Alaudidaelarks

От Ален Кемфийлд

Разнообразие

Чучулигите принадлежат към ордена Passeriformes , подрежданеВрабчетаи семействоAlaudidae. В момента има 17 признати рода на чучулигите и 91 вида.

Чучулигите са малки до средни птици (с дължина от 11 до 19 см), които живеят в открита провинция от пустинята до алпийската тундра. Те се различават по цвят от светлокафяв до червеникав и са склонни да се смесват добре с почвата и растителността в избраното от тях местообитание.


характеристики на бозайници

Чучулиги (особено небесни чучулиги ( Alauda arvensis )) са предоставили вдъхновение за много поети със своите сложни и красиви песни. Те са предимно жители на Стария свят. Рогати чучулиги ( Eremophila alpestris ) са единствените местни видове чучулиги в Северна Америка.(Dean, et al., 1992; Payne, 2003;; Simms, 1992; Trost, 2001)



Географски обхват

Чучулигите живеят предимно в Стария свят. Петдесет и седем процента от видовете чучулиги се срещат в Африка, 19 процента в Африка и Евразия, 16 процента в Азия, 6 процента в Евразия и 1 процент в Новия свят. Рогати чучулиги ( Eremophila alpestris ) са единствените видове чучулиги, произхождащи от Северна Америка. Skylarks ( Alauda arvensis ) са били въведени на остров Ванкувър в Британска Колумбия, Канада и все още могат да бъдат намерени там, а понякога и в щата Вашингтон. Skylarks също са представени в Австралия и Нова Зеландия.(Campbell and Lack, 1985; Campbell, et al., 1997; Dean, et al., 1992; Simms, 1992)

  • Биогеографски региони
  • близка
    • въведени
    • местен
  • палеарктичен
    • местен
  • Ориенталски
    • местен
  • етиопски
    • местен
  • неотропичен
    • местен
  • австралийски
    • въведени
    • местен
  • Други географски термини
  • холарктически
  • космополитен

Среда на живот

Чучулигите обитават открита провинция както в умерените, така и в тропическите региони. Местообитанието им включва: храсталаци, савана, пустиня, тундра, пасища и земеделски земи. Чучулиги могат да бъдат намерени в местообитания от крайбрежни райони на морското равнище до планински райони на кота 4000 m.(Campbell and Lack, 1985; Campbell, et al., 1997; Dean, et al., 1992; Mead, 1985; Simms, 1992)

  • Региони на местообитанията
  • умерен
  • тропически
  • наземен
  • Наземни биоми
  • тундра
  • пустиня или дюна
  • савана или пасища
  • планини
  • Други характеристики на местообитанията
  • земеделски

Физическо описание

Чучулигите са малки до средни птици (дълги от 11 до 19 см, 15 до 75 г) с доста дълги крака, крила и опашка. Повечето имат дълги прави нокти на задните си пръсти. Дължината на нокътя зависи от местообитанието на птицата; по-дълги нокти се срещат при птици, които живеят в райони с мека почва и малко растителност, по-къси нокти и пръсти се срещат при видове, които живеят в райони с по-твърда почва. Тяхното кафяво оперение (вариращо от светлокафяво до червеникаво) често е загадъчно и съответства на цвета на почвата. Някои видове имат гребени или кичури пера на главата си. Половете си приличат, но мъжете обикновено са по-големи и могат да имат по-ярък, по-отчетлив цвят и маркировка от женските. Формата и дължината на купюрите варират при различните видове и могат да бъдат добър показател за екологията на храненето. Разо чучулиги ( Alauda razae ) показват сексуален диморфизъм в дължината на сметката. Сметката на мъжа е с 20 процента по-дълга от тази на жената, което предполага, че мъжете и жените използват различни източници на храна. Чучулигите се линят веднъж или два пъти годишно в зависимост от вида. Непълнолетните имат по-малко различен цвят и шарки от възрастните птици.(Campbell and Lack, 1985; Dean, et al., 1992; Mead, 1985; Simms, 1992)

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • двустранна симетрия
  • Полов диморфизъм
  • мъжки по-голям
  • половете оцветени или шарки по различен начин
  • мъжки по-пъстър

Размножаване

Въпреки че има някои наблюдения на полигинията, чучулигите са до голяма степен моногамни. Женските правят по-голямата част от изграждането на гнездото, инкубацията и размножаването и двамата възрастни участват в храненето на малките. Мъжките изпълняват полети на дисплея (висок вълнообразен полет, придружен от пеене), а също така ще се показват с гребени, разровят оперението си и се покланят или подскачат нагоре и надолу по земята. Ухажването се среща при някои видове. Мъжките пеят от видни кацалки; някои женски чучулиги също могат да пеят по време на формирането на двойки. Чучулигите са териториални и защитават мястото на гнездото, използвайки дисплеи за песни и полети.

Кооперативно размножаване е наблюдавано при един вид. Наблюдаваната група се състои от разплодна двойка и един помощник.(Campbell and Lack, 1985; Campbell, et al., 1997; Dean, et al., 1992; Mead, 1985; Simms, 1992)

  • Система за чифтосване
  • моногамен
  • полигинен
  • кооперативен животновъд

Чучулигите са сезонни развъдчици, които обикновено се размножават през сезона на най-голямо количество насекоми и семена. Чучулигите, живеещи в райони с дълги размножителни сезони, могат да имат два или три съединителя, докато тези в райони с кратък период от време за разплод ще имат само един. Чучулигите са самотни животновъди и ще защитават гнездови територии.

Повечето чучулиги са земни гнездовци и изграждат гнезда с отворени чаши в малки, изкопани хралупи в земята. Някои видове изграждат куполовидни гнезда, а няколко изграждат гнезда в храсти, за да позволят по-голяма циркулация на въздуха и охлаждане. Гнездата, построени на земята, са разположени в непосредствена близост до малки буци растителност, скали или могили на земята за защита и сянка от слънцето и преобладаващия вятър. Гнездата са направени от трева, растителни влакна, трева, кора, мъртви листа и острици, а понякога са облицовани с растителен пух или пера. Яйцата са гладки, бели или светлосини със сиви или маслиненокафяви петна и са с размери от 19 до 23 на 13 до 17 мм. Размерът на съединителя обикновено е от 3 до 5, но може да бъде и до един, и до осем. Интервалът на снасяне на яйца е през ден. Женските обикновено правят всички инкубации и размишления, въпреки че мъжете при някои видове ще помогнат. Инкубацията продължава от 10 до 16 дни; пилетата се излюпват синхронно и се раздуват за около 4 дни в зависимост от времето. Младите чучулиги са алтрикални и се хранят от двамата възрастни. Пилетата се хранят с насекоми (а понякога и със семена) и напускат гнездото след около 10 дни. Пилетата обикновено се хранят, преди да могат да летят и продължават да бъдат хранени от родителите си в продължение на 18 до 20 дни.

Както е обичайно сред наземните гнездящи видове, най-много неуспех в гнездата се дължи на отмирането. Успехът в гнездото обикновено е 30 до 60 процента, но може да бъде и до 10 процента.(Ali and Ripley, 1972; Campbell and Lack, 1985; Campbell, et al., 1997; Dean, et al., 1992; Mead, 1985; Simms, 1992)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • сезонно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • Оплождане
    • вътрешен
  • яйценосен

Женските чучулиги извършват по-голямата част от инкубирането и размножаването на пилетата (мъжете помагат при някои видове). Инкубацията продължава от 10 до 16 дни, а алтрициалните пилета се разплождат за около 4 дни след излюпването. Пилетата се хранят с насекоми и от време на време със семена и от двамата родители. Възрастните отстраняват фекалните чували от гнездата. Птенчетата обикновено се хранят, преди да могат да летят и продължават да получават родителски грижи в продължение на 18 до 20 дни.

Ако хищникът се приближи до активно гнездо, възрастните ще извикат аларма и често се преструват, че ще отвлекат хищника. Тъй като много чучулиги гнездят в открити пустинни райони, пилетата често са изложени на слънце и топлина. Възрастни птици ще застанат до гнездото, за да го засенчат през най-горещите части на деня.(Campbell and Lack, 1985; Campbell, et al., 1997; Dean, et al., 1992; Mead, 1985; Simms, 1992)

  • Родителски инвестиции
  • altricial
  • мъжки родителски грижи
  • женски родителски грижи

Продължителност на живота / дълголетие

Подобно на повечето малки птици, чучулигите вероятно живеят средно само две до пет години. Най-дълго живеещите известни индивиди са 8-годишен, 5-месечен скачар ( Alauda arvensis ) и 7-годишен 11-месечен чучулига ( Eremophila alpestris ). Средната годишна смъртност за скачарите е 33 процента.(Campbell and Lack, 1985; Gill, 1995;; Trost, 2001)

Поведение

Повечето чучулиги са самотни, въпреки че някои ще се стичат в селскостопански полета, за да се хранят, а други се събират след размножителния период преди миграцията. Някои чучулиги са заседнали, други са номадски, движат се в отговор на валежите и наличието на храна, а трети (особено северните умерени видове) са мигранти на дълги разстояния. Чучулигите обикновено се намират в ниска плътност, но се срещат по-близо един до друг в висококачествени местообитания.

Чучулигите тичат, а не скачат по земята и рядко кацат по храсти и дървета, освен от време на време да пеят. Мнозина почистват с прах, въпреки че някои се къпят във вода. В зависимост от вида те се преливат веднъж или два пъти годишно. Чучулигите, които живеят в пустинни райони, ще стоят под сянката на тревните тусоци през най-горещите части на деня.

Чучулигите са териториални и защитават своите територии чрез песен и полети. Някои видове също ще повдигнат гребените на перата си по време на показ.(Campbell and Lack, 1985; Campbell, et al., 1997; Dean, et al., 1992; Gill, 1995; Mead, 1985;; Simms, 1992)

  • Ключови поведения
  • терористичен
  • мухи
  • дневни
  • подвижен
  • номадски
  • прелетни
  • заседнал
  • самотен
  • териториален
  • Социални

Комуникация и възприятие

Полетът с чучулига, храненето, заплахата и поканите за показване са доста прости, но териториалната им песен е много сложна. В допълнение към комуникацията чрез песен, чучулигите ще повдигнат гребена на перата в главата си по време на агонистични и ухажващи прояви.

Чучулигите могат да намират погребани насекоми на ухо, докато търсят храна.(Mead, 1985; Simms, 1992)

  • Канали за комуникация
  • визуална
  • акустичен
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Чучулигите са всеядни и се хранят на земята. Те ядат много видове насекоми в допълнение към семена, треви, листа, пъпки, плодове и цветя (особено през зимата, когато насекомите са по-малко достъпни). Някои видове също ще ядат охлюви ( Гастропода ), които те разбиват на скали. Плячката на насекомите на чучулигите е разнообразна и включва: Ephemeroptera (майски мухи), Diptera (истински мухи), Hemiptera (истински грешки), Coleoptera (бръмбари), Колембола (пружини), Orthoptera (скакалци), Lepidoptera (възрастни и ларвни молци) и Isoptera (термити). Skylarks ( Alauda arvensis ) в Англия се хранят с най-малко 47 вида насекоми. Пустинните видове придобиват вода от храната и росата си.

Формата на банкнотата на Ларк е адаптирана към нейната диета и техника на хранене. Например, чучулиги от удод ( Алаемон ) имат дълго изкривени банкноти, които се използват за изкопаване на ларви на насекоми, докато чучулигите от каландра ( Меланокорифа ) имат силни, силни сметки, които се използват за ядене на семена. Някои също могат да намерят погребани насекоми на ухо.(Campbell and Lack, 1985; Dean, et al., 1992; Mead, 1985; Simms, 1992)

  • Основна диета
  • месояден
    • насекомоядно
    • мекотело животно
  • Тревопасен
    • folivore
    • плодовито
    • месоядно животно
  • всеядно

Хищничество

Възрастните чучулиги имат множество птичи хищници: соколи ( Falconiformes ), сови ( Strigiformes ) и свива ( Laniidae ). Възрастни, пилета и яйца също се вземат от бозайници. Обичайните хищници на бозайници включват: невестулки ( Mustelinae ), скункс (Мефитини), катерици (Sciruidae), миещи мечки ( Процион лотор ) и домашни котки (felis domesticus). Допълнителните гнездови хищници включват: полевки и мишки ( Родентия ), землеройки ( Sorex ), гарвани ( Corvidae ) и западните поляни ( Sturnella ignocta ). До 90 процента от гнездата на чучулиги могат да бъдат загубени от хищници.

В отговор на гнездовите хищници женските инкубатори ще се изчервят безшумно, когато хищникът е далеч от гнездото; ако хищникът е близо до гнездото, тя ще симулира нараняване, за да го изтегли. Младите чучулиги напускат гнездото рано, смята се, че това намалява хищничеството и / или намалява вероятността цял съединител да бъде загубен едновременно.

Тайнственото оперение на Ларкс им позволява да се слее със земята и затруднява хищниците да ги забележат; те често избягват да използват петна от земя, които не съответстват на оцветяването им. Намирането на ята също се смята за адаптация за намаляване на хищничеството.(Beason, 1995; Campbell and Lack, 1985; Dean, et al., 1992; Mead, 1985; Simms, 1992)

  • Адаптации срещу хищници
  • загадъчен
  • Известни хищници
    • соколи ( Falconidae )
    • сови ( Strigiformes )
    • свива се ( Laniidae )
    • невестулки ( Mustelinae )
    • скункс (Мефитини)
    • катерици (Sciruidae)
    • миещи мечки ( Процион лотор )
    • домашни котки (felis domesticus)
    • полевки и мишки ( Родентия )
    • землеройки ( Sorex )
    • врани ( Corvidae )
    • западни поляни ( Sturnella ignocta )

Екосистемни роли

Като насекомоядни, чучулигите засягат популациите на насекомите в целия им ареал.


какво е рок бас

Икономическо значение за хората: Положително

Чучулигите могат да бъдат важни агенти за борба със селскостопанските вредители. Например, възрастен скачар ( Alauda arvensis ) е открит с 48 дръвници ( Sitona lineatus ) в стомаха му. Този конкретен вид дългоносица е вредител по граха.(Симс, 1992)

  • Положителни въздействия
  • контролира популацията от вредители

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Тъй като понякога се хранят на стада в селскостопанските полета, чучулигите са признати за селскостопански вредители. В САЩ те ще навредят на посевите от цвекло, броколи, моркови, маруля, грах, спанак, домати, люцерна, зърно, захарно цвекло, пъпеш и диня.(Clark and Hygnstrom, 1994)

  • Отрицателни въздействия
  • култура вредител

Природозащитен статус

IUCN изброява два вида чучулиги като критично застрашени, два вида като застрашени и четири като уязвими. Северноамериканските видове са защитени съгласно Закона за договора за мигриращите птици. CITES или ESA не са изброили чучулиги.

Намаляването на броя е резултат от загуба на местообитания, деградация и фрагментация, отравяне от химикали, използвани върху култури и интродуцирани видове (особено тези, които са гнездови хищници). Някои видове могат да се възползват от почистването на залесените площи, за да създадат пасища и обработваема земя.(„UNEP-WCMC Species Database: CITES-Listed Species“, 2003; Campbell, et al., 1997; IUCN, 2002; Mead, 1985; Simms, 1992; Система за застрашени и застрашени видове, 2003; US Fish and Wildlife Service, дата неизвестна)

  • Червен списък на IUCN [Връзка]
    Не е оценено

Сътрудници

Alaine Camfield (автор), агенти за животни.

Кари Киршбаум (редактор), агенти за животни.

Популярни Животни

Прочетете за Cratogeomys castanops (джобен суслик с жълто лице) в агентите за животни

Прочетете за Sula leucogaster (кафяв мигач) в агентите за животни

Прочетете за Grus canadensis (кран с пясък) в агентите за животни

Прочетете за Pleuroploca gigantea за агентите за животни

Прочетете за Carcharhinus longimanus (акула нигано) в агентите за животни

Прочетете за Ascaphus truei (Крайбрежна опашна жаба) в агентите за животни