Alectoris chukarchukar (Също така: Chukar яребица)

От Лара Питърсън

Географски обхват

Четиринадесет подвида наАлекторис чукарв момента са разпознати. Смята се, че популациите в Северна Америка произхождат от индийски подвид, A. c. chukar , въпреки че няколко подвида вероятно са се смесили. Местното разпространение варира в планинските райони на Близкия изток и Азия от Източна Гърция и Югоизточна България през Мала Азия на изток до Манджурия Китай. Чукарът е успешно представен в Северна Америка, Хавай и Нова Зеландия като дивеч. В Северна Америка успешните популации са се утвърдили в планински, скалисти, сухи райони в западните щати и сегашното разпространение е съсредоточено около района на Големия басейн, включително Невада, западна Юта, югозападна Айдахо, североизточна Калифорния и югоизточен Орегон. На изток птиците от дивеча са пуснати за лов, но успешните популации не са се утвърдили (Christensen 1996; Del Hoyo 1994).

  • Биогеографски региони
  • близка
    • въведени
  • палеарктичен
    • местен
  • австралийски
    • въведени
  • океански острови
    • въведени

Среда на живот

Алекторис чукармогат да бъдат намерени в Северна Америка на запад в стръмни, планински, скалисти места в смесени типове местообитания. Големият басейн на пустинен храст е представител на предпочитаното местообитание; климатът е сух до полусух, водата обикновено се предлага от разпръснати източници и температурата варира. Пасените и нарушени обществени земи осигуряват изобилие от треви и семена с разпръснати храсти, докато скалистият терен осигурява покритие. В Северна Америка такива области обикновено са недостъпни и не са в близост до обработвана земя, въпреки че те ще използват такива области, когато са налични. Неуспешните опити за въвеждане на чукар в други райони на Северна Америка предполагат, че те вече са установени в най-подходящите типове местообитания (Christensen 1996).

Физическо описание

Алекторис чукаре средно голяма яребица. Мъжките (510-800g) са малко по-големи от женските (450-680g) по дължина и маса. Моделът на оперението е сходен и за двата пола, и е отличителен сред дивечовите птици в Северна Америка. Чукарите са сиво-кафяви отгоре с пухкав корем. Тъмно черна линия през челото, очите и надолу по врата контрастира на бялото гърло от сивата глава и гърдите. Хълбоците са на видно място с черен и бял кестен, а външните опашни пера са кестенови. Бил, полетата на клепачите, краката и стъпалата са от розов до тъмночервен или пурпурен цвят. И двата пола могат да имат малка тарзална шпора, но обикновено това е характерно за мъжете. Непълнолетните са по-дребни и са пъстри кафяви и сиви, само с леки кафяви прегради по фланговете. В родното си местообитание оцветяването може да варира географски; птиците в по-сухите райони са по-сиви и по-бледи (Christensen 1996; Del Hoyo 1994; National Geographic Society 1999).



  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • двустранна симетрия
  • Маса на обхвата
    510 до 680 g
    17,97 до 23,96 унции

Размножаване

Чукарите са моногамни. Чифтовете се формират в средата на март, след като мъж изпълнява ухажване, включващо накланяне на глава и показване на решетките си. И двамата започват да се обаждат и да участват в „дисплей с надпис“, който кълва различни обекти. По време на сезоните на суша, когато храната е оскъдна, размножаването може да бъде ограничено до няколко птици. Мъжките пазят женската от достъп на други мъже (Christensen 1996; Del Hoyo 1994).

  • Система за чифтосване
  • моногамен

Гнездата са обикновени ожулвания, понякога облицовани с трева или пера, в скалисти или четки места. Те са трудни за намиране и не са добре проучени. Размерите на съединителя варират в зависимост от мястото и условията на околната среда между седем и двадесет и една. Инкубацията продължава приблизително 24 дни и обикновено е женска дейност. Излюпването може да се случи от май до август, в зависимост от успеха на първия съединител. Разплодите са средно около 10,5 пилета, но варират. Младите са прекоциални или са силно развити при излюпването и са способни да летят в рамките на няколко седмици. Те достигат размер за възрастни за 12 седмици. Смята се, че мъжките остават, докато се отглеждат пилета, въпреки че се съобщава, че някои напускат след завършване на съединителя и се прегрупират с други мъже. Остава много да се научи за репродуктивните навици на чукар.(Christensen, 1996; Del Hoyo, et al., 1994)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • сезонно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • Оплождане
    • вътрешен
  • яйценосен
  • Интервал на размножаване
    Чукарите се размножават веднъж годишно в зависимост от условията на околната среда.
  • Размножителния период
    Размножаването се извършва от април до юли в Северна Америка.
  • Пасирайте яйца на сезон
    7 до 21
  • Средно яйца за сезон
    10.5
  • Средно време за излюпване
    24 дни

За младите се грижат майката и може би бащата, докато достигнат независимост. Младите са непредсказуеми, летят в рамките на няколко седмици след излюпването и достигат размер за възрастни до 12 седмици.(Christensen, 1996; Del Hoyo, et al., 1994)

  • Родителски инвестиции
  • липса на участие на родителите
  • предкоциален
  • предварително оплождане
    • защита
      • женски пол
  • предварително излюпване / раждане
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • женски пол
  • предварително отбиване / избягване
    • защита
      • женски пол
  • преди независимостта
    • осигуряване
      • женски пол

Поведение

Чукарите са дневни и фуражни на земята през цялата сутрин и следобед. Те не мигрират и всякакви сезонни движения са надморски. Полетът обикновено е ограничен на къси разстояния надолу, обикновено при зачервяване. Те скачат, когато пресичат неравен терен и предпочитат бягането пред полета. Основната социална група е пристанище, състоящо се от различен брой възрастни и техните потомци, а най-големите групи се намират при водоизточници. По-големи несвързани групи се формират през зимата. Чукарите нощуват на земята под четка или издатини. Мъжките активно защитават своите гнездови територии (Christensen 1996; Del Hoyo 1994).(Christensen, 1996; Del Hoyo, et al., 1994)

  • Ключови поведения
  • терористичен
  • мухи
  • дневни
  • подвижен
  • заседнал
  • териториален
  • Социални

Комуникация и възприятие

Чукарите използват число или вокализации при взаимодействия, които са разделени в три категории: алармен социален контакт, агонистичен и сексуален. Най-често срещаният разговор е нисък Чък, Чък, Чък използва се от двата пола, което постепенно се променя на a чукар чукар и се чува от голямо разстояние, откъдето идва и името чукар. Комуникацията вероятно се осъществява и чрез визуални сигнали.(Christensen, 1996; Del Hoyo, et al., 1994)

  • Канали за комуникация
  • визуална
  • акустичен
  • Други режими на комуникация
  • дуети
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Чукарите обикновено са опортюнистични и фуражни за растителността, включително трева и семена от трева, зелена трева, листа от листа и някои храстови плодове, според относителното изобилие и сезонната наличност. В западните пасищни райони първичните храни са семена и зеленина на въведени треви и различни видове растения в общността на градински четки. Култивираните зърна се използват, когато са налични, но местообитанието на чукар в Северна Америка обикновено не е в близост до земеделска земя. На Хаваите се предлагат различни храни, но все още са важни местните храстови плодове и въведените тревисти растения. Младите пилета ядат предимно насекоми. Възрастните не ядат значителен брой насекоми, но е известно, че вземат скакалци, когато са налични. Всички видове водоизточници се използват от чукарите и са склонни да диктуват разпределението през горещите летни месеци; те ще се отклонят по-далеч от водата през зимата, когато има зелена растителност (Christensen 1996; Del Hoyo 1994; Cole et al. 1995).(Christensen, 1996; Cole, et al., 1995; Del Hoyo, et al., 1994)

  • Основна диета
  • Тревопасен
    • месоядно животно
  • Храни за животни
  • насекоми
  • Растителни храни
  • листа
  • семена, зърнени храни и ядки
  • плодове

Икономическо значение за хората: Положително

Алекторис чукаре представен за първи път в Северна Америка през 1893 г. като дивеч и осигурява приходи на държавните агенции за дивата природа чрез лов. Трудният, стръмен, често отдалечен терен, който заемат, представлява предизвикателство и тръпка за ловците, а месото се счита за много вкусно. На Хаваите е установено, че чукарите заемат важна ниша, някога заета от изчезнали местни птици; те подпомагат разпространението и покълването на семена от важни местни растения и по този начин могат да бъдат от полза за възстановяване на деградиралите екосистеми (Christensen 1996; Cole et al. 1995).


продължителност на живота на гарван

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Чукарите също помагат за разпространението и покълването на инвазивни неместни хора, като измамна трева в Северна Америка. Също така, те са податливи на няколко птичи болести и могат да действат като вектор за инфекции, които могат да се предадат от птичи гостоприемници на хора, като хламидия, когато се отглеждат в ситуации на отглеждане на дивеч (Christensen 1996; Erbeck and Nunn 1999).

Природозащитен статус

Алекторис чукарне са застрашени в световен мащаб. В повечето райони популациите са стабилни или се увеличават, въпреки че загубата на местообитания и интензивният лов могат да засегнат някои местни популации в местното им разпространение. Възможно е да има известна загриженост за дивите популации поради възможността за предаване на болести от домашни пилета и пуйки. В Северна Америка те са били стопанисвани от тяхното въвеждане. В повечето райони щатите се опитват да увеличат лова чрез либерални ограничения и дълги ловни сезони, за да преодолеят ниските добиви поради недостъпния и отдалечен характер на местообитанието им. Управлението на местообитанията включва разработване и подобряване на водоизточниците. Изследван е мониторинг на популациите чрез различни методи за нашийници и радиопредаватели (Christensen 1996; Del Hoyo 1994; Waters et al. 1994).

Други коментари

Все още трябва да се направят много изследвания, за да се определят навиците и нуждите наАлекторис чукар. Информацията е малко ограничена в много области от естествената им история. В допълнение могат да се направят изследвания, за да се определи настоящата свързаност на северноамериканските чукари с оригиналния подвид на стария свят (Christensen1996).

Сътрудници

Лара Питърсън (автор), Университет на Мичиган-Ан Арбър, Тери Рут (редактор), Университет на Мичиган-Ан Арбър.

Популярни Животни

Прочетете за Notorynchus cepedianus (Bluntnose акула от северояд) на агентите за животни

Прочетете за Esox niger (Pickerel) за агентите за животни

Прочетете за Phelsuma madagascariensis (Мадагаскарски ден Gecko) за агентите за животни

Прочетете за Pterois antennata (дрипави перки) на Animal Agents

Прочетете за Leopardus geoffroyi (котката на Жофрой) в агентите за животни

Прочетете за Саламандра саламандра в агентите за животни