Agelaius phoeniceusчервенокрил черен дрозд

От Антъни Розентал

Географски обхват

Ареалът на червенокрилите косове се простира от южна Аляска в най-северната й точка, до полуостров Юкатан на юг и обхваща по-голямата част от континента, достигаща от тихоокеанското крайбрежие на Калифорния и Канада до източния бряг. Зимните диапазони за червенокрилите косове варират според географското местоположение. Северните популации мигрират на юг към южната част на САЩ и Централна Америка, започвайки през септември или октомври (или от време на време още през август). Повечето популации от западна и средна Америка са немигриращи.(Kirschenbaum, 1996; Yasukawa and Searcy, 1995)

  • Биогеографски региони
  • близка
    • местен
  • неотропичен
    • местен

Среда на живот

Червенокрилите косове нощуват и се размножават в различни местообитания, но са склонни да предпочитат влажни зони. Известно е, че живеят в сладки и солени блата. На по-суха земя червенокрилите косове гравитират към открити полета (често в земеделските райони) и леко залесени широколистни гори. През зимата червенокрилите косове най-често се срещат на открити полета и на поля.(Kirschenbaum, 1996; „Червенокрил кос“, 1996; Yasukawa and Searcy, 1995)

  • Региони на местообитанията
  • умерен
  • тропически
  • наземен
  • Наземни биоми
  • савана или пасища
  • Водни биоми
  • солена вода
  • Влажни зони
  • блато
  • блато
  • Други характеристики на местообитанията
  • крайградски
  • земеделски
  • крайречен
  • устие

Физическо описание

Лесно отличаващи се с лъскавите си черни пера и червени и жълти пагони на рамото, мъжките са по-ярко оцветените от двата пола. Женските са склонни да бъдат прашни или кафеникави на цвят с тъмни ивици от долната си страна. Женските приличат на големи врабчета и често се разпознават по белезникавите си маркировки на веждите. И мъжете, и жените имат тъмни крака и нокти. Клюнът на мъжките червенокрили косове има тенденция да бъде напълно черен, докато клюнът на женските червенокрили косове е тъмнокафяв отгоре с по-светлокафяв отдолу. И мъжките, и женските имат остро заострени клюнове.(Клири, 2002; Дженингс, 2000; Киршенбаум, 1996; „Червенокрил кос“, 1996; Неф, 1997; Ясукава и Сиърси, 1995)



Както мъжките, така и женските възрастни червенокрили косове са с дължина приблизително 22 cm, тегло от 41,6 до 70,5 g и размах на крилата от 30 до 37 cm. Младите мъже и жени приличат на оцветяване на възрастни жени. Мъжките преминават през преходен етап, в който червените пагони изглеждат оранжеви на цвят, преди да достигнат оцветяването си при възрастни. Olson (1994) показа, че средната скорост на основния метаболизъм за възрастни в експериментите му е 656 cm куб / кислород в минута и че скоростта за тридневни птици е 296 cm куб / кислород в минута.(Дженингс, 2000; Киршенбаум, 1996; „Червенокрил черен дрозд“, 1996; Олсън, 1994; Олсън, 2001; Ясукава и Сиърси, 1995)

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хомоиотермичен
  • двустранна симетрия
  • Сексуален диморфизъм
  • мъжки по-голям
  • половете оцветени или шарени по различен начин
  • мъжки по-пъстър
  • Маса на обхвата
    41,6 до 70,5 g
    1,47 до 2,48 унции
  • Дължина на обхвата
    18 до 24 см
    7.09 до 9.45 инча
  • Средна дължина
    22 см
    8.66 инча
  • Обхват на крилата
    30 до 37 см
    11,81 до 14,57 инча

Размножаване

Червенокрилите косове са изключително полигинични, като на територията на един мъж гнездят до 15 женски. Средно един мъж има приблизително 5 жени. Въпреки че копулацията се случва най-вече между суверенния мъж и онези жени, които обитават неговата територия, е известно, че мъжете в роуминг се чифтосват с жените на други територии. Изглежда, че това поведение увеличава шансовете за успешно размножаване в рамките на даден период на чифтосване, като компенсира отводките и индивидите, загубени от хищническо гнездене и гнездови паразити.(Ясукава и Сиърси, 1995)


жизнен цикъл на маймуна капуцин

Ритуалите за чифтосване започват с песента на мъжкия. Женските често не връщат песни, докато не се утвърдят на територията на мъжки. Мъжките предкоитални дисплеи включват вокализация в приведено положение с бързо и силно забележимо трептене на крилата. Женската реагира с подобно клякане и вокализация. Чифтосването се случва в периода на снасяне на яйца или непосредствено преди него и се характеризира с кратък контакт между клоакалните отвори на мъжа и жената.(Ясукава и Сиърси, 1995)

  • Система за чифтосване
  • полигинен
  • полигинаден (размирен)

Размножаването започва в началото на пролетта и продължава до средата на лятото. Женските могат да отглеждат до три пилета за един сезон, въпреки че средната стойност е 1,7 пилета на сезон. Женските избират места за гнездене най-често във влажни зони или земеделски райони (въпреки че се знае, че трябва да се експлоатират най-различни гнездови местообитания), а мъжете извършват гнездене, което представлява основното му участие в процеса на изграждане на гнездото. Изграждането на гнездо започва между март и май. Обикновено, колкото по-на юг отивате, толкова по-рано се изгражда гнездото. След като женската приеме мъжкия и неговия обект, гнездото се изгражда в или близо до блато или влажни, тревисти площи. Растителните материали, като стъблата от котки, са изтъкани заедно, за да образуват кошница над нивото на водата, а меки материали се използват за подреждане на гнездото. Три-пет бледо зеленикаво-сини, черни или лилави набраздени яйца се снасят на клад. Всяко яйце е приблизително 2,5 на 1,8 cm. Гнездата могат да бъдат завършени само за един ден, особено ако не е изградена облицовка с кал.

Размерът на съединителя е от 3 до 7 яйца, а яйцата се инкубират в продължение на 3 до 11 дни. Пилетата се хранят за 10 до 14 дни и са независими за 2 до 3 седмици. Непълнолетните обикновено достигат полова зрялост за 2 до 3 години.(Ясукава и Сиърси, 1995)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • сезонно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • Оплождане
  • яйценосен
  • Интервал на размножаване
    Женските могат да отглеждат до три пилета за един сезон, въпреки че средната стойност е 1,7 пилета на сезон.
  • Размножителния период
    Размножаването започва в началото на пролетта и продължава до средата на лятото.
  • Пасирайте яйца на сезон
    3 до 7
  • Средно яйца за сезон
    4
  • Средно яйца за сезон
    4
    AnAge
  • Обхват на времето за излюпване
    11 до 13 дни
  • Средно време за излюпване
    11 дни
  • Диапазон на нововъзникваща възраст
    14 до 10 дни
  • Средна възрастова възраст
    14 дни
  • Обхват време до независимост
    2 до 3 седмици
  • Средно време до независимост
    Две седмици
  • Диапазон на възраст в полова или репродуктивна зрялост (женски)
    2 до 2 години
  • Диапазон на възрастта в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    2 до 4 години

Инкубацията е единствената отговорност на жените. Яйцата на черните косове с червено крило са склонни да се излюпват по различно време и майката ще продължи да се инкубира до излюпването на последното яйце. Птенчетата се хранят почти веднага след излюпването. Родителите често започват с по-малки порции и прогресивно увеличават количеството храна. Младите червенокрили косове се хранят особено с малки членестоноги Одоната (водни кончета и язовири), Lepidoptera (молци и пеперуди), и Diptera (истински мухи). Птенчетата се хранят предимно от женски, въпреки че понякога мъжкият ще участва в процеса на хранене. В случаите, в които майката отсъства, мъжете са известни, че поемат отговорностите за хранене на пилото. Младенците напускат гнездото след 14 дни и се хранят от женската и в по-малка степен от мъжкия в продължение на две до три седмици, преди да се присъединят към стадо женски. В рамките на една година повечето червенокрили косове се присъединиха към смесени ята.(Ясукава и Сиърси, 1995)

  • Родителски инвестиции
  • липса на участие на родителите
  • altricial
  • предварително оплождане
    • защита
      • женски пол
  • предварително излюпване / раждане
    • защита
      • женски пол
  • предварително отбиване / избягване
    • осигуряване
      • мъжки
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • преди независимостта
    • осигуряване
      • мъжки
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол

Продължителност на живота / дълголетие

В дивата природа червенокрилите косове живеят средно 2,14 години. Старият регистриран червенокрил кос в дивата природа е живял 15 години и 9 месеца.(Ясукава и Сиърси, 1995)

  • Продължителност на живота на обхвата
    Състояние: див
    20 (високи) години
  • Средна продължителност на живота
    Състояние: див
    2,14 години
  • Средна продължителност на живота
    Състояние: див
    189 месеца
    Лаборатория за свързване на птици

Поведение

Като прелетни птици, червенокрилите косове споделят много характеристики със сродни видове. Те са силни летци, които често ще мигрират в стада от хиляда или повече. Нощувките често са общи, което води до големи, централизирани популации. Червенокрилите косове са предимно дневни, прекарвайки по-голямата част от деня си в търсене на храна. Мъжките защитават територии по време на брачния сезон. С напредването на брачния сезон мъжете и жените ще прекарват повече време на своята територия или на територията на своя партньор. Въпреки че борбата сред червенокрилите косове не е толкова често срещана, дори сред мъжете, се знае, че се случва. Мъжките преследват женските с максимална скорост по време на размножителния сезон. Поради широкия си обхват и склонността да колонизират големи места за нощувка, червенокрилите косове са изключително често срещани и са лесни за намиране в брачния сезон, когато пеенето и сексуалните прояви ги правят по-видими.(„Perching Birds: Red-winged Blackbird, Agelaius phoeniceus“, 2000; Kirschenbaum, 1996; „Red-winged Blackbird“, 1996; Yasukawa and Searcy, 1995)

  • Ключово поведение
  • мухи
  • дневни
  • подвижен
  • прелетни
  • териториален
  • Социални
  • Размер на територията на обхвата
    153 до 29235 m ^ 2
  • Среден размер на територията
    2000 м ^ 2

Обхват на дома

Обхватът на дома и големината на територията се различават значително сред червенокрилите косове, предвид широкия им географски обхват и широкото използване на различни навици. Мъжете са склонни да контролират територии с приблизително 2000 квадратни метра, но някои територии в блатата могат да бъдат по-малки от 153 m ^ 2, а някои територии в горското местообитание могат да достигнат до 29 235 m ^ 2. Женските ще заемат територията на един мъж, заедно с много други жени. Мъжките ще защитават своята територия срещу други мъжки червенокрили косове, а също и срещу други видове птици, включително трицветни косове и жълтоглави косове , обикновено отстъпваща на по-големи видове птици. Птиците в Коста Рика защитават територии, които са два до четири пъти по-големи от умерените птици на север.(Ясукава и Сиърси, 1995)

Комуникация и възприятие

Мъжките учат песни от други мъже. И мъжете, и жените имат различни обаждания, някои от които са еднакви. Само мъжете произвеждат полетни повиквания, които сигнализират за излизането им от територията. И мъжете, и жените използват повиквания за бедствие и аларма, които се различават в зависимост от естеството на заплахата. Изглежда, че конкретни обаждания съобщават за наличието на конкретни хищници, като например миещи мечки или Американски гарвани . Кратките контактни разговори също са доста често срещани, особено между териториален мъж и жени на негова територия. Призивите за заплахи се използват за отблъскване на хищници, други птици и други червенокрили косове. Ухажването при мъжете и жените се различава малко и се използва само през размножителния сезон. Мъжките песни се използват за обявяване на териториални граници и за привличане на партньори. Женските песни се появяват в ранния размножителен сезон и са най-често преди инкубационния период.


мексиканска червена тарантула на коляното

Мъжките червенокрили косове изричат ​​познатата си териториална и партньорска песен за привличане на „oak-a-lee“ или „konkeree“ през пролетта. На последната сричка се поставя по-голямо ударение като надраскан или бръмчащ трел. Честото обаждане, използвано както от мъже, така и от жени, е повикване „проверка“. Мъжете могат да произнесат свирещо повикване или приветствие, ако са разтревожени. Други обаждания, направени от мъжкия, включват „seet“, „chuck“ или „cut“. Жените могат да издадат кратко бърборене или остър писък. Призив преди чифтосване, „ти-ти-ти“, може да бъде произнесено от двата пола.(Ясукава и Сиърси, 1995)

Визуалните дисплеи също са ключова форма на комуникация, особено преди и по време на чифтосването. Мъжете често използват визуални дисплеи, за да привлекат жени на своите територии и да защитят своите територии и партньори. Пример е дисплеят „разпространение на песни“. Мъжките опушват оперението си, повдигат раменете си и разперват опашката си, докато пеят. Тъй като дисплеят става по-интензивен, крилата са по-извити, а раменете се показват по-видно. Жените също ще участват в дисплей с „разпространение на песни“, насочен един към друг в началото на размножителния сезон. Една от възможностите е жената да защитава подтериторията на територията на мъжа. Женските ще се включат в дисплей с „обръщане на крилото“, когато смущение им пречи да се върнат в гнездото.(Ясукава и Сиърси, 1995)

  • Канали за комуникация
  • визуална
  • акустичен
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Червенокрилите косове са склонни да бъдат генерализирани хранилки, консумиращи по-голямо количество растителна тъкан в неразмножителния сезон и по-голямо количество животински материал през размножителния сезон. Червенокрилите косове ще се хранят с почти всеки растителен материал, който могат да консумират, като предпочитат семена и селскостопански продукти, като царевица и ориз. Възрастните червенокрили косове ще консумират голямо разнообразие от храни, включително охлюви, жаби, новородени птици, яйца, мърша, червеи и широк спектър от членестоноги. Насекоми, особено Одоната (водни кончета и язовири), Lepidoptera (пеперуди и молци), и Diptera (истински мухи) са за предпочитане, въпреки че се консумират паякообразни и други насекоми и не насекоми членестоноги. В по-голямата си част червенокрилите косове се хранят с всичко, което намерят, като избират насекоми от растенията и се хранят със семена и растителен материал. Понякога червенокрилите косове ще ловуват, използвайки човките си за зяпване (отваряне на пукнатини в растителен материал с клюна). Червенокрилите косове също ще хващат насекоми в полет.(Kirschenbaum, 1996; Yasukawa and Searcy, 1995)

  • Основна диета
  • всеядно
  • Храни за животни
  • птици
  • земноводни
  • влечуги
  • яйца
  • Мърша
  • насекоми
  • сухоземни не насекоми членестоноги
  • земни червеи
  • Растителни храни
  • корени и грудки
  • дърво, кора или стъбла
  • семена, зърнени храни и ядки

Хищничество

В резултат на висок процент на хищничество, особено на яйца и млади, червенокрилите косове са разработили редица адаптации срещу хищниците. Груповото гнездене е една такава черта, която намалява риска от индивидуално хищничество, като увеличава броя на бдителните родители. Гнезденето над вода намалява вероятността от хищничество, както и повикванията за аларма. По-специално гнездата предлагат стратегическо предимство пред хищниците, тъй като те често са добре скрити в дебели крайводни тръстика и са разположени на височина от един до два метра. Мъжете често действат като стражи, използвайки различни призиви, за да обозначат вида и тежестта на опасността. Мобингът, особено от мъжки пол, също се използва за изплашване на нежелани хищници, въпреки че мобингът често е насочен към големи животни и изкуствени устройства по погрешка. Кафявото оцветяване на женската може също да служи като черта против хищник, тъй като може да осигури камуфлаж за нея и нейното гнездо (докато тя се инкубира).

Известните хищници включват: еноти ,Американска норка, свраки черночерки , блата , сови (семейство Strigidae ) и ястреби (ред Falconiformes ).(„Perching Birds: Red-winged Blackbird, Agelaius phoeniceus“, 2000; Jennings, 2000; „Red-winged Blackbird“, 1996; Neff, 1997; Yasukawa and Searcy, 1995)

  • Адаптации срещу хищници
  • апозематичен
  • загадъчен

Екосистемни роли

Като силно генерализирани фуражи и хищници, червенокрилите косове могат да окажат голямо и трайно въздействие върху околната среда. Чрез контролиране на популациите от насекоми чрез хищничество и популации от плевели чрез консумация на семена, червенокрилите косове позволяват на по-големите растения и култури да процъфтяват. Парадоксално е, но червенокрилите косове също могат да опустошат растежа на растенията и добивите, като се хранят със самите растения, които хищничеството им защитава. Като един от най-многобройните видове птици на континента, червенокрилите косове също играят ключова роля в разпространението на други видове. Тъй като червенокрилите косове са склонни да се стичат и да обитават толкова голям брой, оцеляването на други видове птици, които посягат на тяхната територия, със сигурност трябва да бъде засегнато от тяхното присъствие. Големите местообитания също могат да повлияят значително на физическия терен. Накратко, червенокрилите косове са толкова многобройни и активни, че само тяхното присъствие и естествено поведение са достатъчни, за да въздействат върху екосистемата по много видим начин.(Дженингс, 2000; Киршенбаум, 1996; „Червенокрила коса“, 1996; Ясукава и Сиърси, 1995)

  • Въздействие върху екосистемата
  • разпръсква семена

Икономическо значение за хората: Положително

Известно е, че червенокрилите косове се хранят със семена на множество плевели, които са вредни за селскостопанското производство. Те също така контролират популациите от насекоми, които могат да опустошат земеделските добиви.(Ясукава и Сиърси, 1995)

  • Положителни въздействия
  • контролира популацията от вредители

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Въпреки консумацията им на семена от нежелани плевелни вредители, червенокрилите косове са известни с това, че причиняват големи селскостопански щети поради своите колониални навици за нощуване и вкус към селскостопанските продукти. Червенокрилите косове често отварят люспите на развиващите се царевични стъбла, за да се хранят с царевични зърна. Известно е също, че се хранят с оризови насаждения и слънчогледови семки. Тази консумация на узряващи култури е накарала много земеделци да прилагат изключително ефективни и често нехуманни тактики в борбата с популациите на червенокрили кос. Тези тактики включват честото използване на капани, отрови и Avitol, химичен агент, който кара птиците да се държат по необичаен начин. Повърхностноактивните вещества или омокрящи агенти също са причинили значителни щети на червенокрилите косове. Тези препарати разграждат хидроизолационните свойства на перата на косата, което ги прави изключително уязвими на ниски температури. Поради дългата история на конфликт между човек и черна коса и продължаващата им заплаха за селскостопански инициативи, много от тези техники се използват и до днес. По-малко вредните методи за борба с червенокрилите косове включват използването на шумоиздаватели и намаляването на отпадъците от реколта след прибиране на реколтата, което привлича гладни червенокрили косове в земеделските земи.(Ясукава и Сиърси, 1995)

  • Отрицателни въздействия
  • култура вредител

Природозащитен статус

Като една от най-често срещаните, широко разпространени и многобройни птици в Северна Америка, малко се прави за защита на червенокрилите косове от последиците от загубата на местообитания и урбанизацията. Тъй като те могат да оцелеят в широк спектър от местообитания, много популации могат да преодолеят загубите на естествен терен. Въпреки това червенокрилите косове процъфтяват във влажните зони и със загубата на естествени влажни зони е вероятно този вид да пострада. Този вид е мигрираща птица и е защитен съгласно Закона за мигриращите птици на САЩ.(Дженингс, 2000; Киршенбаум, 1996; „Червенокрила коса“, 1996; Ясукава и Сиърси, 1995)

Сътрудници

Ален Кемфийлд (редактор), агенти за животни.

Антъни Розентал (автор), Университет на Мичиган-Ан Арбър, Фил Майърс (редактор), Музей по зоология, Университет на Мичиган-Ан Арбър.

Популярни Животни

Прочетете за Anser cygnoides (лебедова гъска) в агентите за животни

Прочетете за Litoria caerulea (австралийска зелена дървесна жаба) за агентите за животни

Прочетете за Alytes obstetricans за агентите за животни

Прочетете за Geronticus eremita (северния плешив ибис) в агентите за животни

Прочетете за Semibalanus balanoides за агентите за животни

Прочетете за Sciurus variegatoides (пъстра катерица) в Animal Agents