Alethe choloensischolo alethe (Също така: thyolo alethe)

От Таня Дюи

Географски обхват

Alethe choloensisпопулациите се намират в разделени горски фрагменти в югоизточния Малави и близкия Мозамбик. Те са известни от приблизително 16 горски фрагмента: 13 в Малави и 3 в Мозамбик.(BirdLife International, 2008; Barnes, et al., 2009)

  • Биогеографски региони
  • етиопски
    • местен

Среда на живот

Cholo alethes се срещат в планински вечнозелени гори на средна надморска височина и в по-ниски местообитания през неразмножителния сезон. Важна характеристика на местообитанието за тези птици е наличието на гнезда на мравки, които са от решаващо значение за техните хранителни навици. Когато гнездата на мравки са налице, размножителните двойки могат да продължат да съществуват в горски фрагменти, малки до 0,5 хектара.(BirdLife International, 2008; Barnes, et al., 2009)

  • Региони на местообитанията
  • тропически
  • наземен
  • Наземни биоми
  • гора
  • планини

Физическо описание

Cholo alethes имат топло кафяво оперение, което е дълбок, богат тон на гърба и става бледо и сивкаво на вентралните им повърхности. Брадичката и гърлото са бели, а външните пера на опашката са бели. Оперението е сивкаво отстрани на лицето и шията. Те имат дълги, розови или телесни крака и пръсти и са с приблизителна дължина около 16 см. Те са млечница като цяло външен вид. Не е описан сексуален диморфизъм.(BirdLife International, 2008; Barnes, et al., 2009; Marshall Cavendish Corporation, 2001)


какво ядат жълто петнистите саламандри

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хомоиотермичен
  • двустранна симетрия
  • Сексуален диморфизъм
  • секс
  • Средна дължина
    16 см
    6.30 инча

Размножаване

Не се съобщава информация за системи за чифтосване при холе-алети. Литературата предполага, че cholo alethes се чифтосват за чифтосване, което предполага моногамия.(BirdLife International, 2008; Barnes, et al., 2009)

Чоло алетите изглежда се размножават от септември до януари. Документирано е само 1 гнездо, поставено е в разклонението на дърво на 4 м над земята. Друга информация за размножаването при този вид не се съобщава в литературата.(BirdLife International, 2008; Barnes, et al., 2009)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • сезонно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • яйценосен
  • Интервал на размножаване
    Интервалът на размножаване не е известен.
  • Размножителния период
    Чоло алетите изглежда се размножават от септември до януари.

Няма информация за родителските инвестиции в литературата. Ако се образуват двойки за разплод, може да се приеме, че родителите от мъжки и женски пол допринасят за защитата и храненето на малките си. Най-младите в семейството Turdidae са алтрикални.(BirdLife International, 2008; Barnes, et al., 2009)

  • Родителски инвестиции
  • altricial
  • предварително оплождане
    • осигуряване
    • защита
      • женски пол
  • предварително излюпване / раждане
    • осигуряване
      • женски пол

Продължителност на живота / дълголетие

Няма информация за дълголетието на холе-алетите. Свързани птици с подобни размери могат да живеят до 14 години в дивата природа.


научно наименование на планер за захар

Поведение

Наблюденията сочат, че cholo успокоява фуража върху или близо до горското дъно сред рояци червени мравки. Те могат да претърпят малки възвишения между горите с по-висока надморска височина по време на размножителния сезон и горите с по-ниска надморска височина през неразмножителния сезон.(Marshall Cavendish Corporation, 2001)

  • Ключово поведение
  • дървесен
  • мухи
  • дневни
  • подвижен
  • прелетни
  • заседнал

Обхват на дома

Размерите на домашния диапазон не се отчитат в cholo alethes.

Комуникация и възприятие

Cholo alethes имат мелодични песни и мека аларма, наречена описана като „trrrp“.(Barnes, et al., 2009)

  • Канали за комуникация
  • акустичен
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Cholo alethes се хранят сред мравите рояци, улавяйки малките членестоноги, които бягат от наближаващата маса мравки. Предполага се също така, че те могат да консумират мравки, които пълзят по телата им, когато се хранят близо и в роя. Те скачат в рояци от дървени трупи или ниски клони и след това бързо отлитат отново - в този момент издават звуци, щракащи с клюн, и махат с криле.(BirdLife International, 2008; Barnes, et al., 2009; Marshall Cavendish Corporation, 2001)

  • Основна диета
  • месояден
    • насекомоядно
    • яде не насекоми членестоноги
  • Храни за животни
  • насекоми
  • сухоземни не насекоми членестоноги

Хищничество

В литературата не се съобщава за хищници на холе-алети.(BirdLife International, 2008; Barnes, et al., 2009)

Екосистемни роли

Cholo alethes имат важна симбиотична връзка с мравките, следвайки рояци от мравки, за да се възползват от бягащите членестоноги. Те заемат ниша, подобна на птиците от неотропите ( Thamnophilidae ).

Мутуалистични видове

Икономическо значение за хората: Положително

Cholo alethes са редки птици, които могат да привлекат интерес към екотуризма. Те са важни членове на местните екосистеми, използвайки ниша, подобна на неотропичната мравки .

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Няма неблагоприятни ефекти отAlethe choloensisвърху хората.

Природозащитен статус

Cholo alethes се считат за застрашени от червения списък на IUCN. Те са ендемични за много малък обхват, фрагментирани популации и високи нива на унищожаване на местообитанията чрез обезлесяване. Притесненията относно темповете на обезлесяване, нарастващи в техния обхват, накараха някои изследователи да призоват за ново включване в списък като критично застрашени в близко бъдеще. Наскоро бяха открити две популации в около 1600 хектара планинска гора на планината. Chiperone и приблизително 5000 хектара вечнозелена гора на планината. Мабу, и двамата в Мозамбик. Тези популации увеличават прогнозните глобални размери на населението. Понастоящем засега тези популации не са застрашени от високи нива на обезлесяване. Вероятно популациите на cholo alethes намаляват с намаляването и фрагментацията на тропическите планински гори в Африка, тъй като степента на тези гори продължава да намалява от последните ледникови максимуми, преди около 20 000 години. Хората значително ускориха фрагментирането и намаляването на местообитанията през последните години.(BirdLife International, 2008; Barnes, et al., 2009; Marshall Cavendish Corporation, 2001; Spottiswoode, et al., 2008)

Някои от горските фрагменти, заети от холе-алети, са защитени като горски резервати, въпреки че прилагането на защитата на земята в тези райони често е лошо. Усилията за защита на планината Mulanje в Малави ще помогнат за защитата на значителна популация от тези птици. Полагат се усилия за защита на районите в Мозамбик, където се намират холе-алети. Текущите оценки на населението варират от 2500 до 10 000 индивида.(BirdLife International, 2008; Barnes, et al., 2009)


какво ядат японските паяци

Други коментари

Бересфорд (2003) предлага нов род за cholo alethes и близки роднини: Псевдоалете въз основа на данни за митохондриална и ядрена ДНК последователност. Въз основа на тези данни родът Алете беше полифилетично, призоваващо за разделяне на Alethe castanea и Корони Alethe; от други видове на Алете : Донесете полиоцефала , Алете гориво леборни , Alethe choloensis , и Алете полиофрис . Понастоящем обаче, списъкът на Хауърд и Мур за видовете птици по света (2003) разпознава само 5 вида и ги запазва в рода Алете : Корони Alethe; , Алете полиофрис , Донесете полиоцефала , Алете гориво леборни , иAlethe choloensis. Alethe castanea е признат за подвид: A. diademata castanea . Бересфорд (2003) предполага връзката между сестри и видове междуA. choloensisи А. гориволеборни .(Бересфорд, 2003; Дикинсън, 2003)

Alethe choloensisе известен и с общите имена: Thyolo alethe и Cholo Mountain alethe.(BirdLife International, 2008)

Сътрудници

Таня Дюи (автор), агенти за животни.

Популярни Животни

Прочетете за Aulacorhynchus prasinus (смарагдов туканет) в агентите за животни

Прочетете за Aotus nancymaae (нощната маймуна на Ма) в Animal Agents

Прочетете за Gulo gulo (росомаха) в агентите за животни

Прочетете за Cotalpa lanigera (златарски бръмбар) в Animal Agents

Прочетете за Stenella attenuata (пантропичен петнист делфин) в агентите за животни

Прочетете за Tetrao urogallus (западен глухар) в агентите за животни