Ailurus fulgensred панда

От Терел Хийт и Джош Платник

Географски обхват

Червени панди се срещат в хималайските планини на височина между 2200 и 4800 метра в северната част на Бирма, Непал, региона Сиким в Индия и областите на Западен Съчуан и Юнан в Китай. Техният географски обхват е ограничен на север от долината Намлунг в област Муго и района на езерото Рара в северната част на Непал, на юг от хребета Лиакианг в западен Юнан, а северната и източната граница е горната долина Мин в западната част на Съчуан . (Робъртс и Gittleman 1984)

  • Биогеографски региони
  • Ориенталски
    • местен

Среда на живот

Червените панди живеят в умерен климат в широколистни и иглолистни гори. Обикновено има подлес от бамбук и кухи дървета. Средната температура е от 10 до 25 градуса по Целзий, а средногодишните валежи са 350 сантиметра. (Glatston 1994, Roberts and Gittleman 1984)

  • Региони на местообитанията
  • умерен
  • наземен
  • Наземни биоми
  • гора
  • планини

Физическо описание

Червените панди са с дължина приблизително 560 до 625 мм, с относително дълги, космати опашки, с дължина от 370 до 472 мм. Опашките са маркирани с около 12 редуващи се червени и бафф пръстена, и не са предчувствени. Главата е кръгла; трибуната е съкратена; а ушите са големи, изправени и заострени. Дългите, груби предпазни косми покриват тялото, а подкосъмът е мек, плътен и вълнен. Тялото е по-тъмно при източни екземпляри. Лицето е предимно бяло с червеникаво-кафяви следи под очите. Козината в горната част на тялото е червеникаво-кафява, докато вентрално е лъскаво черна. Краката са черни, а стъпалата на краката са покрити с гъста, бяла коса. Няма сексуален диморфизъм по цвят или размер между мъжете и жените. Предните крака са под ъгъл навътре, което води до разхождането му. Краката са плантадни.



Червената панда има здрав череп с слабо развита зигоматична дъга, сагитален гребен и посторбитален процес. Небните палатини се простират отвъд нивото на най-задния молар, мезоптеригоидната ямка е свита отпред, а слуховите були са малки. Следгленоидният процес е голям и отпред е рецидивиран и има алисфеноиден канал.

Долната челюст е здрава, но относително къса, а долночелюстната симфиза е свита. Короноидният процес е силно закачен отзад, а мандибуларните кондили са големи.


червеноглав мангабей

Премоларният един и моларният един и два са по-широки, отколкото са дълги и имат аксесоари. Всеки горен премолар има повече от една вдлъбнатина, а премоларен три има добре развит паракон и хипокон.

(Morris 1965, Vaughan 1972, Roberts and Gittleman 1984)

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хомоиотермичен
  • двустранна симетрия
  • Полов диморфизъм
  • пола
  • Маса на обхвата
    3,7 до 6,2 кг
    8.15 до 13.66 lb
  • Дължина на обхвата
    560 до 625 мм
    22.05 до 24.61 инча
  • Средна базална скорост на метаболизма
    4.898 W.
    AnAge

Размножаване

Възрастните червени панди рядко си взаимодействат извън сезона на чифтосване. По време на брачния сезон маркировките на аромата се увеличават и женската кани мъжкия да я качи на земята. Мъжките оставят аромата си, като уринират или трият аногениталната си област по дърветата. Както мъжете, така и жените могат да се чифтосват с повече от един партньор за един сезон.

  • Система за чифтосване
  • полигинандрен (размирен)

Чифтосващият сезон е началото на зимата. Ражданията се случват през пролетта и лятото, като повечето новородени пристигат през юни. Котилата варират от един до четири малки. Периодът на бременност на червената панда е приблизително 134 дни. Женските стават забележимо тежки и отпаднали около шест седмици преди раждането. Няколко дни преди раждането женската започва да носи гнездови материали (пръчки, трева, листа) на подходящо място за гнездо. В дивата природа гнездо може да бъде кухо дърво или скална пукнатина. В плен кутия, кухи трупи или други изкуствени бърлоги могат да служат като гнездо. Всички раждания се извършват между 16:00 и 9:00, което е периодът на най-висока активност.

Младите достигат размер за възрастни на около 12 месеца и са полово зрели на около 18 месеца.

(Робъртс и Gittleman 1984)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • сезонно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • живороден
  • Интервал на размножаване
    Червените панди се размножават веднъж годишно.
  • Размножителния период
    Чифтосването се случва в началото на зимата.
  • Обхват на потомството
    1 до 4
  • Среден брой потомци
    2
    AnAge
  • Среден период на бременност
    134 дни
  • Среден период на бременност
    116 дни
    AnAge
  • Средно време до независимост
    18 месеца
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (жени)
    18 месеца
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (жени)
    Пол: женски
    550 дни
    AnAge
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    18 месеца
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    Пол: мъжки
    550 дни
    AnAge

След раждането женските бързо почистват малките си и остават с тях от 60 до 90% от времето през първите няколко дни. Майките разпознават малките си по обонятелни сигнали, установени малко след раждането. След една седмица женските прекарват повече време далеч от гнездото, връщайки се на всеки няколко часа, за да кърмят и поддържат малките си и да поддържат гнездото чисто. Малките остават обвързани с гнезда около 90 дни. Правят първата си екскурзия от гнездото през нощта. Младите и майката споделят близки отношения, докато младите станат агресивни в началото на следващия размножителен сезон. Мъжките имат малка или несъществуваща роля в отглеждането и грижите за малките.

  • Родителски инвестиции
  • altricial
  • предварително оплождане
    • осигуряване
    • защита
      • женски пол
  • предварително излюпване / раждане
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • женски пол
  • предварително отбиване / избягване
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • женски пол
  • преди независимостта
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • женски пол

Продължителност на живота / дълголетие

Максималната продължителност на живота на червената панда е 14 години, но средната стойност е от осем до десет.

Поведение

Активността на червената панда се променя през цялата година в зависимост от температурата, режимите на хранене и присъствието на малки. Обикновено самотниятА. фулгенсса най-активни по здрач, разсъмване и през нощта. Движението по земята се извършва чрез бавна, кръстосано удължена походка и по-бързо ограничаване или тръсване.Ailurus златое дървесен, спи в гнезда във вечнозелени растения. Те слизат с главата надолу по дърветата и демонстрират своята гъвкавост, докато се движат от клон на клон. Опашката се използва за баланс, когато е на дървета, докато на земята се носи право и хоризонтално. Червените панди участват в няколко поведения в свободното време след събуждане или хранене. Те облизват цялото тяло и крайниците, измиват лицето си с лапа и разтягат или търкат гърба и корема си върху неподвижен обект като дърво или скала.

(Roberts and Gittleman 1984, Morris 1965, Kowalski 1976, Glatston 1994)

  • Ключови поведения
  • дървесен
  • нощно
  • здрач
  • подвижен
  • самотен

Комуникация и възприятие

Червените панди показват няколко визуални дисплея по време на интраспецифични взаимодействия, включително извиване на опашката и гърба, бавно повдигане и спускане на главата, докато излъчват подуване с ниска интензивност, завъртане на главата при пляскане на челюстта, разклащане на главата от едната на другата, двунога поза с предни крака, удължени над главата, и втренчен поглед.


използват ли ехолокации вампирските прилепи

  • Канали за комуникация
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически
  • Други режими на комуникация
  • ароматни знаци
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Червените панди ядат плодове, цветове, птичи яйца, бамбукови листа и малки листа на други растения. Бамбукът (листата на който са основният източник на храна на червената панда) се огъва, за да донесе листата в обсега на устата. Храната се хваща в предната лапа и се донася до устата, докато седите, стоите или лежите по гръб. Хванатата по този начин храна се вкарва отстрани на устата, стриже се, след което се дъвче продължително, преди да бъде погълната. (Glatston 1994, Roberts and Gittleman 1984)

  • Основна диета
  • Тревопасен
    • folivore
  • Храни за животни
  • яйца
  • Растителни храни
  • листа
  • семена, зърнени храни и ядки
  • плодове
  • цветя

Хищничество

Ако бъдат заплашени, червените панди се изкачват на дърво или нанасят удари с полуприбиращите се нокти. Един от основните им хищници е снежният леопард ( Унция унция ).

Икономическо значение за хората: Положително

Червените панди са важни в социално, научно и икономическо отношение. Те са националното животно на Сиким и талисманът на Международния фестивал на чая в Дарджилинг. Червените кожи от панда се използват за шапки и опашки като прахосмукачки. Освен това червената кожа на панда все още може да се носи от младоженеца на местна китайска сватба. Червените панди са ключови в изследванията на таксономията на семействата Ursidae и Procyonidae .Ailurus златое незаконно ловен и продаван на зоопаркове или убит заради кожата им. Много малко зоологически градини купуват тези незаконни екземпляри, което прави това доста непродуктивен бизнес, но кожи могат да се намерят в местните села и се използват в културни церемонии.

(Glatston 1994)

  • Положителни въздействия
  • частите на тялото са източник на ценен материал
  • екотуризъм
  • изследвания и образование

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Червените панди нямат отрицателно въздействие върху хората. (Glatston 1994)

Природозащитен статус

Червените панди са застрашени от обезлесяване и други човешки дейности. Обезлесяването елиминира местата за гнездене и източниците на храна и изолира популациите на малки фрагменти, разделени от негостоприемни местообитания.Ailurus златое случайна цел на лова на дивеч и често се среща в капани, поставени за мускус. Червените панди също са надминати от местните животни за храна. Разширяването на човешките популации в Азия и нарастващата нужда от земя и дървен материал са значителни заплахи за оцеляването на този вид. Червените панди са защитени и изброени в допълнение II към Конвенцията за международната търговия със застрашени и застрашени видове и са обявени за застрашени през март 1988 г. (Glatston 1994, Roberts and Gittleman 1984)

Други коментари

Червените панди са таксономична загадка, поставянето им в месояден семейството е изключително противоречиво. Първоначално са били настанени в семейството Procyonidae поради прилики в зъбите, черепа, пръстеновидната опашка и други морфологични характеристики. След това бяха настанени в семейството Ursidae поради прилики в ДНК. Въпреки това, за разлика от другите членове на тези две семейства,Ailurus златоима азиатски произход и никога не е мигрирал в новия свят. Червените панди се считат за членове на собственото си семейство, Ailuridae , базиран на нови изследвания на молекулярната систематика. (Morris 1965, Glatston 1994, Wilson and Reeder 1993)(Flynn, et al., 2005)


бял опашен елен на живо

Сътрудници

Таня Дюи (редактор), агенти за животни.

Terrell Heath (автор), Университет на Мичиган-Ан Арбър, Джош Платник (автор), Университет на Мичиган-Ан Арбър.

Популярни Животни

Прочетете за Tursiops truncatus (делфин с бутилки) в агентите за животни

Прочетете за Ochotona rufescens (афганистанска пика) в агентите за животни

Прочетете за Anarhynchus frontalis (wry-bill) за агентите за животни

Прочетете за Carduelis tristis (американска златка) в агентите за животни

Прочетете за Melanerpes carolinus (червенокоремен кълвач) на Animal Agents

Прочетете за Salmonidae (Salmonids) за животинските агенти