Alces alces Евразийски лос (Също така: евразийски лос)

От Даниел Де Борд

Географски обхват

Лос лос, често наричани лосове в Северна Америка и евразийски лосове в Европа, имат циркумполярно разпространение в бореалните гори на Северното полукълбо. (Евразийският лос не трябва да се бърка със северноамериканския лос,Cervus canadensis, които са различни видове.) В Евразия,Лос лосимат обхват на запад от Скандинавия, Полша и южна Чехия до Сибир (Русия) на изток. Южният му обхват се простира до Украйна, северен Казахстан, северен Китай и северна Монголия. В Северна Америка лосовете се срещат в голяма част от Аляска и Канада и точно на юг от границата между съседните САЩ и Канада, но се простират по-на юг надолу по Скалистите планини до Юта и Колорадо. Фактори, които вероятно ограничават северното им разпространение, са достатъчно фураж и дълбочина на снега над 70 cm за дълги периоди. Топлият климат, който има температури над 27 C за дълги периоди, вероятно ограничава тяхното южно разпространение.(Grubb, 2005; Karns, 2007; Kelsall и Tefler, 1974)

  • Биогеографски региони
  • близка
    • местен
  • палеарктичен
    • местен
  • Други географски термини
  • холарктически

Среда на живот

Лосът може да бъде намерен в редица местообитания в студените северни райони на земното кълбо, които имат сезонна снежна покривка. Те обитават тайгите и умерените горски биоми, включително тундрово-субалпийския пояс. Видовете гори включват бореални, широколистни и смесени (иглолистно-широколистни). В тези гори те предпочитат ранния етап на приемственост, където фуражът е в изобилие поради смущения. Пожар, дърводобив, наводнение или ледниково действие значително увеличават качеството и количеството фураж за лосове и в крайна сметка плътността на лосовете. Освен залесени местообитания, лосът ще търси райони в близост до вода, като езера, езера, реки и блата, които също имат концентрация на любимите си храни. Големите им тела, неспособността да се изпотят и топлината, получена от ферментация в червата им, означават, че не могат да понасят дълго време температури над 27 градуса по Целзий.(Bowyer, et al., 2003; Peek, 2007)

  • Региони на местообитанията
  • умерен
  • наземен
  • Наземни биоми
  • тундра
  • тайга
  • гора
  • храсталачна гора
  • планини
  • Водни биоми
  • езера и езера
  • реки и потоци
  • Влажни зони
  • блато
  • блато
  • Книга
  • Други характеристики на местообитанията
  • крайречен

Физическо описание

Лосовете са най-големите видове в елени семейство, с дълги, тънки крака, които поддържат масивно тяло, докато къса, дебела врата и гърбави рамене, които поддържат голяма глава. Този вид конски размери може да бъде висок до 2,3 м в раменете с дълги уши (250 мм) и незабележима опашка (80 до 120 мм). Една от най-отличителните черти на този вид е неговата дълга, луковична, увиснала муцуна. Горната устна надвисва над долната устна, а между ноздрите й има триъгълно петно ​​от гола кожа. Под шията виси клапан от окосната кожа, наречена камбана, която може да присъства или не при жените. Без горни резци или кучешки зъби, лосът трябва да отхапва растения между костното горно небце и долните им резци. Те имат зъбна формула от I 0/3, C 0/1, P 3/3, M 3/3 = 32.(Bubenik, 2007; Wilson and Ruff, 1999)



Мъжките се отличават с това, че носят най-големите рога на всеки бозайник, който може да тежи до 35 кг в северноамериканския лос. Рогата се отглеждат през пролетта и се хвърлят през зимата всяка година. Най-широкото регистрирано разпространение на рога е 2048 мм. Рогата на северноамериканския лос са палмови, имащи основна длан и чело на длан в конфигурация на пеперуда. Сърцевидна форма, без палмация, е по-често при европейския лос (Лос лос лос) и манджурски лос (А. а. камелоиди).(Бубеник, 2007; Енган, 2001; Новак, 1999)

Лосовете са сексуално диморфни, като мъжките са над 40% по-тежки от женските. Живите тегла на мъжките варират от 360 до 600 кг с дължини от 2,4 до 3,1 m. Женските варират от 270 до 400 kg с дължини 2,3 до 3,0 m. Най-големият подвид лос,Moose alces gigas, се среща в Аляска с максимално тегло 771 кг за мъж и 573 кг за жена.(Bowyer, et al., 2003; Bubenik, 2007)

Обикновено пелажът е тъмен, черен до кафяв или сивокафяв, като долната част на краката е по-светла. Изцяло бяла цветна фаза е рядка. Техните подкосъмчета и дългите предпазни косми осигуряват отлична изолация от студ. Младите имат червеникавокафяв пелаж и не се забелязват като другите млади от семейството на елените. Отделните косми са с дължина от 15 до 25 см и кухи, което води до отлична изолация.(Новак, 1999)

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хомоиотермичен
  • двустранна симетрия
  • Сексуален диморфизъм
  • мъжки по-голям
  • орнаментика
  • Маса на обхвата
    270 до 771 кг
    594,71 до 1698,24 lb
  • Дължина на обхвата
    2,3 до 3,1 m
    7,55 до 10,17 фута

Размножаване

Лосовете са полигини. Мъжките и женските се привличат взаимно, като правят вокализации и ароматизират дърветата. Лосът показва два различни вида стратегии за размножаване: тундровият лос в Аляска образува хареми и тайговият лос образува преходни двойки връзки. В системата за чифтосване на харема най-големият, най-доминиращият мъж се опитва да събере група женски заедно, които той защитава от всички останали мъже. Други бикове оспорват харема за правото на чифтосване. Младите бикове с по-малки рога обикновено се оттеглят от доминиращия бик, докато биковете с еднакъв размер ще се бият. Биковете ще ангажират еленовите си рога, бутайки се и извивайки се, докато се опитват да се изкривят. В системата за свързване на двойки, доминиращ бик остава и защитава само една крава, докато не може да се чифтосва с нея. След това той търси други жени, които все още не са били отглеждани от други бикове.(Bowyer, et al., 2003; Schwartz and Hundertmark, 1993; Hundertmark, et al., 2002; Schwartz, 1992; Schwartz, 2007)

  • Система за чифтосване
  • полигинен

Породата лосове през септември и октомври всяка година. Женският естрозен цикъл продължава 24 до 25 дни, като продължителността на топлината е 15 до 26 часа. Ако женската не бъде отгледана през това време, тя ще рециклира през еструса след около три седмици. Бременността е средно около 231 дни при крави, които раждат средно едно теле, въпреки че близнаците са често срещани. Телетата се раждат със средно тегло 16,2 кг и наддават приблизително 1 кг на ден, докато кърмят. Мъжете и жените са полово зрели на двегодишна възраст, но пълният потенциал за растеж не се достига до 4 или 5 годишна възраст. На тази възраст женските са в своя репродуктивен връх, а мъжките имат най-големите рога.(Franzmann, 1981; Schwartz and Hundertmark, 1993; Hundertmark, et al., 2002; Schwartz, 1992; Schwartz, 2007)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • сезонно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • Оплождане
  • живороден
  • Интервал на размножаване
    Лосът се размножава ежегодно.
  • Размножителния период
    Размножаването се случва през септември и октомври.
  • Обхват на потомството
    1 до 2
  • Среден брой потомци
    един
  • Среден период на бременност
    231 дни
  • Средна възраст на отбиване
    5 месеца
  • Средно време до независимост
    1 година
  • Диапазон на възраст в полова или репродуктивна зрялост (женски)
    16 до 28 месеца
  • Диапазон на възрастта в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    2 до 5 години

Само женските се грижат за малките си за период от една година. Женските търсят уединени места, за да раждат малки и остават изолирани, докато телетата бъдат отбити. Телетата могат да разглеждат и следват майка си на 3 седмици и се отбиват на 5 месеца. Те остават с майка си до около 1 година след раждането им, когато се ражда следващото дете на майката.(Franzmann, 1981; Schwartz and Hundertmark, 1993; Hundertmark, et al., 2002; Schwartz, 1992; Schwartz, 2007)

  • Родителски инвестиции
  • предкоциален
  • предварително оплождане
    • осигуряване
    • защита
      • женски пол
  • предварително излюпване / раждане
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • женски пол
  • предварително отбиване / избягване
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • женски пол
  • преди независимостта
    • защита
      • женски пол
  • наследява майчина / бащина територия
  • позицията на майката в йерархията на господството влияе върху статуса на младите

Продължителност на живота / дълголетие

Много телета, до 50% или повече, не живеят след първите шест седмици от живота си поради хищничество от мечки и вълци. След като достигнат зряла възраст, шансовете им за оцеляване са големи. Възрастните жени имат средно оцеляване от 95%. Оцеляването на мъжете е по-променливо поради лов и конкуренция между мъже и мъже. Възрастните лосове са в разцвета си от 5 до 12 годишна възраст, но започват да страдат от артрит, зъбни заболявания и износване и други фактори след около 8 години. Малко лосове живеят след 15 години в дивата природа, въпреки че е регистрирано, че една крава е доживяла до 22-годишна възраст. Пиковата репродуктивна възраст при жените е на възраст от 4 до 12 години и от 4 до 8 години при мъжете.(Bowyer, et al., 2003; Gaillard, et al., 1998; Wilson and Ruff, 1999)

  • Продължителност на живота на обхвата
    Състояние: див
    22 (високи) години
  • Типична продължителност на живота
    Състояние: див
    8 до 15 години

Поведение

Лосовете са най-малко социалните видове сред маторковите, оставайки доста самотни, освен по време на брачния сезон. Те не са териториални. Извън периода на рута, мъжете и жените са сексуално сегрегирани: мъжете и жените са разделени пространствено, във времето и / или по местообитание. Предполага се, че това се дължи на разликите в хранителните нужди на половете поради разликите в размера на тялото. Също така, кравите с телета в петата се изолират от специфичните особености, за да намалят риска да бъдат откроявани от хищници. Лосовете са крепускулярни по природа, като са най-активни при изгрев и залез. Въпреки неприличния си вид, лосовете могат да тичат безшумно през гъсти гори. Максималните скорости са с тактова честота 56 км / ч и поддържани скорости 9,6 км / ч. Лосовете също са силни плувци, за които е известно, че плуват до 20 км или до 9,5 км в час. Повечето от времето им се съсредоточават около храненето. Ежедневният модел е пътуване до ново място, за да се храни, като се избягват хищници, разглеждат растения, стоят и лежат за пречистване на храната им. Лосовете остават предимно в една и съща обща зона, въпреки че някои популации мигрират между благоприятни места по различно време на годината. Тези миграции могат да надхвърлят 300 км при европейското население.(Boyer, 2004; Bubenik, 2007; Wilson and Ruff, 1999)

  • Ключово поведение
  • бегъл
  • терористичен
  • дневни
  • здрач
  • подвижен
  • прелетни
  • заседнал
  • самотен
  • господстващи йерархии

Обхват на дома

Размерът на лоса в домашни условия варира между 3,6 до 92 km2. По време на първата си година от живота, младите лосове заемат същия дом като майка си и не създават свой собствен дом до две годишна възраст. Домашният размер на мъжете обикновено е по-голям от женския. Някои лосове мигрират сезонно, до 179 км в Северна Америка и 300 км в североизточна Европа.(Hundertmark, 2007; LeResche, 1974; Pulliainen, 1974)

Комуникация и възприятие

Лосовете не са толкова гласови, колкото другите членове на елени семейство, като лос ( Cervus elaphus ). Повечето от техните вокализации се случват по време на коловоза. Жените правят дълъг, треперещ стон, когато са в еструса, който привлича мъже и може да бъде чут на разстояние до 3,2 км. Мъжките роптаят, за да ухажват женските или да предизвикват други бикове. И двата пола са способни да издават силен, гърлен „ревящ” звук като заплаха. Лосът също ще комуникира химически чрез ароматизиращи дървета. Те събличат дърветата и храстите от кората си и търкат челата и преорбиталните си жлези в голото място, за да рекламират присъствието си на противоположния пол. Не е известно лосите да имат добро зрение. Потвърждение за това не е налице поради липса на проучвания, въпреки че е известно, че те зависят по-малко от зрението, отколкото от слуха и обонянието. Лосовете имат много остър слух, отчасти поради голямата външна повърхност на ушите им. Ушите им са способни да се въртят независимо, придавайки им стереофоничен слух. Обонянието им е изключително поради голямата повърхност на носните им кухини, които са облицовани с милиони изпратени миришещи клетки.(Bowyer, et al., 2003; Bubenik, 2007; Franzmann, 1981)

  • Канали за комуникация
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически
  • Други режими на комуникация
  • феромони
  • ароматни знаци
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Думата „лос“ идва от индианското племе, алгонкините, което означава „ядещ клонки“ на техния език. Това е подходящо наименование, защото лосът разглежда предимно стъблата и клонките на дървесните растения през зимата и листата и издънките на широколистните растения през лятото. За лосовете в Полша 87% от диетата им се състоеше от дървета и храсти, като най-важните видове бяха бор (Pinus silvestris), което представлява 52% от диетата им. В Северна Америка е наблюдавано, че лосът консумира до 221 растителни вида и рода, а в Русия 355, въпреки че само няколко избрани съставляват значителна част от диетата си. Върби ( Саликс spp.) са най-предпочитаните фуражи, когато са налични. Във вътрешността на Аляска върбите представляват 94% от консумираната през зимата биомаса. Други видове, които се консумират, са хартиени брези (Betula papyrifera), трепереща трепетлика (АСПЕН) и балсамова ела (Abies balsamea). Лосовете също консумират водна растителност през лятото, защото тя е силно смилаема и изобилна в някои райони. Възрастен човек се нуждае от около 20 кг храна на ден.(Bowyer, et al., 2003; Franzmann, 1981; Renecker and Schwartz, 2007)

  • Основна диета
  • Тревопасен
    • folivore
    • живоядни
  • Растителни храни
  • листа
  • дърво, кора или стъбла
  • цветя

Хищничество

Вълците, кафявите или мечките гризли, черните мечки и пумите са основни хищници на лосове и в по-малка степен койоти и амурски тигри. Основните хищници могат да имат такова въздействие върху популациите на лосове, че да забавят растежа на популацията си и да ги държат под товароносимостта на местообитанието. Спорно е дали хищниците могат да държат (регулират) популация на лосове в равновесна точка. Хищничеството от мечки обикновено е най-високо през пролетта, когато телетата са най-уязвими. Хищничеството от вълци е по-голямо през зимата, когато дълбочината на снега е достатъчно висока, за да възпрепятства движението на лосовете. Лосовете агресивно защитават себе си и малките си със здравите си рога и остри копита.(Ballard and Van Ballenberghe, 2007; Bowyer, et al., 2003; Franzmann, 2000; Miquelle, et al., 1996)

  • Адаптации срещу хищници
  • загадъчен

Екосистемни роли

Лосът може да има значително въздействие върху екосистемите поради ежедневните им дейности по хранене, тъпчене, дефекация и уриниране. Един изследовател е изчислил, че популацията на шведския лос донася 300 000 метрични тона изпражнения всяка година в земята. Това се равнява на около 5600 тона азот, което е от съществено значение за растежа на растенията. Лосът може да повлияе на скоростта на циклизиране на хранителните вещества, флоралния състав, скоростта на приемственост на горите и биологичното разнообразие на гората. Поради тази причина те се считат за ключов вид.(Kie, et al., 2003; Kielland and Bryant, 1998; Molvar, et al., 1993; Persson, et al., 2000)

Лосовете са засегнати от няколко болести и паразити. „Лосовата болест“, фатална за лоса, се причинява от мозъчен червей, който най-често заразява белоопашати елени . Лосът може да бъде силно заразен със зимни кърлежи, а смъртта понякога може да доведе до зимата в резултат на загуба на кръв и хранителен стрес.(Уилсън и Ръф, 1999)

  • Въздействие върху екосистемата
  • създава местообитание
  • ключови видове
Коменсални / паразитни видове
  • зимни кърлежи ( Dermacentor albipictus )
  • мозъчен червей (Parelaphostrongylus фин)
  • тении (Taenia krabbei)
  • хидатидна болест ( Echinococcus granulosus )

Икономическо значение за хората: Положително

Лосовете се ловуват през по-голямата част от ареала им и осигуряват милиони килограми месо на хората всяка година. През 1983 г. в Швеция са събрани 152 000 лоса, което представлява 14% от общото потребление на месо в страната. Ловът също така генерира значителна сума пари за местните икономики. Ловците на лосове допринасят 31 милиона долара годишно за икономиката на Аляска и 50 милиона за канадската. Лосът също привлича много туристи за възможности за разглеждане на дивата природа. Лосовото мляко се добива от лос в плен в някои райони, включително Русия и Швеция.(Bowyer, et al., 2003; Novak, 1999; Regelin and Franzmann, 1998)

  • Положителни въздействия
  • храна
  • частите на тялото са източник на ценен материал
  • екотуризъм
  • произвежда тор

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Сблъсъците на превозни средства с лос са сериозен проблем в Северна Америка и Европа. В Северна Америка всяка година се случват близо 3000. Само в Швеция средно годишно се случват 4500, както и 10 до 15 смъртни случая при хора. Освен неизчислимите разходи по отношение на човешкия живот, сблъсъците на лосове причиняват значителни имуществени щети, ескалират застрахователните премии, могат да доведат до намаляване на местната популация на лосове и да намалят възможностите за отдих. Лосът също може да бъде вредител за селското и горското стопанство в някои области. Лосовата храна може да потисне растежа на младите дървета. През 50-те години в Русия щетите на горската промишленост се изчисляват на милиони рубли.(Дете, 2007; Кузнецов, 2002; Зайлер, 2005)

  • Отрицателни въздействия
  • наранява хората
  • култура вредител

Природозащитен статус

IUCN изброява лосовете като вид „най-малко загрижени“, тъй като по-голямата част от популациите се разрастват и са изключително богати, въпреки силното ловно налягане в части от ареала им. Евразийските популации се оценяват на 1,5 милиона индивида, една трета от които се състоят от европейските популации. През 2002 г. населението на САЩ и Канада се оценява на 1 000 000. Някои изключения от тази благоприятна оценка са лосовете в Манджурия и Монголия (А. а. камелоиди), които са оскъдни, и население в Нова Скотия (А. а. американски), което Канада е счела за застрашено.(Geist, et al., 2008; Henttonen, et al., 2008; Novak, 1999; Timmermann, 2003)

Други коментари

Лос , който традиционно е класифициран като монотипен род, наскоро беше разделен на два вида от някои изследователи: европейските видове,Лос лоси северноамериканските видове, Moose americanus . Подобно разделение е причинило объркване и не представлява най-новите генетични изследвания. Смята се, че разделянето на лосове на европейски и северноамерикански видове се подкрепя от морфологични различия и доказателства, че европейският лос има 68 хромозоми, а северноамериканският лос има 70. Сега е известно, че лосът в Централна Азия (Якутия) също има 70 хромозоми и споделят халотипи на митохондриални ДНК с европейски и северноамерикански лос. Освен това лосовете показват ниска вариабилност в митохондриалната ДНК в световен мащаб и имат относително ниско общо генетично разнообразие в сравнение с други бозайници. По-вероятно е всички съществуващи родове лосове да са произлезли от Централна Азия през последните 60 000 години, подкрепяйки хипотеза за един вид, а не за хипотеза за два или три вида.(Grubb, 2005; Hundertmark and Bowyer, 2004; Hundertmark, et al., 2002)


географски обхват на сините китове

Сътрудници

Таня Дюи (редактор), агенти за животни.

Даниел Де Борд (автор), University of Alaska Fairbanks, Link E. Olson (editor, instructor), University of Alaska Fairbanks.

Популярни Животни

Прочетете за Micromys minutus (евразийска реколта мишка) в агентите за животни

Прочетете за Labridae (Wrasses) за агентите за животни

Прочетете за Aquila clanga (по-голям орел) в агентите за животни

Прочетете за Neomys fodiens (евразийска водна земя) на агентите за животни

Прочетете за Pelecaniformes (пеликани, тропици, корморани и роднини) в агентите за животни

Прочетете за Papilio polyxenes върху животинските агенти