Aethia cristatelакустиран орех

От Манди Шифлет

Географски обхват

Гребеновидните ауклети са местни в Близкия и Палеарктическия. Те са често срещани на отдалечени острови и крайбрежни райони в Берингово море и северната част на Тихия океан (Jones 1993). Те обитават брегове извън Америка на полуостров Чукотски в Източен Сибир, остров Куриле и други острови в Охотско море. Този вид понякога може да бъде намерен да зимува до южна Северна Япония (Jones 1993).(Hoyo, et al., 1996; Jones, 1993; Knudtson and Byrd, 1982; Piatt, et al., 1990)

  • Биогеографски региони
  • близка
    • местен
  • палеарктичен
    • местен

Среда на живот

Предпочитаното местообитание на гребенестите орекли е офшорните и край бреговете на отдалечени острови в Берингово море. Те са едни от най-разпространените планоядни морски птици, открити в северната част на Тихия океан и гнездят в размножителни колонии заедно с други видове auklets (Piatt et al. 1990). Скалните пукнатини по склоновете на талус, полетата с камъни или потоците от лава са критични за гнезденето. Те разполагат своите размножителни колонии по тези скалисти скали, така че да са обърнати към морето. Чурулиганите хорца са дълбоки океански фуражи и често намират храната си далеч от местата си за гнездене. През зимния сезон те се стичат в близките незаледени води на Аляския залив и Северна Япония (Hoyo et al. 1996). Съществува малко информация за пролетта / есента на миграцията сред този вид и техния зимен ареал.(Hoyo, et al., 1996; Jones, 1993; Piatt, et al., 1990)

  • Региони на местообитанията
  • полярна
  • наземен
  • солена или морска
  • Наземни биоми
  • тундра
  • Водни биоми
  • пелагичен
  • крайбрежен

Физическо описание

Гребеновидните ауклети са относително малки птици. Мъжките и женските са сходни на външен вид. Те се различават по външен вид от другите auklet видове, с които гнездят, защото цялото им оперение е тъмно. Горната част на тялото им е тъмносива, докато долната част на тялото обикновено е кафеникавосива. Те имат декоративни, навити напред лицеви пера и гребени, които ги отличават от другите често срещани птици в техния ареал. И двата пола имат декоративни пера и гребени на лицето и тези характеристики се различават по размер с възрастта и масата. Мъжките птици обикновено имат по-дълги декоративни гребени от женските. Възрастните леят перата си веднъж годишно, за да пораснат нови. Декорациите им за лице ще бъдат изсипани през март и април. Тези декорации за лице издържат на голямо износване през размножителния период, така че до есента изглеждат доста износени. Единствената разлика между половете е, че по-дългите пера се намират на ноктите и шиите на мъжките. Чуруликаните орехи имат много отчетлива цитрусовидна миризма в оперението си, което е важно за тях както в социалното, така и в сексуалното поведение (Jones et al. 2004).(Hoyo, et al., 1996; Jones, et al., 2004; Jones, 1993)

Гребенестите орехи имат изпъкнали бели ириси и бяла ивица пера от всяка страна на главата им, които се движат отзад на очите им обратно до покривалата на ушите. Краката им са сиви и те имат плетени крака с черни като въглища нокти. Сметките им са ярко червеникаво-оранжеви с жълт връх. По време на размножителния период формата на банкнотата на този вид се различава между половете, тъй като женската купюра е по-малко извита от мъжката и е малко по-малка по размер. Счита се, че забележимата кривина в сметката на мъжкия по време на размножителните сезони им помага в агонистичните им срещи. Върху банкнотите има ярко оцветени „рогови“ плочи, наречени носната плоча, субназалната плоча, ректалната плоча и максиларната плочка. Те ще загубят тези плочи в края на размножителните сезони и след инкубационните периоди. През зимата сметките им стават матови на цвят и малко по-малки на външен вид поради загуба на тяхната лицева орнаментика и лицеви плочи. Това прави идентифицирането на половете по-трудно по това време на годината.(Hoyo, et al., 1996; Jones, et al., 2004; Jones, 1993)

Гребенестите орехи са покрити с пух при излюпването. Някои люпили имат светлосиви кореми, а други имат черни кореми, но почти всички от тях имат бледосиви петна от долната си страна. Малко след раждането, на около 5 дни, те започват пре-ювенилна линеене. Тази линеене продължава, докато навършат около месец. Непълнолетните са подобни на външен вид на възрастните, с изключение на това, че гребените им все още може да не се виждат. Телата им са тъмносиви до черни и бялата ивица зад очите им започва да се развива и става леко видима. Ирисите им на този етап от развитието са тъмно сиви, сметките им са черни и са без роговите си чинии.(Hoyo, et al., 1996; Jones, et al., 2004; Jones, 1993)

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хомоиотермичен
  • двустранна симетрия
  • Полов диморфизъм
  • пола
  • мъжки по-голям
  • орнаментика
  • Маса на обхвата
    211 до 322 g
    7,44 до 11,35 унции
  • Средна маса
    260 гр
    9,16 унции
  • Дължина на обхвата
    18 до 20 см
    7.09 до 7.87 инча
  • Обхват на крилата
    40 до 50 см
    15,75 до 19,69 инча

Размножаване

Чурулиганите моркови са моногамни, с висока степен на вярност на местата и партньорите през целия им размножителен живот (Hoyo 1996). Те се състезават с другите за висококачествени партньори и най-добрите места за гнездене. По-доминиращите хохлати ауклети обикновено имат по-голяма дължина на гребена от другите ауклети в колонията. По-дългите дължини на гребена се предпочитат, когато тези птици избират партньор за чифтосване. По време на размножителния период двойните връзки се образуват след сложно поведение на ухажване, включително стереотипни постурални прояви, които се увеличават по интензивност с напредването на ухажването между двойка (Jones 1993). Много двойки връзки, които се образуват, се присъединяват, за да се размножават отново в бъдещите размножителни сезони.(Hoyo, et al., 1996; Hunter and Jones, 1999; Jones and Hunter, 1999; Jones, 1993; Piatt, et al., 1990)

След пристигането на първите животновъди, невъзпитателите и непълнолетните пристигат 3 до 4 седмици по-късно. Някои хохлати ауклети участват в допълнителни двойки копулации по-късно през размножителния сезон като начин за оценка на репродуктивния успех на възможни бъдещи партньори. Наблюдавани са мъже, опитващи се да сдвояват копулации на двойки в зоните на подреждане чрез агресивно разрушаване на двойки в процеса на ухажване (Jones 1993). Те се втурват и се опитват да нарушат женските, които са на път да се чифтосват с други мъжки. Птиците, които все още не са възрастни и които все още не се размножават, ще направят намирането на подходящо място за гнездо свой първи приоритет. Възрастните ауклети, които са готови да се размножат и образуват двойка, показват готовността си за ухажване, като използват океана като своя сцена. Тази „зона на поставяне“ е зона в океана, която птиците на мъжки пол използват, за да представят своите ухажвания. Това изпълнение им помага да привлекат партньор, с когото могат да създадат двойка връзка и да се надяваме да се размножат с тази година. Някои лица, които не се размножават, могат да се занимават с ухажвания с допълнителни двойки ауклети близо до края на размножителния сезон, когато пилетата се инкубират или по време на отглеждането на пилета. След като размножаваща се двойка хохлати се образува отново преди снасянето на яйце, мъжкият ще пази активно женската и ще я следва.(Hoyo, et al., 1996; Hunter and Jones, 1999; Jones and Hunter, 1999; Jones, 1993; Piatt, et al., 1990)

Жената инициира ухажване, когато се приближава до мъж, който тръби и изпълнява показ. И двете птици извършват стереотипни постурални прояви, които допълнително подобряват ухажването им (Jones 1993). По време на тези брачни ритуали ученикът на мъжкия се свива и изглежда стъклен. Женската се взира интензивно в окото му и след това започва да докосва лицевите зони на мъжа със своята сметка. Докато мъжът не я отхвърли, тя ще продължи да ухажва мъжа. Ухажването между тази двойка продължава с взаимно присвиване, заедно с интензивно фактуриране, гризане на сметката на мъжа от женската и заравяне на сметки в перата на тила и врата един на друг (Jones 1993). И двете птици ще се докосват помежду си със сметките си и ще излагат дисплеи „еротиране“ един към друг. Кулминацията на ухажването се достига, когато двамата започнат да се извиват на врата и след това започва копулация.(Hoyo, et al., 1996; Hunter and Jones, 1999; Jones and Hunter, 1999; Jones, 1993; Piatt, et al., 1990)

Копулацията при този вид се случва само в морето. Натрупването на вода представлява няколко проблема, включително възможността за загуба на сперматозоиди по време на предаване, ако клоаката на женската влезе в контакт с океанска вода. По време на копулация, мъжкият ще се грижи за „скрамове“, при които няколко ауклета ще влязат и ще се опитат да се присъединят / разбият чифтосването. Мъжът активно ще защитава партньора си по чифтосване, като гони другите, като използва срещу тях прободни бонове.(Hoyo, et al., 1996; Hunter and Jones, 1999; Jones and Hunter, 1999; Jones, 1993; Piatt, et al., 1990)

  • Система за чифтосване
  • моногамен

Размножителният сезон на хохлатите трънки започва около май и продължава до средата на юни. Времето на топене на снега играе важна роля в това кога точно те започват да се размножават (Jones 1993). Те носят размер на кладене от едно яйце за размножителен сезон и двамата родители са отговорни за грижите за пилето. Повечето двойки ще се връщат на едно и също място за гнездене година след година, освен ако не е възникнал развод. Излюпването е синхронно, като около 80% от яйцата се излюпват в рамките на 10 дни (Jones 1993). Отглеждането на пилета средно продължава около месец, понякога и по-дълго; и те растат със скорост от 11 до 13 грама на ден. Младите не се измъкват, докато не са близки по телесна маса до размера на възрастните. Няколко дни преди новородените млади напускат мястото за гнездо за известно време, за да започнат да разтягат своите полетни мускули, наричани „хеликоптерно“ поведение. Направени са малко изследвания за възрастта, на която младите достигат полова зрялост и могат да започнат да се размножават. Няколко проучвания показват, че те започват да се размножават на около три години.(Fraser, et al., 2004; Jones, 1993)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • сезонно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • яйценосен
  • Интервал на размножаване
    Чуруликатите се размножават веднъж годишно.
  • Размножителния период
    Размножаването се извършва от май до юни и времето за размножаване е силно повлияно от времето за топене на снега.
  • Средно яйца за сезон
    един
  • Обхват на времето за излюпване
    1 до 2 месеца
  • Средно време за излюпване
    1 месец
  • Диапазон на нововъзникваща възраст
    1 до 3 месеца
  • Обхват време до независимост
    1 до 3 месеца
  • Диапазон на възраст в полова или репродуктивна зрялост (женски)
    3 до 4 години
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (жени)
    3 години
  • Диапазон на възраст в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    3 до 4 години
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    3 години

По време на излюпването пилетата не са подходящи. И двамата родители на чучулиги участват в грижите за малките. И двамата инкубират яйцето и прекарват нощта в гнездото си заедно. Все още не е известно дали родителите помагат на младите по време на излюпването. През първия ден малките се размножават непрекъснато и двамата родители продължават да размножават първата седмица след излюпването. Мъжките потомство млади повече от женските. След излюпването поне един от възрастните ще прекара първите десет нощи с пилето си, докато успеят да се терморегулират. След това пилето може да бъде оставено само в гнездото, ако е необходимо.(Джоунс, 1993)

Възрастните трябва да търсят храна за себе си и своите пилета. Те носят храна в сублингвална торбичка и хранят пилетата един до четири пъти на ден. Женските поемат по-голяма отговорност за храненето на пилета, отколкото мъжките. След търсене на храна, родителите остават с пилето за около 5 до 10 минути в гнездото и го хранят на редовни интервали. Гнездата се поддържат чисти, а младите не се дефекират в гнездото.(Джоунс, 1993)

Родителите се грижат за малките си от 1 до 3 месеца в зависимост от това къде се намира тяхната колония. Пилетата започват да бягат, когато са близо до своята възрастна маса. Няколко дни преди бягството те започват да напускат гнездото и да разтягат мускулите си за полет. Когато са готови, те отпътуват от колонията, като излитат от камък в опит да летят към морето, където рискът от хищничество е изключително голям.(Джоунс, 1993)

  • Родителски инвестиции
  • предкоциален
  • предварително оплождане
    • осигуряване
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • предварително излюпване / раждане
    • осигуряване
      • мъжки
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • предварително отбиване / избягване
    • осигуряване
      • мъжки
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • преди независимостта
    • осигуряване
      • мъжки
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол

Продължителност на живота / дълголетие

Малко се знае за продължителността на живота на хохлатите в дивата природа или в плен. Очакваната продължителност на живота на този вид е около 7,7 години. Очакваната годишна преживяемост на възрастните в популациите е 86% на данни от проучвания в Buldir, Аляска. Тези изследователи маркираха с цвят определени птици в Булдир и след това документираха продължителността на живота им.(Hoyo, et al., 1996; Jones, 1993)

  • Продължителност на живота на обхвата
    Състояние: див
    8 (високи) години
  • Средна продължителност на живота
    Състояние: див
    7,7 години
  • Типична продължителност на живота
    Състояние: див
    8 (високи) години
  • Средна продължителност на живота
    Състояние: див
    7,7 години

Поведение

Чуруликатите се срещат в колонии или групи през цялата година. Те гнездят в колония на сушата по време на размножителния период и след това се събират в незаледени води през есенните и зимните месеци. Когато започне размножителният сезон, възрастните започват да пристигат в колониите в края на април до юни, а под-възрастните пристигат около три седмици по-късно (Jones 1993).(Jones, et al., 2004; Jones, 1993)

Гребените са много социални и гласови птици. Гнездещите колонии включват няколко други вида ауклети. Срещат се целогодишно в ята както в морето, така и в гнездещите си колонии. Гребените са много агресивни към другите Отивам видове, с които гнездят, особено най-малко ауклетите ( Anhingidae дребни ) (Джоунс 1993). Тъй като те са толкова агресивни, те са в състояние да преследват най-малко и мустаци Auklets ( Aethia pygmaea ) от желаните места за гнезда и от изложбените зони в морето, където се случва чифтосване. Пуфини заемат същите местообитания като хохлатите, но гребенестите умишлено ги избягват умишлено. Многобройни антагонистични взаимодействия се случват в колонии, които показват конкуренция между птиците над местата за гнездене и партньорите. Сметката на мъжките ауклети става по-извита и остра по време на размножителния период, за да помогне като оръжие при антагонистични срещи с другите. Битките между мъжете включват кълване в очите на опонента им, хващане на зяпката, тила или гребена на опонента им и борба със сметките им, заключени заедно (Jones 1993). Победителите в най-жестоките битки обикновено са олелените с най-дълги гребени. Агресията се проявява и в местата на етап, където се случва копулация. Мъжките защитават своите партньори от други мъже, опитващи се да сдвоят двойки. Женските хохлати не са толкова агресивни, колкото мъжете.(Jones, et al., 2004; Jones, 1993)


продължителност на живота на лисица фенек

Гребеновидните ауклети стоят изправени и се движат бързо и леко по сушата. Те могат да се катерят по стръмни скали, използвайки острите си нокти и техника, наречена пърхане на крилата. Уникална характеристика на този вид е, че те произвеждат остра цитрусовидна миризма от перата си, използвана за социална комуникация и ухажване. Те са мощни листовки с дълги крила, специализирани за бърз, директен полет. Те могат да достигнат скорост до 30 до 40 метра в секунда, което създава силен звук, особено когато няколко птици напускат колонията наведнъж (Jones 1993). Чурулиганите летят на стада от 10 до 100 птици между местата за гнездене и морските места за хранене. Тези птици също са силни плувци. Пречистването им може да стане на сушата или в морето. При пречистване те използват клюновете си, за да разпространяват миризмите на цитрусови секрети от уропигиалната си жлеза през перата си. Пречистването също е начин, по който те могат да се хидроизолират. Те използват сложни ритуали за къпане в местата за подреждане преди чифтосване.(Jones, et al., 2004; Jones, 1993)

  • Ключови поведения
  • мухи
  • дневни
  • подвижен
  • прелетни
  • териториален
  • Социални
  • колониален
  • господстващи йерархии

Обхват на дома

Няма информация за домашния ареал за този вид.(Джоунс, 1993)

Комуникация и възприятие

Чуруликаните ауклети използват визуални, химически, тактилни и акустични начини на комуникация. Те са много гласни по време на размножителния период и в ята в морето. Почти цялата им комуникация се случва през деня, когато тези птици са най-активни. Наблюдавани са шест различни форми на гласова комуникация сред възрастни хохлати. Те включват лаене, тръбане, крякане, свирене и хленчене. Кората е форма на вокализация, използвана и от двата пола. Звучи като „дрънкане“ на малко куче (Jones 1993). Тези „лаения“ често се свързват с движение, като например, когато хохлатите напускат колонията. Това е тип сигнал, който може да функционира като сигнал за местоположение или като обаждане за контакт с други птици в стадото или колонията. Пращенето е вокализация, която се извършва от двойки ауклети в процеса на ухажване. Пращенето звучи като поредица от тропащи звуци. Тази форма на вокализация изпълнява важна функция при свързването на двойки. Гуденето се случва от пукнатини и звучи като поредица от ритмични меки звуци, подобни на кора (Jones 1993). Хленченето е форма на по-мека комуникация, която се извършва от самотни ауклети, които все още не са чифтосване. Мъжете издават тип вокализация, посочен като тръба. Това е форма на сексуална реклама, използвана в ухажващи дисплеи. Състои се от поредица от звуци, подобни на звук, които увеличават ритъма. Тези звуци се издават заедно със специфични дисплеи за ухажване от този конкретен мъж. Тръбните вокализации се извършват върху големи скали в местата за гнездене или от местата за отглеждане в морето. Размножаващите се мъже често се виждат да тръбят в етапа на предснасяне и след това отново по време на отглеждането на пилета (Jones 1993). Пилетата Auklet също са гласовити. Те са гласни през целия ден, особено докато родителите им са на и извън мястото на гнездото. Вокализациите се състоят от меки надничания и силни свирки.(Jones, et al., 2004; Jones, 1993)

Проведени са малко проучвания за точното предназначение на миризмата на оперение в хохлати. По време на размножителния период тези птици произвеждат остра цитрусовидна миризма, подобна на мандарините. Миризмата на оперение може да има социална функция в ухажването, тъй като ухажването включва много докосване до сметките на птиците в силно ароматните зони на вратовете на партньорите им (Jones 2004). Изглежда, че миризмата играе по-важна роля, когато тези птици са в близък контакт помежду си в колонии и в морето. Поведението им на тези места показва, че миризмата играе важна роля при общуването и ухажването, защото те си взаимодействат тясно и се подушват. Поведение като подуване на кръста и изкривяване на врата се показва по време на по-напредналите етапи на ухажване сред този вид.(Jones, et al., 2004; Jones, 1993)

  • Канали за комуникация
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически
  • Други режими на комуникация
  • дуети
  • феромони
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Чуруликатите ядат ракообразни и други морски безгръбначни, включително Тисаноеса евфазииди, mysids , хиперииди , гамариди , каланоидни копеподи , риба и калмари. Те са дълбоки океански гмуркачи и се хранят под водата в социални групи на колониалниевфаузиидина океанското дъно. Под вода те преследват плячката си в бърз подводен полет с крило (Jones 1993).(Hoyo, et al., 1996; Jones, 1993)

  • Основна диета
  • месояден
    • рибарник
    • яде не насекоми членестоноги
    • яде други морски безгръбначни
  • планктиворе
  • Храни за животни
  • риба
  • мекотели
  • водни ракообразни
  • други морски безгръбначни
  • зоопланктон
  • Растителни храни
  • фитопланктон

Хищничество

Грабежът на хохлатите се преследва от хищници от птици и бозайници и големи хищни риби. Птичия хищник атакува гребенести сусали на сушата или в морето, обикновено докато летят. На сушата те чакат близо до гнездещите пукнатини и атакуват, когато влизат и излизат. Хищниците от бозайници влизат в гнездовите пукнатини, за да вземат пилета и яйцата. Чуруликаните бузи са бдителни при гнездещите колонии и в морето, за да се избегне хищничество. Те обикновено чакат други ауклети да полетят с тях, за да имат безопасност в числата. Когато се гмуркат към морето, те често тъкат напред-назад в полет, за да избегнат лесна цел за птичи хищници. Когато летят обратно в колонията, те летят директно в местата си за гнездо. Понякога те кръжат над колонията в очакване на подходящ момент да се върнат. Когато се видят хищници, които се приближават, гребеновидните ауклети извършват едновременни панически полети на групи далеч от колонията като начин да предупредят останалата част от колонията, че хищник е наблизо. Веднъж уловени от хищник, тези птици отвръщат на удара с агресивно кълване, злобно се почесват по хищниците си и бият крилата си. Много от тях са в състояние да избягат. Тъй като по-голямата част от хищничеството се случва през деня, някои от пилетата се появяват през нощта, когато не са толкова видими за хищниците (Jones 1993).(Джоунс, 1993)

  • Адаптации срещу хищници
  • апозематичен

Екосистемни роли

Основният начин, по който този вид птици влияе върху екосистемата си, е ролята му на плячка за други животни.(Джоунс, 1993)

Мутуалистични видове
  • най-малко auklets ( Anhingidae дребни )
  • мустачки Aethia pygmaea )

Икономическо значение за хората: Положително

Гребените ауклети понякога осигуряват храна за ескимосите и алеутците. Те са ценни и в научните изследвания и образованието.(Джоунс, 1993)

  • Положителни въздействия
  • храна
  • изследвания и образование

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Няма пряко отрицателно въздействие на хохлатите орекла върху хората.(Джоунс, 1993)

Природозащитен статус

Състоянието на хохлатите в червения списък на застрашените видове на IUCN е най-малко тревожно. Те не са в списъка на Закона за застрашените видове от САЩ, но са защитени от Закона за договора за мигриращите птици.

Сътрудници

Манди Шифлет (автор), Университет Джеймс Мадисън, Сузани Бейкър (редактор, инструктор), Университет Джеймс Мадисън, Таня Дюи (редактор), Агенти за животни.

Популярни Животни

Прочетете за Basiliscus vittatus (кафяв базилиск) за агентите за животни

Прочетете за Scincus scincus (Sandfish Skink) за агентите за животни

Прочетете за Mystacina robusta (Нова Зеландия по-голям късоопашат бухалка) на агентите за животни

Прочетете за Python molurus (индийски Python) в агентите за животни

Прочетете за Avahi laniger (avahi) в агентите за животни

Прочетете за Cricetus cricetus (чернокоремен хамстер) в агентите за животни