Алцелаф все още е пряк път

От Кристин Бати

Географски обхват

Най-добрият,Alcelaphus buselaphus, първоначално е намерен в тревни площи на целия африкански континент (Walker 1997). Тя варира от Morroco до североизточна Танзания и на юг от Конго, от южна Ангола до Южна Африка. Ареалът му е драстично намален, обаче, поради лов от хора, унищожаване на местообитанията и търсене на конкуренция с домашен добитък. Сега най-хартата се среща само в части от Ботсвана, Намибия, Етиопия, Танзания и Кения.

  • Биогеографски региони
  • етиопски
    • местен

Среда на живот

A. buselaphus обитава саваните и тревните площи на Африка. Той е толерантен към високи треви и може да бъде открит в гори или храсталаци повече от други алцелафини (Nowak 1997; Schaller 1972; Африканска фондация за дивата природа).

  • Наземни биоми
  • савана или пасища
  • храсталачна гора

Физическо описание

Най-хартата е голям копитен живот с дължина от 1,5 м до 2,45 м. Опашката му е от 300 до 700 мм, а височината на раменете е от 1,1 до 1,5 м. Характеризира се със стръмно наклонен гръб, дълги крака, големи жлези под очите, туфирана опашка и дълга, тясна трибуна. Космите по тялото са с дължина около 25 мм и имат доста фина текстура. Той има по-бледи петна от коса на по-голямата част от кръста и гърдите и по части от лицето си. Предполага се, че бледата коса на кръста може да бъде представена при привличане на партньори или за отблъскване на агресорите. Има няколко подвида, които се различават помежду си по цвят на козината, който варира от бледокафяв до кафеникаво сив и по форма на рог. Всички подвидове имат 2 рога и при двата пола, които се издигат от един педикул и са с дължина от 450 до 700 мм. Половата зрялост може да настъпи още 12 месеца, но членовете на този вид достигат максималното си тегло едва на 4-годишна възраст (Kingdon 1989). The hartebeest има продължителност на живота от 11 до 20 години (Walker 1997; Африканска фондация за дивата природа).



  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хомоиотермичен
  • двустранна симетрия
  • Сексуален диморфизъм
  • орнаментика
  • Маса на обхвата
    75 до 200 кг
    165.20 до 440.53 lb

Размножаване

Размножаване в A. buselaphus се провежда в територии, които са защитени от единични мъже, за предпочитане на открити места на плата или хребети (Африканска фондация за дивата природа). Териториалните мъже подушват гениталиите на жената. Ако е естрос, мъжкият я следва наоколо с притиснати уши. Понякога той ще се позиционира странично към женската и ще се опита да й препречи пътя. След като женската стои неподвижно, тя позволява на мъжкия да я монтира. Копулацията е кратка, но може да се повтори няколко пъти. Копулацията винаги се прекъсва, ако друг мъж нахлуе. Обикновено натрапникът е прогонен (Kingdon 1989). Размножаването варира сезонно в зависимост от популацията или подвида на Hartebeest. Nowak (1997) съобщава, че има пикове на раждане от октомври до ноември в Южна Африка, от декември до февруари в Етиопия и от февруари до март в Националния парк Найроби. Бременността е 214-242 дни и обикновено се ражда едно теле. Женските се изолират в храстите, за да раждат (Schaller 1972; Африканска фондация за дивата природа). Това е значително по-различно от навиците за раждане на техния близък роднина гну, които раждат на групи в откритите равнини. Женски пол A. buselaphus след това оставете малките си скрити в храста за няколко седмици, връщайки се само за сучене. Младите се отбиват на четири месеца (Kingdon 1989).

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • сезонно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • живороден
  • Интервал на размножаване
    Женските хартбести носят потомство не повече от веднъж годишно.
  • Размножителния период
    Сезонът на чифтосване варира при този вид в зависимост от местоположението на популацията.
  • Обхват на потомството
    1 към 1
  • Среден брой потомци
    един
    AnAge
  • Период на бременност
    7,13 до 8,07 месеца
  • Възраст на отбиване
    4 до 8 месеца
  • Средна възраст на отбиване
    4 месеца
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (жени)
    Пол: женски
    730 дни
    AnAge
  • Родителски инвестиции
  • altricial
  • сдружение след родителите с родителите

Продължителност на живота / дълголетие

Поведение

Hartebeests са социални животни, живеещи в организирани стада до 300 животни. Известно е, че образуват съвкупности от до 10 000 животни. В стадото има четири вида животни: териториални възрастни мъже, нетериториални възрастни мъже, групи млади мъже и групи жени и млади. Женските в стадото формират групи от 5-12 животни с до четири поколения потомство в тяхната група. Те не образуват сигурни групи с други възрастни жени. Смята се, че между жените съществуват силни доминиращи взаимоотношения и че тези групи определят социалната организация за цялото стадо. Наблюдавано е, че жените понякога се бият помежду си (Kingdon 1989). Потомците от мъжки пол могат да останат с майка си до три години, но обикновено оставят майките си на около 20 месеца, за да се присъединят към групи от други млади мъже. На възраст от 3 до 4 години мъжете могат да започнат да се опитват да превземат дадена територия и жените в нея. След като се установи дадена територия, мъжкият ще я защити и обикновено не напуска. Мъжете са агресивни и ако бъдат предизвикани ще се бият. Поредица от движения и стойки на главата и отлагане на изпражнения върху установени купчини тор предшества всеки контакт. Ако това не е достатъчно, мъжките се навеждат напред и скачат със спуснати рога. Наранявания и смъртни случаи се случват, но са доста редки. Женските и младите могат да се придвижват и излизат от териториите свободно, следвайки най-добрата паша. Мъжките губят територията си след 7 до 8 години.


гигантски японски паяк раци факти

Hartebeests обикновено са забележими и заседнали. Те могат да имат страж, който да предупреди стадото от хищници. Въпреки че изглеждат леко неудобни, те могат да достигнат скорост от 70 до 80 км / ч. Шалер отбелязва, че те са много бдителни и предпазливи в сравнение с другите равнинни копитни животни. Хартбистите разчитат предимно на визията си, за да забележат хищници и те изсумтяват, за да се предупредят взаимно за приближаване на опасността. Те скачат на един файл, след като видят един от членовете на стадото (Kingdon 1989). Наблюдавано е тяхното прихващане, което прави рязък завой на 90 градуса, след като предприеме само 1-2 крачки в дадена посока (Caro 1994; Nowak 1997; Schaller 1972; African Wildlife Foundation).

A. buselaphus не мигрира, въпреки че при екстремни условия, като суша, популацията може значително да промени местоположението си (Verlinden 1998).

  • Ключово поведение
  • бегъл
  • подвижен
  • заседнал
  • териториален
  • Социални
  • господстващи йерархии

Комуникация и възприятие

  • Канали за възприятие
  • тактилен
  • химически

Хранителни навици

Hartebeests са пашари, които се хранят почти изцяло с трева (Африканска фондация за дивата природа). Повече от 95% от храната им през влажния сезон (от октомври до май) е трева и тревата никога не представлява по-малко от 80% от диетата им (Schuette 1998). Шует определи това A. buselaphus в Буркина Фасо, Западна Африка се храни предимноАндропогонтрева през дъждовния сезон. Между сезоните диетата им е преди всичкоКълмоветрева. Яде малък процент отХипарения(трева) и бобови растения през цялата година.Jasminium kerstingiiсъщо е част от диетата му в началото на дъждовния сезон. Hartebeest е изключително толерантен към некачествена храна. Шует твърди, че дългата трибуна вA. bucelaphusподобрява способността за дъвчене и му позволява да отглежда треви по-добре от други бовиди. По този начин, когато наличността на сочни треви е ограничена, както през сухия сезон, най-хартата е в състояние да яде по-строгите възрастни треви. На друго място е обосновано, че A. buselaphus е в състояние да смила по-висок процент от храната си от другите бовиди (Мъри 1993).

  • Основна диета
  • Тревопасен
    • folivore
  • Растителни храни
  • листа
  • семена, зърнени храни и ядки

Икономическо значение за хората: Положително

Hartebeest е ценено дивечово животно както заради месото си, което е признато за отличен вкус, така и като трофей. В момента пакетите за ловни пътувания, които включват търсене на хартата, са лесни за намиране в интернет (африкански консултанти по сафари). Тъй като е доста заседнал и лесно се вижда, най-добрия е доста лесно да се лови (Kingdon 1989).

  • Положителни въздействия
  • храна

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Hartebeest се състезава с говеда за паша. Въпреки че месото им е желателно, хартиестите показват сложна социална система и трудно се поддържат в затворена среда. Поради тази причина те не са добри кандидати за опитомяване. Те са рядкост в зоологическите градини, защото са опасни за хората и помежду си, ако са тясно затворени (Kingdon 1989).

Природозащитен статус

Swayne's hartebeest ( A. buselaphus swaynei ) и хартата на Тора ( A. buselaphus tora ) са застрашени поради малки и постоянно намаляващи популации. Четири други подвида са класифицирани от IUCN като по-нискорискови, но ще бъдат класифицирани като застрашени или застрашени, ако текущите усилия за опазване бъдат прекратени. Причините за намаляването на популацията са неизвестни, но се дължат на експанзията на говедата в най-добре хранените територии и в по-малка степен на унищожаването на местообитанията и лова. Kindon (1989) отбелязва, че „най-хартата вероятно е претърпяла най-голямо свиване в обхвата на всички африкански преживни животни“. Някога плодотворна в Африка, сега има много ограничени територии.

Други коментари

Има доказателства, че най-добрият харт е бил опитомен от древните египтяни и е използван като жертвено животно (Kingdon 1990 и Африканска фондация за дивата природа).


жартиерни змии живот

Сътрудници

Кристин Бати (автор), Университет на Мичиган-Ан Арбър, Фил Майърс (редактор), Музей по зоология, Университет на Мичиган-Ан Арбър.

Популярни Животни

Прочетете за Callagur borneoensis (Рисуван терапин, Biuku) за агентите за животни

Прочетете за Eretmochelys imbricata (Hawksbill) за агентите за животни

Прочетете за Larus delawarensis (звънна чайка) в агентите за животни

Прочетете за Glironia venusta (храстовиден опасум) в агентите за животни

Прочетете за Eubalaena glacialis (десен кит в Северна Атлантика) в агентите за животни

Прочетете за Proteles cristata (aardwolf) за агентите за животни