Ailuropoda melanoleucagiant panda

От LeeAnn Bies

Географски обхват

Ailuropoda melanoleuca, която вече се счита за рядка в древен Китай, сега е ограничена до провинциите Съчуан, Гансу и Шанси в централната част на страната. Общият обхват обхваща 29 500 кв. Км, но само 5900 кв. Км е местообитание на панда (Ward and Kynaston, 1995; Massicot, 2001).

  • Биогеографски региони
  • Ориенталски
    • местен

Среда на живот

Гигантски панди обитават планински гори и смесени иглолистни и широколистни гори, където присъстват бамбукови насаждения (Helin et al., 1999; Massicot, 2001).


се справя сивата дървесна жаба отровна

  • Региони на местообитанията
  • умерен
  • Наземни биоми
  • гора
  • Кота на обхвата
    1200 до 3900 m
    3937.01 до 12795.28 фута

Физическо описание

Общо взето,A. melanoleucaима кръгла глава, набито тяло и къса опашка. Височината на раменете е 65-70 см. Той е добре известен със своите отличителни черно-бели маркировки. Крайниците, очите, ушите и раменете са черни, а останалата част от тялото е бяла. В някои области черното всъщност има кестеняво-червен оттенък. Тъмните петна около очите може да са причина за популярността на тези животни, придавайки им широко отворени, младежки вид. Увеличената област на раменете и шията, заедно с по-малкия заден край, придават на гигантски панди закръглена походка. Бакулум (костна пръчка в меките тъкани на пениса) присъства както при много други бозайници. Въпреки това, при други мечки той е направо и насочен напред, докато при гигантските панди е с форма на S и насочен назад. Гигантските панди също имат няколко адаптации към черепа. Те имат голям сагитален гребен, който е станал по-широк и по-дълбок, което води до мощни челюсти. Моларите и премоларите са по-широки и по-плоски от тези на другите мечки и са разработили обширни хребети и зъби, за да смилат жилав бамбук. Забележителна черта на тези животни е допълнителна, противоположна цифра на ръката, известна като „палецът на пандата“. В миналото това е причинило объркване относно класификацията на тези мечки. Тази цифра всъщност не е палец, а подложка от кожа, покриваща радиална сезамоидна структура (кост на китката) (Ward and Kynaston, 1995; Helin et al., 1999).



  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • двустранна симетрия
  • Маса на обхвата
    80 до 125 кг
    176,21 до 275,33 lb
  • Дължина на обхвата
    1,5 до 1,8 m
    4,92 до 5,91 фута

Размножаване

Женските от този вид увеличават своите аромати, както и стават по-гласни, когато са сексуално възприемчиви. Изследване между сексуално активни и сексуално неактивни панди предполага, че обозначенията на аромати са свързани със сексуалната активност и обитаването на пленници може да е причина за лошата репродуктивна способност. Мъжете също могат да се състезават за достъп до жена (Liu et al., 1998; Ward and Kynaston, 1995).

Чифтосването се случва от март до май. Женската е в естрозия за около 1-3 дни. Обикновено има забавяне на имплантацията, което може да продължи 1,5 месеца до 4 месеца. Това може да се дължи на климатичните условия, така че малките да се раждат в доста стабилно време. Жените са по-малко активни, тъй като естросът започва, но те стават неспокойни, губят апетита си и вулвата им се подува. Повечето от малките се раждат през август и септември. Реалното ембрионално развитие продължава около 1,5 месеца. При раждането гигантски панди, както всички останали мечки, са слепи и безпомощни; но за разлика от повечето мечки при раждането, гигантските малки панда са покрити с тънък слой козина. Новородените малки тежат от 85 до 140 грама. Веднага след раждането майката помага да се постави бебето мече в състояние да суче. Сукането се извършва до 14 пъти на ден и продължава за периоди до 30 минути. Детските панди отварят очите си на 3 седмици и не могат да се придвижват сами до 3-4 месеца и се отбиват на около 46 седмици. Едно малко дете може да остане с майка си до 18 месеца (Massicot, 2001; Helin et al., 1999; Ward and Kynaston, 1995). Развъждането на тези мечки в плен е невероятно предизвикателство. Гигантските панди са известни с нежеланието си да се размножават в плен (Helin et al., 1999; Milius, 2001; Ward and Kynaston, 1995).(Helin, 1999; Massicot, 29 юли 2001; Ward and Kynaston, 1995)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • сезонно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • живороден
  • забавено имплантиране
  • Интервал на размножаване
    Женските гигантски панди могат да се размножават на всеки 2 години или по-рядко.
  • Размножителния период
    Размножаването е от март до май.
  • Обхват на потомството
    1 до 3
  • Среден брой потомци
    1.7
  • Среден брой потомци
    1.5
    AnAge
  • Период на бременност
    112 до 163 дни
  • Средна възраст на отбиване
    46 седмици
  • Диапазон на възраст в полова или репродуктивна зрялост (женски)
    5,5 до 6 години
  • Диапазон на възраст в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    5,5 до 6 години

От изследването на гигантски панди в плен е установено, че те имат близнаци по-често, отколкото се смяташе преди - приблизително половината от времето. Майката обикновено избира едното, а другото умира малко след това (Milius, 2001).

  • Родителски инвестиции
  • altricial
  • женски родителски грижи

Продължителност на живота / дълголетие

Една гигантска панда е живяла на около 34 години в плен, но това е необичайно. Нормалната максимална продължителност на живота в плен е 26 години, изненадващо понякога е до 30 години. Продължителността на живота в дивата природа не е известна (Massicot, 2001; Helin et al., 1999; Word Wildlife Fund, 2001).

  • Продължителност на живота на обхвата
    Статус: плен
    34 (високи) години
  • Типична продължителност на живота
    Състояние: див
    10 до 15 години
  • Типична продължителност на живота
    Статус: плен
    30 (високи) години

Поведение

За разлика от много други мечки,A. melanoleucaне хибернира. През зимата обаче ще се спусне до по-ниски височини. Гигантските панди не строят постоянни бърлоги, а по-скоро се подслоняват в дървета и пещери. Те са предимно сухоземни, макар и добри катерачи и способни да плуват. Този вид е предимно самотен, с изключение на размножителния сезон. Пандите майки играят с малките си, но не само за да успокоят малките. Някои майки всъщност са събудили бебето да започне да играе (Helin et al., 1999; Malius, 2001; Massicot, 2001).


греещ живот на акула

  • Ключови поведения
  • нощно
  • здрач
  • подвижен
  • самотен

Комуникация и възприятие

  • Канали за възприятие
  • тактилен
  • химически

Хранителни навици

Гигантските панди имат изключително строг енергиен бюджет. Пътуват малко и обикновено търсят храна, когато се движат. Гигантските панди могат да прекарват 10-12 часа на ден в хранене. Бамбукът, основният източник на диета на пандите (над 99%), е много лош хранителен източник, но присъства през цялата година. Само около 17% от хранителните вещества, открити в листата и стъблата, се извличат. Тези мечки правят компромис, за да имат обилен, лесно достъпен източник на храна, но с ниска хранителна стойност. Гигантските панди са добре известни със своето изправено положение за хранене, което оставя предните им крака свободни да се справят с бамбуковите стъбла. Този вид има няколко специални характеристики, свързани с яденето на бамбук. Допълнителната цифра на ръката на пандата помага на пандата да разкъса бамбука. Тази адаптация също така позволява повишена сръчност при работа с бамбук. Стомашните стени са изключително мускулести, за да помогнат за смилането на дървесната диета; а червата са покрити с дебел слой слуз, за ​​да се предпазят от трески (Ward and Kynaston, 1995; Malius, 2001; Massicot, 2001).

Ядените храни включват: бамбукови стъбла и издънки, плодове от растителни вещества като киви, дребни бозайници, риби и насекоми.

  • Основна диета
  • Тревопасен
    • folivore
  • Храни за животни
  • бозайници
  • риба
  • насекоми
  • Растителни храни
  • листа
  • плодове

Хищничество

Черно-белите маркировки върху гигантските панди може да са служили като устройство против хищници в миналото, когато животните са имали хищнически натиск. Черно-белият модел може да е разчупил очертанията на представените мечки, подобно на ефекта от ивиците на зебра. Също така, в миналото, когато тези панди са обитавали по-снежни райони, бялото може да е помогнало на тези мечки да се слеят с околностите. Днес обаче гигантските панди живеят в почти безснежни райони. За щастие днес за пандите не съществуват повече естествени хищници (Ward and Kynaston, 1995).

  • Известни хищници
    • хора ( Homo sapiens )
    • Днес няма естествени врагове, но вероятно в миналото животни като тигри

Екосистемни роли

Популацията на гигантски панди е тясно свързана с изобилието от бамбук и обратно. Пандите помагат за разпределението на семената от бамбук по области. Тъй като обаче броят на пандата намалява, бамбукът намалява, което затруднява намирането на храна. Защитените зони на Panda помагат да се защитят местните екосистеми.(Световен фонд за дивата природа, 2001)


къде живее тасманийският дявол

  • Въздействие върху екосистемата
  • разпръсква семена

Икономическо значение за хората: Положително

Гигантски панди са били ловувани заради козината си. През последните години козината се счита за ценна постелка за спане; удобно е, но също така се смята, че има свръхестествени белези, които предотвратяват призраци и помагат да се предсказва бъдещето чрез сънищата. Кожата на панда е високо ценена - в Япония тя има цена, равна на 176 000 долара. Гигантските панди също са популярни експонати в зоопарка, привличащи много хора.(Уорд и Кинастън, 1995)

  • Положителни въздействия
  • частите на тялото са източник на ценен материал
  • екотуризъм
  • изследвания и образование

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Няма реално отрицателно икономическо въздействие на гигантските панди върху хората, главно поради тяхната рядкост. Пандата запазва заемаща земя, която може да се счита за ценна за прибиране на реколтата, но наличието на панди и тяхното икономическо въздействие чрез туризъм и опазване на екосистемите вероятно ще компенсира негативното въздействие на намаленото развитие.

Природозащитен статус

Заплахите за този вид включват бракониерство, загуба на местообитания, посегателство на хора и размножаване на проблеми в плен. Туризмът около местообитанието на гигантски панди означава повече хотели, системи за изхвърляне на отпадъци, автомобили, автобуси и т.н. и по-малко място за панди. Останалите бамбукови гори в Китай поддържат само около 1000 диви панди. Тринадесет резервата за панди на обща площ от 6 227 кв. Км съставляват половината от останалите местообитания. Също така местообитанието е разбито на около 20 различни отделни петна. Пандите имат проблеми с мигрирането от един сайт на друг. Въпреки че усилията показват подобрение в сравнение с по-ранните години, зоологическата популация от около 100 панди по света все още не е произвела достатъчно малки, за да се поддържа. Първото успешно размножаване на панда идва през 1980 г. в зоопарка в Мексико Сити, но бебето умира след 8 дни. През август 1999 г. в зоологическата градина в Сан Диего се роди друго дете и изглежда процъфтява. За да защити населението в дивата природа, китайското правителство има много закони против бракониерството. Някои нарушители на тези закони дори са осъдени на смърт. През октомври 1989 г. се състояха първите екзекуции за търговия с кожи от панда. Китай също спря търговската сеч. През 1986 г. се проведе образователна кампания сред 5000 села. Той се опита да научи фермерите и селяните за защитата на пандата и да ги обезсърчи да режат бамбук. През 1992 г. китайското правителство одобри Националната програма за опазване на гигантската панда и нейното местообитание. От 80-те години насам бяха въведени много програми, опитващи се да спасят тези велики животни. Успехът за отглеждането им в плен изглежда по-обнадеждаващ, но в дивата природа броят им все още е нисък. Последните китайски проучвания показват, че популациите на панда всъщност са стабилни от 20 години, но всички тези усилия все още може да не са достатъчни за спасяването на този вид (Ward and Kynaston, 1995; World Wildlife Fund, 2001; Massicot, 2001)

Други коментари

Има древна китайска история за това как гигантските панди са получили своите уникални белези. Младо момиче, което беше приятел на тези мечки, умря и пандите бяха поразени от скръб. Те плакаха на погребението и потъркаха очите си с ръце. Тъмният цвят от лентите на ръцете им беше изтрит върху очите им. След това мечките се прегърнаха и маркираха ушите, раменете, задните си крака и кръста, което доведе до модела, наблюдаван днес. Класификацията наA. melanoleucaе трудно да се съгласят изследователите. Гигантските панди имат няколко общи характеристики, като яденето на бамбук, с червените панди, които понякога се считат за членове на семейството на миещите мечки (но в момента се класифицират и с мечки). Днес е широко прието с малко съмнение, че гигантските панди принадлежат към семейството на мечките (Ward and Kynaston, 1995).

Сътрудници

LeeAnn Bies (автор), Университет на Мичиган-Ан Арбър, Синтия Симс Пар (редактор), Университет на Мичиган-Ан Арбър.

Популярни Животни

Прочетете за Alectoris chukar (чукар) в агентите за животни

Прочетете за Unionidae за животинските агенти

Прочетете за Taphozous mauritianus (маврицийска гробница прилеп) на агентите за животни

Прочетете за Falco sparverius (американска ветрушка) в агентите за животни

Прочетете за Imantodes cenchoa (Blunthead Tree Snake) в агентите за животни

Прочетете за Zenkerella insignis (Камерун люспеста опашка) на агентите за животни