Allactodipus bobrinskii Бомбешкият тушкан

От Хайме Анджеевски

Географски обхват

Allactodipus bobrinskii(Джербо на Бобрински) може да се намери в Палеарктическия регион в северните и западните райони на Туркменистан и в централните и западните райони на Узбекистан. Неговото разпространение включва по-конкретно пустините Каракуми и Кизилкум.(Уилсън и Рийдър, 2005)

  • Биогеографски региони
  • палеарктичен
    • местен

Среда на живот

Allactodipus bobrinskiiобитава предимно пустините Кизилкум и Каракум. Пустинята Kyzylkum е изградена от червен пясък, докато пустинята Каракум е предимно солени блатни пясъци. И в двете пустини има площи с рядка растителност и храсталаци. Само обитаващи глинести и твърди чакълести равнини в тези пустини,А. Бобринскиизбягва напълно пясъчни региони. Тези тушури изграждат дупки върху леко издигната могила, която не съдържа растителност. Ключов екологичен фактор за този вид е едногодишната растителност с различни аспекти на местната растителност, влияеща върху изобилието на видовете.(Новак, 1999; Шенброт и Роговин, 1995; Цицулина, 2008)

  • Региони на местообитанията
  • умерен
  • наземен
  • Наземни биоми
  • пустиня или дюна
  • Кота на обхвата
    300 (висок) m
    984.25 (високи) фута

Физическо описание

Джерботата на Бобрински са салтаторски със задни крайници, удължени до 58 мм; те използват своите отлични способности за скачане като защита срещу хищници. Въпреки че дължината на скок не е отчетена за джибовете на Бобрински, документираните сходни джуджата са документирани да скачат до 3 метра в една обвързана. Задните крака на тунелите на Бобрински имат три средни пръста, които са плътно покрити с четка от твърди косми. Тези твърди косми осигуряват известно сцепление срещу пясъка. Съобщава се, че дължината на тялото е 120 mm за мъжете и 113 mm за жените, като средният тушкан на Bobrinski тежи 65 грама. Тези джербо имат дълги, тънки опашки (165 до 170 мм) с кичур в края; те използват опашката си за баланс при скачане или за да се подпират, когато стоят. Този вид има малки уши (22 до 23 мм), които измерват около една пета от дължината на тялото. Те имат копринено палто с горни части, съставени от жълто сламено оцветена коса, която е подчертано затъмнена от тъмни върхове на косата, които са сиво-кафяви. Те имат чисто бяла долна част и бедра, а предната част на главата е малко по-бледа на цвят от задната. Те също имат издадени горни резци и силно напомпани слухови бики.(Колесников, 1937; Макдоналд, 2001; Новак, 1999; Шенброт и Роговин, 1995)



  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хетеротермична
  • двустранна симетрия
  • Полов диморфизъм
  • пола
  • Средна маса
    65 g
    2.29 унции
  • Дължина на обхвата
    278 до 290 мм
    10,94 до 11,42 инча

Размножаване

Системата за чифтосване наА. Бобринскипонастоящем не е известно. Системите за чифтосване на други видове от тушканчета също е слабо документиран и се нуждае от допълнителни изследвания. Тази лоша документация вероятно е резултат от тяхната срамежливост.(Ходжсън, 2004)

Allactodipus bobrinskiiима два наблюдавани размножителни сезона: април до юни и септември до октомври. Тези джербо започват да се размножават скоро след излизане от хибернация. Те обикновено се размножават два пъти в размножителен сезон, което се равнява на около 10 потомства на размножителен сезон. Периодът им на бременност е средно 30 дни. Периодът на отбиване наА. Бобринскипотомството не е известно, но близки роднини, Allactaga elater и Allactaga major , имат потомство, кърмено и обгрижвано до 30 до 45 дни. Възрастта при полова зрялост също е неизвестна за този вид, ноА. елатердостига полова зрялост на 142 дни, както при мъжете, така и при жените.(Anderson and Jones, Jr., 1967; Closey, 2001; Macdonald, 2001; Nowak, 1999; Tsytsulina, 2008)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • сезонно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • живороден
  • Интервал на размножаване
    Обикновено женските тушканчета на Бобрински ще се размножават най-малко два пъти на сезон.
  • Размножителния период
    Съобщава се, че джербото на Бобрински се размножава през април до юни и отново от септември до октомври.
  • Обхват на потомството
    3 до 7
  • Среден брой потомци
    5.3
  • Период на бременност
    25 до 35 дни

Няма данни за родителски инвестиции заА. Бобрински, но в близък роднина, Allactaga euphratica , младите получават грижи от майка си, докато достигнат независимост. Много видове в близкородствения родж. Аллактагаосигурете храна и защита в дупката за 1 до 1,5 месеца. При тези видове, след като потомството достигне независимост, няма участие на родителите. Родителските грижи се осигуряват от жени.(Ходжсън, 2004)

  • Родителски инвестиции
  • altricial
  • предварително оплождане
    • осигуряване
    • защита
      • женски пол
  • предварително излюпване / раждане
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • женски пол
  • предварително отбиване / избягване
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • женски пол
  • преди независимостта
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • женски пол

Продължителност на живота / дълголетие

Няма информация за дълголетието наА. Бобринскив дивата природа или в плен. В дивата природа другите видове тушкан обикновено живеят на възраст до 2 до 3 години. Близък роднина,A. euphratica, живял 4 години и 2 месеца в плен.(Ходжсън, 2004; Макдоналд, 2001)

  • Типична продължителност на живота
    Състояние: див
    2 до 3 години

Поведение

Джерботата на Бобрински са нощни гризачи, които се хранят само през нощта. Те са срамежливи и рядко се виждат. Тези джербози хибернират по време на лошо време, което може да допринесе за малкия брой наблюдения. Хибернацията е плитка с активност, настъпваща по време на частични размразявания. Те са ровящи се гризачи, с отделни видове дупки както през нощта / деня, така и през лятото / зимата. Някои от дупките са постоянни, докато други са временни и много по-плитки в дълбочина. Въпреки че окупирането на дупки не е изследвано презА. Бобрински, при други джербо, едно животно обитава обикновено дупка.Allactodipus bobrinskiiсъщо изгражда отделна дупка за гнездене. Този вид е приветлив и може да скача бързо и на големи разстояния, използвайки дългите си задни крайници. Той използва това като адаптация срещу хищник за бягство.(Anderson and Jones, Jr., 1967; Macdonald, 2001; Nowak, 1999; Tsytsulina, 2008)

  • Ключови поведения
  • терористичен
  • салтаторски
  • нощно
  • подвижен
  • заседнал
  • хибернация
  • самотен

Обхват на дома

Размерите на домашния диапазон в тунелите на Бобрински са неизвестни.

Комуникация и възприятие

Джерботата на Бобрински са нощни и имат големи очи, за да възприемат заобикалящата ги среда при слаба светлина. Те също имат много големи слухови бикове, които улавят изключително добре ниските звуци. Те потупват с крак вътре в дупката, създавайки тих барабанен шум, който може да е форма на комуникация. Общо взето, тушканчета имат добро обоняние, зрение и слух.(Макдоналд, 2001; Новак, 1999)

  • Канали за комуникация
  • визуална
  • акустичен
  • химически
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Джерботата на Бобрински са всеядни, ядат предимно семена, зелени части от растения и насекоми. През повечето сезони те се хранят приблизително еднакво за растителност и насекоми. През пролетта насекомите стават много по-значима част от диетата. Те могат да използват космите на предните си крайници, за да пресяват пясъка за храна. Джербото на Бобрински няма нужда да пие вода; вместо това те генерират метаболитна вода от храната си.(Макдоналд, 2001; Цицулина, 2008)

  • Основна диета
  • всеядно
  • Храни за животни
  • насекоми
  • Растителни храни
  • листа
  • семена, зърнени храни и ядки

Хищничество

Джерботата на Бобрински са сравнително беззащитни и следователно ще използват големите си задни крайници и способностите за бързо скачане и бягане като антихищническа стратегия за бягство. Друга защита, която използват, е избягването на визуално откриване от хищници. Този вид е нощен, което го прави безопасен от дневните хищници. Освен това има оцветяване, което имитира цвета на пясъка в околната среда; това също помага да се избегне зрението на хищниците. Няма литература за хищниците наА. Бобрински, но тъй като е нощно, потенциалните хищници могат да включват змии и малки или средни нощни бозайници. Някои малки и средни нощни бозайници, които обитаватА. Бобринскиобласти са фелис ​​маргарита (пясъчни котки) и лисича корсак (Corsac лисици).(Ходжсън, 2004; Макдоналд, 2001)


лисица катерица научно име

  • Адаптации срещу хищници
  • загадъчен

Екосистемни роли

Тъй като диетата му включва семена,А. Бобринскивероятно разпръсква семена в околната среда. Също така, вероятно е важен предмет на плячка за малки и средни животни, като например фелис ​​маргарита и лисича корсак в това безводно местообитание.(Макдоналд, 2001)

  • Въздействие върху екосистемата
  • разпръсква семена

Икономическо значение за хората: Положително

Макар чеА. Бобринскине оказва пряко въздействие върху хората, но все пак играе важна роля в поддържането на функционирането и здравето на пустинната екосистема. Близък роднина,А. елатер, се използва от хората за козината му за изработване на дрехи и други предмети.(Closey, 2001; Hodgson, 2004)

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Тъй като диетата му включва семена и зелени порции растения,А. Бобринские потенциален вредител за хората. Известно е, че близките роднини унищожават цяла реколта за една нощ. Също,А. елатерможе да носи и предава болест, така че това също може да е потенциален проблем. Тъй като обаче живее в такава суха среда,А. Бобринские малко вероятно да окаже значително влияние върху хората.(Closey, 2001; Hodgson, 2004)

  • Отрицателни въздействия
  • култура вредител

Природозащитен статус

А. Бобринские включен в Червения списък на IUCN като най-малко притеснителен, което предполага, че засега не се нуждае от специално внимание.

Сътрудници

Хайме Анджеевски (автор), Държавен университет в Мичиган, Барбара Лундриган (редактор, инструктор), Държавен университет в Мичиган, Таня Дюи (редактор), агенти за животни.

Популярни Животни

Прочетете за Amphiumidae (Amphiumas, конго змиорки) за агентите за животни

Прочетете за Bothus lunatus (камбала) в агентите за животни

Прочетете за Lithobates catesbeianus (Американски бик жаба) за агентите за животни

Прочетете за Dendroica pinus (борна пеперуда) в агентите за животни

Прочетете за Cingulata (броненосец) за агентите за животни

Прочетете за Blarina hylophaga (късоопашата кокошарка на Елиът) в агентите за животни