Ailurops ursinusbear cuscus

От Tawny Seaton

Географски обхват

Ailurops ursinusсе среща само на Сулавеси и островите Талаут в Индонезия.

(Джордж, 1987; USGS, 1996)

  • Биогеографски региони
  • австралийски
    • местен
  • Други географски термини
  • островен ендемит

Среда на живот

Ailurops ursinusе дървесен торбест, който живее в горния балдахин на низинните тропически гори.



(Dwiyahreni et al, 1999; Lee, 2000)

  • Региони на местообитанията
  • тропически
  • наземен
  • Наземни биоми
  • тропическа гора

Физическо описание

Ailurops ursinusима късо лице и къси, космати уши. Пелажът е съставен от фин, жилав подкосъм и груби предпазни косми. Оцветяването варира от черно до сиво до кафяво с по-светъл цвят на корема и върховете на крайниците, с вариране в зависимост от географското местоположение и възрастта на животното.

Непрекъснатата, необработена опашка е половината от общата дължина на тялото и се използва заедно с предните лапи (които имат две противоположни цифри) и синдактилните задни крака за придвижване между дърветата.Ailurops ursinusе най-примитивният от всички фалангериди, запазвайки примитивното съзъбие и черепните черти.

(Джордж, 1987; Новак, 1997; Майерс, 1999; Национална федерация на дивата природа, 2000)

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • двустранна симетрия
  • Средна маса
    7 кг
    15.42 lb
  • Средна маса
    7000 g
    246,70 унции
    AnAge
  • Дължина на обхвата
    1,2 (висок) m
    3.94 (високи) фута

Размножаване

Система за чифтосване и поведение са неизвестни.

(Hayssen et al, 1993)

Възрастна женаA. ursinusражда един или два пъти в годината.

(Лий, 2000)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • Оплождане
    • вътрешен
  • живороден
  • Обхват на потомството
    1 до 2
  • Средна възраст на отбиване
    Осем месеца

Малките се раждат в изключително висок стадий и продължават развитието си в майчината торбичка. След осем месеца развитието е достатъчно, за да позволи оцеляване, въпреки че малките остават при майката за допълнителен период. Не е известно на каква възрастAilurops ursinusдостига зрялост в развитието.

(Лий, 2000)

  • Родителски инвестиции
  • altricial
  • женски родителски грижи

Поведение

Ailurops ursinusима тенденция да живее по двойки или групи от трима до четирима. Те са дървесни, бавно се придвижват от дърво на дърво, използвайки изпънатата си опашка и хващайки предните си крака. Голяма част от деня се прекарва в почивка или сън, като малко време се отделя за хранене и подстригване и още по-малко за социални взаимодействия. Предполага се, че активността се разпространява през деня и нощта, с периоди на почивка между хранене или друга дейност. Листата, основният източник на храна, съдържат ниски хранителни нива и може да са необходими периоди на почивка за смилане на целулозата.

(Dwiyahreni et al, 1999; Lee, 2000)

  • Ключово поведение
  • подвижен

Комуникация и възприятие

  • Канали за възприятие
  • тактилен
  • химически

Хранителни навици

Ailurops urisinus яде листата на много различни дървесни видове, но три съставляват половината от общата диета. Младите листа са много предпочитани, вероятно защото са по-лесно смилаеми и съдържат по-малко токсини. Въпреки това, мечкият кускус предпочита зрели листа от имел, които имат повече протеини от младите листа. Ядат се и малко количество цветя и неузрели плодове (които съдържат повече протеини от зрелите плодове).

Обичайните ядени храни включват: дървесни листа ( Гаруга флорибунда , Мелия азедарах , Dracontomelum dao ), листа от имел ( Cananga odorata , Palaquium amboinense ), неузрели плодове, цветя и пъпки.

(Dwiyahreni et al, 1999; Lee, 2000)

  • Основна диета
  • Тревопасен
    • folivore
  • Растителни храни
  • листа
  • плодове
  • цветя

Екосистемни роли

Макар и предимно листно животно,Ailurops ursinusсъщо консумира неузрели плодове, цветя и пъпки. Те все още не са завършили необходимото развитие, за да могат да дадат началото на друго растение. По този начин мечият кускус има тенденция да ограничава репродуктивния потенциал на някои растения.

Икономическо значение за хората: Положително

Макар и не особено търсено, месото отA. ursinusвсе още се среща често в ресторантите и пазарите на Индонезия.

(Лий, 2000)

  • Положителни въздействия
  • храна

Природозащитен статус

Под името Phalanger ursinus ,A. ursinusима защитен статут в Индонезия. Ловът силно застрашава това животно поради ниската му скорост на възпроизводство, особено защото женските с малки в торбичката могат да бъдат убити и младите тогава изоставени, почти сигурно умират.

(Индонезийската база данни за опазване на природата, 2000 г .; Национална федерация на дивата природа, 2000 г .; Lee, 2000 г.)

Други коментари

Ailurops ursinusе най-примитивният и плезиоморфен от всички фалангериди и по този начин е поставен в отделно подсемейство, Ailuropinae. Предполага се, чеA. ursinusе изолиран на остров Сулавеси, когато островът се появява за първи път в миоцена, което отчита морфологичното отклонение на животното от останалата част от семейство Phalangeridae.

(Flannery et al, 1987; George, 1987)

Сътрудници

Тауни Сийтън (автор), Университет на Мичиган-Ан Арбър, Брет Вайнщайн (редактор), Университет на Мичиган-Ан Арбър.


зелена дървесна жаба поголовник

Популярни Животни

Прочетете за Furcifer pardalis (общоприетото име на английски език не е налично) в Animal Agents

Прочетете за Eurythoe complanata за агентите за животни

Прочетете за Sternotherus minor (Loggerhead Musk Turtle) за агентите за животни

Прочетете за Chinchillidae (чинчили и вискачи) в агентите за животни

Прочетете за Ceratophrys cornuta в агентите за животни