тропическа широколистна гора, забелязана с отвори като савана, където има подчертан мокър, топъл сезон и сух, прохладен сезон.А. караяизискват гори с разнообразни видове растителен живот, за да задоволят своите хранителни нужди. Понастоящем голяма част от местообитанията им намаляват поради унищожаването на тези горски типове. (Welker et al. 1990, Rodrigues and Marinho-Filho 1995, Kowalewski and Zunino 1997)



  • Наземни биоми
  • савана или пасища
  • гора
  • тропическа гора

Физическо описание

Alouatta carayaса сексуално диморфни, където мъжете са средно 6,7 кг, а жените са средно 4,4 кг. Размерът на мъжкото тяло варира от 1,7 до 2,2 фута с опашки с подобна дължина на тялото. Телата на женските са средно 1,6 фута с опашки, малко по-дълги от телата им.А. караяса и сексуално двуцветни. Мъжките обикновено имат черна коса, което дава на вида общото име на маймуна Черен вой. Женските обаче имат по-жълтокафява или маслинено оцветена коса. Кърмачетата се раждат със златна козина, която се променя с узряването на животното.А. караяимат дълги, здрави опашки. Тези опашки са без косми от долната страна, което им позволява да бъдат чувствителни на допир и да действат при идентифициране на нещата, подобно на 5-та ръка. Черното лице също е предимно без косми, с леко накъдрени вежди.А. караяимат кафяви, средно големи очи, разположени във фронтално положение. Муцуната е изпъкнала и ноздрите са плътно една до друга. Подобно на други войници, те са разширили хиоида и ларинкса, помещавайки гласовия апарат, откъдето произхожда отличителното виене.А. караяобаче имат по-малко изпъкнала долна челюст и изпъкнала шия, отколкото някои вой.

(Welker et al. 1990, Walker et al. 1999, Bicca Marquez и Calegaro Marquez 1998)

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • двустранна симетрия
  • Полов диморфизъм
  • мъжки по-голям
  • Маса на обхвата
    4 до 10 кг
    8,81 до 22,03 фунта

Размножаване

Системата за чифтосване наAlouatta carayaизглежда нелепо сред членовете на групата.

  • Система за чифтосване
  • полигинандрен (размирен)

Продължителност на бременността заА. караяе 187 дни. Проучванията показват, че по-младите жени имат продължителност на бременността от 10 до 12 месеца, където по-зрелите майки имат продължителност на бременността само 7-10 месеца. Женските раждат по едно потомство на едно раждане и се грижат за бебета в продължение на около една пълна година, преди да се чифтосват отново. Кърмачетата са около 125 g при раждането.

(Welker и Schafer-Witt 1990, обущар 1979)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • живороден
  • Интервал на размножаване
    Женските се размножават веднъж годишно
  • Среден брой потомци
    един
  • Среден брой потомци
    един
    AnAge
  • Среден период на бременност
    187 дни
  • Среден период на бременност
    187 дни
    AnAge
  • Средно време до независимост
    12 месеца
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (жени)
    Пол: женски
    1167 дни
    AnAge
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    Пол: мъжки
    928 дни
    AnAge

Женските се грижат за малките си около 12 месеца след раждането им. Женските потомци остават в родилната си група и следователно остават с майка си дълго след като са независими.

  • Родителски инвестиции
  • предварително оплождане
    • осигуряване
    • защита
      • женски пол
  • предварително излюпване / раждане
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • женски пол
  • предварително отбиване / избягване
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • женски пол
  • асоциация след родителите с родителите

Продължителност на живота / дълголетие

Поведение

Повечето маймуни-войници живеят в големи социални групи, обикновено съставени от членове на семейството. Изглежда, че тези групи са матрилинейни, където мъжете се разпръскват към неродавни групи, макар и не винаги. ВAlouatta carayaгрупи обикновено има между 5 до 8, въпреки че те са били наблюдавани в дивата природа в групи до 19 индивида. Групите имат приблизително еднакво съотношение на половете, но може да имат тенденция да имат повече жени, отколкото мъже.А. караяпрактикувайте разпределянето на майките, когато други жени ще носят, грижат и защитават бебета, различни от техните собствени. Възрастните мъже също понякога са забелязвани да се виждат. Младите мъже нямат право да боравят с бебета, тъй като те често ги малтретират или дори ги убиват. Открит конфликт рядко се наблюдава през А. карая. Между младите мъже обаче възниква по време на живота им, че някои са тръгнали да се присъединяват към други войски.А. караяса териториални, но изглежда защитават само непосредствената област, където са по това време, а териториите често се припокриват. Всички членове на групата „вият“ всяка сутрин, за да уведомят съседните групи за тяхното положение, за да поддържат дистанция между групите.А. караясъщо са наблюдавани дефекации, понякога образуващи огромни купчини тор, сутрин и вечер и се търкат по клони. Счита се, че това поведение е начин за маркиране на територия.

(Welker et al. 1990, Shoemaker 1979, Erwin and Mitchell 1986, Calegaro Marques и Bicca Marques, 1993)

  • Ключови поведения
  • дървесен
  • дневни
  • подвижен
  • териториален
  • Социални

Комуникация и възприятие

  • Канали за възприятие
  • тактилен
  • химически

Хранителни навици

Alouatta carayaса листни. Те ядат предимно листа, но допълват диетата си с плодове, пъпки и цветя.А. караярядко слизат от дърветата, тъй като източникът им на храна е изцяло в навеса и нуждите им от вода се задоволяват с храната им. Въпреки това в особено сухи времена те ще слязат да пият вода в езерата или да допълнят диетата си с блатисти тревисти растения

(Erwin and Mitchell 1986, Welker et al. 1990, Rodrigues and Marinho-Filho 1996)


жизнен цикъл на електрическата змиорка

  • Основна диета
  • Тревопасен
    • folivore
  • Растителни храни
  • листа
  • плодове
  • цветя

Икономическо значение за хората: Положително

Въпреки че има съобщения заAlouatta carayaвнася се в САЩ за използване като лабораторни животни, малко се съобщава за тяхното използване. Няколко маймуни от черен вой могат да бъдат намерени в зоологическите градини.А. караясъщо се ловуват за месо и козина.

(Muckenhirn 1976, Обущар 1979)

Природозащитен статус

Alouatta carayaса застрашени от ясни и селективни сечи, тъй като те силно разчитат на биологичното разнообразие на предимно първичните гори за диетата си. Някои популации са по-застрашени от други. Според приоритетните проекти за опазване на примати за Неотропичния регион от Ревизирания глобален план за действие за опазване на примати, А. карая, в аржентинските провинции Формоза, Мисионес, Салта и Кориентес са застрашени и с висок приоритет за опазване. Ловен натиск върхуА. караяварира от умерени на места като Сан Хосе, Боливия до никой в ​​Северна Аржентина.

(Welker et al. 1990, Mitchell and Erwin 1986, Peres 1997)

Сътрудници

Alicia LaValle (автор), Университет на Мичиган-Ан Арбър, Фил Майърс (редактор), Музей по зоология, Университет на Мичиган-Ан Арбър.

Популярни Животни

Прочетете за Tramea lacerata в агентите за животни

Прочетете за Tamias striatus (източен катерица) в агентите за животни

Прочетете за Bombyx mori в агентите за животни

Прочетете за Urbanus proteus за агентите за животни

Прочетете за Meles leucurus (азиатски язовец) в агентите за животни

Прочетете за Colaptes auratus (северно трептене) в агентите за животни