Aix galericulata Мандарина патица

От Мари С. Харис

Географски обхват

Патицата мандарина се размножава в Източен Сибир, Китай и Япония и зимува в Южен Китай и Япония. Във Великобритания има малка свободно летяща популация, произтичаща от освобождаването на отглеждани в плен патици.

  • Биогеографски региони
  • палеарктичен
    • местен
  • Ориенталски
    • местен

Среда на живот

Мандаринът живее в горите на Китай и Япония. Те предпочитат залесени езера и бързо течащи скалисти потоци, за да плуват, да гасят и да се хранят.

  • Наземни биоми
  • гора
  • Водни биоми
  • езера и езера

Физическо описание

В пълно оперение, мъжкият има двойка „ветрилни“ пера, които са повдигнати вертикално над гърба, гребен от оранжеви и кремави пера и широка бяла ивица, ограничена отгоре и отдолу с по-тъмни пера. Женската е по-скучна на цвят и има цялостен сив външен вид, маркиран с извита бяла ивица зад окото и поредица от бели петна по долната част. По време на полета и двата пола показват синкаво-зелен преливащ се спекулум.



  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • двустранна симетрия
  • Маса на обхвата
    428 до 693 g
    15.08 до 24.42 унции

Размножаване

Показването на ухажване от мандарина е много впечатляващо и включва пиене и разклащане. Двойките се формират в началото на зимата и могат да продължат много сезони. Въпреки че женската избира точно мястото за гнездене, мъжът придружава женската при търсенето на гнездо. Гнездото е винаги в дупка на дърво и може да бъде на трийсет фута от земята. В подготовка за снасяне на яйца, женските линии гнездото е с пух. Размерите на съединителя варират от девет до дванадесет бели овални яйца, които се слагат на всеки ден. Инкубацията се извършва само от женската и продължава между 28 и 30 дни. Когато всички яйца се излюпят (те се излюпват в рамките на няколко часа едно от друго), майката призовава пилетата от земята. След това всяка мацка пълзи от дупката и се хвърля в свободно падане. Удивително е, че всички пилета кацат невредими и са на път към най-близката храна. След като пилетата са в състояние да летят (след 40-45 дни), те напускат, за да се присъединят към ново стадо.

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • яйценосен
  • Пасирайте яйца на сезон
    9 до 12

Поведение

В Далечния изток мандарините са мигриращи. Някои от патиците в Англия също правят полети на дълги разстояния. Повечето патици в британското население обаче са заседнали. Известно е, че тези птици изминават 500 мили за 24 часа.

  • Ключови поведения
  • мухи
  • подвижен
  • прелетни
  • Социални

Комуникация и възприятие

  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Основната диета на Mandarin Duck се състои от водни растения, ориз и други зърнени храни.

Икономическо значение за хората: Положително

Те се изнасят на запад, а именно Великобритания, от 1745 г. Те се отглеждат в плен от европейски авикултуралисти.

Природозащитен статус

Унищожаването на местообитанията е оказало сериозно въздействие върху източните популации на мандарините. През 1911 г. гората Тунг Линг, крепост на мандарина, е отворена за заселване и след това горите са изчистени. Към 1928 г. останаха малко достатъчно размножителни площи. Настоящата азиатска популация може да е под 20 000 птици. Един фактор, който е помогнал на мандарините да оцелеят, е лошият им вкус. Тези патици не се ловят за храна.


научно наименование за северна щука

Други коментари

Мандаринът е на висока почит от японците и китайците. В тези страни те служат като символ на щастието и брачната вярност.

Сътрудници

Мари С. Харис (автор), Университет на Мичиган-Ан Арбър.

Популярни Животни

Прочетете за Hemitragus jayakari (арабски тахр) в агентите за животни

Прочетете за оста на ос (читал) на агентите за животни

Прочетете за Stercorarius parasiticus (Arctic jaeger) за агентите за животни

Прочетете за Wilsonia pusilla (Wilson's warbler) за Animal Agents

Прочетете за Mytilus californianus за агентите за животни

Прочетете за Carpiodes cyprinus (Quillback) за агентите за животни