Alle alledovekie (Също така: малко auk)

От Джоузеф Уорнър

Географски обхват

Всички всички, често наричани малки котки или гълъбчета, са местни в близките и палеарктическите региони. По време на неразмножаването през зимните месеци те се разпространяват от южната граница на леда на юг до Гълфстрийм, носовете Вирджиния и Фарьорските острови. Размножават се на север от Северния полярен кръг от Северна Гренландия, Земята на Франц Йозеф и Нова Земя на юг до Северна Исландия. С повишаването на средната глобална температура, ледът на глутницата се оттегля, така че всяка година гълъбчетата следват южния ръб на ледовете на глутницата на север. Хората рядко се виждат много по-на юг, чак до Куба и Канарските острови.(Audubon, 1937; Gaston and Jones, 1998; Pough, 1951)

  • Биогеографски региони
  • близка
    • местен
  • палеарктичен
    • местен
  • океански острови
    • местен
  • арктически океан
    • местен
  • Атлантически океан
    • местен
  • Други географски термини
  • холарктически

Среда на живот

Dovekies са пригодени за морски местообитания и живеят и се хранят в морето в близост до зони на издигане или на океански фронтове. Те излизат на брега, за да се размножават, когато търсят скалисти склонове на сипеи, ерозирани скални стени, кълчища на талус или потоци от пореста лава от последните вулканични действия. Те прекарват по-голямата част от зимата в северозападната част на Атлантическия океан, където има изобилие от планктон.(Freethy, 1987; Gaston and Jones, 1998; Sibley, 2001; Sibley, 2003)

  • Региони на местообитанията
  • умерен
  • полярна
  • наземен
  • солена или морска
  • Наземни биоми
  • тундра
  • ледовете
  • Водни биоми
  • пелагичен
  • крайбрежен
  • Кота на обхвата
    400 (висок) m
    1312.34 (високи) фута
  • Средна дълбочина
    40 м
    131.23 фута

Физическо описание

Гълъбчетата са едни от най-малките видове морски птици. Те са с дължина от 19 до 23 см, със среден размах на крилата 40 см. Тежат от 140 до 152 г и имат късо, кръгло тяло с малка врабчеобразна банкнота. Те са кръгли птици, със заоблени бузи и компактно тяло. Идентифицирани са два подвида и се различават в зависимост от размера. По-голямата част от гълъбите принадлежат към по-малките подвидовеА. а. в. Колкото по-голямА. а. полярисе известно само от Земята на Франц Йосиф и Северна Земя.(„Природонаучен музей на Нова Скотия“, 2006; Gabrielsen, et al., 1991; Pough, 1951; Sibley, 2001)

През зимата гълъбите имат отчетлив черно-бял цвят. Те имат черна банкнота и черна шия, лъскави черни гръбни части и опашка, бели гърди и корем и черни тарси (пръсти и паяжини). Те имат тъмно кафяво-черно оцветяване под крилото. През лятото черното оцветяване в гърдите избледнява до „саждиво“ кафяв цвят, а по бузите, брадичката и гърлото се развиват и някои кафяви пера. Освен това през лятото те развиват бяло петно ​​зад окото, а вторичните пера имат бели връхчета. В по-голямата си част гълъбчетата проявяват сексуален мономорфизъм, с изключение на това, че мъжкият има по-голяма сметка, а лятното и зимното оперение е различно.(„Природонаучен музей на Нова Скотия“, 2006; Freethy, 1987; Gabrielsen, et al., 1991; Pough, 1951; Sibley, 2001)

Гълъбчетата се раждат с дебело, тъмно оперение. Цветът варира от почти черен до бледосив. Пилетата нямат бели петна около окото и имат по-светло оцветяване на гърлото. Тяхното оперение на гърба е скучно, все още не е лъскаво като възрастните, а сметката им е по-кафява. В крайна сметка пилетата се подлагат на пълна линеене и получават махови пера, които заместват перата на тялото.(Freethy, 1987)


златоглав кетцал

Dovekies имат малки крила, пригодени за вода, дебели тела и големи крака към предната част на тялото. Те имат плътно водоустойчиво оперение и здрави кости, за да устоят на водното налягане. Телата на Dovekies са силно пригодени за ниски температури. Телата им имат малка повърхност, с дебели слоеве мазнини, които изолират основните органи и предотвратяват загубата на топлина. Те имат дебело оперение, което изолира тялото от температурите на замръзване на водата. Основната им метаболитна скорост варира от 2.29 до 2.55 cm ^ 3 кислород / час, със средна скорост от 2.42 cm ^ 3 кислород / час.

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хомоиотермичен
  • двустранна симетрия
  • Полов диморфизъм
  • пола
  • половете оцветени или шарки по различен начин
  • Маса на обхвата
    140,3 до 164,7 g
    4,94 до 5,80 унции
  • Дължина на обхвата
    19 до 23 см
    7.48 до 9.06 инча
  • Средна дължина
    20,5 см
    8.07 инча
  • Среден размах на крилата
    40 см
    15.75 инча
  • Обхват на базалната скорост на метаболизма
    2.29 до 2.55 cm 3. O2 / g / час

Размножаване

Гълъбчетата са моногамни и се размножават сезонно. Те образуват двойни връзки на мястото си за размножаване, които продължават няколко години. Двойките се събират на едно и също място за гнездене всяка година. Въпреки че е моногамен, е установено, че женските понякога се съжителстват с други мъже, когато техният партньор е далеч от колонията, и повечето източници сочат, че са необходими повече изследвания в тази област.(Freethy, 1987; Gabrielsen, et al., 1991; Gaston and Jones, 1998; Harris and Birkhead, 1985; Sibley, 2001; Sibley, 2003)

По време на размножителния период, големи колонии гълъбчета, вариращи от 1000 до няколко милиона, ще се съберат на място за гнездене. Мястото обикновено е крайбрежна скала, нунатак или планински склон в рамките на 30 км от брега. Гнездата обикновено се разпределят в малки групи от по десет или повече. Отделните места за гнездене се заявяват от мъжкия пол и са с диаметър от 0,5 до 1,0 m. Гнездото се състои от слой камъчета, които водят от входа към вдлъбнатината, където е положено яйцето. На входа голяма скала обикновено маркира територията и се използва за излитане. Гнездото е защитено от мъжкия пол, а между мъжките ще се сблъскат местата за гнездо. Това включва главно относително безобидно граплинг и блокиране на сметки. След като претендира успешно за място за гнездо, мъжът ще използва „вертикално положение на главата“, за да посочи искането си. Също така, има наблюдения на мъже, които прелитат над даден обект и изпускат камъче, което вероятно показва намерението им да претендират за дадено място.(Freethy, 1987; Gabrielsen, et al., 1991; Gaston and Jones, 1998; Harris and Birkhead, 1985; Sibley, 2001; Sibley, 2003)

Мъжете ще се приближават до жените и ще използват пози и вокализации, за да привлекат вниманието на жените. След това женските инспектират мъжките и ако мъжът бъде намерен за подходящ, двойката често се включва в церемония „покланяне на главата“, която включва лице в лице и взаимно навеждане на главите за около една минута. След това се появява „тропане“, докосване на банкноти и трептене на крила. След това двойките могат да участват в бавен, ниско до земята полет на „пеперуда“, ритуализирани разходки или пречистване и уникални прояви на различни пози. Малко след това ще настъпи копулация. Няма много налична информация относно защитата на мъжа на неговата жена.(Freethy, 1987; Gaston and Jones, 1998; Harris and Birkhead, 1985; Sibley, 2001)

  • Система за чифтосване
  • моногамен

Dovekies се завръщат за разплод още през февруари и най-късно през май. Dovekies ще снасят и инкубират по едно яйце за размножителен сезон. Това може да се дължи на краткото време, разрешено за разплод, което се влияе от бързото затваряне на леда. Яйцата са много големи, със средна дължина от 4 до 5 см и тегло средно 30 g. Инкубационните периоди обикновено продължават 29 дни, а яйцата започват да се излюпват четири дни след появата на първата пукнатина. Пилетата се раждат полупреди и се раздуват 2 до 4 дни, докато станат хомеотермични. След това пилетата се оставят сами, освен по време на хранене, и започват да тренират в устата на гнездовата кухина, когато са на възраст 15 дни. Пилето достига пиково тегло на възраст 21 дни, а на 23 дни повечето пилета показват най-високи пропорции на мазнини. Те се появяват на възраст от 27 до 28 дни. Побиването често се синхронизира и зрелите млади напускат колонията или поединично, с родители, или в малки групи. Гълъбчетата достигат полова зрялост на възраст 3 години и се размножават до възраст 8 години.(Freethy, 1987; Gaston and Jones, 1998; Harris and Birkhead, 1985)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • сезонно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • яйценосен
  • Интервал на размножаване
    Гълъбчетата снасят по едно пило годишно.
  • Размножителния период
    Размножаването се извършва предимно от март до юни.
  • Средно яйца за сезон
    един
  • Средно време за излюпване
    29 дни
  • Средна възрастова възраст
    27 дни
  • Средно време до независимост
    29 дни
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (жени)
    3 години
  • Диапазон на възраст в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    3 до 8 години

Около месец преди размножителния период, гълъбчетата ще се хранят интензивно, особено женските, за да подготвят телата си за енергийните разходи, свързани с развъждането. Това е особено важно за жените, тъй като яйцата са много големи и изискват значително разпределение на ресурсите. Обикновено мъжкият ще подготви мястото за гнездо, а след копулация и полагане на яйца родителите от мъжки и женски пол осигуряват грижи и защита на мястото на гнездото. Защитата включва само покриване на яйцето с крило и грижа за хищниците, докато инкубирате яйцето. Родителите правят смени, като инкубират яйцето, женските обикновено са склонни към яйцето през деня, а мъжете през нощта.(Audubon, 1937; Freethy, 1987; Gaston and Jones, 1998; Harris and Birkhead, 1985; Pough, 1951; Sibley, 2001)

След излюпването и двамата родители се грижат за пилето, докато то развие слой пух и стане хомеотермично. И двамата предприемат пътувания, за да си вземат храна предимно за младитеракообразни ракообразни. Това включва прелитане на 20 километра от мястото за гнездене 4 до 14 пъти дневно, улавяне на храна и връщането й обратно до гнездото в еластични торбички. Установено е, че мъжете извличат храната по-често от жените. Тъй като пилето започва да узрява, бягството се научава и от двамата родители. Следователно родителските грижи през всички етапи на възпроизводството се разделят поравно между родителите от мъжки и женски пол. Пилетата са изоставени в морето малко след появата на новороденото, но родителите понякога все още общуват с малките си, докато обикалят открития океан през зимните месеци.(Audubon, 1937; Freethy, 1987; Gaston and Jones, 1998; Harris and Birkhead, 1985; Pough, 1951; Sibley, 2001)

  • Родителски инвестиции
  • предкоциален
  • предварително оплождане
    • осигуряване
    • защита
      • женски пол
  • предварително излюпване / раждане
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • предварително отбиване / избягване
    • осигуряване
      • мъжки
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • преди независимостта
    • осигуряване
      • мъжки
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • асоциация след родителите с родителите

Продължителност на живота / дълголетие

Въпреки че има малко информация, изглежда, че гълъбчетата обикновено живеят на възраст между 10 и 25 години. Естествената продължителност на живота на гълъбовете често се съкращава от хищничеството.(Gaston and Jones, 1998; Sibley, 2001)

  • Типична продължителност на живота
    Състояние: див
    10 до 25 години
  • Средна продължителност на живота
    Състояние: див
    16 години

Поведение

Гълъбите са социален вид, който обикновено живее и се храни в малки групи и гнезди в колонии. По време на пътуване и гнездене се получава малко вокална комуникация и не се вижда очевидна йерархия. Те се гмуркат за храна, сал за сън и се гмуркат, за да избягат от хищници. Те използват скали, пози, ритуали и церемонии, за да общуват, докато гнездят и търсят половинка.(„Природонаучен музей на Нова Скотия“, 2006; Freethy, 1987; Gaston and Jones, 1998; Harris and Birkhead, 1985; Pough, 1951; Sibley, 2001)

Гълъбите имат отчетлив модел на полет, маркиран от въртящи се ритми на крилата, създадени от малките им твърди крила. Те използват рязък модел на полет нагоре, за да избегнат хищници. Около гнездещата гледка те летят с големи маси, като правят силни вокализации, може би, за да възпират хищниците. Тези „масови полети“ също могат да бъдат средство за разтягане преди да се включат в дълги инкубационни периоди. Предполага се, че мъжките гълъбчета използват „бързащ полет“, за да потвърдят чифт връзки. „Бързащият полет“ включва безшумно прелитане през колонията и връщане към първоначалния обект. Никога не е установено, че гълъбчетата се издигат и когато са в морето, те летят близо до повърхността, за да се маскират от чайки и други хищници.(Freethy, 1987; Gaston and Jones, 1998; Harris and Birkhead, 1985; Pough, 1951; Sibley, 2001)

Гълъбчетата са социален вид. Те намират защита в цифри и са по-способни да намерят храна, когато търсят в големи групи. Те показват много синхронизирани модели, докато се размножават, чифтосват, избягват, хранят и мигрират. Въпреки че не общуват често, те са много функционален и успешен социален вид и живеят заедно без голяма видима конкуренция.(Freethy, 1987; Gaston and Jones, 1998; Harris and Birkhead, 1985; Pough, 1951; Sibley, 2001)


dekay’s brownsnake

  • Ключови поведения
  • мухи
  • нататорски
  • дневни
  • подвижен
  • прелетни
  • Социални
  • колониален

Обхват на дома

Dovekies не предпочитат домашна база и фураж в откритите води на Северния Атлантик, където се намират големи плътности на плячката. Често те ще бъдат открити по северните континентални рафтове и близо до южния ръб на лед.(Gaston and Jones, 1998; Sibley, 2001)

Комуникация и възприятие

Dovekies използват главно вокализации за комуникация. „Трелинг призив“ е основният тип вокализация и се използва за разпознаване по време на полет, на суша и по вода. „Трелинг повикване“ се използва за идентифициране на партньори. Други вокализации включват алармен разговор, показващ, че хищниците са наблизо, „обаждащо се обаждане“, за комуникация в близък контакт и „обаждане за фактуриране“, което често се използва след снасянето на яйца. Пилетата използват силен просяк за храна и пронизителен пищящ звук, когато са отделени от родителите.(Freethy, 1987; Gaston and Jones, 1998; Harris and Birkhead, 1985; Sibley, 2001)

Друга форма на комуникация е езикът на тялото. Гълъбите използват поза с вертикална глава, когато са заявили територия за размножаване. Те използват поза за кацане „с главата надолу“ и подвижна разходка, за да покажат пасивност, докато навлизат в гнездова територия, заявена от други гълъбници.(Freethy, 1987; Gaston and Jones, 1998; Harris and Birkhead, 1985; Sibley, 2001)

Освен това гълъбчетата имат изключително подводно зрение. Това е полезно за улавяне на планктон на дълбочини, които предлагат малко околна светлина. Предполага се, че те използват биолуминесценция, за да намерят плячката.(Сибли, 2001)

  • Канали за комуникация
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • Други режими на комуникация
  • дуети
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Гълъбчетата са месоядни животни. Те ядат ракообразни, анелиди и мекотели, както и дребни риби, но за оцеляване основно зависят от планктонните ракообразни. Евфазиди , амфиподи , Арктическа треска ,Calanus finmarchius, Гамарус видове, Сестра ми видове, Atylus carinatus ,Аргонавт Арктия, иParathemisto libellaвсички са изядени от гълъбовете.(Freethy, 1987; Gaston and Jones, 1998; Sibley, 2001)

Dovekies имат повишен капацитет да съхраняват кислород в тъканите си, така че те могат да използват анаеробно дишане, за да извършват дълги гмуркания за храна. Често се гмуркат на 40 м под повърхността в преследване на плячка. Те използват крилата си, за да се движат през водата, като ги пляскат напред-назад. Това летящо движение е необичайно, но гълъбчетата имат малки, твърди крила, които са пригодени за този тип подводно движение. Те обикновено се хранят през деня, когато планктонът е по-видим.(Freethy, 1987; Harris and Birkhead, 1985; Sibley, 2001)

  • Основна диета
  • месояден
    • яде не насекоми членестоноги
  • планктиворе
  • Храни за животни
  • риба
  • сухоземни не насекоми членестоноги
  • мекотели
  • водни ракообразни
  • зоопланктон

Хищничество

Хора , диви котки , арктически лисици , миещи мечки , норка , лъскави чайки , плъхове и вероятно други гризачи са хищници на гълъбчета, когато гнездят на сушата. Повечето от тези хищници плячкат както на млади, така и на възрастни гълъбчета, но по-малките видове, като плъхове, се хранят с яйца. Гълъбчетата имат черен лъскав гръб и летят ниско до повърхността на водата, за да се маскират от чайките. Те гнездят на голяма надморска височина, скалисти, полегати, земни пейзажи, за да избегнат близост до хищници. Те пътуват и гнездят в големи групи и използват гласови предупреждения, когато хищниците се приближават. Може да имат морски хищници, но ние нямаме подробна информация за това.(Freethy, 1987; Gaston and Jones, 1998; Harris and Birkhead, 1985; Sibley, 2001)

  • Адаптации срещу хищници
  • загадъчен

Екосистемни роли

Гълъбите играят важна роля като хищници, засягащи и може би дори регулиращи популациите на зоопланктон и като плячка, подпомагайки популациите на хищници от бозайници в Арктическия кръг. Поради голямото си изобилие и широко разпространение, гълъбовете могат да се считат за основен вид в Арктическия кръг. В големи гнездящи колонии гълъбовото гуано създава излишен азот, убивайки макрофитни растения и оставяйки само азот-толерантна растителност, като лишеи.(Freethy, 1987; Harris and Birkhead, 1985; Sibley, 2001)

  • Въздействие върху екосистемата
  • ключови видове

Икономическо значение за хората: Положително

Гълъбите имат питателни яйца, които отдавна служат като източник на храна за местните местни жители. Кожите, костите и клюновете им са били използвани за направата на облекла и украшения. Освен това големите популации на гълъбовъдите позволяват полярна лисица популациите да процъфтяват, което от своя страна е от полза за местните местни хора, които използват лисича кожа с търговска цел.(Гастон и Джоунс, 1998)

  • Положителни въздействия
  • храна
  • частите на тялото са източник на ценен материал

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Dovekies нямат значително отрицателно въздействие върху хората. Те не са вредители и не се конкурират с риболовната индустрия. Те живеят и гнездят далеч от човешки популации.(Freethy, 1987)

Природозащитен статус

Популациите на Dovekie са относително стабилни и достатъчно големи. Разливи на нефт и умишлено въвеждане на хищници от бозайници като арктически лисици тъй като отглеждането на кожи е имало значително въздействие върху популациите на гълъбите в миналото.(Гастон и Джоунс, 1998)

Други коментари

Гълъбиците и пингвините са отличен пример за конвергентна еволюция. И гълъбчетата, и пингвините са развили сходни морфологични и физиологични характеристики, за да се адаптират към ледените условия на северния и южния полюс на земята. Тези еквивалентни ниши накараха както гълъбовете, така и пингвините да развият дебели слоеве мазнини в тялото, малки, сковани крила, плетени крака, припокриващи се пера и здрави нокти на пръстите.(Freethy, 1987)

Сътрудници

Таня Дюи (редактор), агенти за животни.


средно тегло на кит орка

Джоузеф Уорнър (автор), колеж Каламазу, Ан Фрейзър (редактор, инструктор), колеж Каламазу.

Популярни Животни

Прочетете за Daubentoniidae (aye-aye) за Животните агенти

Прочетете за Cacicus cela (касик с жълти петна) в агентите за животни

Прочетете за Polyplacophora за животинските агенти

Прочетете за Dipodidae (брезови мишки, тушканчета и скачащи мишки) в агентите за животни

Прочетете за Buteogallus anthracinus (обикновен черен ястреб) в агентите за животни

Прочетете за Microtus pinetorum (горска полевка) в агентите за животни